english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
politie intimidatie bij USA ambassade
Onkruit Vergaat Niet! - 16.03.2003 00:00

Een vredesaktiviste is vandaag, zoals zo vaak gebeurt, stelselmatig geintimideerd door de politie en marechaussee en uiteindelijk zelfs aangehouden, nadat ze een protest hield bij de Amerikaanse ambassade

spandoek bij ambassade
spandoek bij ambassade

gedachten van Bush
gedachten van Bush

agressor of tortelduifjes????
agressor of tortelduifjes????

Haar persoonlijke verhaal (en klacht) zal nog volgen, maar hier alvast een kort verslag + foto's.

Bij aanvang van de aktie alarmeerde de zwaar bewapende marechaussees (KMar's) hun politiecollega's voor een aktie bij de ambassade. De vrouw was net klaar met het ophangen van diverse protestborden en een spandoek, toen de politie massaal arriveerde. Onmiddelijk werd de vrouw naar haar naam gevraagd en of ze wel een vergunning had. Haar werd verstaan gegeven dat ze niks aan het hek mocht ophangen en dat ze zelfs geen protest mocht uiten op deze lokatie, want ja, dat lag een beetje gevoelig. Toegestroomd publiek kreeg redelijk onvriendelijk te horen dat ze beter konden doorlopen, wat leidde tot verontwaardiging uit dit publiek en dus de nodige bijval aan de aktiviste.
Nadat de bordjes en het spandoek waren verwijderd van het hek, hield de aktiviste het spandoek maar met haar handen omhoog. Ook dit mocht niet en onder dreiging van in beslagname werd het spandoek weggestopt en kwam het stoepkrijt tevoorschijn. Hierop zijn de agenten vertrokken.
Vele voorbijgangers spraken hun steun uit aan de aktie.
Pas na ruim twee uur, nadat het protestmateriaal allang alweer was teruggehangen op het hek, kwam de politie weer terug. Blijkbaar vonden ze het ineenkeer weer nodig iets te zeggen van de aktie en dat het allemaal niet mocht. Ditmaal lichtelijk geirriteerd. Opnieuw werd er gevraagd naar de naam en opnieuw werd geweigerd hieraan mee te werken en opnieuw werd gedreigd met inbeslagname van het aktiemateriaal. Opnieuw werden de spullen van het hek gehaald, maar ditmaal mocht de vrouw het spandoek wel blijven vast houden.
Opnieuw lokte deze onhandige aktie van de politie (en KMar) weer veel reakties uit van publiek, ter ondersteuning van de aktie.
Als laatste, vlak voor het einde van het protest, maakte de vredesaktiviste met een natte vinger een vredessymbool op een gebouwtje. Doordat dit wit van kleur was en erg vies, was het mogelijk op deze wijze teksten aan te brengen. Blijkbaar was deze aktie de druppel voor de politie en werd de vrouw aangehouden. Wegens baldadigheid en hinderlijk ophouden bij gebouwen. Ze werd echter na een klein uurtje zonder aanklacht weer vrijgelaten. Maar wel met het dringende verzoek niet meer terug te keren bij de ambassade. Uiteraard deed de vrouw hier geen enkele beloofte over.



- E-Mail: onkruit@groenfront.nl
 

Lees meer over: militarisme

aanvullingen
zie ook ..... 
Onkruit Vergaat Niet! - 16.03.2003 00:16

Zie ook de oproep die eerder op indymedia is gedaan, voor een aktie bij de ambassade in Den Haag a.s woensdag.
12.00u op Plein verzamelen.
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/03/10118.shtml
Klein beetje onder voorbehoud van een evetuele oorloguitbraak (voor woensdag), maar in zo'n geval gaat de aktie enkele dagen later alsnog door. Dit ivm eventuele andere adhoc anti oorlogs akties op dat moment.
Bel 06-23555247 als je op de hoogte wil blijven, of kijk ook op de vredessite of wereldcrisis.nl
verslagje 
Yvonne - 16.03.2003 01:12

Aktie verslag; zaterdag 15 maart 2003

Hieronder volgt een verhaal over hoe ik behandeld ben door de politie tijdens een eenmansprotest bij de Amerikaanse ambassade. Over hoe de politie mensen blijft intimideren, terwijl men alleen maar voor diens mening uit komt.

