english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Briefje aan politie en media nav 14 en 15 dec
Maarten Van Hove - 16.12.2001 23:25

Dag politie! Dag media! Hoe gaat het ermee? Tevreden over jullie werk op 13, 14 en 15 december in Brussel? De orde gehandhaafd en de waarheid verkondigd? Wel, mag ik jullie even mijn verhaal vertellen en enkele dogma’s doorbreken? (lees eerst de achtergrondartikels op www.indymedia.be)



Eigenlijk ben ik een heel gematigd man. Ik ben anarchist noch communist, wil me zelf liever niet links of rechts noemen, ja, alles tezamen ben ik liever gewoon mezelf, rustig ergens in een café met een vriend of vriendin. Ik hou van eerlijkheid en rechtvaardigheid, ben een enorm voorvechter van vrijheid, en heb een gruwelijke hekel aan hypocrieten en volksmenners. Al bij al vind ik dat ik mezelf een vrij redelijk man kan noemen, met goede zowel als slechte eigenschappen. Als je me tegen zou komen, zou je me moeilijk uit een massa kunnen lichten: ik draag een jeansvest, maar geen hanenkam of anarchie-teken. Ik hou van nuance, en wil eerder de waarheid zoeken dan een politieke kleur sponsoren. Jammer genoeg voor jullie ligt de waarheid niet in jullie kamp, maar nu net bij die mensen die jullie zo graag bekladden en als politieke hooligans bestempelen.

Toen ik naar Brussel ging, had ik geen behoefte aan een revolutie. Ik had wel nood aan precies die eerlijkheid, rechtvaardigheid en vrijheid. Ik was en ben bereid om alles te doen wat ik kon om precies deze doelstellingen te promoten, nu en tot het einde van mijn dagen. Een dictatuur, of die nu rood of blauw is, wil ik niet hebben. Ik ben democraat, en pech gehad hoor jongens, maar van illegale toestanden kan je me niet beschuldigen, en ik ben geen politieke hooligan. Meer zelfs: liefst van al zou ik gewoon journalist zijn, in een normale krant, en nieuws zoeken zoals het hoort! Maar ik herken mijn droomjob niet meer in wat jullie doen! Dus heb ik een keuze??? Graag een antwoord op deze vraag.

Jullie smerige optreden, dat zo smalijk op alle mogelijke manieren wordt weggedrukt of weggehoond, drijft mij, vrij normale burger, het kamp in dat jullie zo graag bestrijden. Arresteer nog wat onschuldigen, vernietig nog enkele camera’s, verneuk nog een tiental fundamentele rechten, en ik laat alles vallen waar ik mee bezig ben, van werk tot toekomst, om jullie te bestrijden met gans mijn hart! Want in een wereld waar dit soort fascistoide toestanden mogelijk zijn, wil ik nooit of te nimmer leven, en elke mens heeft volgens de internationale mensenrechten het legitieme recht om zich tegen dit soort dingen te verzetten! Lees die boeken eventjes, of dienen die gewoon als vulsel voor de woordenstroom van mooie mensen?

Wat me zo ongelooflijk en met hart en ziel raakte, was de manier waarop politiemannen op 14 en 15 december optraden, de media de boel scheeftrok (denk je nu écht dat wij geen tv zien? WIJ ZIJN OOK EEN PUBLIEKE OPINIE!), en de mensen die de orders gaven, onzichtbaar en glad zijn als altijd. Alleen de gewone mens is het slachtoffer van jullie spelletjes, alleen de kiezer mag weer eens geloven dat ‘antiglobalisten’ monsters zijn, en dat Europa de redding zal brengen, en dat oorlogen in Afghanistan legitiem zijn en niet om olie gaan, enzovoort enzovoort. Ik ben brandend van woede op het moment!

Mijn gevoelens op 14 december:

Een betoging van 25000 mensen was een democratische pracht, een steeds breder dwarsdoorsnede van iedereen die bezorgd is om de toekomst. Daartussen ongetwijfeld ook enkele mensen die een verborgen agenda hebben (ik maak me geen illusies) en kleine groepjes gemaskerde en zwartgeklede relzoekers. Die gasten waren over de maat genomen een halve kop kleiner dan mij, en bij hen geen stralende ogen van ‘wij zijn aan de toekomst aan het werken!’ Toen ik een groepje van hen een bank zag aanvallen, was ik geschokt. Net als alle omstaanders. Ik hoorde er één roepen ‘ce sont des fascistes, ça!’ Dàt waren de hooligans, maar laat het woordje ‘politiek’ maar weg – en ik distantieer me daarbij even volkomen van hén als van jullie.

