english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Rare verhalen in De Morgen (en andere kranten
Kees, Amsterdam - 17.12.2001 19:53

In de krant De Morgen verschenen op zaterdag 15 december merkwaardige stukken over de demonstranten, en de Volkskrant was weer ouderwets zurig. Maar de demonstranten en hun (indy)media hebben de toekomst

Op de Belgische indymedia-site hebben enkele mensen gereageerd op een zeldzaam agressief redactioneel dat Bart Willems in De Morgen van zaterdag 15 december schreef. Hij reageerde alsof hij door een schorpioen gestoken was op een commentaar op de hetzerige berichtgeving van de krant, dat weer op Indymedia geplaatst was en waarin afgevraagd werd of de krant soms likkebaardend zat te wachten op rellen. Bart Willems reageerde woest en beweert dat indy-media-journalisten in Praag zelf met stenen liepen te gooien "om vervolgens terug achter hun klavier te kruipen en te melden dat er...rellen waren". Dit had hij dan weer gehoord van een "verontwaardigde collega" en zou verklaren waarom de politie in Praag ook journalisten met perskaarten in elkaar sloeg. Enkele mensen hebben hier dus op gereageerd, maar dat gebeurde niet op een nog veel schandaliger stuk van dezelfde journalist in de bijlage van dezelfde krant.

Het stuk (p. 20) draagt de absurde kop "Al-Qaeda´tje spelen in Brussel" (onderkop: "De antiglobalisering voorbij: op pad met de jongen en meisjes van de stadsguerrilla" en wekt de suggestie een inzicht te geven in de kern van de meest militanten demonstranten (uit Duitsland natuurlijk). Ze zijn zo radicaal dat ze het Black Block voor passé verklaren: "We willen terug naar de stadsguerrilla van de RAF". Het is een even erbarmelijk als levensgevaarlijk stuk, waarin beelden geschetst worden van groepjes mensen die in duistere kelders brandbommen knutselen, terwijl ze hun bewondering uiten voor het "netwerk van Bin Laden". Ze zijn mysterieus en onzichtbaar en zo paranoide dat ze niet eens aan de demonstraties deelnemen, maar wel toeslaan wanneer ze willen. Waarschijnlijk heeft de journalist alles uit zijn eigen grote duim gezogen. Dat valt niet te controleren, want de betreffende personen bevinden zich uiteraard "ondergronds" (gesteld dat ze bestaan), alleen laten ze zich tijdens het molotov-maken wel interviewen door onze Bart... Wie een beetje ervaring heeft met/in het radicalere (autonome) wereldje weet in ieder geval dat er niet zo gedacht en gedaan wordt als in het stuk, dit lijkt meer op de waanbeelden van een journalist die zich wat voor probeert te stellen bij het ´black block´. Een tweede Harreijnckx (of hoe heet die gast die een verzonnen kinderontvoeringsnetwerk in Eurodisney in de kranten kreeg)? Als het op ´harde feiten´ aan moet komen, vervalt de schrijver ook in een laffe vraagstijl ("is dit het mysterieuze Black Block? (...) Volgens sommigen is het Black Block een hecht georganiseerd netwerk, dat uit drie lagen bestaat (...) Anderen houden het op een veel vager concept..." Kortom, je kletst maar wat. Kan die Bart Willems niet beter naar de afdeling belletrie verhuizen?

Het probleem is natuurlijk wel dat met zulke stukken de beeldvorming over de demonstranten plaatsvindt. En dat de politie ze ook leest (voor hen geldt De Morgen als een Zeer Progressieve Krant die niet snel zal liegen over hun tegenstander). In een ander - veel minder hetzerig - stuk in dezelfde krant ("Verniel Banken geen Auto´s", p. 4) werd beschreven dat mensen van het legal team (mobiele arrestantenhulp) geweldplegers adviseert om banken te vernielen! Terwijl in werkelijkheid zij mensen ervan probeerden te overtuigen om geen auto´s te beschadigen langs de route van de demonstratie. Leden van het legal team maakten er op zaterdag (de laatste dag van de demonstraties, en dus na verschijning van de bewuste krant) melding van dat politie gericht jacht maakte op de duidelijk herkenbare leden van het tegal team, waarschijnlijk om wat ze in de krant over hen gelezen hadden.

