english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
lezingen anarchist over Spaanse Burgeroorlog
Fort van Sjakoo - 27.05.2004 14:38

Het Fort van Sjakoo organiseert in samenwerking met Hanneke Willemse, de Anarchistische Groep Amsterdam en de organisatie van de Pinksterlanddagen, twee lezingen van de 83-jarige Spaanse anarchist Abel Paz.


Meer achtergrondinformatie over Abel Paz en Durruti in brochurevorm -

Lezingenreeks door Abel Paz

Op 19 juli 1936 kwamen in grote delen van Spanje de fabrieks- en landarbeiders in opstand toen generaal Franco met zijn kompanen een staatsgreep pleegde tegen de Volksfrontregering. De Volksfrontregering weigerde in eerste instantie de in opstand komende massa's van wapens te voorzien, waarop de arbeiders zelf de kazernes en wapenopslagplaatsen bestormden. Deze spontane volksopstand leidde in eerste instantie tot een ware revolutie: fabrieken en landbouwbedrijven werden gecollectiviseerd. Maar al na enkele maanden keerde het tij: de gevestigde politieke partijen (ter linkerzijde) probeerden beetje bij beetje de situatie weer in hun greep te krijgen.

Enkele CNT-leiders lieten zich overreden toe te treden tot de Spaanse regering (notabene de anarchist Garcia Oliver werd minister van Justitie!). Met name de rol van de Spaanse communistische partij (PCE) was van doorslaggevende rol. De Sovjet Unie was niet gebaat bij een revolutionaire toestand in Spanje, en zeker niet als die met name door anarchistische en niet- Moskou getrouwe communisten (van de POUM) werd beheerst. Al vanaf het najaar van 1936 werd de revolutie langzaam de nek omgedraaid. De milities die aan het front vochten werden omgevormd tot een leger dat hiërarchisch georganiseerd was en dat enkel nog door het Ministerie van Oorlog werd gecontroleerd. De collectivisaties werden ongedaan gemaakt. Tegenstanders van deze koerswending werden gevangen genomen, ter dood veroordeeld wegens vermeende `spionage voor de fascisten' of `wegens het ontwikkelen van vijfde colonne activiteiten'. Dit culmineerde in de beruchte `Mei-dagen' in 1937 in Barcelona waar de anarchistische arbeiders en de POUM werden geprovoceerd tot een opstand. Na bemiddeling van de anarchistische ministers in de centrale regering haalden de anarchisten bakzeil. In eerste instantie werden met name leden van de POUM, maar later ook aanhangers van de CNT en FAI, slachtoffer van de contrarevolutie, die door de centrale regering, de PCE en de Sovjet Unie op gang werd gebracht.

Hoe ontstond deze revolutionaire beweging in Spanje? Wie waren deze mensen die in naam van de vrijheid en de revolutie hun leven riskeerden? Op welke ondersteuning konden ze rekenen en met welke problemen werden ze geconfronteerd. Abel Paz (pseudoniem voor Diego Camacho), die actief aan deze opstand heeft deelgenomen en daarvan uitgebreid verslag heeft gedaan, komt naar Nederland voor een drietal lezingen. In zijn bagage heeft hij niet alleen zijn eigen herinneringen aan de Burgeroorlog (voor een groot deel ook vastgelegd in een aantal in het Spaans verschenen delen van zijn mémoires), maar ook de door hem geschreven biografie van de Spaanse anarchist Buenaventura Durruti, getiteld `Durruti in de Spaanse revolutie'. Durruti was één van de meest in het oog springende persoonlijkheden uit het anarchistisch kamp. De biografie van Abel Paz verhaalt over zijn levensloop, terwijl er tegelijkertijd een beeld wordt gegeven van de belangrijkste ideeën die ter discussie stonden in de anarchistische beweging in Spanje. Tevens geeft Paz inzicht in het uitgebreide vlechtwerk van anarchistische en anarcho-syndicalistische organisaties, de betekenis van `affiniteitsgroepen' voor de geregeld vanuit de illegaliteit opererende anarchisten, de geschiedenis en functie van en wederzijdse rivaliteit tussen de CNT (Nationale Confederatie van Arbeiders) en de FAI (Federatie van Iberische Anarchisten). Uitgebreid besteedde hij ook aandacht de belevenissen van Durruti en zijn maat Francisco Ascaso in Latijns Amerika, waar zij gedurende enkele jaren een geduchte reputatie opbouwden als `onteigenaars' van banken. De biografie besluit met de omstreden dood van Durruti in november 1936. Paz neemt echter geen positie in en laat enkel verschillende versies van Durruti's dood de revue passeren. Op Durruti's begrafenis in Barcelona waren een half miljoen mensen aanwezig.

