english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Communiqué van Juanra over `zijn' proces
Juanra - 17.10.2002 11:54

Juanra schreef volgende bijdrage over hoe hij het uitleveringsproces ervaarde dat tegen hem gevoerd werd en het vonnis wat daar op 1 oktober op volgde.

We hebben steeds meer redenen om door te gaan

Op 16 januari van dit jaar werd ik opgepakt door de Nederlandse politie en er werd bevolen mij in voorlopige hechtenis te nemen en de president van de rechtbank van Amsterdam die zich met mijn zaak diende bezig te houden was meneer Blekxtoon. De laatstgenoemde was met stijgende verbazing getuige van de antwoorden die keer op keer door het Nationaal Gerechtshof te Madrid werden opgestuurd. Die antwoorden waren van de hand van de beruchte officier van justitie meneer Molina (dezelfde die volgens zijn eigen sofistische logica - de vis zwemt, de man zwemt, dus is de man een vis - tot de slotsom kwam dat Batasuna de tijdens de kale borroka [wekelijks terugkerende relletjes in Baskenland uitgevoerd door naar onafhankelijk strevende jongeren] ontstane schade dient te vergoeden). Toen de president van de rechtbank zat was van zoveel tegenstrijdigheden, van zoveel leugens en zoveel machiavellisme van de kant van het [Madrileense] Gerechtshof der gruwelijkheden, besloot hij me voorwaardelijk vrij te laten, na het voldoen van een borgsom van 20000 euro en inlevering van mijn identiteitspapieren, totdat uit Madrid een nieuw antwoord zou komen op de nieuwe vragen die hen waren toegestuurd. Er werd een uiterste datum vastgesteld: afgelopen 17 september. Tot ieders verbazing werd de ochtend van diezelfde dinsdag 17 september bekend gemaakt dat meneer Blekxtoon de rechtbank niet kon voorzitten, aangezien hij de dag ervoor ernstig ziek was geworden (??!!?), en dat hij vervangen zou worden door mevrouw Bonga-Singmond. Sinds die dag geloof ik niet meer in toevalligheden

Meneer Blekxtoon had in mei in een toonaangevend [Nederlands] juristenblad een artikel gepubliceerd waarin hij zich zeer kritisch uitte over het nieuwe Europese arrestatiebevel [dat met ingang van 1 januari 2004 in werking zal treden] en stelde dat men zeer terughoudend zou moeten zijn met dit nieuwe middel, aangezien niet alle Europese landen het zelfde niveau hebben bereikt voor wat betreft de handhaving van de mensenrechten of bepaalde burgerrechten, en hij noemde met nadruk en uitroeptekens: Spanje!

Hij was het die dwars ging liggen tegenover de superrechter van de media, Garzón en tegenover die idioot van een `meneer-ik-zeg-elke-keer-wat-anders' Molina, en hen vroeg om overtuigende bewijzen tegen mijn persoon, alsook informatie over de aanklacht wegens marteling ingediend door Fernando García Jodrá. Met dit ongebruikelijk optreden zette meneer Blekxtoon in werking wat hij al in zijn voornoemde artikel had aangekondigd: hij verwierp resoluut het vertrouwensbeginsel dat overeengekomen is door de Nederlandse en Spaanse staat en berichtte het Nationaal Gerechtshof te Madrid dat de rechtbank te Amsterdam geen eerbetoon verschuldigd is aan wie dan ook en derhalve een eigen stem heeft en bovenal er eigen maatstaven op na houdt.

