english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
'Jullie zijn allemaal racisten!'
robin - redactielid indymedia NL - 08.10.2002 23:29

de oppervlakkigheid van conservatief anti-anti-semitisme

Indymedia.nl wordt door diverse mensen al een tijdje aangevallen wegens vermeende anti-semitische inhoud op de site. Wat anti-semitisme wel en niet is, blijft echter voor veel mensen onduidelijk. Indymedia gebruikers reageren vijandig tegen elkaar en er is weinig diepgang in discussies.


Cartoon die Latuff maakte naar aanleiding van een rechtszaak in Zwitserland
Cartoon die Latuff maakte naar aanleiding van een rechtszaak in Zwitserland

Spandoek op de Dam tijdens een demonstratie tegen de politiek van Israël
Spandoek op de Dam tijdens een demonstratie tegen de politiek van Israël

"Jullie zijn allemaal racisten! Want jullie zijn voor de Palestijnen!"

Het lijkt gecoördineerd, maar laten we zeggen dat het toeval is. Dinsdag 1 oktober dient het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) een aanklacht in tegen Indymedia NL wegens anti-semitische inhoud op de website. [1] Vrijdag verschijnt er van de linksradicale activist en publicist Peter Zegers een artikel over vermeend anti-semitisme op Indymedia. [2]


Aan de hand van het artikel van Peter Zegers blijkt dat op enkele Indymedia NL pagina's racistische opmerkingen staan. Hij geeft een mooi lijstje in zijn artikel. Veel citaten die Zegers naar voren brengt, zijn inmiddels door Indymedia verwijderd. Deze waren ronduit racistisch en waren blijkbaar over het hoofd gezien. Maar niet alle citaten van het lijstje zijn racistisch en zijn dus ook niet verwijderd.

In zijn artikel doet Zegers aan verdachtmakingen. Indymedia is in zijn ogen een soort broedplaats van anti-semitisme. "In korte tijd zijn de over de hele wereld verspreide Indymedia-websites tot een belangrijke vergaarbak geworden voor traditionele en nieuwe antisemitische opvattingen", vindt Zegers.

Verder stelt Zegers dat "voorlopig alleen Indymedia Duitsland besloten heeft bijdragen op de website indien nodig actief te censureren". Dat is dus regelrechte onzin. Zegers heeft ergens de beruchte bel horen luiden, maar weet niet waar de klepel (huh wat?) hangt.

Een kort bezoekje op Indymedia NL bijvoorbeeld wijst uit dat onder artikelen het inmiddels beruchte "uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels" staat. Er wordt volgens gebruikers zelfs te veel gecensureerd. Sinds de launch van Indymedia NL (17 oktober 2001) tot aan de aanklacht van het MDI, zijn er 1300 "aanvullingen" weggehaald en 200 artikelen. Nederland is hierin geen uitzondering.

Het is wel waar dat Duitsland hierin een ander beleid heeft dan de meeste Indymedia's. Indymedia Duitsland laat nieuwe postings eerst op de "open posting wire" komen (die bevindt zich op een publiekelijk toegankelijke, maar andere pagina dan de startpagina). Vervolgens besluit de redaktie waar het artikel naartoe verhuisd, bijvoorbeeld naar de startpagina of de open of gesloten prullenbak. Op Indymedia NL verschijnen artikelen eerst op de "open nieuwslijn" op de startpagina en dan wordt door individuele redactieleden besloten wat ermee wordt gedaan (blijven staan, middenkolom, "open postings wire", prullenbak, of helemaal weg). Bij twijfel vindt er vaak discussie plaats.

Zegers gaat verder met zijn verdachtmakingen. Hij suggereert dat Indymedia het probleem uitstelt en dat de redactie van Indymedia niet tegen anti-semitisme is. De meningen over anti-semitisme verschillen echter. Er is discussie over wat wel en wat niet onder anti-semitisme verstaan kan worden maar er is overeenstemming over wat wel en wat niet niet op de site kan blijven staan. Aan de hand van spelregels, worden alle discriminerende (racistische, fascistische, seksistische, homofobe etc) bijdragen verwijderd. [3] Maar als we Zegers geloven, zouden we alle kritiek op de staat Israël ook moeten schrappen. En dat gaat wel heel ver.


anti-semitisme

Het is typisch dat Zegers ervan uitgaat dat iedereen dezelfde (zijn) definitie heeft van anti-semitisme. Hij "vergeet" namelijk deze ergens te definieren.

