english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Haviken waren kippen
Jim Lobe - 11.09.2002 16:48

"Haviken" in strijd tegen Irak waren zelf "kippen" in oorlogstijd.

"Op de zevende verdieping van het ministerie van Buitenlandse Zaken zit meer oorlogservaring bij elkaar dan in het hele ministerie van Defensie", zo liet een woordvoerder van minister van buitenlandse zaken en voormalig stafchef Colin Powell zich op een onbewaakt moment ontglippen.


De zaal, gevuld met officieren, onthaalde de opmerking op stormachtig applaus, zo meldde een ooggetuige in het Nelson Report, een nieuwsbrief die circuleert op de federale kabinetten in Washington.

De anekdote illustreert de minachting van de militaire top voor de zogenaamde 'Chicken Hawks', voorstanders van de oorlog tegen Irak die echter zelf nooit in het leger hebben gezeten. 'Chicken' betekent in Amerikaans Engels zoveel als "lafbek". De top van het Amerikaanse leger, minister van Buitenlandse zaken Colin Powell en adviseurs uit de regering van president George Bush senior zijn gekant tegen een al te voortvarend optreden tegen de Iraakse leider Saddam Hoessein. "Ik vind het zeer opvallend dat diegenen die dit land halsoverkop in een 'snelle en gemakkelijke' oorlog willen storten geen flauw benul hebben van wat oorlog betekent", zegt Republikeins senator en Vietnamveteraan Chuck Hagel uit Nebraska. Zijn scepsis over Irak heeft hem tot persona non grata in de eigen partij gemaakt.

President George W. Bush is overigens zelf een notoire "kip-havik". In plaats van in Vietnam het communisme te gaan bestrijden kreeg hij een plaatsje bij de Texas National Guard. In zijn memoires noemde Colin Powell deze uitweg een typisch privilege voor "rijkeluiszoontjes". "Opperhavik" en vice-president Dick Cheney had zelfs nooit een uniform aan. "In de jaren zestig had ik andere prioriteiten dan legerdienst", moet hij eens tegen een nieuwsgierige journalist hebben gezegd. Minster van Defensie Donald Rumsfeld vloog tussen de oorlogen van Korea en Vietnam met vliegtuigen van de marine, maar kwam nooit in de buurt van een slagveld. Dat maakt Colin Powell de enige minister met gevechtservaring.

Ook op lagere echelons zijn heel wat "kip-haviken te vinden". I. Lewis Libby, de rechterhand van Cheney, Paul Wolfowitz en Peter Rodman van het ministerie van Defensie roeren graag de oorlogstrom maar brachten de Vietnamoorlog door aan de universiteit. Zelfs buiten de ministeries hebben de grootste agitatoren vaak geen kazerne van dichtbij gezien. Slechts drie van de 32 prominenten die een brief ondertekenden waarop aan president Bush werd gevraagd ook Irak te beschouwen als doelwit in de strijd tegen het terrorisme droegen ooit een uniform.

Hetzelfde geldt voor Richard Perle, de voorzitter van de raad voor defensiebeleid onder Rumsfeld die goede banden heeft met de Israëlische regeringspartij Likud. "Misschien wil de heer Perle graag deel uitmaken van de eerste golf die Bagdad binnentrekt", zei Hagel onlangs, "Kip-Havikken benaderen de zaak vanuit een intellectueel perspectief, anderen zaten in mangaten of jungles en zagen hoe het hoofd van hun kameraden eraf werd geschoten. Ik probeer soms de stem te laten horen van de spoken uit het verleden".

De tegenstanders van een oorlog, onder wie de aanvoerder van de Golfoorlog, Norman Schwarzkopf, betwijfelen niet dat de VS een oorlog tegen Irak zullen winnen, al wordt hier en daar gewaarschuwd dat het geen "wandeling" wordt. Ze maken zich zorgen over de situatie na de oorlog, waarin het leger wordt opgezadeld met een uitzichloze politieke opdracht. "Willen we Irak echt 30 jaar bezet houden ?", zo luidde het onlangs in een column in de Washington Post. De Haviken zijn echter al in de tegenaanval gegaan. Ze schermen met de stelling van voormalig Frans premier Georges Clemenceau dat "oorlog te belangrijk is om te worden overgelaten aan generaals". Het conservatieve weekblad New Republic betoogde dat de generaals, met name Colin Powell, onterecht sceptisch waren over het succes van de militaire operaties in Irak en Bosnië. Volgens hoofdredacteur Peter Breinert komt dat omdat de legertop sinds Vietnam de neiging heeft de tegenstand te overschatten. De bijbel van de nieuwe generatie sabelslijpers is het boek 'Supreme Command' van Eliot Cohen, een academicus die goede relaties heeft met Richard Perle. Het werk benadrukt het belang van civiel opperbevel in oorlogstijd en maant de militairen aan hun bedenkingen voor zich te houden. President Bush liet weten dat het boek op zijn lijstje met vakantieliteratuur staat, tot grote vreugde van het havikenkamp.
 
