english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Jihad
Wim de Neuter - 17.06.2002 14:51

De lont aan 200 miljard olievaten.
In Ashgabat, de hoofdstad van de voormalige Centraal-Aziatische sovjetrepubliek Turkmenistan, keek Ahmed Rashid naar de aankomst van vijf kersverse staatshoofden. De Pakistaanse journalist, die voor de BBC en de Hongkongse Far Eastern Economic Review de bloedige oorlogsjaren in Afghanistan had gevolgd, besefte als geen ander dat er in Centraal-Azië een reusachtige aardverschuiving was begonnen.


"Op 12 december 1991 kwamen de presidenten van de vijf Centraal-Aziatische sovjetrepublieken – Nursultan Nazarbajev van Kazachstan, Rachmon Nabiev van Tadzjikistan, Askar Akajev van Kirgizië, Islam Karimov van Oezbekistan en Saparmurad Nijazov van Turkmenistan – bijeen, om de crisis te bespreken die een continent verderop was ontstaan. Vier dagen daarvoor hadden president Boris Jeltsin van Rusland, Leonid Kravtsjoek van Oekraïne en Stanislav Sjoeskevitsj van Wit-Rusland het Verdrag van Minsk ondertekend, waarmee de Sovjet-Unie formeel werd ontbonden en een nieuw Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) werd opgericht. De Slavische presidenten hadden niet de moeite genomen hun collega’s in Centraal-Azië te raadplegen voordat ze deze monumentale stap zetten. Toen ik de presidenten die koude, sneeuwachtige avond zag arriveren op de luchthaven van Ashgabat, kon ik zelfs van op afstand bespeuren dat ze kwaad en gefrustreerd waren en zich verraden voelden. Rusland was jarenlang hun steun en toeverlaat geweest en ze beseften nu dat ze door dat land aan hun lot waren overgelaten."

"De Centraal-Aziatische leiders stond het huilen nader dan het lachen. Met miljoenen draden, van elektriciteitsnetwerken en oliepijpleidingen tot wegen en militaire bases, waren de Centraal-Aziatische staten verbonden met Rusland. Hun industrie en landbouw waren afhankelijk van import uit Rusland en hun export ging voornamelijk naar Russische markten. Iedere internationale telefoonlijn naar Centraal-Azië liep via Moskou. De republieken hadden geen van alle een zelfstandige legermacht en veel van de armere staten, zoals Tadzjikistan, konden alleen overleven met sovjetsteun, die voortaan uit zou blijven."

Doos van Pandora

"De mannen die werden gekozen om deze nieuwe republieken te leiden, waren oerconservatieve communisten, die zich in hun kijk op de buitenwereld altijd volledig hadden gevoegd naar Moskou. Ze hadden Gorbatsjovs hervormingspogingen verafschuwd omdat iedere verzwakking van het centraal bestuur meteen een bedreiging zou betekenen voor hun machtsbasis en het sluimerende nationalisme onder hun volkeren zou aanwakkeren. Ze waren grootgebracht en opgeleid in het sovjetsysteem en konden daarom vaak zelfs niet hun eigen nationale taal spreken. De voorrechten en gunsten die ze genoten hadden ze te danken aan Moskou; hun veiligheid was afhankelijk van de aanwezigheid van het sovjetleger, dat zich nu dreigde terug te trekken; hun economieën waren gestoeld op de handelsbanden met de Sovjet-Unie; ze konden hun sociale voorzieningen, zoals onderwijs en gezondheidszorg, alleen overeind houden met behulp van omvangrijke financiële steun uit de Sovjet-Unie. De Centraal-Aziatische leiders waren als de dood voor onafhankelijkheid van Moskou, dit in tegenstelling tot hun volken, die er reikhalzend naar uitkeken."

Ahmed Rashid komt tot een eenvoudige vaststelling: "Gorbatsjov had ongewild een doos van Pandora geopend die de Centraal-Aziatische leiders koste wat kost weer wilden sluiten."

Maar niet alleen Gorbatsjov had aan de doos van Pandora zitten knoeien. Ook de republikeinse presidenten van de Verenigde Staten, Reagan en Bush hadden er het deksel afgetild in het door de Sovjet-Unie bezette Afghanistan. In dit land – waarover Ahmed Rashid vorig jaar het degelijke boek ‘Taliban. Islam, Olie en het Nieuwe Grote Spel in Centraal Azië’ publiceerde – hadden de Amerikanen een reeks rabiate moslimfundamentalisten gesteund, die na de terugtrekking van het Rode Leger uit Afghanistan en na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, hun invloed snel zouden laten gelden in de buurrepublieken Tadzjikistan, Oezbekistan, Kirgizië en Turkmenistan, en zelfs tot in Kaukasus, waar ze onder de Tsjetsjeense moslimfundamentalisten en separatisten geduchte medestrijders vonden.