Wel weten we dankzij eerdere publicaties van Zegers, dat hij een traditionele kijk op anti-semitisme heeft. Zijn visie komt overeen met die van Eric Krebbers en Jan Tas (van de Fabel van de Illegaal), die in hun "tien tips tegen het antisemitisme" stellen dat kritiek op de Israëlische staat (potentieel) antisemitisch is. [4] In hun "tips" stellen zij grenzen aan de kritiek die op de staat Israël geuit kan worden, maar maken het daarbij eigenlijk heel moeilijk nog kritiek binnen die grenzen te uiten.

Deze anti-racisten blijken een zelfde visie te hebben over anti-semitisme, als conservatieve organisaties en politieke partijen die het zionisme en de koloniale politiek van Israël met hart en ziel verdedigen. Kritiek op deze politiek wordt steeds eenvoudiger in de anti-semitische hoek gegooid. Een van de meest gerespecteerde organisaties blijkt zelfs elke vorm van oorlog tegen de Palestijnen goed te keuren. Niet alleen doen zij dit vanuit de visie dat oorlog goed is, zij doen dit ook vanuit de visie dat oorlog tegen de Palestijnen onderdeel is van de strijd tegen het anti-semitisme. [5]

Recent is er een posting op Indymedia België gepubliceerd die een toespraak bevat van de Secretary General van de World Jewish Congress. Hij stelt dat het "nieuwe anti-semitisme" vooral te zien is in het "intellectuele debat" waarin steeds meer kritiek wordt geuit op Israëlische politiek. "Instead of burning synagogues and violent harassment of Jewish children or rabbis, a campaign of incitement is underway under cover of intellectualism." Er is volgens hem een verband tussen gewelddadigheden tegen joden en en de "atmosfeer binnen intellectuele kringen en de media". [6]

Dit is een duidelijk voorbeeld van criminalisatie van kritiek op Israël. Het doet denken aan Bush (either you're with us, or you're with the terrorists). Hier worden mensen het gevoel aangepraat dat zij schuldig zijn aan gewelddadigheden tegen joden wereldwijd, incluis de Holocaust, alleen al als zij kritiek uiten op de omgang van Israël met niet-Israëliërs in het Midden-Oosten.

Zegers staat hier niet kritisch tegenover. In zijn artikel over "Indymedia en anti-semitisme" stelt hij "dat bij sommige onderwerpen extreem-links en extreemrechts het uitstekend met elkaar lijken te kunnen vinden". "Meest uitgesproken voorbeeld op Indymedia is ongetwijfeld het 'anti-zionisme'. Onderdeel van deze ideologie is de waanvoorstelling van een machtige joodse (of zionistische) lobby die de westerse media en regeringen zou manipuleren."

Hij draait de feiten, zoals anderen die ervaren, om. Het is niet Zegers die samen met conservatief rechts (en volgens sommigen extreem-rechts) kritiek op Israël bagatelliseert en in de hoek van het anti-semitisme gooit. Neen, het zijn "pro-palestina" activisten die samenwerken met extreem-rechts in de strijd tegen de Israël-politiek (of zoals hij stelt: joden/zionisten; wat voor hem zo goed als hetzelfde is).


Israëlische politiek

Ik vind het vanzelfsprekend dat kritiek op de Israëlische staat mogelijk moet zijn. Ook zonder dat je meteen erbij moet zeggen dat Palestijnse zelfmoordenaars ook fout zijn. In discussies en analyses vind ik wel dat je niet eenzijdig Israël of Palestina "de" schuld van "het" conflict moet geven, maar dat je vooral kijkt naar de dynamiek van het geweld en diverse bronnen van het conflict.

Het doel is immers een kritische, onafhankelijke en gebalanceerde analyse van het conflict. Het is niet de bedoeling dat je partij kiest voordat je naar de situatie kijkt. Bovendien ben je dan snel verleid om te denken in "twee kampen". De scheidslijn loopt namelijk niet tussen Israël en Palestina (zoals wordt vertelt in de media). De scheidslijn loopt tussen onderdrukten en onderdrukkers. Ook in Palestina zijn er organisaties die onderdrukken, zoals de Palestijnse Authoriteit (PA, de Palestijnse Staat). Martelen van gevangenen en het onderdrukken van persvrijheid, om maar iets te noemen, is de Palestijnse staat absoluut niet vreemd. [8] Erik Krebbers en Jan Tas zeggen het hier mee eens te zijn als zij stellen "dat de oplossing ligt in een principieel anti-nationalisme, en steun voor gezamenlijke Israëlisch-Palestijnse initiatieven voor strijd van onderop van arbeiders, vrouwen en andere onderdrukte groepen". Maar zij bieden geen enkel perspectief hiervoor.