Hoe dan ook, zijn vervangster, mevrouw Bonga-Singmond, die er een diametraal tegenovergestelde visie op na houdt, zegt letterlijk in het vonnis van 1 oktober jongstleden over het thema van mijn uitlevering, met betrekking tot de onder marteling uit Fernando García Jodrá geperste verklaring dat: "Spanje is aangesloten bij het EVRM en heeft de daarin vervatte mogelijkheid van een individueel klachtrecht erkend." Mevrouw de rechter gaat ervan uit dat Spanje dus een rechtstaat is en als zodanig beschikt over voldoende mechanismen om op te treden tegen het kwaad van de folter. Vanzelfsprekend, of misschien ook niet, negeert mevrouw Bonga-Singmond dat in het Boletín Oficial del Estado [Spaanse variant van de Nederlandse Staatscourant] van 1 en 2 januari 2001 waarin de kwijtschelding van straf van veertien tot in hoogste instantie toe wegens mishandeling en marteling veroordeelde politieagenten. Twintig jaar moesten de gemartelden wachten om een gerechterlijk vonnis te horen uitspreken, wat vervolgens nooit geëffectueerd werd door de kwijtschelding door het dagelijks bestuur van de [regeringspartij] Partido Popular. Enkele van de gemartelden hebben hun gevangenisstraffen in het geheel uitgezeten, gevangenisstraffen gebaseerd op door marteling verkregen verklaringen: de Spaanse staat, een rechtstaat? Voor alle zekerheid neemt de presidente een belerende houding aan en legt ons uit, alsof ze voorleest uit de Fabeltjeskrant, wat we kunnen doen: " Indien de opgeëiste persoon vervolgens geen genoegen neemt met het oordeel van de nationale rechter staat hem nog de weg naar het Europese Hof van Justitie open." Indrukwekkend was de geleerde les, waarbij we aanwezig mochten zijn de afgelopen 1e oktober in de Vijfde Kamer van de Amsterdamse rechtbank, waar de meesteres in de rechten benadrukte dat " nu de Spaanse autoriteiten er niet alleen blijk van hebben gegeven open te staan voor kritiek en suggesties voor verbetering maar ook een aantal aanbevelingen hebben vertaald in praktische maatregelen, waarbij gedacht kan worden aan de vervolging van daders van mishandeling c.q. marteling." Om haar geweten te sussen tegenover de publieke tribune, en tot verbazing van enkele journalisten, voegt ze daar aan toe: "Door mensenrechtenorganisaties wordt beëindiging van de mogelijkheid om verdachten in "incommunicado"-detentie te houden essentieel genoemd. Er is niets gebleken van enige verbetering op dit gebied, ofschoon daarop ook vanuit de Spaanse rechterlijke macht is aangedrongen. Hoewel blijkens het arrestatiebevel de voorlopige hechtenis van J.R.R.F. wordt bevolen "met onbeperkt contact met de buitenwereld" acht de rechtbank het opportuun de Minister van Justitie te adviseren garanties van de Spaanse autoriteiten te vragen dat de opgeëiste persoon na effectuering van de uitlevering niet in "incommunicado"-detentie wordt geplaatst."

Niet alleen liet ze al het materiaal dat ingebracht is betreffende de door Fernando García Jodrá ondergane martelingen links liggen, evenmin nam ze kennis van de bijna systematische omstandigheden waaronder de meerderheid van de Baskische burgers te leiden heeft wanneer ze voor politieke delicten opgepakt worden, bovenal negeerde mevrouw Bonga-Singmond in het geheel het door mijn advocaat, Victor Koppe, gepresenteerde verweer en raakte in eindeloze tegenstellingen verstrikt en strooide af en toe een aperte leugen in het rond die als zijnde de waarheid werd gebracht. Ze veroorloofde zich de luxe om bijvoorbeeld te stellen dat "deze groep "Gorbea" is opgericht in de maanden maart tot juni 2001 en werd in december 2001 ontmanteld", terwijl die volgens de officiële versie werd ontmanteld op 24 augustus 2001; of dat "een en ander vond plaats in Barcelona en Gerona (Catalonië, Spanje)", terwijl iedereen weet, of op zijn minst iedereen die de stukken uit het gerechterlijk vooronderzoek heeft gelezen, weet dat het Gorbea commando alleen maar actief was in Barcelona. Maar daar blijft het niet bij, ze stelt met zekerheid dat Juan Ramón Rodríguez Fernández "verschaft via een ander lid van E.T.A., Marina Bernado Bonada. - welke in deze zaak gevangen zit - informatie over mogelijke doelwitten (personen en bezittingen) waarop de terroristische organisatie ETA aanslagen kan plegen." Het is volstrekt belachelijk om te stellen dat Marina gevangen zit, wanneer zij op de webpagina van Spaanse Nationale Politie vermeld wordt als een van de meest door de Spaanse politie gezochte activisten.