aanvullingen
synoniem: laptop bombardiers 
Geen oorlog tegen Irak - 12.09.2002 00:15

Dit soort lafbekken, dat achttienjarige pubers in het Irakese woestijnzand wil laten doden en sterven voor hun eigen oorlogsgeilheid op veilige afstand, heet behalve "chicken hawks" ook wel "laptop bombardiers" in de VS; vooral als het oorlogszuchtige journalisten betreft van het type Christiane Amanpour van CNN of Harald Dorenbos in Nederland. Andere voorbeelden: Ivo Daalder; ex vice president Quayle; en Bush jr. zelf.

Website: http://www.wereldcrisis.nl
 
Nieuwsbrief 11 september 
Missing Link - 12.09.2002 00:39

Teken de petitie: Irak - In naam van de vrede: Bush is wrong!
 http://www.dewaarheid.nu/buitenland/irakform.htm
--
Familie WTC-slachtoffers tegen oorlogsplannen Bush.
Familieleden van slachtoffers die vorig jaar op 11 september stierven bij de aanslag op de WTC-torens hebben in een gezamenlijke verklaring de oorlogsplannen van Bush en co veroordeeld. "Hoe moeten onze geliefden die we vorig jaar op 11 september verloren zich voelen nu ons land aanstuurt op oorlog? Wat zouden ze denken nu onze persoonlijke vrijheden en burgerrechten worden ingeperkt?"
 http://www.dewaarheid.nu/sep01/wtc_familie.htm
--
11 september.
Waarom de kapers vrij spel kregen.
Aanslagen met het fiat van de CIA. Hoe de Amerikaanse inlichtingendiensten lang op voorhand gewaarschuwd werden van de komende aanslagen. Hoe zij het netwerk van Osama bin Laden in kaart konden brengen. Hoe zij de kapers volgden. Hoe zij weigerden de kapers te arresteren. Hoe zij de kapers op 11 september lieten begaan.
 http://www.dewaarheid.nu/sep01/11september.htm
--
Het andere 11 september.
De brutale aanslag tegen het Pentagon, symbool van de Amerikaanse militaire hegemonie, en vooral de aanslagen tegen de kapitalistische trots van New York, zouden kunnen doen vergeten dat op diezelfde dag, 28 jaar eerder, de Chileense president Allende op een al even barbaarse wijze werd vermoord tijdens de staatsgreep van generaal Pinochet.
 http://www.dewaarheid.nu/sep01/chili.htm
--
Fw.: Internationale Socialisten.
HANDEN AF VAN IRAK!
Demonstreer mee tegen Bush en het Bentley Kabinet.
PRINSJESDAG - dinsdag 17 september

Zoals velen inmiddels weten zal komende week op Prinsjesdag bij de Hofvijver in Den Haag de 'Keer Het Tij' manifestatie plaatsvinden, tegen de plannen van de nieuwe regering. Inmiddels heeft het Bentley Kabinet zich ook als enthousiast supporter achter Bush' oorlogsmachine geschaard en verklaard een aanval tegen Irak te zullen steunen.

De Internationale Socialisten roepen op Prinsjesdag te benutten om - naast het bundelen van het verzet tegen de diverse regeringsplannen - nu ook al een duidelijk anti-oorlogsgeluid te laten horen. Vanaf 11.30 uur zullen we daarom demonstratief lopen van Den Haag Centraal Station naar de Hofvijver aan de Lange Vijverberg, waar de manifestatie om 12.00 uur zal beginnen. We verzamelen daarvoor om 11.00 uur op Den Haag CS.

We roepen iedereen die dit geluid wil helpen versterken op met ons mee te doen. Wil je ook meemobiliseren en meereizen naar Den Haag? Stuur een mail of neem via onze website direct contact op met een van onze lokale afdelingen. Je vindt daar ook de agenda van discussiemeetings die we vanavond organiseren over het stoppen van Bush' oorlogsmachine.
--
_______________________
Laatste Nieuwsberichten:
 http://groups.yahoo.com/group/DeWaarheid/
_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.