Enig kritiek op het zionisme en zelfs kritiek op de huidige politiek wordt direct geclassificeerd als "anti-semitisme". Volgens Krebbers en Tas mag je Israël nooit de schuld geven van het antisemitisme en mag je niet spreken over een "machtige joodse lobby". Doe je dit wel, dan bevorder je het anti-semitisme en "kunnen onveiligheidsgevoelens bij Joden toenemen". Dat in Europa extreem anti-semitisme (in de vorm van racistische gedrag) is toegenomen, staat buiten kijf. Jongeren hebben in Amsterdam gewelddadige acties tegen Joden ondernomen en in Frankrijk is er recent sprake van een drastische toename van geweld tegen Joden. [7] Maar dat dit in relatie staat met niet-racistische kritiek op Israël (die onder andere op Indymedia te vinden is), gaat echt een brug te ver.

Kritiek op Israël moet vanuit een anti-racistisch en zelfs vanuit een anti-anti-semitisch perspectief mogelijk zijn, net zo goed dat kritiek op elke staat als zodanig mogelijk is. In een recent artikel concludeert de Israëlische activist Uri dat "the State of Israel is causing the resurrection of anti-Semitism all over the world, threatening Jews everywhere". Kritiek op de staat Israël is noodzakelijk om toename in het extreme anti-semitisme (Joden als slachtoffer van racisme) te stoppen. Uri stelt in zijn artikel dat er een radicale omslag nodig is in het denken over anti-semitisme om anti-semitisme te voorkomen. [9]

Uri: "Sharon's actions create repulsion and opposition throughout the world. These reinforce anti-Semitism. Faced with this danger, Jewish organizations are pushed into defending Israel and giving it unqualified support. This support enables the anti-Semites to attack not only the government of Israel, but the local Jews, too. And so on."

Komen we hier tot de aloude logica dat de Joden zelf verantwoordelijk zijn voor de holocaust? Komen we hier tot de logica dat het de schuld is van de Joden dat mensen ze in de 19e en in de eerste helft van de 20e eeuw haatten? Komen we hiermee tot de logica dat jodenhaat de schuld is van de joden? Als we zeggen dat de huidige politiek van Israël het anti-semitisme aanwakkert door een agressieve, koloniale en oorlogszuchtige politiek te voeren, is er dan sprake van dezelfde logica als de anti-semitische voorbeelden hierboven? Neen. Beslist niet dunkt mij, want het gaat hier over de onderdrukking van bepaalde bevolkingsgroepen. Het gaat hier over onderdrukking door een staat en dat heeft niets te maken met het feit dat het een staat is die geregeerd wordt door joden.


de politiek van het anti-anti-semitisme

Diverse joodse lobbyorganisaties in het buitenland en conservatieve politieke partijen in Israël en in het buitenland zeggen regelmatig dat kritiek op de politiek van Israël, anti-semitisch is. Of het komt op zijn minst daar dichtbij. Zij maken hierbij iedere discussie onmogelijk en maken geen onderscheid tussen joden en zionisten, waardoor het overkomt alsof kritiek op zionisme, direct ook gericht is op "de joden".

Doodleuk stellen Krebbers en Tas in hun laatste tip om anti-semitisme te voorkomen (Geef nooit Israël de schuld van het antisemitisme) dat "Israël hooguit een nieuw alibi is voor antisemieten", waarmee in feite elke kritiek op Israël onmogelijk wordt gemaakt.

Ook zogenoemde progressieve zionisten worden steeds vaker beticht van anti-semitisme net als joden elders, die zich keren tegen de politiek van Israël. Vredesactivisten in Israël zijn het afgelopen jaar belaagd. Wat is hier aan de hand? Waarom doen Nederlandse activisten, die schrijven voor gerespecteerde anti-racistische blaadjes zoals ALERT! en De Fabel hierin mee? Zijn we niet toe naar een herziening wat anti-semitisme nu wel of niet is?

Zoals Krebbers en Zegers het doen, lossen we het probleem niet op. Kritiek op de Israëlische staat en op het zionisme trekken zij in een lijn door, zijnde kritiek op "de joden". Conservatieve lobby-organisaties in het buitenland en diverse politieke partijen in Israël, alsmede Nederland, zijn hier niet vies van. Als anti-racististische activisten dit ook doen, werken zij samen met rechts in de onderdrukking van een mening die niet racistisch/antisemitisch is en ondersteunen ze onderdrukking van mensen, waaronder ontzettend veel Palestijnen, met als gevolg dat racistische structuren blijven bestaan.


onafhankelijke media under attack!

