english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Moord op Yassin, aanslag op Islam
ed - 22.03.2004 12:24

Met de moord op Yassin de leider en oprichter van HAMAS door het Israëlische leger lijkt een belangrijke stap gezet te zijn die veel verder reikt dan het Israëlische ? Palestijnse conflict.

De eerste tekenen daarvan zijn al te zien. Voor het eerst is er sprake in een HAMAS verklaring van een bedreiging aan het adres van Amerika. In de verklaring staat dat Israël deze misdaad niet zonder steun van Amerika heeft gedaan en verder ?alle Islamieten in de wereld zijn uitgenodigd om deel te nemen in de vergelding op deze misdaad? Tot nu toe hebben Palestijnse organisaties nooit naar een verbreding van hun strijd tegen Israël naar die van de VS gezocht, of een beroep gedaan op een algemeen Islamitische verzet zoals dat van Al Qaida.

HAMAS heeft zich de laatste tien jaar ontwikkeld tot een van de belangrijkste politieke organisaties van de Palestijnen. Ook al wijs je hun gedachtegoed en methodes van verzet af je kunt niet om dit feit heen. Het is dan ook ondenkbaar dat er nog een oplossing gevonden zou kunnen worden in het Israëlische Palestijnse conflict zonder dat HAMAS daar deel vanuit maakt.
HAMAS heeft ook al meerdere malen duidelijk gemaakt dat ze zich kunnen neerleggen bij een verdeling van land op basis van de grenzen van 1967. Waarbij de totale bevrijding van het gehele land in de toekomst aan gods wil overgelaten wordt.
In Gaza is HAMAS al de organisatie met de grootste aanhang. Juist afgelopen week werd bekent dat delen van de Al Aqsa brigades (Fatah beweging van Arafat) in Gaza overlopen naar HAMAS. Het afgelopen jaar hebben ook steeds meer aanslagen te zien gegeven die georganiseerd werden in een samenwerkingsverband van HAMAS, Al Aqsa en soms ook de Islamic Jihad.
Yassin was niet de militaire maar de spirituele leider van HAMAS (uiteraard is hij als zodanig wel medeverantwoordelijk voor de zelfmoordaanslagen). Dat juist hij vermoord wordt zal door de meeste Islamieten niet gezien worden als een militaire te verklaren daad van Israël maar als een aanval op de Islam.

In plaats van te deëscaleren en oplossingen te zoeken lijken zowel de VS als Israël met hun politiek in het Midden Oosten af te stevenen op een strijd tussen de ?beschaafde? joods-christelijke landen en de Islam. De velen fundamentalistische groeperingen maken hier dankbaar gebruik van.
Op zich zal HAMAS niet veel meer kunnen doen als ze al doen: zelfmoordaanslagen in Israël. Het gevaar is dat het conflict verbonden raakt met groeperingen buiten Israël en Palestina zoals het Al Qaida netwerk en dat het conflict zich uitbreid naar de Palestijnse- Israëlische burgers. Ook hier is sprake van een groeiende Isalmitische beweging. Zeker zal zijn dat de burgers van Arabische landen zich meer en meer zullen gaan keren tegen Israël en de VS en dit willen gaan omzetten in een strijd tegen Israël en de VS. Deze strijd zal van beide kanten gevoerd worden op een wijze die alleen maar af te keuren is evenzo de motieven die steeds meer het karakter krijgen van een godsdienststrijd. Op langere termijn is maar de vraag of Israël dit alles als staat zal overleven.


- E-Mail: ac@autonoomcentrum.nl Website: http://www.autonoomcentrum.nl
 
aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
GroenLinks veroordeelt Israëlische politiek  
22.03.2004 15:02

Het Israëlische leger heeft vanmorgen de geestelijk leider van Hamas vermoord, samen met zeker acht anderen. Eerder kwamen vele Palestijnen en hun kinderen om bij acties van het Israëlische leger. Ondertussen gaat Israël door met de illegale bouw van nederzettingen en van de afscheidingsmuur. GroenLinks veroordeelt deze politiek van escalatie en wil de druk tegen Israël opvoeren. Ook de regering dient de moord op Yassin te veroordelen.De Israëlische liquidatiepolitiek is een flagrante schending van het internationaal recht, aldus Farah Karimi. Ook andere collectieve strafmaatregelen als het vernietigen van huizen, landbouwvelden, het doden van kinderen en onschuldige burgers zijn oorlogsmisdaden. Tot nu toe heeft de internationale gemeenschap weinig tot geen stappen ondernomen om deze liquidaties en andere vormen van staatsterrorisme een halt toe te roepen.