De oneindige rechtvaardigheid en de harde waarheid, dat is de weg die ons te wachten staat als we niets doen om dat te bestrijden en te veranderen. Af en toe heb ik het gevoel voortgedreven te worden terwijl ik nauwelijks noch andere wegen zie. Jaren geleden schreef ik, omdat ons al niets meer rest, rest ons de wraak. Kort geleden zong [de Spaanse band] Habeas Corpus Wanneer er niets meer rest, wat rest er dan? De woede. Enkel de woede. Ik wou dat alles anders was, dat niemand zich meer gedwongen voelt deze risicovolle weg in te slaan, maar heeft iemand überhaupt nog de mogelijkheid om dat te doen?

Ik wil geen stuk schrijven over samenzweringstheorieën, maar het is moeilijk te geloven dat stom toevallig meneer Blekxtoon - die kritisch staat tegenover de nieuwe EUropese horizon en met name kritisch, zeer kritisch tegenover die landen die de meest elementaire mensenrechten met voeten treden - plotseling de dag voor mijn proces ernstig ziek is geworden en zijn plaats - ook al toevallig - werd ingenomen door mevrouw Bonga-Singmond. Zij is een aanhangster van het niet-inmengen in de aangelegenheden van andere staten die tot de Europese Unie behoren, en kwam uit de hoek met dit beledigende vonnis, waartegen mijn advocaat en ik alleen maar op vormfouten in hoger beroep kunnen gaan en nooit meer de achtergronden kunnen aanroeren, dat wil zeggen dat onze verdediging op dit moment niet opnieuw ten gehore gebracht kan worden. Wij allen worden gedwongen zijn/haar bek te houden. Je bek te houden en niet na te denken, niets zeggen wat niet gezegd kan worden. Dat is de prijs die we moeten betalen om te mogen leven, maar wie wil onder dergelijke omstandigheden leven?! Ik ben me ervan bewust dat ik uiteindelijk telkens weer het zelfde zeg, maar het blijft nog steeds noodzakelijk omdat alles verandert terwijl alles hetzelfde blijft. Wat mij betreft dienen zij - met hun oneindige rechtvaardigheid van smart bombs tegen de burgerbevolking - zich over te geven, zullen zij - met hun harde waarheid gegrondvest op de foutste van alle systemen - zich moeten overgeven., en moeten zij - met hun god, hun geweldsmonopolie en hun geglobaliseerde eenheidsworstdenken - zich overgeven. Hier en nu zullen wij, de zelfden als immer, onze ideeën vanuit een solidair en kritisch perspectief blijven verspreiden.

Hasta la victoria siempre.
Juan Ra



- E-Mail: info@freejuanra.org Website: http://www.freejuanra.org
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
Nieuw proces tegen Juanra op 23-10-2002 
FreeJuanra - 17.10.2002 22:16

NIEUW PROCES TEGEN JUANRA

Nederland wil zelf ook nog straffen.

Op 23 oktober zal om 9.00 uur 's morgens, aan de Prinsengracht 436 een nieuwe rechtszitting tegen Juan Ramon Rodriguez Fernandez (Juanra) plaatsvinden. Juanra is een activist uit Catalonië, die naar Amsterdam is gevlucht. De Spaanse autoriteiten vragen zijn uitlevering wegens vermeende banden met ETA.

Het Openbaar Ministerie heeft om opheffing van Juanra's borgtocht gevraagd en eist zijn directe opsluiting. Opsluiting totdat het vonnis van hoger beroep bekend is en de Nederlandse Minister van Justitie een beslissing heeft genomen over zijn uitlevering.

Juanra is politiek vluchteling in een land dat duizenden kilometers verwijderd is van zijn eigen huis, van zijn familie en van de politieke bewegingen waar hij deel van is. Hij heeft een vonnis dat zegt dat hij kan worden uitgeleverd aan een staat waar politieke gevangenen gemarteld worden, en heeft een toekomst voor de boeg van jaren en jaren in de gevangenissen van de Spaanse staat.