Libby van Indymedia België geeft in een e-mail haar visie: "Jammer dat antiracistische organisaties zich door racisten laten misbruiken om antiracisten te laten vervolgen omdat zij kritiek hebben op het etnisch superioriteitsdenken van het huidige zionisme en de politieke vertaling hiervan in discriminerende maatregelen door de staat Israël. Daarmee zeg je niet dat alle Palestijnen engelen zijn. Het gaat hier om het feit dat ook Palestijnen geen untermenschen zijn."

De Zwitserse Independent Media Centre is dit jaar voor het gerecht gedaagd wegens anti-semitisme. Dit was naar aanleiding van een tekening van Latuff. Deze Braziliaanse activist heeft in een serie politieke cartoons onderdrukte mensen getekend die zeggen dat ze Palestijns zijn. Een daarvan is een Joods jongetje tijdens de Tweede Wereldoorlog in Polen. [10] Volgens de woordvoerder van de procederende organisatie, Aktion Kinder des Holocaust (AKDH), Althoff, is de cartoon "anti-Semitic" en het "stands for the extermination of the Jewish people and the State of Israel." [11]

De rechter besloot de aanklacht van AKDH niet te honoreren. "Even if the observer is emotionally biased against the Jewish people with this, not the Jewish people as such is being criticized, but their political behavior toward the Palestinians. The issue is not a certain characterization of the Jews, but their procedure in the current conflict. The constitutional equality of the Jews as human beings is thereby not denied." [12]

Door niet kritisch tegenover gebruik van anti-semitisme te zijn, versterk je anti-semitisme. Je maakt het mogelijk dat kritiek op heersende politiek en ideeën wordt onderdrukt. Door kritiek tegen de Israëlische politiek te vergelijken en over een kam te scheren met echte anti-semitische theorieën, maak je het voor jezelf en anderen onmogelijk onafhankelijk naar de situatie te kijken. Een open blik naar de realiteit vereist meer dan een vizier van dogma's. "Kritische solidariteit met Palestijnen!", zou vanuit anti-racistische hoek beter gepast zijn.



============================================

[1] MO2, "MDI doet aangifte tegen Indymedia NL"
 http://indymedia.nl/nl/2002/10/6738.shtml

[2] Peter Zegers, "Indymedia en antisemitisme"
 http://www.xs4all.nl/~afa/alert/3_6/imedia.html

[3] Indymedia NL, De spelregels van Indymedia NL
 http://indymedia.nl/nl/static/help.policy.shtml

[4] Erik Krebbers & Jan Tas, "Tien tips tegen antisemitisme"
 http://www.gebladerte.nl/10836f52.htm
zie ook: "Antisemitisme op Indymedia-website"
 http://www.indymedia.nl/nl/2002/05/4170.shtml
zie ook: John Veldhuis, "Toppunt van antisemitisme"
 http://www.indymedia.nl/nl/2002/06/4543.shtml

[5] Noam Chomsky, Necessary Illusions Appendix V Segment 20/33
 http://www.zmag.org/chomsky/ni/ni-c10-s20.html

[6] "Anti-Semitism in the guise of intellectualism"
 http://belgium.indymedia.org/front.php3?article_id=33003&group=webcast

[7] De Groene, Honderd jaar na de affaire-Dreyfuss
 http://www.groene.nl/2002/0217/mr_frankrijk.html

[8] The Palestinian Human Rights Monitor, "The Status of the Political Opposition in Palestine"
 http://www.phrmg.org/monitor1997/may97-9.htm

zie ook:
"Violations of Human Rights in Palestine"
 http://www.democraticpalestine.net/article.php?article=2&issue=82

"The role of leadership in a democracy"
 http://electronicintifada.net/v2/article716.shtml

“Human Rights Violations Resulting from the Oslo Process: Part Two"
 http://www.palestinecenter.org/cpap/pubs/20000113ib.html

"Palestine: The Sordid Reality of Nationalism Today"
 http://www.geocities.com/CapitolHill/3303/palest.htm

"Palestine: What future for the national liberation movement?"
 http://www.grenzeloos.org/artikel/viewartikel.php/id/449.html

Sami Aldeeb, "No to a Palestinian State"
 http://www.lpj.org/Nonviolence/Sami/articles/eng-articles/state.htm

[9]
Uri Avnery, "Manufacturing Anti-Semites"
 http://www.gush-shalom.org/archives/article213.html

[10] Latuff
 http://www.sinkers.org/latuff/waap7.gif
zie ook:
 http://www.indymedia.nl/nl/2002/02/2292.shtml

[11]
Aktion Kinder des Holocaust (posted by Latuff)
 http://www.indymedia.nl/nl/2002/02/2256.shtml

