english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
'Sociaal Forum in deze opzet nadert zijn einde'
vlo - 16.11.2003 21:17

Het Sociaal Forum in de huidige opzet kan niet meer. Al drie jaar wordt er gepraat, zonder dat er resultaat geboekt wordt. Dat zei Bernard Cassen van Attac France op het Europees Sociaal Forum in Parijs. Cassen is een van de initiatiefnemers van het Wereld Sociaal Forum en wordt gezien als een van de belangrijkste leiders van het internationaal secretariaat van het forum. "We are just spinning our weels".

Bernard Cassen
Bernard Cassen

De voorman van Attac! Frankrijk maakte de opmerkelijke uitspraak tijdens een kritisch debat over het Sociaal Forum donderdagavond 13 november. Het debat was uitzonderlijk voor het Sociaal Forum. Kritiek die normaal gesproken alleen in de wandelgangen en buiten het Forum te horen is, werd geuit tijdens een officiele plenary-sessie op het ESF. Cassen zelf was dus ook kritisch, en gaf aan dat het geheel kleinschaliger moest worden en dat er beter nagedacht moest worden over concrete politieke alternatieven waarvoor gestreden kan worden. Daarnaast zou er een structuur moeten komen, met open voorbereidende bijeenkomsten om dit soort alternatieven uit te denken en tijdens het Forum concrete voorstellen te doen.

Tegelijkertijd ging Bernard Cassen kritiek op zijn eigen rol volledig uit de weg. Cassen speelt met een vijftien-tal anderen een belangrijke rol in het internationale secretariaat dat geen mandaat heeft of ooit verkozen is. Dit secretariaat vormt de elite van het Sociaal Forum en staat al sinds het begin ter discussie door onafhankelijke groeperingen.

Maar niet alleen aan de tafel zaten enkele personen die zeer kritisch waren over de opzet van het Sociaal Forum, ook na afloop van het officiele debat kwamen tegen een twintigtal toeschouwers aan het woord die niet op hun mond waren gevallen. Zo werden de alternatieve side-events zoals het Glad in Parijs, de Hub in Florence, het jongerenkamp in Porto Alegre en het intergalactic kamp tijdens protesten in 2003 tegen de G8, geroemd als voorbeelden van (basis)democratie en transparantie, terwijl het Wereld en Europees Sociaal Forum zelf elitair en centralistisch zou zijn.

Deze eerste kritiek kwam van Marie-Laure Geoffray, die had meegeholpen met het opzetten van het intergalactic basiskamp. Zij sprak van een strategiecrisis binnen de beweging, het zou momenteel niet weten welke kant op te gaan. Ze roemde daarentegen de alternative kampen en fora: "De uitkomsten van deze experimenten zijn zo goed, dat ze als voorbeeld zouden moeten dienen voor het Sociaal Forum." Vooral het do-it-yourself of zelf-management van de kampen zouden volgens haar een voorbeeld voor het Sociaal Forum moeten zijn.

In het kort kwam haar kritiek er ook op neer dat het Forum te ver van het dagelijkse leven af staat. Ze vond de Parijse deelgemeenten Saint-Denis en Bobigny goede voorbeelden die het forum dichter bij de mensen bracht. Maar ze vond wel dat er creativiteit ontbrak, dat meer acties nodig waren in plaats van de gangbare marketing activiteiten die zij hanteerden. Ze hekelde vooral de grote sommen geld die nodig zijn om het forum te organiseren. "We moeten ernaar streven financieel onafhankelijker te worden en moeten ons afvragen waar ons geld nu vandaan komt; zitten daar niet ook onze 'vijanden' tussen?"

Ook aan het woord kwam de Belg Filip Debodt, die vooral sprak over een opzet voor een nieuwe opbouw van de Social Fora, opgebouwd vanuit regionale of lokale fora. Zoals bij de meeste debatten tijdens het Forum, wordt er door de sprekers zelfs nauwelijks gediscussierd, en dus gingen andere sprekers ook niet in op zijn voorstellen. Want zijn voorstel gaat volledig in tegen de lijn van het volgende Europese Sociaal Forum in London. Dat forum wordt voorbereid door de Trotskistische groepering Globalise Resistance en zelfs de burgemeester van Londen wilt bij de organisatie van het forum een rol spelen. De rol van de bijna tien reeds gehouden lokale Sociale Fora in Engeland is tot nu toe minimaal, door toedoen van deze organisatie.

Debodt had ook kritiek op de simplistische opmerkingen van Cassen. "Vele alternatieven zijn er mogelijk. We kunnen ons wat dat betreft beter richten op specifieke onderwerpen zoals de privatisering van water en elektriciteit". Volgens hem leidt de huidige opzet er bovendien toe dat juist de kleinere organisaties en de informele netwerken die niet hierarchisch zijn georganiseerd (het oorspronkelijke kenmerk van de beweging), minder makkelijk toegang hebben tot het forum en de besluiten die genomen worden. "De groepen die het best gestructureerd zijn, hebben ook het meeste te zeggen binnen het forum".

