english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Aanval op Irak schendt internationaal recht
Arjan El Fassed - 08.09.2002 13:42

Een aanval van de VS op Irak zou niet alleen een schending betekenen van het internationaal recht. Het is ook een onmenselijke daad, vindt Arjan El Fassed.

Een aanval van de VS op Irak zou niet alleen een schending betekenen van het internationaal recht. Het is ook een onmenselijke daad, vindt Arjan El Fassed. Het regime in Baghdad mag crimineel zijn, mag chemische wapens hebben ontwikkeld en zelfs bezig zijn met een kernbom, dat neemt niet weg dat het Handvest van de Verenigde Naties regels kent om met zulke landen om te gaan. En de val van Saddam Hussein helpt de strijd tegen het terrorisme niet, het vergroot alleen de Amerikaanse invloed over de olievoorraden in het Midden-Oosten.

Het Amerikaanse plan voor een 'preventieve aanval op Irak' schendt zowel internationaal recht als onze notie van menselijkheid. Elk debat over deze kwestie zou moeten beginnen met de erkenning dat een aanval op Irak een aanval is op het Handvest van de Verenigde Naties. Daarnaast moet een aantal feiten en veronderstellingen op een rijtje worden gezet.

De feiten: het Iraakse regime is zonder meer dictatoriaal, het bezette twaalf jaar geleden zijn buurland Koeweit, en het heeft vijftien jaar geleden chemische wapens gebruikt tegen de Koerden. De veronderstellingen: Irak is vandaag in het bezit van biologische en chemische wapens en het is mogelijk dat Irak op weg is naar het ontwikkelen van nucleaire wapens.

Echter, dergelijke feiten en veronderstellingen, maken van Irak nog geen duidelijk en aantoonbaar gevaar. Het feit dat Irak een dictatuur is, lijkt onvoldoende grond voor een preventieve aanval. Er zijn vele dictaturen in de wereld, waarvan een groot aantal aan de macht worden gehouden door de VS. Saoedi-Arabië, de grootste olieproducent ter wereld, is slechts een voorbeeld.

Dat Irak op een bijzonder wrede manier de Koerdische bevolking heeft aangevallen kan ook al geen rechtvaardiging zijn voor oorlog. Bovendien bleef de Amerikaanse regering indertijd stil. Washington steunde zelfs het regime, ook toen Irak de Koerden aanviel. Naast Irak heeft ook Turkije met Amerikaanse wapens duizenden Koerden gedood. Wat voor Irak en Turkije geldt, geldt ook voor landen als Indonesië en Guatemala. Ook daar zijn duizenden inwoners gedood, en dat gebeurde terwijl die landen niet werden bedreigd met oorlog. Ook hier leverden de VS de wapens. De Iraakse bezetting van Koeweit verschilde niet wezenlijk van andere militaire bezettingen, inclusief de bezettingen door de VS zelf (Vietnam, Cambodja, Grenada en Panama).

Het is waar, Irak is mogelijk in het bezit van massavernietigingswapens. Het bezit van dergelijke wapens kan echter geen rechtvaardiging vormen voor oorlog. Andere staten bezitten dergelijke wapens eveneens. Israël, Pakistan en India bezitten kernwapens. De grootste opslag van massavernietigingswapens is in de Verenigde Staten zelf. Bovendien hebben de Verenigde Staten dergelijke wapens in het verleden gebruikt: Hiroshima, Nagasaki.

Irak stelt bepaalde voorwaarden voor het toelaten van een nieuwe groep wapeninspecteurs. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell zei eerder dit jaar dat inspecteurs naar Irak slechts onder Amerikaanse voorwaarden zullen gaan. Zouden de Verenigde Staten en Israël inspecteurs toestaan een kijkje te nemen in hun keukens voor biologische, chemische en nucleaire wapens, zonder enige voorwaarde vooraf?

Bestaat er één standaard voor Irak en een andere voor de Verenigde Staten? Zou het kunnen zijn dat de Amerikaanse regering gebruikt maakt van de angst onder haar bevolking na 11 september 2001 om steun te vergaren voor een oorlog tegen Irak die onder andere omstandigheden niet gerechtvaardigd kan worden?

Wie spreekt er over de onvermijdelijke duizenden Iraakse doden en gewonden, allen dubbele slachtoffers van Saddam Hussein en George W. Bush, laat staan over de honderdduizenden Irakezen die nu volgens de VN al slachtoffer zijn van de sancties en het regime. Een oorlog tegen Irak zal het terrorisme niet uitroeien. Een dergelijke aanval zal de woede in de Arabische wereld slechts aanwakkeren.