[12] Latuff
 http://www.sf.indymedia.org/news/2002/09/144504.php

============================================

website:
 http://gush-shalom.org/english/  http://electronicintifada.net/new.shtml






 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
uitpers gesprek met Lucas Catherine 
vlo - 09.10.2002 00:39

"Ik ben zeer pessimistisch over de toekomst van de Palestijnen"

"Onlangs zat ik in Leuven voor een publiek van universiteitsstudenten. Zij zegden me: wij wisten niet hoe dit conflict precies in mekaar zit. Voor ons was het iets als een strijd tussen nationalisten, Vlamingen en Walen, die geëscaleerd is tot zinloos geweld. Dat is voor mij een belangrijke motivatie geweest om nog eens een Palestina-boek te schrijven. Ik erger me constant aan onze berichtgeving, die nooit ver teruggaat en nooit naar de wortels van dit probleem op zoek is."

Website: http://www.uitpers.be/nieuws/lucas.html
 
Fabel en alert 
09.10.2002 01:54

Dat dit artuikel in de publicatie vabn de Fabel staat verbaasd me niet en vind ik ook niet zo interesant. Zij prediken toch alleen maar voor eigen parochie. Maar dat de Alert de in feite zionistische propaganda van deze door geslagen zionist publiceerd betreur ik ten zeerste. Van een anti-fascistisch periodiek verwacht ik geen fascistiche propaganda...



Net opgestuurd aan Alert 
Bas - 09.10.2002 05:19

Het hieronder staande stuk heb ik net gemaild aan Alert. Helaas eigenlijk, want jullie redactiestuk is veel beter, maar dat had ik toen nog niet gezien.

Indymedia en antisemitisme van Peter Zegers

Godsamme, wat een belachelijk stuk.
Er zijn inderdaad grote problemen met extreem rechtse postings op Indymedia. Maar in plaats van een degelijke bespreking van die problemen (en wellicht oplossingen?) komt Zegers niet verder dan een suggestief en dom neersabelen van strijdmakkers, ook nog eens op een hetzerige manier.

Kom Peter. Je wil toch niet serieus volhouden dat kritiek op de staat Israël gelijk is aan anti-semitisme? Wat een vreselijke onzin!
Je geeft een hoop voorbeelden van antisemitisme op Indymedia, maar bij een groot gedeelte begrijp ik niet wat er antisemitisch aan is.
Neem de vele vergelijkingen tussen nazi-Duitsland en Israël. Ik begrijp heel goed dat dit geen aardige vergelijkingen zijn, dat ze buiten proportie zijn en dat bijvoorbeeld Holocaust-overlevenden er verschrikkelijk door geschokt kunnen raken. Maar is dat hetzelfde als antisemitisch? Niet Joden worden gelijk gesteld aan nazi's, maar het beleid van Israël tov. de Palestijnen.
Dat is wel buitenproportioneel, maar bijvoorbeeld minder dan wanneer Bush vergeleken wordt met Hitler. Israël is immers wel degelijk een apartheids-staat, en de VS ondanks dat er veel kritiek op te leveren valt, niet.
Ik ben het met je eens dat Indymedia vergelijkingen tussen nazisme en Israël moet verwijderen, maar niet omdat ze antisemitisch zijn, maar omdat ze gewoonweg veel te gemeen en schokkend zijn voor een bepaalde groep mensen.
Helemaal bont wordt het als je impliciet stelt dat kritiek op de Mossad gelijk staat aan antisemitisme. Iedereen weet dat de CIA en de Mossad de twee smerigste geheime diensten ter wereld zijn, dat heeft helemaal niets met ras of geloof te maken.

Het is waar dat er regelmatig racistische en extreem-rechtse bijdrages opduiken op Indymedia Nederland. En inderdaad ook antisemitische. Dat vormt een groot probleem voor de redactie, die zwaar onderbemenst is. Het is echter een pertinente leugen dat de redactie nooit bijdrages verwijdert. Niet alleen eenmalig na de (bizar verlopen) aanklacht door Meldpunt Discriminatie Internet, maar elke dag. Als je dat niet gelooft moet je maar eens kijken op Indymedia naar het geklaag van mensen die juist vinden dat bijdrages veel te makkelijk geschrapt worden.

Het mooiste is nog wel dat Alert volgens de colofon gewoon een Indymedia op papier is. Er staat immers dat de redactie niet verantwoordelijk is voor de inhoud van artikelen van andere auteurs. Je voelt je dus blijkbaar thuis in dit soort media. Toch roep je in je eindconclusie op om met zijn allen Indymedia actief te gaan bestrijden (!)
"Voor de anti-racistische en antifascistische strijd zijn de websites van Indymedia's van nul en generlei waarde en dienen ze actief bestreden te worden" (...)
Mijn god, jongen, hoe krijg je het in je hoofd!