Nu, de enorme en veelkleurige betoging was krachtig en correct in zijn overtuigingen, en, sorry als ik machthebbers moet teleurstellen, geweldloos maar hélemaal niet machteloos! Ze kwam aan in Thurn en Taxis, waar ze een feest wilden bouwen. Een politiecharge wilde, naar wat ik hoorde, die 100 relschoppers eruit halen. Pardon? Ze waren vermengd tussen duizenden vredelievende mensen? Nee hoor – waterkanon en charge. Onschuldigen opgepakt, persmensen en advocaten gearresteerd, incriminerende foto’s in beslag genomen, mensen verwond, een algemene machtsmisbruik. De media toonde slechts die relschoppers, en niks over de politie! Ontken het niet – we hebben ploegen die jullie op de voet volgen! En waarom hebben jullie infiltranten (tégen de afspraken in!) niet onmiddellijk die black blokkers verwijderd? Dat is jullie taak, doé het dan, in plaats van alle 25000 als criminelen aan te pakken!

Mijn gevoelens op 15 december:

De anarchistische betoging had GEEN aanvraag tot betoging ingediend, maar had er WEL een gekregen! Dit zijn nu toch nét de mensen die jullie – in mijn ogen grotendeels ten onrechte – viseren omdat jullie ze van gewelddadigheid verdenken? Dus waarom laten jullie die eerst banken vernietigen? Die vernielingen zijn eens te meer het werk van een bijzonder kleine groep. De rest van de groep wordt wellicht aangewakkerd door de ongelooflijke repressie die jullie daar tegenover stellen. Nu – hoe zou je zelf zijn???
Maar nee hoor, deze betoging krijgt een vrijgeleide, vernielt het een en het ander, en daarna laten jullie ze samenvloeien met een eerder pacifistich ingesteld straatfeest. In de media, wederom heel weinig nuance – is er bij jullie écht een verborgen agenda? Ook graag hierop een antwoord.

De straatparade was prachtig en krachtig. Het was niét aangevraagd, omdat de organisatoren vonden dat je geen vergunning nodig hebt om door de straten de dansen. Is dit niet correct? Ik heb zelden zo een mooi en warm, en écht, feest gezien!
Op een kruispunt midden in Sint-Gillis wordt dan plots alles afgesloten. Politie aan alle kanten, en we kunnen nergens naartoe. Onze advocaten (de ‘legal teams’) onderhandelen een doorgang. Het antwoord? Njet. Ondertussen lopen de gevoelens hoog op. Ikzelf, een vredelievend man bij hart, had een gevoel van absoluut surrealisme. Waarom wordt een feest aangepakt? Eens te meer voor die enkele relzoekers die niks in onze protesten komen zoeken? Waarom een zulke repressie? Ik werd er – ja hoor – nogal agressief van, maar heb dat weggedanst. En maak je wederom geen illusies: er waren honderden mensen die vanuit deuren en vensters meefeestten – ze hiélden van wat ze zagen, want dit waren overduidelijk géén politieke hooligans.
Uiteindelijk braken we door, omdat we, geheel in ons recht, probeerden te ontsnappen. Wat? Geloven jullie écht dat die duizenden anarchisten graag worden opgesloten? Als jullie ons vrije maar gecontroleerde doorgang hadden gegeven, was het slechts een feest gebleven. Maar nee hoor.
Ikzelf had nét voor jullie charge de metro aan de Hallepoort genomen in het besef dat ik deelnemer was geweest bij iets prachtigs. Geloof mijn ongeloof toen ik even later stevige bewijzen onder ogen kregen dat jullie eerst, via zwart geklede infiltranten (ja, die waren gemaskerd en agressief – vergelijk aub met black bloc) onze legal teams aanpakten. Advocaten die voor rechtvaardigheid pleiten, die worden aangepakt omdat ze hun job doen als ze politierepressie verhinderen! En welke idioot (en dit pak ik niét terug!) pakt er nu mensen op die de justitie en de wet kennen? Daarna werd het vrij vredelievende feest gechargeerd langs achteren, naar wat ik heb gehoord! Met gewone burgers die daarbij gewond raakten! Ik hoorde van tientallen mensen die in afschuw voor zoveel repressie hun namen hebben opgegeven als getuigen! Is dit de nieuwe politiehervorming? En eens te meer – wie gaf deze orders en met welk doel? En waarom zie ik achteraf op TV1 een item dat alles scheeftrekt op zo een manier dat het lijkt alsof de politie chargeert omdat anarchisten een bank vernietigen? Eén gemist detail, beste journalisten: de beelden van de bank-bust waren overdag genomen, en die chargebeelden ’s avonds! En jullie verslaan het alsof het zelfs ook maar over dezelfde betoging ging, wat niet waar was! Denken jullie nu écht dat we dom zijn, of is er écht een goebbelliaans systeem op komst? Wederom – met welk doel?

