english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
bommen in de strijd van/tegen anarchisten
redactie - 13.01.2004 00:16



bommen in de strijd van/tegen anarchisten
In twee vuilniscontainers naast het huis van de voorzitter van de Europese Commissie (Prodi), ontplofte op 23 december kleine bommen die de containers in brand zetten. De actie is opgeëist door de onbekende "Informele Anarchistische Federatie". Een week later ontvingen diverse personen en instituten van de Europese Unie enveloppen die ontvlammen zodra ze geopend werden. Niemand raakte gewond.

Velen brengen de enveloppen in verband met de vuilnisbakbommetjes en menen dat ze door dezelfde "federale informele anarchisten" verstuurd zijn. Sommigen wijzen hierbij op de mogelijkheid dat de "bommen" te maken zouden kunnen hebben met de "Strategie van de Spanning". Tegelijk blazen de Italiaanse regering en de gevestigde media de hele zaak op en doen zij alsof het gaat om feiten die in lijn liggen met de grootste misdaden uit de geschiedenis. Dit alles wordt gretig aangegrepen om een nieuwe golf van repressie op gang te brengen, zoals pakken nieuwe wetgeving en het (her)lanceren van onderzoeken, die verder ingrijpen in de privésfeer en in de vrijheid van politieke confrontatie.

Uiteenzetting van de feiten
Voor Romano Prodi's huis vatten twee vuilnisbakken vuur doordat er handgemaakte bommetjes ingegooid waren. De krant ?La repubblica? kreeg een opeisingbrief, ondertekend door de "Informele Anarchistische Federatie" ("Federazione Anarchica Informale"). Deze organisatie was voordien onbekend en er is geen aanwijsbare link naar vroegere bompakketten.

Er zijn ook zeven explosieve boeken verstuurd, naar Romano Prodi [1] [2] [3], de voorzitter van de BCE - de Europese Cnetrale Bank Jean Claude Trichet, Europol- directeur Jeuergen Storbeck, naar het hoofdkwartier van Eurojust [1] [2] (Het superparket dat de juridische activiteiten van de Europese lidstaten coördineerd op Europees niveau, met zetel in Aja), naar het kantoor van de voorzitter van de Europese Volkspartij Hans Poettering [1] [2], naar de leider van de Spaanse Partido Popular in Brussel, Jose Ignacio Salafranca [1], en naar Europarlementslid Gary Titley van de Britse Labour partij [1].

Velen brengen de explosieve boeken in verband met de vuilnisbakbommen en geloven dat ze door dezelfde "federale informele anarchisten" verstuurd zijn.

De Italiaanse Anarchistische Federatie (Federazione Anarchica Italiana, FAI) publiceerde een bulletin [it] [en] waarin ze de schrijvers van de opeisingsbrief ervan verdenken verwarring te willen creëren door de letters FAI te associëren met praktijken waarvan zij geen gebruik maken.

Jacht op activisten
Er was overleg tussen politiediensten van verschillende Europese landen, waaronder Nederland, en in Italïe is de jacht op activisten geopend. De Italiaanse overheid overweegt zelfs een verdere uitbreiding van de reglementering (270 bis) inzake subversieve organisaties en de politie centraliseert het onderzoek gericht op het in kaart brengen, het identificeren en het aanklagen van een grote groep mensen uit, wat zij noemen, de anarcho-insurrectionistische sfeer.

Deze mensen zijn eerder al genoemd in andere zaken zoals aanvallen op pylonen en zendmasten die werden beklad met solidariteitsslogans voor Marco Camenisch. Officieren van Justitie in Milaan, Turijn, Genua, Bologna, Pisa, Rome en Napels, voeren deze onderzoeken uit.

Er loopt ook nog steeds een onderzoek naar een bom die gevonden werd in het centrum van Bologna, gelinkt aan drie enveloppes die werden verstuurd naar Tg4, Benetton in Treviso en het slaapkwartier van de Carabinieri in San Fruttuoso, Genua tijdens de G8 in Genua in 2001 [1].