Bij mij begon het met een simpel protest.
Tegen 15.00u kwam ik aan bij de ambassade. En begon daar enkele protestborden en een spandoek aan het hek te hangen. Op het moment dat ik er net goed en wel mee klaar was kwam de politie in grote getale aanzetten. Onmiddellijk werd er om mijn naam gevraagd en of ik er wel een vergunning voor had. Natuurlijk was er geen melding gemaakt van de aktie, maar dat gaat ook vrij lastig als je niet zeker weet of je wel zult gaan. Bovendien is het erg raar als je zelfs een dergelijke aktie zou moeten melden. Want dit zijn toch echt overzichtelijke akties voor de politie. Bovendien ben je met een dergelijke aktie werkelijk niemand tot last, dus waar maakt men zich eigenlijk druk over.
Uiteindelijk moest ik alles van het hek halen en wilde ik vervolgens het spandoek dan maar in de hand vast houden. Maar ook dit mocht niet. Onder dreiging dat het spandoek in beslag zou worden genomen, heb ik hem toch maar weggestopt. Ik had ook nog stoepkrijt meegenomen en ben dus dan maar daarmee aan de gang gegaan, aangezien dit nog mijn enige mogelijkheid was om op deze plek mijn protest te laten horen. Blijkbaar was dat geen probleem en zijn de agenten weer vertrokken. Alleen de marechaussee bleef van achter het hek de boel in de gaten houden.
Omdat ik het niet eens was met het feit dat ik geen spandoek mocht ophouden, en de direkte dreiging van inbeslagname van materiaal weg was, heb ik de spullen weer aan het hek gehangen. Tussendoor ben ik verder gegaan met krijten en heb ik met diverse mensen verassend leuke gesprekken gevoerd. Echter, na zo’n twee uur kwam er opnieuw politie heel erg vervelend doen. Plotseling mocht het krijten ook niet meer en werd er wederom naar mijn naam gevraagd, die ik opnieuw weigerde te geven. Hierop werd mij verteld dat ik een boete zou krijgen als ik mijn naam niet zou geven. En dat ik zou worden aangehouden als ik dan nog steeds mijn naam niet zou geven.
Opnieuw moest ik het aktiemateriaal van het hek halen, alleen ditmaal mocht ik wel met het spandoek in mijn hand blijven staan. Na een paar positieve reakties van enkele voorbijgangers vond ik het welletjes en ben ik de boel gaan opruimen. Na nog een tekst te hebben gekrijt aan de achterzijde, ben ik nog eenmaal naar de voorkant gelopen. Daar heb ik als laatste aktie (maar ook uit protest tegen de wijze waarop de autoriteiten met mij zijn omgegaan deze dag) op de buitenwand van de portcabine (toegangspoort voor ambassade) met een beetje water enkele plekken iets schoner gemaakt, waardoor er een tekst ontstond. Kennelijk was dit een dusdanig ernstig feit in de ogen van de politie (en marechaussee), dat men het noodzakelijk vond mij hiervoor aan te houden. Wegens baldadigheid en het hinderlijk ophouden rond gebouwen. Na een klein uur na voorgeleiding kwam de HupOVJ de cel in voor een gesprekje waarbij hij me wilden laten beloven niet meer terug te gaan naar de ambassade. Ik heb geweigerd daar op te reageren. Daarna heeft hij me zonder aanklacht laten gaan.

Ik vind het uiterst onbehoorlijk hoe de politie en KMar is omgegaan met de vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid. Zij hebben totaal geen respect getoond voor deze grondwettelijke rechten. Het toppunt van alles was toch wel de aanhouding wegens baldadigheid en hinderlijk ophouden. Het gaat wel erg ver om te zeggen dat een spandoekenprotest hinderlijk en/of baldadig gedrag is.

Yvonne

Gezag 
Laurent - 19.03.2003 15:46

Kennelijk is de politie een beetje overspannen, gezien het aantal dreigementen dat de ambassade binnenkrijgt.
Ik begrijp trouwens niet goed waarom de vredesactiviste toch datgene doet wat de politie haar beveelt. De politie is het verlengstuk van het gezag, en daar dienen burgers ziach aan te onderwerpen, voor de goede orde en veiligheid in dit land. De politie doet haar werk, en doet dat naar eigen inschatting, die - naar mag ik aannemen - heel wat kundiger en behoedzamer is dan die van een vredesactiviste die burgerlijke ongehoorzaamheid bij een terrein van hoog risico pleegt.
Er zijn legio andere pro-Amerikaanse plekken in den lande waar de vredesactiviste actief kan zijn. Dan loopt ze ook niet het risico geïntimideerd te worden door het wettige gezag.
Maar misschien wil ze natuurlijk een martelaarsfunctie bekleden voor haar medestrijders. Dan moet ze niet piepen en zich de 'intimidaties' laten welgevallen; dat is dan haar eigen keus.
Nu weet ik het zeker 
19.03.2003 21:20

Laurent is gek.

Den Haag overtreed regelmatig de de rechten van demonstranten met voeten. Dat is een aantasting van de burgerrechten. Als je dat zomaar accepteerd is het hek van de dam.

Natuurlijk 
Laurent Th. - 20.03.2003 20:12

Natuurlijk is zoiets een aantasting van de burgerrechten. Daar ben ik het over eens. Maar ik denk dat de activiste zelf ook wel inziet dat de politie even geen pottenkijkers bij deze hoogst riskante plaats kan gebruiken. Als er een demonstrant komt, dan komen er misschien wel tien anderen, of honderd. Om dan te zien wie er van goeder wil is, dat wordt moeilijk.
Ik krijg sterk de indruk dat het de activiste er om te doen is om de politie te provoceren en vooral op te vallen. Waarschijnlijk heeft ze gewoon iets tegen het gezag. En hoe meer de politie reageert, hoe fijner het is.
En dan doet (niet 'is') ze nog verontwaardigd en verbaasd als de politie dat doen wat ze verwacht.

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.