english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Kosovo: bloedig failliet van de NAVO
Geen vluchtelingen naar onveilig Kosovo - 18.03.2004 13:44

Net zo min als in Irak, blijken de VS plus bondgenoten, vrede te brengen in Kosovo en verder op de Balkan. Achtergrond, plus aktueel oogggetuigenverslag over de gewelddadige laatste ontwikkelingen

In de nasleep van de NAVO bommen treft weer geweld burgers in Kosovo
In de nasleep van de NAVO bommen treft weer geweld burgers in Kosovo

(Ex-) Joegoslavië: bloedig failliet van het NAVO militarisme

Dit stuk bestaat uit 2 delen:
1. Algemene inleiding
2. Noodkreet/ooggetuigenverslag van orthodoxe monniken uit Kosovo (mogelijk eenzijdig beperkt tot wat hen zelf nu overkomt. Overigens hebben deze monniken een goede verhouding tussen Serven en Albanezen nagestreefd, en waren/zijn zij "pro Westers" en tegenstanders van ex-president Milosevic). Engelstalig

1. (Ex-) Joegoslavië: bloedig failliet van het NAVO militarisme

Voorstanders van de interventie-oorlogspolitiek van Bush en de zijnen moeten nu soms ook toegeven, dat in Irak, Afghanistan e.a., de "vrede" waaraan ook zij als doel lippendienst bewijzen, allerminst bereikt is. Maar, zeggen ze dan vaak, we hebben één voorbeeld waar oorlog en (NAVO)-interventie wel vreedzaam gewerkt hebben: de Balkan.
Dezer dagen worden zij gelogenstraft op die Balkan. Servische en Kosovo-Albanese burgers sterven in geweldsuitbarstingen. In Belgrado brandt de eeuwenoude moskee; overal in de provincie Kosovo branden, soms nog oudere, kloosters.
Helaas zijn deze gruwelen, voor wie iets langer en scherper naar de Balkan keek, geen verrassing. Eerder dezer dagen merkten wij, hoe minister Verdonk vluchtelingen wil terugsturen naar onveilig Kroatië. Waar Kroatische nationalisten de levens bedreigen van terugkerende gemengd Kroatisch-Servische vluchtelingen. Zie over actie voor de familie Radakovic in Bergen op Zoom o.a.  http://www.juvenaat.nl/radakovic/radakovic7.html
Verdonk wil ook vluchtelingen terugsturen naar "veilig" Kosovo. Terecht demonstreren dezen daar tegen, samen met anderen. Laten wij ook nog iets verder terug kijken.

Nationalisme

Tijdens de Koude Oorlog kregen alle vormen van anti-communistisch, nationalistisch verzet, waaronder zeker ook Servisch nationalisme, tegen de toenmalige Federale Socialistische Republiek Joegoslavië, steun vanuit het Westen.
Na het einde van het "evenwicht" tussen West- en Oostblok veranderde de strategie van Westerse regeringen in meerdere opzichten. Ten eerste was het afgelopen met de zekere terughoudendheid uit de Koude Oorlog, omdat de brugfunctie van Joegoslavië tussen Warschaupakt en NAVO niet meer "nodig was". Nu begon een keihard offensief van o.a. het IMF om de Joegoslavische economie kapot te maken en waar mogelijk in handen van grote Westerse concerns te krijgen. Dit stimuleerde allerlei soorten nationalisme in de republieken van Joegoslavië.
Ten tweede gingen NAVO regeringen, het door de Kroatische nationalist Tudjman ingehuurde VS reclamebureau, en de ex-vriendin van Klaas Bruinsma en toekomstig gravin (of toch prinses) Mabel Wisse Smit, nu alle anti-Servische vormen van nationalisme afschilderen als het absolute Goed, en Servisch nationalisme als het absolute Kwaad.
En wat Goed is, moet beloond, en wat Kwaad is, gestraft. Met de harde militaire hand van het rijke Westen. Zo bewapenden Westerse geheime diensten in de late jaren negentig Albanese nationalisten, die een Kosovo wilden met alleen nog maar de Albanese nationaliteit, in plaats van de vijftien er dan wonende, tot het UCK.
In maart 1999 begon de NAVO de luchtoorlog tegen heel toenmalig Joegoslavië. Evenals de Irak-oorlog, zonder mandaat van de Verenigde Naties. Wel had de VS toen nog wat meer bondgenoten dan, zoals later bij Irak, eigenlijk alleen Blair en de inmiddels verdwenen Aznar.