In het begin van datzelfde jaar (2001) was er sprake van de Cellen tegen het kapitaal in de gevangenis ("Cellule contro il Capitale" en Il Carcere) in Spanje bekend als ?a Celula contra el Capitale, la Carcel, Los Carcelaros y las Celdas? die explosieve pakketten ondertekenden die naar verschillende adressen in Italë en Spanje verstuurd werden: Rome, Milaan en over heel Spanje, o.a; ook de Spaanse middelbare school Cervantes in Rome.

In december 2002 eisten de "Brigate 20th July" de verantwoordelijkheid op voor een handgemaakte bom die ontplofte in de tuin van het politiekantoor in Genua en een andere ontploffing op een motorfiets in Viminale in februari van hetzelfde jaar. "International Solidarity" ("Solidarietà internazionale" - Internationale Solidariteit) eisten tussen '98 en '99 bompakketten in Milaan op die gericht waren tegen het slaapkwartier van de Carabinieri Musotto en tegen Duomo.

De onderzoeken in verband met de explosieve boeken van kerst 2003 beginnen in Bologna, de stad van waaruit ze volgens de onderzoekers verstuurd werden. De Bolognese officier van justitie besliste het versturen van alle pakjes en papierbundels naar de Europese Unie te blokkeren.

De Italiaanse regering en de officiële media blazen de hele zaak op. Zij doen alsof het gaat om feiten die in lijn liggen met de grootste misdaden uit de geschiedenis.

Het geïntegreerde Europese Politie-systeem [Europol] (dat de site van de Europese Unie beschrijft als een vorm van "samenwerking tussen de lidstaten op de terreinen van preventie en bestrijding van ernstige vormen van internationaal georganiseerde misdaad, inclusief terrorisme en drugshandel"), zet de kerstexplosies onder het hoofdstuk antiterrorisme, waarmee het zich sedert 1999 bezig houdt.

In September 2001 schreven ze een rapport over "Terroristische activiteit in de Europese Unie: situatie en trends" waarin ze vreesden dat "anarchistisch terrorisme" zou "verrijzen" op Europese schaal.

Noch het in gang zetten van het controlesysteem, noch het alarmisme van de "bedreigde veiligheid", slaagden erin te voorkomen dat de explosieve boeken hun bestemming bereikten. Minister Pisanu kreeg hierover een hele reeks vragen op zijn bord, die hij beantwoordde in het parlement op 8 januari [verslagen].

De feiten worden gretig aangegrepen om een nieuwe golf van repressie op gang te brengen, bestaande uit pakken nieuwe wetgeving en het (her)lanceren van onderzoeken, die verder ingrijpen in de privésfeer en in de vrijheid op politieke confrontatie

Meer achtergrond: Statewatch.org
Comunicato stampa Circolo anarchico Berneri di Bologna

Artikelen in het Nederlands: Vertaling claimbrief Italiaanse FAI vuilnisbommen bij huis Prodi | Vlammende brieven | Internationale taakgroep tegen anarchisten | Bizarre Bommen uit Bologna | Anti-EU bommen


 

Lees meer over: europa vrijheid, repressie & mensenrechten zonder rubriek

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
links naar relevante artikelen op indymedia 
link - 13.01.2004 00:19

vertaling claimbrief Italiaanse FAI vuilnisbommen bij huis Prodi
fegnest - 12.01.2004 01:44
 http://www.indymedia.nl/nl/2004/01/16326.shtml

Vlammende brieven
Marco, Eurodusnie - 10.01.2004 13:48
 http://www.indymedia.nl/nl/2004/01/16318.shtml

Internationale taakgroep tegen anarchisten
nn - 08.01.2004 18:48 - 7 aanvullingen
 http://indymedia.nl/nl/2004/01/16285.shtml

Bizarre Bommen uit Bologna
06.01.2004 10:56 - 12 aanvullingen
 http://www.indymedia.nl/nl/2004/01/16245.shtml

