english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Het ESF, enkele impressies
Matthias Lievens - 24.11.2003 09:41

Het tweede Europees Sociaal Forum (ESF) hebben we achter de rug. Dat bracht gedurende vier dagen een 50.000tal activisten bijeen – niet gewoon om te feesten of actie te voeren, maar wel om over politiek te discussiëren.

Dat maakt dit soort gebeurtenissen precies zo buitengewoon: het is een vindplaats van nieuwe ideeën, een ontmoeting van een nieuwe generatie militanten, de plaats waar de neoliberale hegemonie wordt uitgedaagd. Een metafysisch feit, om het met Gramsci te zeggen. Opvallend: het radicale en gepolitiseerde karakter van het forum, waar een discours gelardeerd met woorden als ‘antikapitalisme’ of ‘socialisme’ niet wordt geconnoteerd met een archaïsch hersenspinsel, maar op actuele wijze wordt heruitgevonden. Enkele impressies van een aantal hoogtepunten.

Multitude of arbeidersklasse?

Vrijdagmiddag 14 november, 13u40 in La Vilette. Om 14 uur begint hier één van de meer dan 700 ‘séminaires’, debatten en fora, over de vraag “multitude of arbeidersklasse?”. Sprekers van dienst: Toni Negri en Alex Callinicos. Een zaaltje van hoop en al een paar honderd zetels, zoals overal op het ESF uitgerust met simultaanvertaling, is in een mum van tijd gevuld. Buiten wachten op dat moment een 1500tal andersglobalisten, waaronder uw dienaar, vergeefs. Wanneer aanstalten worden gemaakt de deuren te sluiten voor de wachtenden, ontstaat tumult. Als wij niet binnen kunnen, dan moet het seminarie maar naar buiten komen! De staat van beleg wordt afgekondigd rond het zaaltje, het geroep van de mensen buiten verhindert de start van het debat. ‘Negri fuori’ weerklinkt het, en dit is deze keer wel degelijk positief bedoeld. Want iedereen is hier natuurlijk om Negri te horen. Afgezien van een aantal SWP’ers (die hoewel ze hoop en al met een 140tal uit Londen waren afgezakt toch 1000den affiches nalieten in Parijs en daardoor de schijn van hun alomtegenwoordigheid leken te willen opwekken), zien we vooral veel Italianen en andere Zuideuropeanen. Negri is een cultfiguur, waar zijn clandestien verleden uiteraard nog een extra laagje glans aan geeft. De zaak lijkt erg gepersonaliseerd in Italië: Negri of Bertinotti, that’s the question.

Na een uurtje kregen we het toch voor mekaar, en wordt een geluidsinstallatie naar buiten gesleurd. In open lucht beginnen Callinicos en Negri aan hun debat. Callinicos raakt een aantal gevoelige punten bij Negri: het poëtisch gehalte van zijn denken, de conceptuele verwarring tussen ‘uitbuiting’ en ‘onderdrukking’. Negri scoort echter met zijn stellingname over het proletariaat als ‘multipliciteit van singulariteiten’ en zijn analyse van de tendens naar het postfordisme, waar Callinicos nauwelijks op inpikt. Negri benadrukt het klassenkarakter van zijn multitudeconcept, maar blijft voor het overige vaag over tactische en strategische kwesties. Het publiek laat het niet aan zijn hart komen, en draagt Negri op handen.

Afgang voor Di Rupo! Besancenot kwam, zag en overwon.

Vrijdagavond, 18 uur, Saint-Denis. Deze keer een tent die wel groot genoeg is, en dat is maar goed ook, want er vallen meer dan 2000 koppen te tellen op het debat over de verhouding tussen sociale bewegingen en politieke partijen. In het panel niemand minder dan ouwe Belgische bekenden als Elio Di Rupo van de PS en Pierre Jonckheer van Ecolo. Verder maakt de nieuwste woordvoerster van de PCF, Marie-George Buffet, haar opwachting. Olivier Besancenot, sinds kort het gezicht van de LCR, de Franse zusterorganisatie van de SAP, en goed voor 4,3 % van de stemmen tijdens de laatste presidentsverkiezingen, maakte er samen met het publiek en Piero Bernocchi van de COBAS, een Italiaanse syndicale beweging, brandhout van.