Mag je eigenlijk wel zeggen, of mag je misschien vermoeden dat het motief voor een dergelijke aanval niet ligt in het uitroeien van terrorisme? Zou de werkelijke reden kunnen zijn het uitbreiden van de Amerikaanse macht en controle over de op een na grootste oliereserve van de wereld, die van Irak?

- Arjan El Fassed is medewerker van LAW, een Palestijnse mensenrechtenorganisatie.

Website: http://www.eindhovensdagblad.nl/CDA/regioportal/0,2078,4123__1217352_,00.html
 

Lees meer over: wereldcrisis

aanvullingen
inderdaad 
janko - 09.09.2002 02:27

Bravo Arjan, bravo Eindhovens dagblad ...

de Volkskrant Online opent momenteel - godverdomme - met iets belangwekkends over tennis: "Sampras maakt einde aan sprookjesreeks Schalken"

Is er in Nederland nog een leesbare, ONAFHANKELIJKE krant??

Arjan, natuurlijk mag je zeggen en vermoeden dat het motief voor een USA-aanval op Irak niet ligt in het uitroeien van terrorisme maar in het uitbreiden van macht en controle over de misschien wel grootste oliereserve van de wereld. Waarom niet?

Het is een droeve toestand hoe onze kranten achter de grote USA media aanhobbelen (uit dommigheid, luiheid of boze opzet) en ons de USA mening opdringen.

Bush en Blair overtuigd van bewijzen tegen Irak
 http://www.eindhovensdagblad.nl/CDA/regioportal/0,2078,1501__1218597_,00.html

Zondag 8 september, CAMP DAVID - De Amerikaanse president Bush en de Britse premier Blair zijn ervan overtuigd dat er voldoende bewijzen van de ontwikkeling van atoomwapens in Irak zijn om actie te ondernemen tegen het land.

Zij spraken gisteren voor het begin van hun overleg in Camp David met verslaggevers. Bush en Blair wezen erop dat het internationale atoomenergieagentschap IAEA in Wenen vrijdag satellietfoto's heeft getoond waarop nieuwe bouwwerken te zien zijn op plekken die eerder in verband werden gebracht met de ontwikkeling van atoomwapens. Bush noemde ook een rapport uit 1998 van de IAEA, opgericht door de Verenigde Naties, dat stelde dat de Iraakse president Saddam Hussein binnen zes maanden in staat is atoomwapens te ontwikkelen. Irak heeft na 1998 geen VN-wapeninspecteurs meer toegelaten. ,,Ik zou niet weten wat voor bewijs we nog meer nodig hebben'', zei Bush, aangevuld door Blair, die hem ,,volstrekt gelijk'' gaf en de atoomdreiging van Irak ,,zeer reëel'' noemde.

waarom wordt niet vermeld dat de IAEA uitdrukkelijk verklaart geen nieuwe informatie omtrent Iraakse bedreigingen te hebben sinds 1998 ??

Iraq and IAEA Inspections
 http://www.iaea.org/worldatom/Press/P_release/2002/prn0211.shtml

Vienna, 06 September, 2002 - With reference to an article published today in the New York Times, the International Atomic Energy Agency would like to state that it has no new information on Iraq's nuclear programme since December 1998 when its inspectors left Iraq. Only through a resumption of inspections in accordance with Security Council Resolution 687 and other relevant resolutions can the Agency draw any conclusion with regard to Iraq's compliance with its obligations under the above resolutions relating to its nuclear activities.
Contact: Mark Gwozdecky, Tel: (+43 1) 2600-21270, e-mail:  M.Gwozdecky@iaea.org.

Vervolg v. artikel in Eindhovens Dagblad

In Irak heeft Saddam Hussein zaterdag zijn hoogste militaire adviseurs ontboden om de verdedigingstactiek tegen de ,,Amerikaans-zionistische agressie'' te bepalen, aldus het staatspersbureau INA.

 http://www.uruklink.net/iraqnews/eindex.htm

De Volkskrant
 http://www.volkskrant.nl/buitenland/1031463664069.html

... Eerder zaterdag herhaalden de Franse president Chirac en de Duitse bondskanselier Schröder dat zij tegen eenzijdige acties tegen Irak zijn. Na een overleg van de twee leiders in Hannover zei Chirac dat acties alleen mogelijk zijn onder VN-mandaat, terwijl Schröder überhaupt tegen is.