Ook Paul Nicholson uit Spaans Baskenland uitte ongezouten kritiek op de huidige opzet: "Het sociale forum is niet de basis van verandering. Dat zijn lokale acties. We moeten de energie concentreren op lokale netwerken in plaats van mondiale bijeenkomsten die we onmogelijk kunnen bijhouden. Het zijn de acties die het forum legitimeren, debat doet dat niet."

Postitief commentaar op het Sociaal Forum was er natuurlijk ook. Het voorziet in de behoefte van bewegingen en organisaties om elkaar te ontmoeten en het voorziet in de behoefte om een groter publiek aan te spreken. Vooral in Frankrijk was er veel aandacht voor het Forum, en zelfs de rechtse politieke partijen en leiders, zoals de huidige premier, spreken zich in positieve termen uit over andersglobalisme. Een enquete van de Franse krant Liberation wijst uit dat een meerderheid van de Fransen zich nu "andersglobalist" noemt.

Maar dat er steeds meer onduidelijkheid bestaat over wat andersglobalisme betekent, werd ook tijdens het forum duidelijk. De verschillen in opvattingen tussen sociale bewegingen binnen het forum worden steeds duidelijker. De besluiten die vooral genomen worden, vallen binnen de categorie data en locaties voor nieuwe protesten en fora-bijeenkomsten. Er wordt door de meeste organisaties voorbij gegaan aan het feit dat andere economische en sociale netwerken in het hier nu opgestart kunnen worden.

Foto's van het debat
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/11/15378.shtml
 

Lees meer over: globalisering

aanvullingen
cassen elitair 
roy - 17.11.2003 17:28

zie foto: na als eerste gesproken te hebben pakte Cassen zijn esf-programmakrantje om deze gedurende de rest van het debat door te bladeren. De andere sprekers op het podium en uit de zaal negerend.
Cassen in het volle spotlicht. Ik op de eerst rij me zitten te verbijten. Cassen vindt het tijd voor een conclusie en wil een eind aan het voortdurend in herhaling vallen tijdens de forums. Met zijn betoog en zijn houding op het podium lijkt hij te willen zeggen dat hij zijn conclusie reeds getrokken heeft.
De spreker van het komende wsf-Mumbai zegt het volgende: 'as latecomer we in India didnt know what Porto Allegre was all about' en 'the range of unions until recently never came together'. Het forum dus als plek van uitwisseling, confrontatie en discussie kan voor veel bewegingen in en rond India een grote steun zijn. Dit dan wel in haar open niet-patriarchale vorm. Naar Cassen's idee is het zinniger om 6 maanden voor een forum reeds kleinschalige bijeenkomsten te houden om vervolgens uitkomsten te presenteren op het forum. Wie zit er in deze denktanks ? In ieder geval Cassen. Een rondreizende elite die haar plannen komt presenteren. Ik heb het gevoel dat wanneer op Mumbai regionale bewegingen zich uitspreken er de sfeer ontstaat 'yes, that's all nice but we've been their, done that, and it has all been discussed before'. Waarbij de uitwisseling stokt en een kleine groep verteld wat er gedaan dient te worden. Waarbij de polyfonie wordt afgedaan als kakafonie die de lijn die is uitgezet verstoort.
Cassen inderdaad elitair 
Jolie - 20.11.2003 02:59

Roy heeft gelijk... en wat nog erger was, was dat Cassen op een gegeven moment zelfs in slaap dommelde!!! Ik ben zelf nog bezig met het uittypen van mijn eigen verslag op mijn eigen ESF site, maar ik heb kougevat bij de demo, dus dat laat nog even op zich wachten... Overigens ben ik helemaal niet tegen grootschalige ESF'jes als deze. Ik vond het een overweldigende en inspirerende ervaring om activisten van over heel Europa te kunnen ontmoeten, van Belgen tot Bulgaren. Ik denk dat er zowel kleine, als grote fora naast elkaar moeten kunnen blijven bestaan.

Website: http://home.wanadoo.nl/jolarti/Jolarti/ESF
 
nieuwe partijen ? 
link - 22.11.2003 15:44

De andersglobalistische beweging moet haar voorstellen voor een andere wereld vertalen naar een politiek programma dat in Europa verdedigd kan worden door nieuwe politieke partijen.
WSF : Europese globalisten willen nieuwe partijen oprichten
 http://www.ipsnews.be/mumbai/artikel.asp?idnews=3123
ESF: Another Venue is Possible 
linking - 23.11.2003 06:10

 http://info.interactivist.net/article.pl?sid=03/11/20/1134253
European Social Forum -- Another Venue is Possible: Negri vs Callinicos
J.Walker, Monday November 17, 2003 at 10:56 AM

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.