Geen godsdienstoorlog

Al lijkt vandaag met de brandende moskee, kerken, en kloosters, het Kosovo-conflict op het eerste gezicht richting uitzichtloze godsdienstoorlog te gaan: in de late jaren
negentig was het dit zeer zeker niet. In de regeringspartij van Joegoslavië SPS voerde secularisme, niet Christendom in anti-Islam vorm, de boventoon. Ook vele Kosovo-Albanezen, al dan niet nationalistisch, waren eerder atheïst of seculier dan "fanatiek Moslim" (al liepen mede via de VS wel militaire contacten van het UCK met Osama bin Laden). Onder Kosovo-Albanese nationalistische leiders waren veel seculiere ex-"Leninistisch-Hoxhaistische" tot Margaret Thatcher bekeerden. Er waren vanouds (vanuit de stroming die gecollaboreerd had met Hitler in de periode 1941-1945) uiterst rechtse "nieuw-heidenen", zogenaamd teruggrijpend op de periode voor Islam en Christendom (zoals je die ook hebt in het Vlaams Blok, naast fanatieke Roomskatholieken; en de Turkse Grijze Wolven, naast fanatieke moslims. Zowel Vlaams Blok als Grijze Wolven hadden contacten met het UCK).
Het conflict in Kosovo was mede niet pro- of anti-Islam omdat velen van de niet-Albanese nationaliteiten in Kosovo moslim waren (en zijn, voorzover niet gedood of voor hun leven gevlucht uit Kosovo): onder niet-nationalistische Kosovo Albanezen; de meeste Roma; de meeste Kosovo Turken; Ashkali; Egyptenaren; Bosnische moslims in Kosovo; Gorani; enz.
In Belgrado en verder in het noorden van toenmalig Joegoslavië woonden tijdens de oorlog honderdduizenden moslims (de meesten, maar lang niet allemaal, Albanezen). Tijdens die oorlog was tegen hen geen geweldsgolf. Een klein groepje extreem rechtse skinheads probeerde van de oorlog te profiteren door met stenen naar de ramen van de moskee van Belgrado te gaan gooien. Maar dit was snel afgelopen: de politie pakte die skinheads op en de schade was zeer gering.

Gebroken beloften van de NAVO

In juni 1999 kwam een wapenstilstand tot stand. De NAVO beloofde o.a. een multiculturele samenleving in Kosovo te houden. Verder zou Kosovo een provincie van de republiek Servië binnen Joegoslavië blijven, en zouden Joegoslavische militairen er na enige tijd weer mogen terugkeren. Het UCK zou ontwapend worden.
Maar de NAVO hield zich in feite maar aan één kant van de overeenkomst: dat zij zelf bezettingstroepen in Kosovo mochten legeren. Multicultureel? Duizenden Serven, Montenegrijnen, Kroaten, niet-UCK gezinde Albanezen, Slovenen, Roma, Turken; Ashkali; Egyptenaren; Bosnische moslims in Kosovo; Gorani, enz. werden door niet ontwapende Albanese nationalisten gedood; honderdduizenden op de vlucht gejaagd, of in ghetto's achter prikkeldraad opgesloten; vaak waar NAVO troepen bij stonden. Dit geweld is nooit opgehouden.
De NAVO hield zich niet aan de overeenkomst tijdens het bewind van Milosevic, en evenmin onder dat van zijn anti-Milosevic opvolgers in Belgrado. Eerder dan met veiligheid of welvaart voor de bevolking van Kosovo van alle nationaliteiten bevorderde men Westerse financiële belangen in o.a. mijnbouw en olieleidingen.
Zo bleef de bevolking van allerlei nationaliteit arm, of werd nog armer. Woede hierover werd maatschappelijk gekanaliseerd niet zozeer richting zwaarbewapende bezetters, maar tegen ongewapende burgers van "andere" "vijandelijke" nationaliteit. Naast, zoals de laatste vijf jaar, veelal niet-Albanezen ondervinden nu ook weer Kosovo Albanezen volop de gruwelijke gevolgen hier van. De mooie oude moskee van Belgrado moet na vijf jaar NAVO wondermiddelen, nu in plaats van wat steentjes, afbranden tot de grond toe meemaken.
De militaristische "Jomanda" recepten van "Dr" Bush blijken op de Balkan al net zulke rampzalige gevolgen te hebben als in Irak, Afghanistan, e.a.

