english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
video vertoning G8 en een verslag
Ed - 05.06.2003 21:04

Zondag 16.00 uur te Appelscha en dinsdag 20.30 uur op het AC video's Evian verder hier een verslag van onze aktviteiten tijdens de G8

-Aanstaande dinsdag 10 juni om 20.30 worden de videobeelden die door ons gemaakt zijn tijdens de G8 vertoont op het AC. Bij de beelden zullen we mondeling toelichting geven op de akties die plaatsvonden.

-Aanstaande zondag 8 juni tijdens de Pinksterlanddagen in Appelscha worden de videobeelden ook gedraaid waarschijnlijk om 16.00 uur.

-G8 2003 EVIAN een verslag

De G8 2003 vond plaats in Evian/Frankrijk; de hotels van de deelnemers waren in Lausanne en Geneve /Zwitserland waarbij de gasten per boot over het Meer van Genève werden vervoerd. De hele omgeving van Evian was afgesloten (rode zone) evenals een deel van Lausanne.

‘DE’ BUS
Na het Europees Social Forum te Florence, november 2002, werd voor de tweede maal de Autonoom Centrum actiebus ingezet. Twintig mensen gingen als groep gezamenlijk actievoeren in deze DAF-stadsbus met aan boord een keuken, een geluidsinstallatie, een videobeamer, een stencilmachine, een pinter/copieermachine, een megafoon, portofoons en een internetantenne. De bus dient zowel als vergader/kantoor/tentoonstellingsruimte als voor vervoer van mensen, voor blokkades en demonstraties.

ACTIEDORPEN
Er waren 5 opgezette actiedorpen: 2 te Annemasse/ Frankrijk (dorp tussen Genève en Evian) - de Intergalactique en de VAAAG - en 3 dorpen in Zwitserland, 1 te Genève en 2 te Lausanne. Wij hebben onze standplaats in de Intergalactique welk vlak naast het VAAAG aktiedorp zit. Het is een groot groen grasveld met bomen omgeven en uitzicht op de Mont Blanc. Een mooie omgeving met als enigste nadeel is dat het vrij ver (uur reizen met openbaar vervoer) van het centrum van Genève ligt. Daar in Genève was in vrijplaats l’Usine het Indymedia-actiecentrum gevestigd die eigen mediaverslagen op internet verzorgt. De 5 actiedorpen waren onderverdeeld in wijken, de zogehete Barrio’s met ieder een eigen keuken. Onze Barrio was het door ASEED opgezette Biozone waar Rampenplan kookte. Elk dorp beschikt over een eigen radiozender (alleen in frans!?), een medical team/tent, een juridical team/tent, een infotent, een centrale vergadertent en een internettent. Gezamenlijke beslissingen worden genomen door een vergadering van afgevaardigden van ‘affiniteitgroepen’, soort van basisgroepen. Deze vergaderingen worden in 3, 4 talen gedaan.

WATER FOR ALL ACTIE
Vanuit uit onze bus is zaterdag 31 mei opgeroepen voor een aktie onder de slogan ‘water is voor iedereen’ bij de beroemde fontein aan het Meer van Genève. Een veertigtal aktivisten gaven gehoor aan de oproep en hebben om 17 uur naakt de pier voor de fontein bezet, met op hun lichamen de leus “access to water” geschilderd. Toen de gemeente vervolgens de fontein uitzette zijn de aktievoerders in het water gesprongen, onderwijl “water for all, stop de G8” roepend. De privatisering van het drinkwater is een van onderwerpen op de G8 agenda. Drinkwater is een basisbehoefte, de privatisering zal desastreuze gevolgen hebben voor miljoenen mensen.