Abel Paz werd in 1921 in Almeria geboren. Als leerling-arbeider in een textielfabriek werd hij in 1935 lid van de anarcho-syndicalistische vakbond CNT. In juli 1936 nam hij deel aan de arbeidersopstand tegen de poging tot staatsgreep van generaal Franco en zijn medesamenzweerders. De jaren daarna, tot 1939, is hij actief betrokken geweest bij het in de praktijk brengen van de sociale revolutie en het bestrijden van de Franquistische troepen. In najaar 1939, na de nederlaag van de Spaanse Republiek (de sociale revolutie was in de vroege zomer van 1937 al definitief de nek omgedraaid), trok hij samen met honderdduizenden landgenoten naar Frankrijk. Net als de meeste van zijn landgenoten kwam hij onder erbarmelijke omstandigheden in een van de vele Franse concentratiekampen terecht waar de Spaanse vluchtelingen werden `opgevangen'. In 1942 wist hij te ontsnappen en sloot zich aan bij de `Maquis', een netwerk van Spaanse anarchistische groepjes - die al of niet autonoom van elkaar - de strijd aanbonden met het Franquistische regime en poogden de sociale revolutie weer op gang te brengen. December 1942 werd hij in Spanje opgepakt en verdween voor elf jaar achter de tralies. In 1953 kwam hij vrij en ging in ballingschap in Frankrijk, alwaar hij actief bleef in de anarchistische beweging en in de grafische sector werkzaam was. Hij schreef een groot aantal boeken over diverse facetten van de Spaanse Burgeroorlog en de Spaanse anarchistische beweging in het bijzonder. Het bekendst werd hij met zijn oorspronkelijk in 1978 verschenen biografie over Buenaventura Durruti, die hij in 1996 nog eens sterk uitgebreid en bijgewerkt heruitgaf. Er verschenen onder andere in het Duits, Frans en Engels vertalingen van dit boek. Tevens schreef Paz een aantal autobiografische boeken waarin in hij diverse etappes van zijn leven beschreef. Paz schreef ook nog meerdere boeken over etappes uit de geschiedenis van de Spaanse anarchistische beweging (o.a. over de 1e Internationale, over de CNT en over de IJzeren Colonne).

Tijdens de lezingencyclus van Abel Paz zullen diverse van bovengenoemde aspecten aan bod komen. Afhankelijk van Abel Paz' zin en fut (met 83 jaar is hij niet meer een van de jongsten) en de interesse van het publiek kan er over diverse thema's gesproken en gediscussieerd worden.

Op vrijdag 28 mei geeft Abel Paz zijn eerste lezing in dagcafé de `Moya' [voorheen `Ratjetoe'] (Frederik Hendrikstraat 111 te Amsterdam). De avond begint om 20.00. Er zullen ook enige videobeelden over de periode in kwestie getoond worden.

Zondag 30 mei geeft Abel Paz zijn tweede en laatste lezing tijdens de Pinksterlanddagen te Appelscha. De lezing zal dan om 14.00 aanvangen met het vertonen van de een uur durende video over het leven van Durruti (engels ondertiteld). Vervolgens zal Abel Paz over een van genoemde onderwerpen een lezing houden.

Organisatie:


International Bookshop Het Fort van Sjakoo,
Jodenbreestraat 24,
Amsterdam ( http://www.fortvansjakoo.nl)
Anarchistische Groep Amsterdam,
( http://squat.net/aga)
Hanneke Willemse
Inlichtingen:

 sjakoo@xs4all.nl
Meer achtergrondinformatie over Abel Paz en Durruti vind je in de vorm van een te downloaden brochure over het thema. Deze brochure zal ook tijdens de lezingen te koop zijn.


- E-Mail: sjakoo@xs4all.nl Website: http://www.fortvansjakoo.nl
 

Lees meer over: Agenda

aanvullingen
Zie ook: 
M02 - 28.05.2004 14:54

Oud-Spanjestrijder naar de Pinksterlanddagen
Voorbereidingsgroep Pinksterlanddagen - 14.05.2004 01:35
 http://indymedia.nl/nl/2004/05/18907.shtml
Abel Paz overleden 
Jeroen Fort - 15.04.2009 00:44

Brochure over Abel Paz en Durruti
Brochure over Abel Paz en Durruti

Gisteren, 13 april 2009, is de Spaanse anarcho-syndicalist en Durruti-biograaf Abel Paz overleden.
 http://www.devrije.nl/archives/00002649.html
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.