Waarom de argumenten van Schroeder en Chirac niet gebracht? Mag je misschien vermoeden dat De Volkskrant en overige Nederlandse media een klein beetje aan de ''Amerikaans-zionistische agressie'' willen bijdragen? Waarom moet zonodig NEDERLAND achter Bush en Blair aanrennen?

04. September 2002 - Die Bundesregierung bekräftigt ihre Ablehnung zu einer Intervention im Irak
 http://www.bundeskanzler.de/Kanzler-News-.7698.436575/Die-Bundesregierung-bekraeftigt-ihre-Ablehnung-z...htm

... Der Kanzler hatte bereits mehrfach betont, an dem Ziel festzuhalten, die UN-Waffeninspekteure wieder in den Irak zu bringen. Einen Wechsel der Ziele in der Irak-Politik halte er für falsch, so Schröder. Die vorliegenden Informationen legten keine neue Bedrohungsanalyse nahe. Es bestehe daher auch kein Anlass, die bisherige, wohlbegründete Politik zu korrigieren. Schröder nannte drei Punkte, die gegen eine Militärintervention sprächen. So würde eine Intervention im Irak die internationale Koaltion gegen den Terrorismus erschüttern. Auch sei der Kampf gegen den internationalen Terrorismus noch nicht beendet und die Taliban noch nicht besiegt. Zudem fehle es an einer Konzeption für eine politische Neuordnung im Nahen Osten nach einer möglichen Intervention.
franse berichtgeving 
janko - 09.09.2002 02:47

waarom neemt de Volkskrant geen voorbeeld aan Le Monde?? Begrijp ik werkelijk niet. Waarom alleen maar braaf USA media gevolgd? Waarom niet de mening en argumenten van degene die geen oorlog willen?

 http://www.lemonde.fr/article/0,5987,3218--289526-,00.html
LEMONDE.FR | 08.09.02 | 11h25
Une large coalition anti-irakienne

... Cependant, le chancelier allemand Gerhard Schroeder et le président français Jacques Chirac, réunis samedi soir à Hanovre (Allemagne), partagent un autre point de vue.

"Nous sommes en plein accord sur quatre points : pas d'action unilatérale des Etats-Unis, une solution qui passe par le Conseil de sécurité de l'ONU, un retour inconditionnel en Irak des inspecteurs pour le désarmement de l'ONU et ne pas changer d'objectif", a déclaré le chancelier au cours d'une conférence de presse commune avec M. Chirac.

Le président français a affirmé pour sa part que "l'Irak devait accepter (...) le retour sans condition des inspecteurs". "Seul le Conseil de sécurité est habilité à prendre une décision sur les conséquences des décisions que prendront les autorités irakiennes", a-t-il souligné.

L'Iran, voisin de l'Irak et pays aux rapports tumultueux avec les Etats-Unis, a averti dimanche qu'il réagirait en cas d'attaque américaine contre Bagdad. "L'Iran ne restera pas indifférent, car il y aura alors une menace pour la sécurité, la stabilité et la paix dans la région, mais aussi dans le monde", a déclaré son ministre des Affaires étrangères Kamal Kharazi."Nous sommes fermement opposés à toute attaque contre l'Irak. Nous espérons que les Etats-Unis collaboreront avec la communauté internationale", a-t-il ajouté.
 
janko - 09.09.2002 03:30

Die amerikanische Abseitsfalle
Goedart Palm 06.09.2002
Bushs Weltinnenpolitik in der Beziehungskrise
 http://www.heise.de/tp/deutsch/inhalt/co/13203/1.html

Große Politiker reagieren nicht auf die Verhältnisse, sondern gestalten sie. Bereits beim Amtsantritt dürfte die Bush-Regierung von dem brennenden Wunsch beseelt gewesen sein, Saddam Hussein von der Welttafelrunde der Mächtigen wegzufegen. Und die Gelegenheit, eine alte Rechnung der Bush-Dynastie zu begleichen, rückte mit dem Weltschicksalstag des 11.09. in greifbare Nähe.
Israel vraagt om skud raketten 
09.09.2002 09:40

VS mogen militair materieel opstellen in Israël 09.09 08:23

JERUZALEM (ANP) - Israël staat de Verenigde Staten toe om op legerbases in het land grote hoeveelheden militair materieel op te stellen. De VS krijgen die mogelijkheid met het oog op een eventuele Amerikaanse aanval op Irak. Dat meldde maandag de Israëlische krant Maariv.

...

Website: http://spitsnet.nl/anp/BUI/ANP-090902-31-anp.html
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.