N 206 BLOKKADE
1 Juni om 05.00 u vertrok vanuit het Galactique dorp een stoet van 2000 demonstranten richting Evian om twee kruispunten te bezetten. Na 1 km stuitte de groep - met onze bus voorop! - op een afzetting van CRS (Franse oproerpolitie) die zich echter al snel terugtrok de bussen in en wegreden. Na 5 km bij het eerste belangrijk kruispunt, de mogelijke aanvoer van Annecy naar Evian, werd de stoet daadwerkelijk tegengehouden door een linie die meteen forse hoeveelheden traangas inzette. Een barricade werd opgeworpen die snel met hout uit het bos in vlammen werd gezet. Twee parallelwegen waaronder een door het dorp vlakbij werden eveneens door ons geblokkeerd. Zes uurlang werd een enorm hoeveelheid traangas geschoten. Er werd tevens veel gebruikt gemaakt van drukgranaten die met een enorme knal op de grond uiteenknalden waardoor je enige tijd gedesoriënteerd raakt en die tegelijkertijd pepergas verspreidt. Verschillende mensen raakten gewond door grind dat door de drukgranaat uit het asfalt werd geknald. Tal van pogingen om door de politie heen te breken om de kruising iets verderop te bezetten liepen spaak. Op de weg door het dorp probeerde een groep officiële G8 auto’s de blokkade te omzeilen maar werden door demonstranten tegengehouden. Het bleek later om een groep vertalers te gaan die door de blokkade Evian niet konden bereiken. Een deel van de de G8-werkgroepen kon hierdoor geen doorgang vinden, zo werd later door de G8-organisatie toegegeven.
Naast het deelnemen aan de blokkadeakties verrichte de Autonoom Centrum bus tijdens de blokkade een belangrijke functie daar het zich gaandeweg ontwikkelde tot centraal communicatiecentrum. Via de geluidsboxen op het dak werden tussen de muziek door (arbeidsvitaminen) berichten doorgegeven aan de actievoerders: nieuws over de andere blokkades in Genève en Lausanne, waarschuwingen over de besmetting van drinkwater door de gaswolken, besluiten van de coördinatiegroep, enz. De blokkades werden vanuit het kamp bevoorraad door busjes met etenswaren en water welk essentieel was in de 28 graden hitte.
Het geheel leverde mooie surrealistische scènes op van traangaswolken midden in het oude dorp of laag over het weiland met een kudde koeien, een zonsopgang achter brandende barikkades, tegelijkertijd muziek uit een de AC-DAF-bus, groepen op het wegdek aan het vergaderen, slapende mensen in de berm. De lokale bevolking daar uitte veel sympathie voor de aktivisten. Veelvuldig werden wij toegezwaaid door bewoners langs de weg. Blokkeerders in het dorp kregen zelfs thee uitgereikt en bij de N 206 werd een doos vol camenbert’s gebracht.
Na 6 uur traangas was iedereen uitgeput en ging de stoet naar het kamp terug. Een deel van de groep was al eerder vertrokken om zich aan te sluiten bij ‘de’ grote demonstratie van NGO’s en politieke partijen van 50.000 mensen. Op de route terug van de blokkade werd bij een zwembaden-verkoopcentrum langs de weg massaal het hek over geklommen waarna iedereen in de showroom zwembaden sprong.

WTO-BLOKKADE 2 Juni
Op initiatief van de AC-busgroep werd vanuit het Intergalactique dorp een geweldloze effectieve blokkade van het World Trade Organisation kantoor te Genève gehouden. Voor het vervoer van demonstranten werd met de treinautoriteiten overeengekomen dat men voor 1 euro naar Genève kon gaan (!). De actie was wederom een protest tegen de druk van commerciële westerse bedrijven om via oa de WTO privatiseringsprogramma’s van watervoorziening in ontwikkelingslanden er door te drukken. Anderhalf uur lang werd de poort van het WTO-terrein met 300 activisten dichtgehouden. Achter de poort stonden een paar linies CRS met krachtspuitslangen in de aanslag. Met een sambaband en een berg van lege plastic Evian-flessen (mineraalwater) werd het een vrolijke swingende blokkade. Drie demonstranten die aan de overkant van de straat stonden werden door stillen op papieren gecontroleerd en aangehouden. Het verkeer op de weg werd door de drukte enigszins ontregeld. Vijf minuten voor het eind werden twee van de drie toegangswegen afgezet door linies zenuwachtige CRS met traangaskarabijnen. De AC-bus en de Theaterstraatbus werden vervolgens een uur lang tegengehouden door een van de linies die bestond uit geleased Berlijnse ME (!). Hierna probeerde een groep van 100 lopende mensen zich aan te sluiten bij een anti-repressie demo elders in Genève en werd vervolgens urenlang op de belangrijkste brug over de Rhone ingesloten. Op een gegeven moment mochten ze vertrekken als zij zich legitimeerden wat de groep weigerden. Een andere groep activisten probeerde vanuit het centrum aansluiting te vinden en werd zonder aanleiding veelvuldig met rubberen kogels geschoten.

FILM/VIDEO VERTONINGEN
Op vrijdagavond werd “Bowling for Colombine” van Michael Moore op een groot scherm op de bus vertoond. Zo’n 50 mensen zagen deze humoristische en afschrikwekkende film over het gewelddadige ziel van de Verenigde Staten. Waarom sterven er jaarlijks 11.000 mensen aan vuurwapens? Op zondagavond werden beelden vertoond van de blokkadeacties van de dag zelf die door een 150 mensen werden bekeken. Op maandagavond vond een Autonoom Centrum filmprogramma plaats van de acties als KLM uw Uitzettingsagent en de Palestina waarnemerreis en van acties met de Vrije Ruimte als het Paard van Troje en easyCity met zo’n 50 bezoekers.



- E-Mail: ac@autonoomcentrum.nl Website: http://www.autonoomcentrum.nl
 

Lees meer over: G8

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.