english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Pinochet op vrije voeten
Noticias - 31.07.2002 12:17

Zoals misschien wel te verwachten was, is Pinochet door het Hof van Beroep van het Hooggerechtshof ongeneeslijk ziek verklaard, hetgeen betekent dat geen proces tegen hem gevoerd zal worden. Dit betekent dat hij niet voor de 200 aanklachten die tegen hem ingediend zijn, niet vervolgd zal worden.

PINOCHET OP VRIJE VOETEN
door Jan Hopman, Santiago 30-07-02

Zoals misschien wel te verwachten was, is Pinochet door het Hof van Beroep van het Hooggerechtshof ongeneeslijk ziek verklaard, hetgeen betekent dat geen proces tegen hem gevoerd zal worden. Dit betekent dat hij niet voor de 200 aanklachten die tegen hem ingediend zijn, niet vervolgd zal worden. Wel andere militairen die ook verantwoordelijk waren voor het schenden van mensenrechten zoals folteringen en het vermoorden of laten vermoorden van personen. Tegen hen gaan de processen gewoon door en zijn er speciale onderzoeksrechters benoemd.

Politieke beslissing

Sinds de gevangenneming van Pinochet in Londen in 1998 en zijn uiteindelijke vrijlating door het Britse Hof via een beslissing van de huidige Engelse Minister van Buitenlandse Zaken Straw is het gehele proces onderhevig geweest aan politieke beïnvloeding. Het kwam Engeland en Spanje goed uit dat Pinochet terugging naar Chili en nu komt het de huidige Chileense regering ook goed uit dat hij niet verder vervolgd zal worden. Dat brengt politieke rust tussen de militairen en de politici. Sommige Chilenen zijn ook blij met deze oplossing, want dan kan er naar de toekomst gekeken worden en kan het verleden vergeten worden en kan er aan een modern Chili gebouwd worden. Er zijn echter ook andere mensen die dit verleden niet kunnen vergeten. Nog altijd zijn er meer dan duizend mensen, waar men niet van weet hoe en door wie ze om het leven gebracht zijn. Er is een Vereniging van verdwenen personen die niet zal rusten voordat de waarheid boven tafel gekomen is en gaat zeker niet accoord met een rechterlijke macht, die zich politiek heeft laten beïnvloeden. Ook vanaf 1973 heeft diezelfde rechterlijke macht zich deze keer door de dictatuur laten beïnvloeden en heeft in die tijd de aanklachten van verdwenen personen nooit in behandeling genomen. Wat betreft het aanpassen aan de politieke conjunctuur herhaalt zich de historie.

Pinochet en zijn senaatszetel

Het was nog even de vraag na het sluiten van het proces tegen Pinochet wat de 86-jarige dictator zou doen. Hij was namelijk nu weer gewoon senaatslid als ex-president en zou met zijn stem zelfs de doorslag kunnen geven in de senaat waar op dit moment de regeringspartijen en de oppositie evenveel stemmen hebben.
Gelukkig heeft Pinochet eieren voor zijn geld gekozen. Het ging nog wel even gepaard met een show, want kardinaal Errazuriz moest eraan te pas komen om zijn ontslagbrief als senaatslid bij hem thuis te komen ophalen en te bezorgen bij de senaatsvoorzitter. Er volgde nog een heftig debat in de Senaat over de ontslagbrief, waar voor en tegenstanders elkaar op de tribune te lijf ging. Iedereen dacht dat nu wel het hoofdstuk Pinochet gesloten zou zijn en nu het wachten op zijn dood aangebroken was. Pinochet voelde zich nu weer in staat om reizen te maken, iets dat hij vanwege zijn gevangennamen en zijn zogenaamde dementie nooit had kunnen doen sinds 1998. Hij kondigde dan ook aan dat hij een reis naar al zijn vrienden in Iquique zou maken, een stad in het uiterste noorden van Chili, waar veel kazernes liggen.
Een grote bescherming kreeg Pinochet in eerste instantie van de militairen, maar de huidige Generaal Cheyre, die op goede voeten staat met de huidige President Lagos vond het maar niks dat hij zoveel bewaking moest hebben.
Toen er door de lijfwacht van Pinochet dan ook drie jongelui aangehouden waren die met geweren op vogels aan het schieten waren en verdacht werden van een aanslag te beramen, werk door de huidige opperbevelhebber van het leger besloten om Pinochet geen bewaking meer te geven en dat de politie voor zijn gezondheid en zijn leven verantwoordelijk is.

Het zal duidelijk zijn dat het openbare vertoon van Pinochet veel kwaad bloed heeft gezet bij de mensen die voor mensenrechten strijden. Hij haalt hun wonden weer open, hij gaat vrijuit en kan overal gaan en staan waar hij wil en zijn hele proces wordt zelfs gesanctioneerd door de socialistische regering van Lagos. Het was de huidige minister van binnenlandse zaken Insulza die naar Europa reisde om ervoor te pleiten dat Pinochet in Chili veroordeeld zou worden, maar wederom heeft de rechtbank, in dit geval de Chileense, ervoor gezorgd dat om politieke redenen Pinochet vrijuit kan gaan. Wederom heeft de Rechterlijke Macht gefaald en zoals José Aldunate, een 83 jarige jezuïet, fervent voorstander van de Mensenrechten, in de onafhankelijke krant La Nación schreef: "Chili heeft een Rechterlijke macht nodig die vrij is van verdachtmakingen, niet gepolitiseerd is, onafhankelijk en die het brengen van rechtvaardigheid als haar hoofdtaak ziet".

Er zal nog een lange weg voor Chili te gaan zijn voordat het land hersteld zal zijn van de gevolgen van de 17-jarige diktatuur, zeker als de politici en de rechterlijke macht niet voor een oplossing van de feiten zijn. Mensen die familieleden verloren hebben zullen niet ophouden te strijden totdat de waarheid boven tafel gekomen is en zullen dat zeker aan de toekomstige generatie overbrengen.

Er zijn nog altijd mensen die door blijven gaan met het zoeken naar de waarheid, er is een Vredespark opgericht in Villa Grimaldi, een doorgangskamp voor gevangenen en het geweten van mensen kun je niet begraven.

Uit:  http://www.noticias.nl/mr_pin_hopman_30juli02.html

Mensenrechten Dossier Noticias:
 http://www.noticias.nl/mr.html


- E-Mail: info@noticias.nl Website: http://www.noticias.nl
 
aanvullingen
ziek man 
sjaak bralt - 31.07.2002 13:26

dat de man ziek is was al duidelijk, al jaren geleden.
de man is een zwerende wond die zijn leven lang en erna nog het chileense volk zal achtervolgen. of je er vanaf wilt zijn of niet, negeren kan niet: ooit komt het landelijk trauma terug om een politieke en sociale breuk in het land tot stand te brengen. de man moet terecht staan om die geest te bezweren.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.