Indymedia is een nieuwssite die veel nieuws brengt over antifascisme, en daarmee een belangrijk medium voor antifascisten. Als er iets aan de hand is weet je vaak binnen een paar minuten waar, hoe, hoeveel, enzovoorts. Iets wat je van Alert logischerwijs niet kan zeggen.
Als je echt zo dom wilt zijn om Indymedia nu te gaan bestrijden, dan kom maar op. Ik denk dat extreem-rechts en de anti-semieten op deze wereld in hun vuistje zullen lachen, maar kom maar op.

Ik vind je stuk op geen enkele wijze bijdragen aan de moeilijke discussie over hoe Indymedia en anderen om zouden moeten gaan met extreem-rechtse bijdrages aan democratische media, en ik hoop dat je dit soort schrijfsels voortaan voor je wilt houden.

Bas (niet werkzaam bij Indymedia, wel gebruiker
Hitler, Bush, en racisme in de VS 
antifa - 09.10.2002 11:43

Bovenstaande bijdrage stelt, dat Israel meer te vergelijken zou zijn met Hitler dan Bush, omdat de VS geen apartheidsstaat zou zijn. Kijk dan maar eens voor het bewijs van het tegendeel naar o.a. onderstaande URL hoe onder leiding van Bush de afstammelingen van Afrikaanse slaven uitgemoord worden. En kijk naar  http://www.mumia2000.org over de politieke gevangene Mumia Abu-Jamal. Bovendien is Sharon een marionet van Bush en, vooral, diens omgeving (en niet omgekeerd, zoals antisemieten zeggen). Overigens zijn er natuurlijk ook tussen Bush en Hitler (allebei leiders van veel grotere imperialistische oorlogszuchtige staten dan Israel) allerlei verschillen. Was Hitler maar zo stompzinnig geweest als Bush, dan was hij nooit aan de macht gekomen. Hitler was ook niet zozeer een speelbal van zijn omgeving (Cheney, Rumsfeld) als Bush.

Website: http://www.wsws.org/sections/category/news/race-us.shtml
 
maar weer even wat duidelijkheid dan? 
ff - 09.10.2002 18:48

Omdat iemand hier zonodig een verwijderde reactie weer opnieuw denkt te moeten posten, even in het kort de reden waarom die reactie is weggehaald (en de herpost ook).

Voordat er strenger redactie werd gevoerd op deze Indymedia vonden een aantal mensen het nodig van Indymedia een discussie-site te maken waar zij zelf de boventoon voerden. De voorkeur van deze 'heren' bleek te liggen in het bespreken van het Israelisch-Palestijnse conflict. Niet zelden ontaardden 'discussies' in welles-nietes-spelletjes. Enig historisch bewustzijn was de 'heren' vreemd, het ging er niet om om informatie te verspreiden, maar om te kibbelen en de tegenpartij te beledigen. Daarbij werd geen drempel gezien die de 'heren' zou kunnen weerhouden om elkaar voor handlanger, opvolger of equivalent van Adolf H uit te maken, of tenminste in verband daarmee verdacht te maken.

Daar is Indymedia niet voor. Indymedia is er voor nieuws. Indymedia is niet bedoelt als "sloopobject" voor een klein clubje 'heren' met een adsl-aansluiting. Sommige van de 'heren' kunnen inmiddels niet meer posten op Indymedia omdat ze (verborgen als commentaar onder heel oude berichten) hun rabiate politieke voorkeuren toch niet voor zich konden houden.

Als je nu meent, dat hier een reactie weggehaald is omdat die niet zou overeenkomen met de mening van Indymedia, heb je het mis. Er is een schrijfsel weggehaald dat verdere polarisatie provoceert, vergelijkingen met zwarte periodes uit de geschiedenis aanhaalt met het doel dat anderen dezelfde vergelijkingen gaan maken zodat de discussie uit de klauwen loopt.

Op Indymedia wordt dit niet meer geaccepteerd. Niet van linkse 'heren', niet van rechtse 'heren' . We maken geen onderscheid. Het real-life conflict is erg genoeg: informatie helpt, welles-nietes-spelletjes niet.

We zitten hier niet te wachten op het zoveelste bewijs dat Godwins Law geldig is.
Zionisme = Racisme 
Paul Treanor - 09.10.2002 21:14


bij wijze van achtergrond...