Het conflict in het Midden-Oosten wordt elke dag bloediger, treuriger, uitzichtlozer. De Israëlische liquidaties bieden daarvoor geen oplossing. Integendeel, de moord op Yassin zal het geweld in het Midden-Oosten alleen maar verder aanwakkeren. Daarvan zijn zowel de Palestijnse als de Israëlische burgers het slachtoffer. Een spiraal van geweld leidt onherroepelijk tot vele onschuldige slachtoffers aan beide zijden. De Israëlische acties jagen ook de gematigde Palestijnse bevolking in de armen van de radicale leiders. Het vredesproces ligt op sterven na dood. Door de dood van Yassin wordt de Hamas alleen maar aantrekkelijker voor wanhopige Palestijnen die een uitweg zoeken.
Het wordt nu tijd om Sharon tot rede te brengen en maatregelen te nemen. GroenLinks wil de druk op Israël opvoeren. De EU landen in de VN Veiligheidsraad moeten pleiten voor een beschermingsmacht om de veiligheid van de Palestijnen te waarborgen. De EU moet bovendien gebruik maken van haar mogelijkheden om Israël te dwingen de VN resoluties na te leven en haar militaire koers te beëindigen. In de (handels)associatieovereenkomst die de EU met Israël heeft afgesloten, is een mensenrechtenclausule opgenomen. Israël schendt deze mensenrechtenclausule al jaren. Het associatieverdrag met Israël moet worden opgeschort. Sancties moeten Israël dwingen aan vredespolitiek te werken. Wij roepen de regering op om hiervoor een voortrekker in Europa te zijn.




Website: http://www.groenlinks.nl/partij/2dekamer/nieuws/4002246.html
 
Reactie VVD 
22.03.2004 17:18

VVD-Tweede-Kamerlid Wilders zal "geen traan laten" om de dood van Hamas-leider sjeik Yassin. "Deze man was een van de grootste terroristenleiders in het Midden-Oosten met veel bloed aan zijn handen" , zegt Wilders in een reactie.

"Ik zal om zijn dood niet treuren en heb moeite om een gevoel van vreugde te onderdrukken", zegt Wilders.


Website: http://www.telegraaf.nl/binnenland/article9019091.ece
 
geen traan om Yassin 
vluchtsupport - 23.03.2004 20:10

Wilders is een reactonaire klootzak. Loopt hier in NL een beetje te fokken tegen links en tegen moslims die hij op 1 fundamentalistische hoop gooit (behalve als hij erop aangesproken wordt, dan nuanceert hij snel weer).
Maar het is desondanks toch zo dat ook ik - en meer linkse mensen in mijn omgeving- ook geen traan laten om Yassin. Ik zou echt niet onder Hamas bestuur willen leven. Bewaar me!
Geen vrouwenrechten, homo`s in de kast of erger, geen drank, geen links-anachistische feesten en organisatie onder hamas bestuur hoor!
Dus waarom zoveel mensen nu zo opgewonden zijn dat zo`n klootzak (en zn lijfwachten) is gedood is de vraag. Wel erg is het dat / als onschuldige omstanders gedood zijn.

en alvast: tuurlijk moet israel terugtrekken uit de bezette gebieden van 1967.


aansturen op totale oorlog 
sane - 24.03.2004 13:57

qouting vluchtsupport: "Dus waarom zoveel mensen nu zo opgewonden zijn dat zo`n klootzak (en zn lijfwachten) is gedood is de vraag. Wel erg is het dat / als onschuldige omstanders gedood zijn."

In weze is de persoon van Yassin niet belangrijk. belangrijker is dat Sharon aangeeft dat hij een vernietegingsstrijd aangaat met de palesteinen. nadat Yassin dood is, komt er iemand aan de macht die nog radicaler is. Hiermee heeft Sharon weer een reden om nog harder op te treden, waardoor de Hamas nog readicaler word, waardoor Sharon nog harder gaat onderdrukken. Zie je de spiraal een beetje?
linkeloetje linkt opnieuw 
linkeloetje - 24.03.2004 17:18

 http://www.indymedia.nl/nl/2004/03/17733.shtml
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.