Anti-EU bommen
29.12.2003 21:48 - 5 aanvullingen
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/12/16179.shtml

Klassieke tekst over manipulaties  
uitgeverij de dolle hond - 14.01.2004 16:58

Bij uitgeverij de Dolle Hond verscheen een paar jaar geleden een herdruk van een klassieke tekst over de werkzaamheden van de oude Russische geheime dienst, de Ochrana: 'Wat elke revolutionair moet weten over repressie' door Victor Serge (zie onder). De Russische tsaar handhaafde zijn regime namelijk niet alleen met behulp van barbaarse repressie, maar ook met een voor zijn tijd uiterst geavanceerde politieke inlichtingendienst, die zeer bedreven was in de manipulatie en provocatie. Heden ten dage doet de Russische geheime dienst, de tot FSB omgedoopte KGB, bepaald niet onder voor de Ochrana, getuige het recente proces (achter gesloten deuren!) tegen de zogenaamde bommenleggers die hele huizenblokken met bewoners en al de lucht in joegen. Deze aanslagen waren waarschijnlijk bedoeld om de bevolking warm te krijgen voor de destijds impopulaire smerige oorlog op de Kaukasus en om Poetins naam te vestigen als sterke man die nodig was om Ruslands problemen met het terrorisme op te lossen. Let overigens ook op de uiterst vriendschappelijke betrekkingen tussen Poetin en Berlusconi...
Ik acht het overigens bepaald niet uitgesloten dat naieve anarchisten of anderen zich voor het conspiratieve karretje van geheime diensten laten spannen, zodat vroeger of later wat 'daders' kunnen worden gearresteerd en aan de verschrikte burgers kunnen worden getoond. Dat gebeurde in Rusland namelijk ook met de zogenaamde 'NRA'. De geschiedenis herhaalt zich...
Onderstaande uitgave is te bestellen bij uitgeverij de Dolle Hond en verkrijgbaar bij de betere boekhandel, zoals het Fort van Sjakoo.
-----------------------------------------------------
DH9 – WAT ELKE REVOLUTIONAIR MOET WETEN OVER REPRESSIE
Door Victor Serge
Door de Oktoberrevolutie van 1917 kwamen de archieven van de tsaristische politieke politie, de Ochrana, als het ware op straat te liggen. Dit gaf Victor Serge de gelegenheid om in 1925 een kijkje te geven in de keuken van deze gevreesde geheime dienst.
In onze tijd zijn de activiteiten van geheime diensten natuurlijk verder geperfectioneerd door nieuwe technologische ontwikkelingen, maar uit het pamflet van Serge blijkt dat hun karakter nooit wezenlijk is veranderd en in essentie hetzelfde is gebleven.
Maar de nieuwe technologieën worden niet alleen aangewend door de machthebbers om hun controle te vergroten. Wanneer de nieuwe generaties die de fakkel van de opstand overnemen deze moderne vaardigheden paren aan de voordelen van de kennis van hun eigen geschiedenis, mogen we hopen ooit onze eigen dossiers op straat te vinden.
Met een voorwoord van de uitgever en een Korte levensbeschrijving van Victor Serge van Jean Rière.

Oorspronkelijke titel: Ce que tout révolutionnaire doit savoir de la répression (1925).
Bewerking naar het Frans door Lode Roelandt, in de jaren dertig uitgebracht onder de titel De geheimen van een politieken veiligheidsdienst door Uitgeverij De Korenaar te Aalst



Website: http://www.dollehon.dds.nl/titels.html#DH9
 
Voor wie Russisch leest 
x - 14.01.2004 17:06

Op deze website is in het Russisch informatie te lezen over de recente manipulaties van de KGB-FSB. Wel hopeloos veel vage banners en de pagina in het Engels is 'niet langer beschikbaar'.

Website: http://www.anti-kgb.da.ru/
 
In het Engels 
x - 14.01.2004 17:13

In het Engels met handige links...

