english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Vanuit Bolivia
moritz - 13.10.2003 19:53

Gister en vandaag zijn er meer dan dertig mensen door de Boliviaanse regering vermoord, El Alto en La Paz zijn gemilitariseerd en in Cochabamba is vandaag het protest geescaleerd

Vanochtend zijn de cocaleros vanuit de Chapare naar Cochabamba gekomen. Tachtig procent van de cocaleros is in de Chapare gebleven om de wegen daar te blokeren. De situatie is gespannen en er komt veel nieuws tegelijk binnen. Nog meer doden, aftreden van de vice-president en een staatsgreep. Het ziet er naar uit dat dat laatste elk moment plaats kan vinden. In Cochabamba liep de demonstratie al snel uit de hand, ..., ik hoor nu net dat er ook wordt geplunderd. De ramen van het gemeentehuis zijn bijna allemaal ingegooid en de politie en de militairen zijn op het moment bezig om de straten schoon te vegen. Kleine groepjes hebben zich in de stad verspreidt en werpen blokkades op van stenen, afval en vuurtjes. Wat er hier op dit moment gebeurd wordt in de nationale media voor een groot gedeelte verzwegen, weet niet of er veel aandacht is in Nederland. Een idee om naar de ambassade te gaan? (En ook die van de VS, want die geven alle wapens). VIVA LA LUCHA DEL PUEBLO BOLIVIANO
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
aftreden? 
kees - 13.10.2003 20:58

Op tv-journaals (nos, cnn, bbc) werd vanavond kort bericht over het bloedbad. CNN kondigde aan dat de president elk moment kon beginnen met een speciale persconferentie (dat was om 20.00 Nlse tijd. Er bestaat een kans dat hij dan zijn aftreden aankondigt. In ieder geval is het gasverkoopplan tijdelijk uitgesteld. In Parool en NRC een redelijk uitgebreid bericht. Volgens die kranten heeft leger in El Alto "zware machinegeweren" gebruikt tegen 'ongeveer honderd' demonstranten.
update maandagavond Boliviaanse tijd 
translations - 14.10.2003 03:11

Uit angst voor de massa's mensen die roepen om zijn hoofd, heeft de president de national guard voor bijstand geroepen. Washington en de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) steunen de president. Acht tanks rijden op de snelweg op weg naar wegblokkades. De blokkades krijgen het moeilijk. Boeren van Achacachi en tienduizenden bewoners van Oruro zetten zich schrap. Velen trekken naar La Paz. Anderen blijven strijden in Cochabamba en het oosten. Bolivia brandt.

Cornered by the masses that shouts for his head, the president has called the national guard to his aid. Washington and the OAS support him, and 8 military tanks are descending down the highway. The blockades tremble, while the peasants of Achacachi and ten thousand residents of Oruro increase their pace. Many head for La Paz, others already are fighting in Cochabamba and the east. Bolivia burns.
vice-president wast handen schoon 
viooltje - 14.10.2003 04:30

Een bericht dat op  http://bolivia.indymedia.org gepost is, geeft een weergave in het Engels over de gebeurtenissen van zondag tot maandagmiddag. Het spreekt onder meer over het feit dat de vice-president afstand heeft genomen van de president; "in woorden". Hij is vooralsnog niet afgetreden. Hij is nog altijd de wettelijk opvolger van de president, zodra die ontslag neemt...

De president heeft de onderhandelingen voor de export van het gas opgeschort. In elk geval tot het einde van het jaar, zegt hij. Maar door wat er zondag is gebeurd in de stad El Alto - politie schoot in het wilde weg op de demonstranten wat een enorm bloedbad veroorzaakte - eisen de demonstranten nu niets anders dan het ontslag van de hele regering en een eind aan het rechtse beleid.

Er zijn organisaties van de katholieke kerk en mensenrechtenorganisaties die tussen beide willen komen en onderhandelingen mogelijk willen maken. De militarisering van de steden maakt dit vooralsnog niet mogelijk, zeggen ze.