Wij menen dat het Openbaar Ministerie, als spreekbuis van de Nederlandse staat, hiermee duidelijk laat zien dat ze Juanra met zijn onafhankelijke mening, zelf ook nog straf wil toedienen, bovenop de staffen die Juanra in Spanje al boven zijn hoofd hangen.

Vanzelfsprekend vinden we dat onnodig, onmenselijk en sowieso verwerperlijk en zullen we alles in het werk stellen om dat te voorkomen.

Daarom roepen wij een ieder op om op woensdag 23 oktober om 8.30 uur naar het Amsterdams gerechtshof op de Prinsengracht 436 te komen om Juanra je solidariteit te betonen en je afschuw te uiten over deze politiek gemotiveerde rotstreek.

GEEN STAP ACHTERUIT!!!
HASTA LA VICTORIA SIEMPRE!!!


Website: http://www.freejuanra.org
 
Justitie wil Juanra weer in cel zetten 
FreeJuanra - 18.10.2002 21:48

Justitie wil Juanra weer in cel zetten

(Van een verslaggever)

AMSTERDAM - Het openbaar ministerie wil Juanra Rodriguez (35), de door Spanje gezochte activist die in Amsterdam verblijft, opnieuw oppakken.
Justitie is bang dat hij vlucht voordat hij aan Spanje kan worden uitgeleverd en vraagt het gerechtshof de borgtocht terug te draaien.
Juanra, zelf in beroep gegaan tegen zijn uitlevering, ageert op de linkse internetsite Indymedia tegen de Nederlandse rechtsstaat.

De sympathisanten van Juanra Rodriguez lopen zich ondertussen opnieuw warm voor acties tegen de uitlevering van de 35-jarige Spanjaard, die door de Spaanse justitie ervan wordt verdacht met de terreurbeweging ETA te hebben samengewerkt.

Zij vrezen dat de zanger van de Spaanse rockband Kop in de gevangenis zal worden gemarteld.

Op diverse internetsites, waaronder Indymedia, roepen ze op tot demonstraties als Juanra woensdag in het gerechtshof aan de Prinsengracht in beroep gaat tegen zijn uitlevering. De rechtbank oordeelde eerder deze maand dat weliswaar incidenten zijn voorgekomen, maar dat niet is bewezen
dat in Spaanse cellen wordt gemarteld - laat staan dat dat stelselmatig gebeurt.

Wel blijkt de rechtbank het ministerie van justitie in haar definitieve vonnis om 'garanties van de Spaanse autoriteiten' te hebben gevraagd dat 'de opgeëiste persoon na effectuering van de uitlevering niet in 'incommunicado-detentie' (dus afgezonderd - red.) wordt geplaatst'.

Kennelijk vrezen de rechters dat Juanra wel gevaar kan lopen als hij apart wordt opgesloten, zonder andere gevangenen als getuigen.

Juanra zelf is ervan overtuigd dat men hem wil martelen. Hij suggereert in zijn referaat op internet dat ook de aanvankelijke Amsterdamse rechtbankvoorzitter R. Blekxtoon het met hem eens was.

Blekxtoon liet de Spanjaard eerst ook vrij omdat de omstreden Spaanse officier van justitie Enrique Molina, die uitlevering eiste, die eis volgens hem niet deugdelijk onderbouwde. Als hij niet snel met accuratere papieren op de proppen kwam, kon de officier uitlevering vergeten, liet Blekxtoon weten.

Maar dat de hem goedgezinde Blekxtoon bij de latere, cruciale, rechtszitting 'ineens ernstig ziek was', vindt Juanra verdacht. De rechtbankvoorzitter die Blekxtoon verving, was hem immers veel minder goed gezind. Volgens Juanra was de rechtbank die uiteindelijk besloot hem uit te
leveren, zeer slecht op de hoogte van zijn dossier en op de hand van de Spaanse autoriteiten.

Het Parool, 18-10-2002


Website: http://www.freejuanra.orginfo@freeju
 
Are Angry Again 
Red Bull - 28.05.2003 17:18


aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.