Op de tv: minutenlang ministers die hun beloften weer eens maken, rond alle bewijsvoering tegen hen in. Daarna éventjes iemand in beeld die ofwél van Agalev was, ofwel zo weinig wist te vertellen dat het niet gevaarlijk was. Vernielingen door zwart gemaskerde hooligans erna, geen aandacht voor al dat moois dat gebeurde. Waarom doen jullie je job niet?

De kern: jullie drijven me, zonder dat ik dat zelf wilde, dieper dit kamp in. Ik heb gezworen dat ik de waarheid zou zoeken (daar heb ik nu eenmaal voor gestudeerd, weet je wel?) en dat zal ik dan ook doen! Stel jullie zelf eens deze vragen: lippendienst aan de democratie, en daarnaast media-manipulatie, denken jullie echt dat dit niet de voornaamste reden is voor racisme? Lost dat we wereldproblemen op? Drijft dat niet meer en meer mensen naar ons toe? Betekent dat niet, dat jullie in het einde zullen verliezen? En verdomme, hoe kunnen jullie dit allemaal goedpraten tegenover jezelf en tegenover je arbeids-ethos???

Ik ben niét tegen politie, maar het is de plicht van de politie om de échte democratie te beschermen, en de gewone burger. Het is jullie plicht om misdrijven te bestraffen volgens de wet. Een journalist aanpakken omdat hij heeft gezien dat jullie een meisje met een combat een waterstraal van het kanon induwen, heeft niks met de wet te maken en is een misdrijf waartegen iédereen mag opkomen.

Ik ben niét tegen de media, integendeel, en ik wil alle rechtschapen journalisten nu en voor altijd mijn oprechte steun betuigen in wat voor mij nog steeds (wel degelijk) de mooiste job is die bestaat. Maar sinds wanneer is het de taak van media-corporaties om bewijzen te zoeken die het status quo bestendigen in plaats van, clear and simple, de waarheid bloot te leggen? Wat die ook mag zijn? Hoe willen jullie dat ik ooit zin krijg om uit Indymedia weg te stappen en bij jullie te solliciteren, als jullie de waarheid gruwelijk verkrachten en vermaken tot een monopolie van een toplaag van heersers?

Graag een antwoord van diegenen die zich zo graag verstoppen. Mijn excuses voor al die oprechte politielui en journalisten die dit artikel lezen. Aan hen: help ons. Recht moet geschieden.

Aan al diegenen die in de straatparade dansten: keep on dancing. The show must go on!

Website: http://belgium.indymedia.org/front.php3?article_id=13996&group=webcast
 

Lees meer over: europa vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
ontroerend, treffend, goed artikel dit! 
M02 - 17.12.2001 15:55


nou ja 
henk - 17.12.2001 17:09

Ik was er ook, een ME-er kwam een beetje overreacted met knuppel aangerend, ik vroeg netjes of ik er langs mocht want ik moest de bus halen. De knuppel ging terug in de gordel en ik kon zo doorlopen, no problems. Hij raadde me zelfs aan een andere weg te nemen. Daarna lekker een bak koffie gedronken, niks aan de hand. Waarom heb ik nooit rotzooi met die agenten? maar ach ja, ik ben ook de ideale schoonzoon
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.