In zijn nieuwe boek ‘Jihad’ analyseert Ahmed Rashid glashelder de snelle opgang van het moslimfundamentalisme in Centraal-Azië.

Het resultaat van de ineenstorting van de Sovjet-Unie "was een dramatische neergang in heel Centraal-Azie," stelt Rashid. "De levensstandaard zakte als een baksteen, de inflatie vloog omhoog, de werkloosheid groeide en de industrie en landbouw kwamen zonder grondstoffen te zitten. De economische problemen verergerden op hun beurt de politieke en etnische spanningen." De vijf nieuwe regimes in Centraal-Azië hadden geen enkele oplossing voor de torenhoge economische en sociale problemen. De nieuwe elite had maar één bekommernis: de eigen macht en privilegies veilig stellen.

Geen enkele van de vijf nieuwe staatsleiders in Centraal-Azië was bereid om ook maar de minste oppositie te gedogen. Onder het sovjetbewind was de volksislam (met zijn eeuwenoude soefi-traditie) meer dan zeventig jaar ondergronds gegaan. De nieuwe leiders begrepen niets van de plotse islamitische heropleving. Elk van de republieken kende een wildgroei van nieuwe moskeeën en soefi-genootschappen. De regimes pakten de moslims aan zoals ze met de beginnende oppositiebewegingen hadden afgerekend: met harde repressie. Voor hen bestond er geen enkel verschil tussen de vrome soefi-mystici en de fundamentalistische groepen, die vanuit Turkije, Pakistan en Afghanistan kwamen aanzetten en over koffers vol Saoedische petrodollars beschikten. De uitzichtloze economische crisis (Moskou had alle leningen, subsidies en hulp aan de regio stopgezet en eiste dat Centraal-Azië zijn hoge schulden uit het verleden voortaan in harde dollars zou terugbetalen) en de botte repressie van de nieuwe elite dreven steeds meer jonge moslims naar deze harde kernen van fundamentalisten.

Op naar de jihad

De regio werd stilaan klaar gemaakt voor de jihad, de heilige oorlog. En de door de VS, Pakistan en Saoedi-Arabië gesteunde Afghaanse fundamentalisten lieten hun mannetjes los op de nieuwe republieken. Tadzjikistan was het eerst aan de beurt. Daar hadden Sayed Abdullah Nuri en Mohammed Sharif Himmatzoda de Islamitische Wedergeboorte Partij (IWP) opgericht. Beiden hadden nauwe banden met de Afghaanse fundamentalistische krijgsheer, Gulbuddin Hekmatyar. De IWP ontketende in 1992 – deels vanuit Afghanistan, waar de partij over goed uitgeruste militaire bases beschikte - een bloedige burgeroorlog tegen het regime van president Nabiev, "waarbij vergeleken met alle andere burgeroorlogen in de afgelopen vijftig jaar verhoudingsgewijs het hoogste aantal doden onder de bevolking viel", merkt Ahmed Rashid op. "Omdat Tadzjikistan bestaat uit een groot aantal verschillende bevolkingsgroepen, regio’s en clans, had de basis van de IWP nooit verder gereikt dan de persoonlijke clans van de leiders. De burgeroorlog was algauw uitgelopen op een strijd tussen clans in plaats van een islamitische jihad."

De balans: 50.000 doden (op een totale bevolking begin van de jaren ’90 van 5,2 miljoen inwoners), het land leeggebloed, de economie geruïneerd en de bevolking aan de rand van de hongersnood. De krijgsheren en moslimmilities vertoonden drie jaar na het begin van de gevechten ernstige tekenen van oorlogsmoeheid. In 1996 werd in Afghanistan de voor de IWP bevriende regering van Burhanuddin Rabbani en Ahmed Massoed verjaagd door de Taliban. De strijdende partijen in Tadzjikistan begrepen dat de machtsovername door de Taliban in Kaboel ook voor hen verstrekkende gevolgen kon hebben en dat de tijd wellicht rijp was voor vredesonderhandelingen. Ze kregen hierbij een zetje in de rug van Rusland en de verdreven Afghaanse fundamentalistische krijgsheren Rabbani en Massoed. Rusland en Iran steunden Massoed in zijn strijd tegen de Taliban. Massoed had veilige bases nodig in Tadzjikistan. En mede onder deze buitenlandse druk legden de Tadzjiekse strijders de wapens neer. Er kwam een regering, waarin ook de IWP vertegenwoordigd was. De fundamentalistische partij had tijdens de burgeroorlog veel van haar aanhang en krediet bij de bevolking verloren. Bij de eerste parlementsverkiezingen in 2000 behaalde de IWP slechts 7,5% van de stemmen. Vreemd genoeg geldt het Tadzjikistan van na de burgeroorlog vandaag als een model voor de rest van de regio: het land kent een relatieve stabiliteit, heeft een meerpartijenregering en heeft de radicale politieke islam in zijn bestel geïntegreerd.