Besancenot, die eerst aan de beurt kwam (wat de schade voor Di Rupo nog wat kon beperken), stelde dat het ESF geen adviesorgaan moet worden voor de staat, zoals in de ideologie over de ‘civiele maatschappij’. Integendeel is het ESF een plaats waar een alternatief wordt opgebouwd voor de bestaande EU, waarmee een breuk nodig is. Waarom bestaan er bijvoorbeeld geen sociale criteria voor het EU-lidmaatschap? Waarom wordt de sociale bescherming naar omlaag aangepast in plaats van naar omhoog? Dat zijn politieke beslissingen genomen door de dominante klasse, en waartegenover de beweging een alternatief moet poneren. Een politieke partij ter linkerzijde, zoals de LCR, dient dan ook in de eerste plaats die beweging op te bouwen in haar vele gestaltes (vakbonden, verenigingen, actienetwerken, enzovoort). Ook Bernocchi stelde dat het centrale probleem niet dat is van de verhouding tussen sociale bewegingen en politieke krachten, maar wel de breuklijn tussen de sociaal-liberalen en diegenen die een alternatief voorstaan.

Di Rupo liet het niet aan zijn hart komen en schreeuwde over het gejoel uit het publiek heen een gespierd discours met nogal wat zware woorden: de arbeidersklasse dient de strijd te voeren tegen het ultrakapitalisme en de superwinsten. Dus strijden we voor het ‘gewone’ kapitalisme en een ‘beetje’ winst? – zo klonk het uit het publiek. Di Rupo verwees naar ‘zijn grote voorbeeld’ Lula, die de linkerzijde bijeen wist te krijgen tegen rechts. Een duidelijke sneer naar Besancenot en de linkse pool LO-LCR die een serieuze uitdaging vormt voor de sociaal-liberalen van PS, groenen en PCF. Uiteraard vergat Di Rupo erbij te vermelden dat Lula gewoon het neoliberale beleid van zijn voorganger aan het voortzetten is. Di Rupo’s discours werd op gejoel onthaald – dat was ook in Porto Allegre al eens het geval. Toen François Vercammen (SAP) vanuit het publiek de vraag stelde waarom in het begin van de jaren ’90, toen in 12 van de 15 Europese regeringen de sociaal-democraten de dag uitmaakten en de sociaal-democratie de meerderheid had in de commissie, de ultraliberale maastrichtnormen werden goedgekeurd, kon Di Rupo niets anders dan toegeven dat er ‘misschien fouten zijn gemaakt’ (sic). Afgang compleet.

Ook Jonckheer sloeg de bal al eens serieus mis. Waarom roepen verschillende leden van de groene fractie in het Europees parlement op om voor de Europese grondwet te stemmen? Het is volgens de Ecolo-man de schuld van de sociale bewegingen, die niet voldoende hebben gemobiliseerd. Nochtans hebben mensen uit de radicaal-linkse fractie Verenigd Links in het Europees parlement dat niet nodig om tegen te stemmen en om zich te engageren in de mobilisaties op straat tegen de plannen van de conventie.

Nos vies valent plus que leurs profits!

‘Le moment suprême’ van dit ESF was uiteraard de massamanifestatie op zaterdag 16 november. Afspraak om 14 uur aan de ‘Place de la République’, maar het blok van de LCR, waar uw dienaar zich natuurlijk in voegde, kon pas om 17 uur vertrekken. Als dat iets kan verhullen over de omvang van de betoging… Het LCR-blok was uiteindelijk een kleine betoging op zich: ook al hadden grote groepen mensen al lang aansluiting gezocht bij de kop van de betoging, bleven een goeie 4000 militanten en sympathisanten in een lange ‘cortège’ achter de reuzenvlag van de LCR lopen. ‘Nos vies valent plus que leurs profits’ op een spandoek van een goeie tien meter hoog, opgehouden door twee reuzenballonnen en zichtbaar van honderden meter ver. Daarachter een reeks spandoeken, twee geluidswagens, een live-band. Alle klassiekers passeren uiteraard de revue, van de Bella Ciao’s tot de Internationale. Het is al lang donker wanneer we aan ‘La Nation’ aankomen, waar groepen mensen het feestje nog tot in de avond laten doorgaan.

- E-Mail: sap-pos@tiscali.be Website: http://www.sap-pos.org
 

Lees meer over: europa

aanvullingen
zie ook 
linking - 24.11.2003 17:05

zie ook
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/11/15252.shtml
Europees Sociaal Forum in Parijs
redactie - 16.11.2003 22:55

 http://www.indymedia.nl/nl/2003/11/15065.shtml
Europees Sociaal Forum in Parijs
redactie - 05.11.2003 09:45
artikel over Negri 
Rosa - 25.11.2003 22:26

Voor een kritische artikel over de politiek van Toni Negri zie 'Toni Negri in Perspective'door Alex Callinicos  http://pubs.socialistreviewindex.org.uk/isj92/callinicos.htm


aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.