english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
La Paz, aanloop tot de vlucht van Goni
Marten - 18.10.2003 14:53

De Boliviaanse Bevolking is deze week met succes de straten op gegaan om het aftreden van de president te eisen: Gisteren avond werd duidelijk dat hij zou aftreden. Onmiddellijk werd er een menselijk cordon rond het vliegveld in El Alto opgeworpen om de president te verhinderen naar het buitenland te vluchten. De president werd echter in een helikopter van het leger uit zijn villa opgehaald en naar Santa Cruz gevlogen en zal vandaar waarschijnlijk zijn vlucht voortzetten naar de Verenigde Staten. De gebeurtenissen van vrijdag in La Paz die tot zijn vlucht leidde:

Gebeurtenissen in La Paz vrijdag die leidden tot het aftreden van “El Gringo”, gebaseerd op interviews met Nelson en Fanny Luis Charos (El Alto) en Adolfo Urquizo (La Paz):

De Boliviaanse Bevolking is deze week met succes de straten op gegaan om het aftreden van de president te eisen: Gisteren avond werd duidelijk dat hij zou aftreden. Onmiddellijk werd er een menselijk cordon rond het vliegveld in El Alto opgeworpen om de president te verhinderen naar het buitenland te vluchten. De president werd echter in een helikopter van het leger uit zijn villa opgehaald en naar Santa Cruz gevlogen en zal vandaar waarschijnlijk zijn vlucht voortzetten naar de Verenigde Staten. De gebeurtenissen van vrijdag die tot zijn vlucht leidde:

De berichtgeving over de volksopstand in Bolivia waren donderdag en vrijdag al weer bijna uit de kranten verdwenen. Echter het verzet werd alleen maar massaler. De mensen die de straat op gingen behoorden inmiddels tot alle lagen van de bevolking: van de rijke Zona Sur in La Paz tot het arme Ballivian in El Alto, van de leden van de conservatieve partij MIR tot die van de socialistische partij MAS. Met andere woorden, het protest was boven klassengrenzen en politiek leiderschap uitgestegen. Zo mobiliseerden zich gisteren opnieuw de buurtorganisaties (juntos de vecinos) van de Zona Sur om mee te doen aan een demonstratie. Deze mobilisatie was een historische gebeurtenis aangezien de junto de vecinos van de Zona Sur zich al sinds 1964 niet meer tegen een zittende regering had uitgesproken. Vanaf de Plaza de San Miguel, ook in de Zona Sur, vormde zich een menselijke ketting van 20 000 mensen die zich uitstrekte tot aan de Plaza de San Fransisco, hartje centrum. Aansluitend was er massale demonstratie op Plaza de San Fransisco en de Perez Velasquez georganiseerd doorverschillende organisaties, van vakbonden tot de buurtorganisaties, die samen 600 000 mensen op de been kregen. De protesten waren pacifistisch van aard: ieder buurt had wachtposten opgericht die iedere nacht patrouilleren om plunderingen tegen te gaan en tegelijkertijd de buurt te beschermen tegen invallen van het leger.
Ook begonnen er in het hele land hongerstakingen. In La Paz, Oruro, Potosi en Cochabamba waren al meer dan 100 groepen, die samen meer dan 1500 mensen vertegenwoordigden, in hongerstaking gegaan. De meeste van deze groepen hebben zich geïnstalleerd parochiën en universiteiten. Onder de hongerstakers bevond zich ook een aantal prominenten: De Campo, de voorzitster van de voormalige Boliviaanse mensenrechtenorganisatie defensora del pueblo, was in hongerstaking gegaan in de parochie van de San Pedro in La Paz. Ook waren er prominente politieke leiders onder de hongerstakers: 2 regeringsafgevaardigden van de MIR en 2 van de NFR zouden ook in hongerstaking zijn gegaan. Zij eisten dat hun partijen uit de coalitie stapten met de MNR, de partij van de president Gonzalo Sanchez de Lozada, en eisten het vertrek van de president. In de universiteit van La Paz, de UMSA, waren verschillende universitair docenten in hongerstaking gegaan.
Uit verschillende delen van Bolivia stroomden er nog steeds groepen mensen naar La Paz om deel te nemen aan de demonstraties. Zij werden echter onderweg door het leger opgehouden en beschoten. Dinsdag werd er al een mars van 2500 tot 5000 mijnwerkers uit Oruro onderweg beschoten met als resultaat 15 doden. Gisteren werden er twee mijnwerkers in gedood in Patacamaya. In Patacamaya werden zo´n 5000 mijnwerkers door het leger vastgehouden. De regering stelde dat zij deze groep ophielden uit gevaar voor terroristische aanslagen en om de vrede te bewaren. De mijnwerkers zouden namelijk beladen zijn met dynamiet en van plan zijn ´half La Paz op te blazen´ aldus een woordvoerder van de regering. De mijnwerkers die eerder uit Oruro aankwamen, waren inderdaad beladen met dynamiet die zij gisteren in de straten van La Paz tot ontploffing brachten. De pers mocht niet bij de groep mijnwerkers in Patacamaya komen dus wat er zich daar precies heeft afgespeeld kan niet worden gecontroleerd.
Alle wegen rond La Paz, Cochabamba en in de Chapare waren geblokkeerd. In de steden was bijna geen voedsel meer te krijgen en de prijzen waren verdrievoudigd. Een grote groep boeren ging gisteren op weg om de wegen rond Santa Cruz te blokkeren en vervolgens te demonstreren in de stad zelf. Santa Cruz is de grootste en meest conservatieve stad in Bolivia en wordt geleid door grootgrondbezitters en privé bedrijven die zijn groot geworden met overheidsgeld van het dictatoriale regime van Banzer. De politieke leiders van Santa Cruz hebben aangegeven de boeren te ontvangen met gas en kogels. De boeren hebben op hun beurt weer aangegeven niet bang te zijn: ´Wij hebben toch niets te verliezen´, zo verteld een geïnterviewde op de radio en La Paz.
Ondertussen hielt de staatsrepressie aan. Er zijn veel berichten over juntos de vecinos die werden gemolesteerd door militairen. Zij zouden ´s avonds langskomen, de deur forceren de leden van de juntos met geweren bedreigen. Ook werden verschillende demonstratie van de juntos tegengehouden en mochten hun wijk niet verlaten. Gisteren werden de junto van Mayara in de Zona Sur op deze manier gedwongen in hun wijk te blijven. Ook waren er specialisten overgevlogen uit Chili om instructies en training te geven aan het Boliviaanse leger. Dat de militairen en politie de president blijven steunen komt omdat de generaals, net voordat de onlusten begonnen, een loyaliteitsbonus hebben gekregen (bono de lealtad). De soldaten zelf blijven dienen met 20 pesos per dag (15 pesos= 1 dollar) en werden geëxecuteerd en gemarteld als ze dienst weigerden.
Ondanks de staatsrepressie en de tientallen burgerslachtoffers die Sachez de Lozada al op zijn naam heeft staan spraken steeds meer regeringen hun steun zich uit voor zijn regering. Gisteren sprak de EU zijn steun uit voor het aanblijven van ´El Gringo´ omdat hij ´democratisch gekozen zou zijn´ en daarmee ´het mandaat van de meerderheid van de bevolking´ zou hebben. Goni zelf houdt deze mythe in stand. Zo stelde hij in een interview met de Argentijnse televisie dat hij de democratie moet verdedigen aangezien hij gekozen is met een 2/3 meerderheid van de Boliviaanse bevolking. Dit is een leugen want de MNR van Goni kreeg in de verkiezingen maar 22%. De socialistische partij de MAS heeft 21% gekregen. Goni wist alleen een meerderheid te halen worden door een coalitie te sluiten met de MIR en NFR. De 2/3 waar hij het over heeft zijn de percentages van de verschillende coalitie partijen MNR, MIR en NFR bij elkaar opgeteld! Dat hij een meerderheid van de Boliviaanse bevolking vertegenwoordigd is dus een fabel. Het staatsapparaat van de leugens was ook in de kranten en op de televisie duidelijk zichtbaar. De hoofdredacteuren van de twee grootste kranten uit La Paz zijn in het begin van de week al opgestapt uit onvrede met de opgelegde censuur. Ook kwam gisteren de woordvoerder van de regering en lid van de coalitie partij de MIR ´Fufi´ Sabedra Bruno, met allerlei steunbetuigingen van landen uit Latijns-Amerika. Wie de kaarten heeft geschreven is niet te controleren. Gisteren kwamen ook de coalitie partijen van de MNR, de NFR en MIR nog met een steunbetuiging aan de president. Later op de dag echter besloot de NFR uit de coalitie te stappen, waardoor deze uit elkaar viel en de politieke situatie voor Goni onhoudbaar werd.
Ondanks dat de internationale opinie de Boliviaanse bevolking afviel hebben zij het niet opgegeven. De almaar massaler wordende protesten spraken voor zich. ´Goni en de internationale opinie´, zo stelt iemand uit La Paz, ´leken doof en blind voor het Boliviaanse volk, maar wij hebben Goni toch op de knieën gekregen´. Nu Goni gisteren avond inderdaad is opgestapt is het afwachten op de volgende stap. De gemobiliseerde massa s geven aan door te gaan met protesten tot de privatiseringen worden teruggedraaid en de grondwet wordt herzien met betrekking tot een meer democratisch systeem. Ook groepen hongerstakers gaven gisteren nog aan door te gaan. Het is nu aan de vice president Carlos Mesa actie te ondernemen.




- E-Mail: Martenvandenberge@yahoo.com
 
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.