Een van de coalitiepartijen heeft inmiddels de coalitie van de regering al verlaten. Maar andere vertegenwoordigers van die partij (The New Republican Force) blijven volharden in de steun aan de president. Analytici zeggen dat dit een poging is om nog iets van krediet te behoude. De woedende menigten eisen het volledige vertrek van de hele regering.

Om 12 's middags gaf de president een verklaring af. Hij zei te blijven zitten om "het publiek te beschermen" (wie is het publiek, vraag je je dan af...). Hij zegt "democratisch" te zijn gekozen. Verder durfde hij zelfs te beweren dat hij belaagd wordt door "de donkerste krachten" van Bolivia. Het laat volgens het artikel goed zien, hoever hij verwijderd is van de realiteit.

Zeven journalisten van de regeringstelevisie hebben trouwens ontslag gemomen. Ze weigeren nog langer de opdrachten van de regering uit voeren en de berichtgeving te manipuleren: "You cannot be deceitful and lie when people are murdered".

De ene helft van de bevolking zit achter de tv. De andere helft protesteert hevig buiten op straat. "The events of the next few days may radically reshape the Bolivian political landscape."

 http://www.geocities.com/theupsidedownworld/
 http://bolivia.indymedia.org/es/2003/10/3225.shtml
Het lot van Sánchez de Lozada  
14.10.2003 06:16

La Paz, 13 october 2003 8:30 pm ? In een hoek gedrukt door de massa's die zijn hoofd eisen, heeft president Gonzalo Sanchez de Lozada de republikeisen nationale garde voor hulp geroepen. Van oost tot zuid, melden journalisten de komst van soldaten naar La Paz. Duizenden boeren zijn ook onderweg naar dezelfde stad.

In La Paz zal het lot van Sánchez de Lozada bezegeld liggen. Hier in "Hoyada", de nacht is aan het vallen. Vuren op straat en de barricades zijn opgeworden door de lokale inwoners, de arbeiders en werklozen. Mannen en vrouwen zijn uit hun dorpen gekomen om de gas en petroleum uit de handen van de machtige internationale ondernemingen te halen

Lees verder in Engels: http://bolivia.indymedia.org/es/2003/10/3234.shtml
Lees verder in Spaans: http://argentina.indymedia.org/news/2003/10/141029.php


Nationalisme 
14.10.2003 10:46

Ton Salman, Boliviakenner van de afdeling culturele antropologie van de Vrij Universiteit van Amsterdam, zegt het volgende over het gebeuren:

"Een andere factor speelt minstens zo'n grote rol, namelijk dat het gas via een pijplijn door Chili naar de kust zou worden getransporteerd. Sinds Chili 140 jaar geleden in een oorlog Bolivia zijn toegang tot de zee ontnam, is het tussen de twee landen nooit meer goedgekomen. 'Die nationalistische onderbuikgevoelens worden geëxploiteerd', zegt Salman, 'en zorgen voor minstens zoveel onrust als het exportplan zelf'."

Bron:  http://www.trouw.nl/nieuwsenachtergronden/artikelen/1066108628124.html (wel registeren).
leger en politie schieten meer mensen dood 
fwd. - 14.10.2003 13:03

Radio Wereldomroep meldt dinsdagochtend: "Nieuwe geweldadigheden tussen betogers en regeringstroepen in La Paz hebben aan vijftien mensen het leven gekost. Ongeveer honderd mensen raakten gewond. Het leger had tanks en pantserwagens ingezet om de woedende menigte in bedwang te houden. Het totaal aantal doden bij de demonstraties tegen president Sánchez de Lozada de afgelopen weken komt daarmee op 58."
 http://www.noticias.nl/rnw.php#1579
Het verhaal achter ' Goni' en La Paz vandaag. 
Marten van den Berge - 14.10.2003 20:24