Fundamentalisme : import uit Saoedi-Arabië

Na Tadzjikistan kunnen ook de andere Centraal-Aziatische republieken worden meegesleurd in het geweld van moslimfundamentalisten. Twee radicale bewegingen zijn actief in heel de regio: de Hizb ut Tahrir al Islami (HT) wint snel aan invloed in Turkmenistan, Kirgizië, Kazachstan, Tadzjikistan en Oezbekistan en de Islamitische Beweging van Oezbekistan (IBO) heeft een zeer gewelddadige reputatie, staat bekend omwille van zijn nauwe banden met de Taliban en het Al Qaeda-netwerk van Osama Bin Laden en financiert zijn strijd met Saoedisch manna, maar ook met de erg lucratieve drugs- en wapenhandel. Ahmed Rashid wijst op een aantal duidelijke verschillen tussen de HT en de IBO. Maar beide hebben ze dit gemeen: ze zijn importproducten uit Saoedi-Arabië en hun programma bevat – buiten de oprichting van een islamitische staat en de invoering van de sharia (de islamitische wet in al zijn strengheid, zoals de Taliban die in Afghanistan hanteerden) – niet het minste recept om de problemen van de Centraal-Aziatische volkeren aan te pakken: onderontwikkeling, bittere armoede, massale werkloosheid. Een beweging als de HT heeft bijzonder weinig voeling met de traditionele islam in Centraal-Azië. De HT heeft zelfs een obsessionele haat tegen de soefi-genootschappen, die in de regio een bijzonder tolerante vorm van de islam belijden. De moslimfundamentalisten danken hun snelle opmars in Centraal-Azië op de eerste plaats aan de fenomenale financiële steun van de Saoedi’s. Hun militaire knowhow hebben ze van de Taliban en de groep rond Osama Bin Laden en hun succes bij de plaatselijke bevolking is een rechtstreeks gevolg van de corruptie, botte machtspolitiek en incompetentie van de nieuwe leiders.

Olie en terrorisme

Tijdens de eerste jaren van de onafhankelijkheid van de Centraal-Aziatische republieken had het Westen – Washington op de eerste plaats – bijzonder weinig aandacht voor deze uithoek van de wereld. Maar "de Amerikaanse oliemaatschappijen behoorden tot de eerste internationale groeperingen die het belang van de regio onderkenden. Zelfs nog voor de Verenigde Staten ambassades hadden gevestigd in elk van de nieuwe republieken, waren er al Amerikaanse oliemaatschappijen gearriveerd om de energiemogelijkheden in kaart te brengen, hiertoe aangespoord door de eerste vondst door Chevron van olie en gas in Kazachstan," schrijft Ahmed Rashid.

Maar voor de politieke leiders in Washington stond Centraal-Azië niet hoog op het prioriteitenlijstje. "Aanvankelijk bekeken de Verenigde Staten Centraal-Azië door het prisma van Moskou," stelt Rashid vast. "Toen voerde Washington het ‘Rusland eerst’ beleid. In het midden van de jaren negentig draaiden de VS om naar het andere uiterste en werden geobsedeerd door het idee om een pijpleiding aan te leggen die olie en gas zou vervoeren uit Bakoe in Azerbeidzjan naar Ceyhan in Turkije. Voorstanders noemden dit de nieuwe zijderoute en stippelden een provocatieve weg uit die zowel Russisch als Iraans grondgebied links liet liggen." "Na het opduiken van de IBO in 1999 paste de regering Clinton haar Centraal-Aziatisch beleid aan en richtte zich op het bestrijden van het terrorisme. De VS begonnen de leiders van de Centraal-Aziatische republieken militaire bijstand en opleiding te geven. Een van Clintons naaste medewerkers, Strobe Talbott, plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken had nochtans - tevergeefs - gewaarschuwd voor een eenzijdige militaire aanpak. "Als de economische en politieke hervormingen niet slagen, als interne en grensconflicten blijven broeien en weer oplaaien, dan zou de regio een broedplaats kunnen worden van terrorisme, een broeinest van religieus en politiek extremisme en het slagveld voor een totale oorlog. De VS zouden er bijzonder veel moeite mee hebben als dat zou gebeuren in een gebied dat minstens 200 miljard vaten olie bevat. Dit is nog een reden waarom de oplossing van conflicten de eerste taak is van het Amerikaans beleid in de regio," schreef Talbott in een memorandum.