Het gaat er natuurlijk niet om dat er niet geschreven mag worden over de gewelddadige tiepes die ook nu weer in de demonstraties opdoken. En er lopen ook tamelijk doorgedraaide (of stomdronken) gasten mee waarvan je je af kan vragen hoe we daar mee om moeten gaan, wat gelukkig ook veel mensen doen. En al met al viel het allemaal eigenlijk wel mee, werd er ook vaak goed ingegrepen tijdens de anarchistische demonstratie op zaterdag toen (nadat de politie de demonstratie tegen ging houden!) wat groepjes zich op - in hun ogen sjieke - auto´s ging uitleven. In totaal zijn er een paar banken ingekinkeld, wat auto´s, anderhalf politiebureau en wat observatiecamera´s. Nadat we zaterdagnamiddag uren door de politie omsingeld werden gehouden, hebben duizenden mensen zich niet laten verleiden tot een matpartij maar werd er gefeest op straat. Hetgeen allerminst aan de politie te danken was, die die dag ouderwets mensen in de boeien ging slaan, arrestatieteams gingen lukraak op jacht en mishandelden daarbij ook hun prooi. Vreemd genoeg wordt dat nooit geweld genoemd.

Nederlandse activisten waren ietwat verbaasd over de agressieve toon in De Morgen, we hadden gedacht dat het toch een soort progressievere versie van de Volkskrant was, maar aan deze verhalen te zien is ze zo mogelijk nog erger.

Nu we het er toch over hebben; De Volkskrant versloeg zaterdag D14 op een zurig toontje onder de kop "Op de EU is het knap moeilijk mobiliseren". Het stuk begint meteen over dat er "niet zoveel betogers als in Genua zijn". Merkwaardig is dat de (d14-nl) activisten die journalist Michiel Kruijt interviewt, met zijn gesip meegaan, of heeft hij ze dit ook al in de mond gelegd? Anne van Schaik legt uit dat "De Europese Unie een gevoel van lethargie oproept" en Jurgen de Wit dat Genua met de machtsaantreding van Berlusconi te maken had. SP-er Harry van Bommel moppert dat het allemaal (in Nederland) " anarchistisch dus wars van structuur" is ("De vredesbeweging ligt nog steeds op zijn kont")". Je zou toch zeggen: 80.000 demonstranten op donderdag, tenminste 25.000 op vrijdag, en dan nog een massale kleurrijke streetrave op zaterdag ondanks al die politiedreiging en het schrikbarend gure weer, da´s lang niet gek. Er zijn nog nooit zoveel mensen actief geweest rondom een EU-top, en zeker niet uit Nederland. Voor het eerst hadden we echt heel veel mensen op de been gekregen, er waren minstens 600 mensen uit Nederland!. Het enige dat er ontbrak was een succesvole blokkade van de top, maar verder mogen we toch aardig tevreden zijn?

Het verhaal gaat trouwens, dat het nos-(tv)journaal op donderdagavond geen melding heeft gemaakt van de demonstratie van die dag. Dat zou me niks verbazen; 80.000 demonstranten is geen nieuws, een paar ingegooide bankruiten en een spuitend waterkanon was dat de volgende dag blijkbaar wel. Hetgeen maar weer aantoont dat niet wij niet goed snik zijn, maar een groot deel van dat commerciele media-volk. Dus lang leve indymedia (Belgie of waar dan ook) en al die andere do-it-yourselvers!


- E-Mail: kh@xminy.nl
 
aanvullingen
Berichtgeving via Belgische tv 
Martin W. - 17.12.2001 22:39

Wat me opviel aan de berichtgeving via de Vlaamse tv, was
de genuanceerde toon waarop de betogers werden beschreven.
Veel respectvoller dan ik gewend ben van bv. Engelse reportages.

Zo was er bv op donderdag een korte impressie van de reis van een aantal Engelse betogers naar Brussel, waar een
half dozijn verschillende betogers het woordmochten doen,
varierend van vakbondslid tot student tot milieu activiste.

Ook toen er rellen ontstonden op vrijdag werd er niet ge-
sproken over hoe de betogers te keer gingen, maar dat het
ging over een kleine groep relschoppers die zich bij de vreedzame stoet had aangesloten.


hmmm 
nogodnomaster - 18.12.2001 12:48

De ´rellen´ braken wel pas uit nadat de politie ons had ingesloten. eerlijk gezegd zie ik er geen probleem in dat er toen doorgebroken werd.
mee eens 
spikey - 22.12.2001 12:26

Hoihoihoi,
Wat klopt ´t toch weer allemaal!!

Wees maar blij dat je beter weet, en met jouw vele anderen!!!

keep up the DIY work !

love SpIkEy
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.