english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Eurodusnie reageert op Leids veiligheidsplan
eurodusnie - 09.12.2002 13:33

"Onlangs verscheen de conceptnotitie “Overlast beter bestreden, een plan van aanpak”. Deze notitie is opgesteld door Burgemeester Lemstra in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie. Het Eurodusnie collectief heeft kennis genomen van dit rapport en ziet naar aanleiding van de inhoud redenen om te reageren."

Leiden, 9 december 2002

Aan: Aan de leden van de Leidse gemeenteraad
Postbus 9100
2300 PC Leiden

Afz: Anarchistisch collectief Eurodusnie
Postbus 2228
2301 CE Leiden


Betreft: Overlast beter bestrijden, een plan van aanpak


Aan de leden van de Leidse gemeenteraad,

Onlangs verscheen de conceptnotitie “Overlast beter bestreden, een plan van aanpak”. Deze notitie is opgesteld door Burgemeester Lemstra in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie. Het Eurodusnie collectief heeft kennis genomen van dit rapport en ziet naar aanleiding van de inhoud redenen om te reageren.

Het rapport stelt dat er sprake is van een onveiligheidsgevoel onder de burgers en dat overlast niet in afdoende mate wordt bestreden’. Het in het rapport opgenomen plan van aanpak bestaat, zoals Burgemeester Lemstra zelf al aangeeft, vooral uit repressieve maatregelen. Een zogenaamd ‘minimumpakket’ aan maatregelen zou het veiligheidsgevoel moeten vergroten. In dit minimumpakket worden delen van de stad uitgeroepen tot ‘veiligheidsrisicogebied’ en onderworpen aan cameratoezicht. De politie krijgt verder extra bevoegdheden zoals het preventief fouilleren en de mogelijkheid mensen tijdelijk een gebiedsontzegging op te leggen.
Afgelopen voorjaar gingen er, naar aanleiding van het gewelddadige politieoptreden tijdens een actiefeest in de Burcht, in de gemeenteraad nog stemmen op de extra bevoegdheden van de politie (art. 64A APV) weer in te trekken. Wat schetst nu onze verbazing: de raad wil de bevoegdheden van de politie nu opeens weer verder uitbreiden!
Waarschijnlijk is de reden van deze ‘koerswijziging’ dat de Burgemeester het plan samen met de politie en Openbaar Ministerie heeft opgesteld. Heel vreemd, dat de gemeenteraad zo’n belangrijke maatschappelijke discussie laat aanvoeren door een burgemeester (die de stad nauwelijks kent), justitie en politie. Daar is toch de gekozen volksvertegenwoordiging voor?

De burgemeester doet in het rapport overkomen alsof de Leidse burgers zich massaal onveilig voelen en slachtoffer is van overlast. Deze boute stelling wordt in het rapport niet met cijfers onderbouwd, noch refereert de burgemeester aan enig onderzoek dat het door hem geschetste beeld rechtvaardigt. Deels is dat te begrijpen want over gevoelens van veiligheid en overlast kun je natuurlijk eindeloos twisten. Het totaal ontbreken van cijfermateriaal doet echter vermoeden dat de burgemeester - en in zijn kielzog de gemeenteraad - zich laat leiden door de waan van de dag, waar politici elkaar voortdurend rechts inhalen en de burger bang maken met verhalen over criminaliteit, geweld, oorlog en terrorisme.

Overlast is van alle tijden en moet natuurlijk worden tegengegaan. Wij zijn echter van mening dat de voorgestelde repressieve maatregelen het gevoel van veiligheid niet zal vergroten. Bovendien zijn maatregelen zoals het filmen van iedereen en het preventief fouilleren een grove inbreuk op de privacy van de burgers. De maatregelen staan verder in geen verhouding tot de veronderstelde problematiek, waarvan wij überhaupt het dringende karakter betwijfelen. Hoe dan ook is het beter problemen zo veel mogelijk te voorkomen; daarvoor hebben wij enkele suggesties.