Website: http://web.inter.nl.net/users/Paul.Treanor/zionisme.html
 
 
VAAG - 10.10.2002 14:10

tuurlijk moet discriminatie en haat verwijderd worden, maar is het op zich niet al discriminatie om haat tegen joden anders te noemen (antisemitisme) dan haat tegen andere bevolkingsgroepen? ik bedoel zo creëer je toch alleen maar verwarring?

verder is de open publishing methode van indy goed en moet vooral behouden blijven.
want zelfs op een forum als fokzine, waar toch aardig wat moderators rondlopen en heel wat berichten weggehaald en mensen gebanned worden, staan nog behoorlijk wat racistische opmerkingen. de mensen die gebanned zijn komen gewoon weer terug onder een (iets) andere naam. en omdat je je eerst moet opgeven voordat je wat moet posten kan 'je' er ook niet iets van zeggen. verder ben ik het wel tegen het gebruik van namen als zionazi en andere scheldwoorden die niet aan een discussie bijdragen, net zoals alles maar antisemitisme noemen. (dit is ook de reden geweest dat ik hier een tijdje niet meer kwam)

zie:  http://frontpage.fok.nl/news.fok?id=22831
iets anders 
Gerard - 10.10.2002 16:33

"tuurlijk moet discriminatie en haat verwijderd worden, maar is het op zich niet al discriminatie om haat tegen joden anders te noemen (antisemitisme) dan haat tegen andere bevolkingsgroepen? ik bedoel zo creëer je toch alleen maar verwarring? "

Antisemitisme is iets anders dan racisme. Het heeft ook een heel andere geschiedenis. Racisten trappen mensen met een zwarte huidskleur ten onrechte naar beneden. Antisemieten doen juist alsof joden bovenaan alles staan en de wereld beheersen enzo. Racisten zetten zwarte mensen traditioneel neer als dom, lui, etc. Antisemieten doen juist alsof joden slim, doortrapt, heerszuchtig enzo zijn.

Het zijn gewoon, zo je wilt, twee vormen van discriminatie.
woeps 
raoul - 14.10.2002 14:35

"Racisten trappen mensen met een zwarte huidskleur..."

"Racisten zetten zwarte mensen traditioneel neer als dom, lui, etc."

aha, dat lijkt me wel een iets te gesimplifieerd eenrichtingsverkeer dat je daar voorstelt.

strange.
Peter Zegers is een ... 
John Veldhuis - 06.11.2002 14:57

Ik kom er net achter dat ik door een of andere eikel voor antisemiet wordt uitgemaakt.

In ieder geval worden mijn uitspraken als anti-semitisch afgedaan.

Waar kan ik aangifte tegen deze smaad doen?

Ik heb, nogmaals, niets tegen joden, alleen tegen de manier waarop de Israelische regering de problemen met Palestijnen buiten Israel denkt op te lossen.


Website: http://www.xs4all.nl/~afa/alert/3_6/imedia.html
 
Racisme bestaat, anti-semitisme wellicht niet 
Ali as Waerheijd - 09.11.2002 14:22

Laten we alstjeblieft hier op Indymedia niet meedoen aan de flauwekul discussie over wel of niet anti-semitisch.
Behalve dat het dient te gaan om wel of niet (anti-) racistisch en fascistisch, zouden semieten ook nog eens Palestijnen inhouden.
Als er dus iemand anti-semitisch is, dan is het dus wel de staat Israel?

Laten we alstjeblieft zaken stuk per stuk slechts beoordelen naar racistische en discriminerende tendensen.
Als we het over anti-semitisme hebben, dan zouden we eerder naar de huidige discriminatie en verkettering van semieten als Moslems en Palestijnen moeten kijken.
Dat zijn de 'nieuwe Joden', die aan het kortste eind trekken.
In Israel en bezette gebieden worden (gedurende decennia) 5-8x zoveel Palestijnen gedood als Joodse Israeli's.
Dat gaat wel wat verder dan het oog om oog tand om tand principe. Verder zijn gewone burgerrechten voor de Palestijnen nauwelijks weggelegd.

Vreemd genoeg heeft het blaadje Alert een mooie opsomming gegeven van allerlei uitspraken die anti-semitisch zouden zijn.
Goed onderzoek, daar ze -onbedoeld- voornamelijk feiten die kloppen op een rijtje hebben gezet, met soms een wat doorgeschoten frustratie (al dan niet van een echte racist).
Neem bijvoorbeeld de vergelijking tussen uitverkoren volk en het ubermensch principe. Kan iemand mij uitleggen waarom die twee dan zoveel zouden verschillen?
Of kan iemand weerleggen en mij vertellen dat mijn informatie onjuist is: dat tot 1938 de Zionistische beweging samenwerkte met Mussolini om het beloofde land te krijgen en zelf het Fuhrer-principe (sterke leider) hanteerde?