Website: http://www.indymedia.org.uk/en/2002/03/24275.html
 
1984 
15.01.2004 15:42

"Ik acht het overigens bepaald niet uitgesloten dat naieve anarchisten of anderen zich voor het conspiratieve karretje van geheime diensten laten spannen, zodat vroeger of later wat 'daders' kunnen worden gearresteerd en aan de verschrikte burgers kunnen worden getoond."

Helemaal verbazend vind ik het niet als mensen overstappen naar een samenzwering met de politie, als je verteld dat hele huizenblokken met onschuldige burgers opgeblazen worden...vooral ook omdat mensen die wèl naiëf en braaf in het leven rondlopen geweld compleet verleerd zijn en geheel en al gehecht zijn geraakt aan hun (luxueuse-?) rustige leventje en zich verbazingwekkend goed weten aan te passen aan iedere vernedering (!)
Want hoe weeg je geweld?
politie(-geweld) vs. het opblazen van onschuldige mensen?
Of maak ik nu een verkeerde vergelijking, zie je, ik vind het allerverwarrendst!
En zou het liefst alle,alle geweld de wereld uitbannen!

((Maar 'vernedering'(of beter 'aanpassing') zou je misschien ook als natuurverschijnsel kunnen zien, want ook daar voegen dieren en planten zich in hun overlevingsdrang in de meest vreemde overlevingsposities. Zo eigenaardig dat ik vaak denk:'ga een deur verder! Trek naar een warmer klimaat, of juist koeler...' Maar nee, ze blijven waar ze zijn.
(Maar ook weer: elk soort zijn verschil)(daarbij wb.mensen;xenofobie is van alle tijden en van alle windstreken- alweer niets nieuws onder de zon).))

Gister nog op tv; George Orwell, die aan het einde van de opnames, in zijn bed gezeten, zei (ongeveer) dat er altijd waakzaamheid geboden/genoodzaakt blijft tegen de 'laars op het hoofd' en dat dit ook afhangt van -jou-
(en hierbij de kamera inkijkend)



1969, piazza fontana 
x - 15.01.2004 19:23

En nog een link, die verwijst naar het Italie van 1969. Het hele gedonder begon namelijk niet pas in 1980, maar heeft een lange voorgeschiedenis. De Italiaanse sectie van de Situationistische Internationale wees er destijds al op dat Italie het internationale laboratorium was voor moderne repressie-technieken...

Website: http://www.cddc.vt.edu/sionline/si/reichstag.html
 
Jacht op gewelddadige anarchisten 
linking - 15.01.2004 21:28

 http://www.antenna.nl/ravage/achtrgndarchf/0401jacht.htm
Jacht op gewelddadige
anarchisten
Antiterrorismedeskundigen uit verschillende landen, waaronder Nederland, besloten in Rome tot de vorming van een speciale Task Force voor het onderzoek naar 'opstandige anarchistische acties'. Dit naar aanleiding van de bombrieven die naar verschillende Europese instellingen zijn gestuurd.
Wil van der Schans
buro jansen & janssen
Ravage #1 ,
16 januari 2004

Website: http://www.antenna.nl/ravage/
 
manipulatie 
linking - 15.01.2004 22:11

Over manipulatie, aardig artikel wat ook al genoemd is bij het hierboven gelinkte artikel van Marco:
 http://www.xs4all.nl/~respub/artikelen/kringen6.htm
Friendly Fire. Beïnvloeding gewelddadige groepen door de inlichtingendiensten.
Uit: Welingelichte Kringen, inlichtingendienstenjaarboek 1995,  http://www.xs4all.nl/~respub/kringen.htm, 1995, buro Jansen & Janssen.
Door Kees Stad

Website:  http://www.xs4all.nl/~respub/
 
moppie - 20.01.2004 13:34

wat een heftige verhalen allemaal, nooit geweten dat het zo verkeerd is om iets goeds voor het milieu te willen doen...
je zou er zelfs liever de brui aangeven en gaan denken van oké laat maar allemaal, laten we dan maar fijntjes gezamelijk stikken in de shit...
niet tekort...
:(
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.