Wij zijn van mening dat het onveiligheidsgevoel – en dit iets anders dan de objectieve onveiligheid - het beste bestreden kan worden door sociale samenhang te bevorderen. Dat is natuurlijk moeilijk in een tijd waar media en politiek de mond vol heeft van oorlog, terrorisme en geweld. De ‘oplossingen’ die vandaag de dag worden aangedragen zijn dikwijls repressief van aard, zoals ook het plan van aanpak. Wat betreft cameratoezicht laten de inbraken bij musea de afgelopen weken wel zien dat dit criminaliteit niet voorkomt. Het is hoogstens een manier om de opsporing naderhand te vergemakkelijken, maar dat is toch niet het doel van het plan? Waar repressieve maatregelen toe leiden hebben de gebeurtenissen onlangs in Antwerpen en in juni tijdens het actiefeest van Eurodusnie op de Burcht laten zien: escalatie door onbeheerst politieoptreden.

Het onveiligheidsgevoel komt niet omdat er te weinig toezicht op straat is, maar omdat de sociale samenhang de afgelopen decennia sterk is afgenomen. Mensen kennen hun buurt- en stadsgenoten niet meer en onbekend maakt nu eenmaal onbemind. Daar komt nog eens bij dat concurreren is verheven tot volkssport nummer één. Op de woningmarkt, de banenmarkt, de onderwijsmarkt, overal worden mensen aangemoedigd met anderen te wedijveren, met het doel de eerste, de beste of de grootste te zijn. Egoïsme wordt beloond, samenwerking en solidariteit ontmoedigd en afgestraft. Geen wonder dat individualisme en materialisme hoogtij vieren, geen wonder dat mensen steeds banger worden van elkaar.
Wij verbazen ons niet over de verruwing en ontmenselijking van het maatschappelijk leven. Het neoliberalisme verkeert wereldwijd in grote crisis, getuige de opkomst van allerlei protestbewegingen ter linker en rechter zijde van het politieke spectrum. Het vertrouwen in de parlementaire politiek is nog nooit zo laag geweest, maar in plaats van na te gaan wat de echte problemen zijn worden mensen tegen elkaar opgestookt en uitgespeeld. Het adagium van de macht luidt nog altijd verdeel en heers. Moet het zo zijn of kan het ook anders?

Het goede nieuws is dat het anders kan. Het slechte nieuws is echter dat het hoogst twijfelachtig is of veel politici hun nek zullen durven uitsteken, en stelling zullen nemen tegen de georkestreerde bangmakerij. Dat is jammer want, hoewel een stad als Leiden zich natuurlijk niet geheel kan ontrekken aan het marktfundamentalisme, kan het wel proberen haar bevolking een alternatief aan te bieden. Zo zou de gemeente kunnen stoppen met het korten op subsidies aan maatschappelijke organisaties en sociale samenhang bevorderende initiatieven van onderop, zoals vrijplaatsen, kunnen aanmoedigen en ondersteunen. Verder zou men allerlei onwenselijke ontwikkelingen kunnen tegengaan zoals de commercialisering van de binnenstad en de geplande kantoorpuist die het stationsgebied onleefbaar dreigt te maken.

Uitvoering en verdere uitwerking van deze voorstellen getuigt van veel meer lef dan het spierballenpakket van Burgemeester Lemstra, dat het onveiligheidsgevoel eerder aanwakkert dan bestrijdt. Wij denken dat het meer zin heeft te investeren in het samenleven dan de stad tot veiligheidsrisicogebied te verklaren.


Met vriendelijke groet,


Het Eurodusnie collectief


over het burchtgebeuren:  http://squat.net/eurodusnie/dag-index.htm
het rapport:  http://squat.net/eurodusnie/tmp/overlast.htm

plan leidt tot discriminatie:  http://www.leidschdagblad.nl/ArchiefArtikel/0,4425,14-1-2039--983813,00.html

reactie van de gemeenteraad:  http://www.leidschdagblad.nl/ArchiefArtikel/0,4425,14-1-2039--969992,00.html


- E-Mail: info@eurodusnie.nl Website: http://eurodusnie.nl
 
aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
bout 
Geert - 09.12.2002 14:05

Is het niet BOUDE stelling in plaats van boute stelling ? Bout betekend wat anders waar ik vandaan kom.
boud 
joop - 10.12.2002 13:09

bekende discussie. mag beide!
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.