Na de heftige protesten van gisteren zijn de straten van La Paz vandaag verbazingwekkend stil. Maar het lijkt een stilte voor de storm. Verschillende vakbonden, boeren organisaties en de Organisaties van Buren (Juntos de Vecinos) organiseren zich om deze middag weer massaal de straat op te gaan. Het protest verspreid zich ondertussen naar andere grote steden in Bolivia zoals Cochabamba, Oruro en de oude mijnstad Potosí. Goni Sanchez de Lozada krijgt hiermee de rekening gepresenteerd van een neo-liberaal beleid wat hij in de jaren ’80 heeft ingevoerd en waar alleen een rijke (blanke) bovenlaag, en vooral hijzelf, van heeft geprofiteerd.
Sanchez de Lozada is afkomstig uit een rijke ondernemersfamilie en heeft jarenlang in de VS gewoond en gestudeerd. Hij spreekt dan ook het Spaans met een accent als iemand uit de Verenigde Staten vandaar zijn bijnaam ‘El Gringo’. Na zijn studie komt hij echter terug naar Bolivia en ambieert een politieke carrière. In de periode van 1985-1989 wordt hij benoemd als minister van Planning en Coördinatie en wordt hiermee de hoofdverantwoordelijke voor de uitvoering van de structurele aanpassingsprogramma’s in Bolivia in de jaren ‘80, in Bolivia beter bekend als de ‘Nieuwe Economische Politiek’. De handelsliberalisering en privatiseringen die door hem worden uitgevoerd leidden tot massale werkeloosheid onder de armste groepen van de Boliviaanse bevolking: 23.118 arbeiders uit de staatsmijnen, 5.371 mijnwerkers uit privé mijnen, en 17.000 arbeiders uit verschillende andere beroepsgroepen verliezen hun baan. Deze massale werkeloosheid wordt vooral opgevangen door de informele sector: acht van de tien nieuwe banen die worden gecreëerd om de werkeloosheid op te vangen behoren tot de informele sector. Een ander gevolg van Goni’s ‘Nieuwe Politiek’ is de toenemende incorporatie van het aantal kinderen in het arbeidsproces: het aantal kinderarbeiders steeg van 81.000 in 1982 naar 300.000 in 1990 en heeft inmiddels het astronomische aantal van 800.000 bereikt. Goni zelf echter profiteerde van zijn eigen beleid: hij kocht zelf een aantal van de door hem zelf geprivatiseerde mijnen (nu verenigd in de Comsur) en een door hemzelf geprivatiseerde luchtvaartmaatschappij (Aérosur).
In de verkiezingen van 2002 presenteert Goni zich als een fanatieke tegenstander van zijn eigen privatiseringen uit de jaren ‘80. ‘Bolivia voor de Bolivianen’ was de verkiezingsleus van zijn partij de MNR. Door deze privatiseringen was Goni zelf in ieder geval rijk genoeg geworden om de ‘democratische’ verkiezingen van 2002 te winnen. Ik deed zelf in die tijd onderzoek naar werkende kinderen in El Alto (de stad waar gisteren 26 mensen zijn neergeschoten). Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat de meeste stemmen van Goni (in ieder geval die in El Alto) zijn gekocht: Leden van de MNR kwamen naar El Alto ‘haalde de mensen over’ om op hem te stemmen: Er werden contracten uitgeschreven waarin Goni de mensen werk beloofden als ze op hem stemde, ook konden ze rekenen op een gratis maaltijd, t-shirts en petten. De armoede die Goni zelf had veroorzaakt door zijn doorgevoerde privatiseringen speelde hem in de hand: Goni won de verkiezingen door gebruik te maken van de lege magen van de meerderheid van de Boliviaanse bevolking.
Goni houdt zich echter niet aan zijn verkiezingsbeloften. In tegenstelling tot wat hij beloofde gaat hij gewoon door met de privatiseringen: het Boliviaanse gas als voornaamste inzet. Echter de Boliviaanse zijn het zat. In de woorden van een vriend uit La Paz: “het gas is het enige wat hij niet heeft verkocht en dat neemt hij ons niet ook nog eens af”. Ik denk dat de petten en maaltijden Goni deze keer niet zullen helpen en ik hoop dat protesten eindelijk eens een keer een eind maken aan de uitverkoop van Boliviaanse grondstoffen en de daarmee gepaard gaande armoede.