Dat mag nooit doorslaan in echte discriminatie naar Joden toe, maar nu is het eerder andersom; even generaliserend zijn het met name dergelijke mensen die (bewust of onbewust) veel discrimineren.
Maar het zijn meestal de mensen aan de onderkant van de maatschappij die weinig invloed hebben, die de klappen vangen.
Het afstraffen van onschuldigen voor wat met name hogere doen en hebben gedaan, is vrij onzinnig; beide kanten uit.
Eerder stuk:
 http://www.indymedia.nl/nl/2002/11/7288.shtml
reactie 
izi - 11.12.2002 00:35

...of wie dan ook.
syl
indy= extremistisch, ook in z'nanti-semitisme 
dcoelho - 15.03.2004 20:26

Een teken van onvermogen om zoveel tekst nodig te hebben om te trachten te verweren. Ga eens in op de voorbeelden van Peter Zegers. Die Peter Edel en John Veldhuis zijn de meest duidelijke en openlijke anti-semieten, de rest die voor de staat Israel andere (zwaardere) eisen stelt dan aan andere landen, of anti-semitisme probeert af te schuiven op de vermeende misdragingen van "de Joden" zelf, of de politiek van de huidige Israelische regering gelijk stelt aan het wezenskenmerk van alle Joden, is dat echter evenzeer. Toets nu eens al die "kritiese" activistentaal aan deze 3 elementen (er zijn er meer) van anti-semitisme, en je ziet dat "de Jood" meer te vrezen heeft van links-activisten en Moslims, dan van "rechts" en zg "fascisten". Is dan bewezen dat het anti-semitisme vastkleeft aan extremisme, of het links of rechts is? Ik heb nog nooit een liberaal denkend mens erop mogen betrappen.
defamation league at work? 
John Veldhuis - 16.03.2004 10:15

Beste "dcoelho",

Ga eens even naar de dokter een pilletje halen.
Je bent niet helemaal lekker, blijkbaar.

Ik stel geen zwaardere eisen aan Israel dan aan Italië.
Ik stel wel zwaardere eisen aan Israel dan aan Syrië.

Syrië beweert niet een democratie te zijn.
Syrië beweert niet dat zij de mensenrechten hoog in het vaandel heeft.
Syrië beweert niet een beschaafd land te zijn.
Syrië beweert niet dat zij de ene soort mensen niet hoger acht dan een andere.

Israel beweert dat allemaal wel.
Alleen, uit haar gedragingen blijkt het tegenovergestelde.

Israel sluit miljoenen mensen die in haar macht zijn uit van democratie
Israel respecteert geen mensenrechten, alleen rechten van joden.
Israeli's keuren in meerderheid moordaanslagen op verdachten goed, waarmee ze kiezen vóór het terrorisme. Deze vorm van terrorisme is zelfs officiëel staatsbeleid.
Israeli's vinden in meerderheid goyim een inferieure mensensoort. Dit is zelfs officiëel staatsbeleid.

En wat het leuke is, mijn joodse vrinden zijn het met me eens. Er zijn zelfs joodse Israeli's die het met me eens zijn.

De huidige staat Israel heeft wat hen betreft niets te maken met of te bepalen over het Judaïsme.

Ik ben niet tegen joden, ik ben zelfs niet tegen Israel,
ik ben tegen de inhumane bezetting en tegen de handhaving van illegale nederzettingen, zoals Gush Katif, Kiryat Arba, Netzarim, Ariel, etc etc etc

De voortzetting van deze misdadige kolonisatie door Israelische burgers, dat is pas een beloning voor terrorisme.

Laat indymedia zich intimideren? 
Dr. ir. Rik Min - 10.11.2005 16:04

Laat indymedia zich intimideren op vermeend antisemitisme? Nee toch. Kritiek op Israel en de USA is hard nodig. Als indymedia zich daardoor laat afschrikken kan zij wel inpakken. Mijn aanvullingen zijn al drie maal verwijderd. Eenmaal na 24 uur; eenmaal na 1 uur en eenmaal na 48 uur. Is dit zelfcensuur of intimidatie? Beiden is funest voor de groei van dit medium.

Rik Min, aktief lid Nederlands Palestina Komitee vanaf 1975 tot heden,
kaderlid NCPN, Enschede:  http://min.wolweb.nl

E-Mail: r.min@hetnet.nl
Website: http://min.wolweb.nl
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.