2.

 http://www.kosovo.com/

"What has happened today and is happening this evening in Kosovo and
Metohija represents a horrible defeat for the entire UN mission which has
been deceiving the world for the past five years with their alleged
successes when in fact they were enabling militarization."

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
March 17, 2004

ERP KIM Newsletter 17-03-04

Albanians shelling near Visoki Decani Monastery, monks in prayer in church,
U.S. reinforcements expected to arrive soon

Gracanica, March 17, 2004

The Diocese of Raska-Prizren and Kosovo-Metohija wishes to inform the public
that several mortar shells have fallen not far from Visoki Decani Monastery
which were fired by Albanians at the monastery. Italian forces are presently
protecting the Monastery. U.S. special forces are expected to arrive soon to
reinforce defenses.

In the meanwhile the Monastery of Holy Archangels near Prizren has been
evacuated because German forces were not ready to protect the monastery. The
monks from Holy Archangels are safe in a German military base; however,
according to some reports, the monastery has already been set on fire, as
have numerous other churches in Prizren. We have also received information
that the 14th century Church of the Holy Mother of God of Ljevis is in
flames.


!!!!!!!!!!!!!!!!!!
March 17, 2004
ERP KIM Newsletter 17-03-04
Diocese of Raska and Prizren appeals to the people of Serbia to hold street
protests and light candles in protest against the pogrom in Kosovo and
Metohija
Holy Archangels Monastery evacuated, 14th century Church of the Mother of
God of Ljevis in flames - Explosions near Visoki Decani Monastery - Pec
Patriarchate in danger - U.S. soldiers urgently requested to assist in
defending Serb holy shrines

Gracanica, March 17, 2004
The Diocese of Raska-Prizren and Kosovo-Metohija appeals to the people of
Serbia and the Serb diaspora to organize street protests and light candles
in protest against the pogrom that is being carried out in Kosovo and
Metohija in the presence of 18,000 armed KFOR soldiers and several thousand
members of UNMIK police. Serbia must not remain with its head bowed and must
show the world that persecution and crimes must not be tolerated. Silence
and resignation is the greatest possible aid to those who are taking
advantage of the situation to completely put out the last flame of Serbdom
and Orthodoxy in this region.

We appeal to the priests, monks and nuns to help with their devout prayers
and all-night wake their suffering brothers and sisters in Kosovo and
Metohija who are going through a Golgotha of unprecedented suffering,
brutality and violence by Albanian extremists.

While dozens of buses of armed Albanian extremists head toward Mitrovica and
Gracanica, while both churches in Kosovo Polje, the hospital and St. Sava
School are burning, while the Serbs of Kosovsko Pomoravalje struggle
desperately to defend themselves against the attacks of thousands of armed
Albanians, Serbia must not remain with its head bowed. Kosovo and Metohija
are in flames today and Serbia must remain upright, courageous and
dignified.

According to the latest information serious clashes are taking place near
Gracanica in which at least 20 Swedish soldiers have been seriously wounded.
Armed Albanians are attacking KFOR soldiers who are blocking them from
entering the village. At the same time a contingent of U.S. soldiers have
arrived in the Gracanica and Caglavica area reportedly authorized to fire
upon the extremists.

What has happened today and is happening this evening in Kosovo and Metohija
represents a horrible defeat for the entire UN mission which has been
deceiving the world for the past five years with their alleged successes
when in fact they were enabling militarization.

Situation continues to deteriorate throughout Kosovo and Metohija

According to news coming from Kosovsko Pomoravlje the situation remains
critical. Serbs in the village of Silovo near Gnjilane are surrounded by a
large group of 5,000 Albanians who are shooting at the village. Two Serbs
are already wounded: Ratka Jovanovic and Srecko Stojic.

In Kamenica the Serbian Orthodox church has been stoned and the priest and
his family evacuated to a nearby Serb village.

In Djakovica Italian soldiers evacuated five elderly women who have lived
for years next to the Church of the Ascension of Our Lord Jesus Christ. The
Albanians first started stoning the church and threatening to kill the old
women, and the Italian soldiers were forced to evacuate them to a nearby
military airport while Italian soldiers are guarding the church.

Boban Doncic informed the ERP KIM Info Service that Serbs from the returnee
village of Bicha have been evacuated from their homes because, according to
local residents, the Italians advised them to leave the village for security
reasons.
 

Lees meer over: globalisering militarisme wereldcrisis

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.