En toen kwam 11 september. Sindsdien zijn de VS nog meer geneigd om de grote militaire middelen in stelling te brengen tegen het ‘internationale terrorisme’. In Centraal-Azië worden dan maar corrupte leiders aan de boezem gedrukt. De (voorlopig nog schaarse) olie-inkomsten worden gebruikt om hun macht te consolideren en om peperduur wapentuig aan te schaffen in de Verenigde Staten onder meer. Inmiddels worden de wereldvreemde, maar bijzonder gevaarlijke moslimfundamentalisten van de IBO, de HT en andere vrienden van de Taliban en Osama Bin Laden met het uur populairder bij de door de wereld vergeten bevolkingen van de regio, die gebukt gaan onder armoede en werkloosheid.

Deze fundamentalisten houden het vuur aan de lont van "minstens 200 miljard vaten olie". Centraal-Azië is een nieuwe potentiële brandhaard in de wereld.

Als de beleidsmakers in de Verenigde Staten en de Europese Unie het oerdegelijke boek ‘Jihad’ van Ahmed Rashid zouden lezen, kunnen ze alvast niet beweren dat ze niet gewaarschuwd waren.

Wim de Neuter.

Ahmed Rashid. Jihad. De opkomst van het moslimfundamentalisme in Centraal-Azië. Amsterdam, Atlas, 280 blz., 23,50 euro. ISBN 9045008823

(Uitpers, juni 2002)
 
aanvullingen
kort samengevat: uSSa grootste organisator 
17.06.2002 21:09

van terrorisme in de wereld.


Soefiïsme 
Rishi - 17.06.2002 22:46

Overigens is het soefisme ook de belangrijkste stroming in Kashmir. En voordat de troubles in deze regio echt begonnen (1990) was dit dan ook een zeer vreedzaam en ontwikkeld volk.
Komt vrij overeen met het einde van de sovjet bezetting van Afghanistan. De belangrijkste soefi leider van Kashmir werd rond deze tijd ook vermoord, want leiders met een Ghandi uitstraling staan alleen maar in de weg bij een gewelddadige opstand (geleid door ex-afganistan veteranen).
Het soefiïsme is de meer vrolijke vorm van islam (met boedistische elementen) terwijl de export uit Saoedi-Arabië de meest trieste vorm is. Ongelofelijk hè wat voor rotzooi de Sovjet-Unie en de USA achter hebben gelaten in dat gedeelte van de wereld. Zo zie je maar een oorlog in Afghanistan leidt tot oorlog in Algerije, Kashmir Centraal Azië, Filippijnen, etc..En 9-11 en nog een Afghanistan oorlog etc...


Zijn is dit bovenstaande ook beschreven in het boek van Ahmed Rashid,want ik er benieuwd hoe het in Kashmir zo uit de hand heeft kunnen lopen.
re: soefisme 
sakhra -l´assal - 18.06.2002 03:26

Rishi sqrote:

>Zijn is dit bovenstaande ook beschreven in het boek van Ahmed Rashid,want ik er benieuwd hoe het in Kashmir zo uit de hand heeft kunnen lopen.

Rashid gaat in zijn boek wel zijdelings in op deze materie (m.b.t. Centraal-Azië, niet Kasjmir), ja, maar het vormt zeker niet de hoofdmoot van zijn boek.

Ik bracht de kwestie zelf zijdelings ter sprake in een interview met Peter Lamborn Wilson, dat te vinden is op  http://www.autonoomcentrum.nl/11sept2001/hakim%20bey.htm (NL versie) en op  http://slash.autonomedia.org/analysis/02/03/13/1413226.shtml (Eng. versie). Voor de liefhebber.
Interessant interview, vraagt om meer. 
Rishi - 19.06.2002 23:25

Lijkt er een beetje op of van het soefisme niet veel meer over is (helaas).
re: rishi 
s. -l´a. - 20.06.2002 21:26

Tja, wie de schoen past trekke hem aan. PLW stelt aan het einde van het interview niet voor niets "ga maar op zoek". Probleem is dat je al snel pakweg Perzisch, Urdu, Arabisch, Oezbeeks, Koerdisch etc. zal moeten spreken om van de hoed en de rand te weten te komen, er is bitter weinig vertaald, laat staan fatsoenlijk.

Ik denk dat de zaak verder wordt bemoeilijkt doordat veel (zo niet de meeste) soefi´s zich niet a priori als politieke beweging zien. Hoewel ze in het verleden niet zelden betrokken waren bij bijv. antikoloniale of andere bevrijdingssstrijd (denk aan Noord-Afrika, Khadaffi komt zelf uit een oud soefigeslacht schijnt, zijn "groene revolutie" wordt wel als - ten dele - neosoefistisch omschreven).

Een aantal van PLW´s boeken, genoemd in de bibliografie, vormen trouwens een goede inleiding/aanknopingspunt tot e.e.a.

Succes ermee!
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.