Wat gebeurd er vandaag in La Paz, gebaseerd op verslagen van mensen ter plaatse:

Zoals gesteld: het is vandaag angstvallig stil na de massale protesten van gisteren. De regering van Sanchez de Lozada probeert de massale opstand in zijn land de kop in te drukken door nog meer repressieve maatregelen. Het leger en de politie hebben de openbare ruimte in La Paz ingenomen. De winkels en banken zijn op verordening van de regering gesloten. Vanaf gisteren zijn de verschillende leider van vakbonden en boeren organisaties en hun families bedreigd, opgepakt en gemolesteerd. De legerleiding heeft gezegd met maximale kracht ‘terug te slaan’.
Dit repressieve beleid wordt door de regering verdedigd door middel van leugens en bedrog. Het eerste argument is om de vandalen die gisteren winkels plunderden in toom te houden. Ooggetuigen vertellen echter dat deze plunderingen worden aangevoerd door agenten in burger. Zij zwepen de massa op die vervolgens de winkels plundert en het leger het excuus verstrekt om ‘met maximale kracht terug te slaan’. De mensen die bij de plunderingen massaal worden opgepakt mogen niet worden geïnterviewd, wat de indruk versterkt dat deze plunderingen in scène zijn gezet.
Een tweede argument van Goni is om zijn democratie te beschermen tegen anti-democratische elementen. Men kan zich afvragen welke democratische filosofie Goni aanhangt als hij een democratie met zichzelf vereenzelvigd. Want veel steun heeft Goni niet meer over. De 10 000 den demonstranten van gisteren geven aan dat de Boliviaanse bevolking genoeg heeft van zijn leiderschap en zijn neoliberale beleid. De vice-minister is hem openlijk afgevallen en verschillende ministers hebben hun ontslag al ingediend. De oppositie heeft zich solidair verklaard met de protesterende massa’s. Goni zelf heeft deze oppositie, gisteren in een interview op CNN, ervan beschuldigd de protesten voor eigen doeleinden te gebruiken om vervolgens een dictatuur van de vakbonden te willen instellen. De twee leiders van de twee grootste socialistische oppositie partijen, Morales (MAS) en Quispe (MIP) zouden hier verantwoordelijk voor zijn. Hiermee versimpeld Goni het protest. Het protest is veel massaler en niet beperkt tot de aanhangers van deze twee partijen. Zo spelen bijvoorbeeld de Buren Organisaties (Juntos de Vecinos) een belangrijke rol in het organiseren van het protest. De leiders hiervan behoren tot het gehele politieke spectrum, ook aanhangers van de partij van Goni (MNR) en de partijen die in zijn coalitie zitten (de MIR en NFR).
De stilte vandaag lijkt een stilte voor de storm. Mensen ter plaatse vertellen dat verschillende juntos de vecinos van plan zijn het water af te sluiten om de mensen te dwingen de straat op te gaan. Daarnaast zijn de verschillende vakbonden en boeren organisaties bezig een massale demonstratie vanmiddag in het centrum van La Paz te organiseren. In El Alto zijn er nog steeds onlusten: zo hebben de mijnwerkers verschillende bruggen laten instorten met dynamiet. In de Zona Sur in La Paz zijn inmiddels de kantoren van de regeringscoalitie in puin gelegd. Het enige departement wat niet meedoet in de protesten is Santa Cruz. Grootgrondbezitters van dit departement hebben echter in de tijd van de dictatuur grote sommen geld geleend van de bank van de toenmalige dictator Banzer (van de Banco Agricola) en de Nationale Bank. Deze zijn in de jaren ’90 failliet gegaan, echter de schulden hebben de grootgrondbezitter nooit betaald. Deze schulden vormen nu de spil van het conservatisme van dit departement. Men staat niet op tegen de hand die men gevoed heeft en die het voedsel elk moment kan terugvorderen. Echter de toenemende protesten in Cochabamba, Oruro en de mijnstad Potosí doen vermoeden dat het protest tegen Goni massale (nationale) vormen begint aan te nemen. Het is te hopen dat hij snel aftreed en niet nog meer doden zaait onder de mensen die al jaren lang zuchten onder zijn neoliberaal beleid.

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.