english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Herroepingsreferendum op 15/8 in Venezuela
Hands Off Venezuela - 13.08.2004 16:07

Herroepingsreferendum op 15/8 in Venezuela: de 'No' zal massaal winnen, maar wat erna?

Op zondag 15 augustus vindt in Venezuela een herroepingsreferendum plaats tegen president Chavez. Weinigen twijfelen er aan: de rechtse oppositie die door de VS wordt gesteund, zal in het zand moeten bijten. Maar wat zal er gebeuren na de overwinning van de Bolivariaanse beweging? We hadden hierover een gesprek met Ricardo Galindez uit Barquisimeto. Hij is sinds 1975 redacteur bij het marxistische blad El Topo Obrero en was in 2003 afgevaardigde op het stichtingscongres van de nieuwe linkse vakbond UNT.


Zondag vindt het referendum plaats over de eventuele afzetting van president Chavez. Hoe verloopt de campagne van de Bolivariaanse beweging?

In tegenstelling tot de campagne van de oppositie, is die van de chavista’s opvallend aanwezig in de wijken. Overal wordt opgeroepen om ‘No!’ te stemmen: tegen de afzetting van de president. De mensen beseffen wat er op het spel staat. De militanten van de Bolivariaanse beweging hebben zich georganiseerd in duizenden UBE’s (patrouilles van een tiental mensen om campagne te voeren voor Chavez). Regionaal worden die patrouilles overkoepeld door het zogenaamde Commando Maisanta. De voorbije weken is er op enkele plaatsen serieus strijd geleverd om de democratie binnen die organen te bewaren. Sommige regeringspartijen probeerden immers hun mannetjes in de Commando Maisanta te krijgen, wat op nogal wat verzet stuitte bij de basis van de Bolivariaanse beweging. De vraag wat er na het referendum met die patrouilles zal gebeuren, is cruciaal. Sommige bureaucraten willen ze wellicht zo snel mogelijk ontbinden, anderen willen ze voor hun kar spannen om ze te gebruiken in de aanloop naar de regionale verkiezingen in het najaar. We moeten echter vechten voor de onafhankelijkheid van die patrouilles, zodat ze kunnen uitgroeien tot de basisdemocratische organisaties die het revolutionaire proces in Venezuela verder kunnen ontwikkelen.

Hoe zal de oppositie reageren wanneer ze het referendum verliest?

Een nederlaag zou een enorme demoralisatie veroorzaken bij de overgrote meerderheid van de oppositie. Aangezien ze Chavez niet buiten krijgen via een referendum of via een staatsgreep (die strategie faalde in april 2002) zal een deel van de leiding van de oppositie zich wellicht neerleggen bij het presidentschap van Chavez en proberen om rechtstreeks druk uit te oefenen op Chavez om zo zijn beleid te recupereren. Het recente onderhoud tussen Chavez en Gustavo Cisneros (multimiljardair en mediamagnaat) wijst in die richting. Niemand in Venezuela weet wat er tijdens dat gesprek is gezegd. Wij eisen volledige openheid op dat vlak. Aan de andere kant is het niet uitgesloten dat sommige delen van de oppositie na het referendum opnieuw een gewelddadigere koers gaan varen. De oppositie is immers erg verdeeld; een nederlaag zal die verdeeldheid naar de oppervlakte brengen en kan er tot interne breuken leiden. Maar een nieuwe staatsgreep zou een massale revolutionaire weerstand op de been brengen en zo het revolutionaire proces juist verder ontwikkelen. Het grootste deel van de burgerij beseft overigens dat een dergelijke provocatie voor hen contraproductief zou zijn.

De economie en het staatsapparaat in Venezuela zijn nog steeds in burgerlijke handen. Waarom spreekt men dan van een revolutionair proces in Venezuela?

De Venezolaanse revolutie heeft inderdaad nog geen antikapitalistisch karakter aangenomen, maar de heersende klasse heeft duidelijk de controle over het staatsapparaat verloren. Waarom proberen ze anders via een staatsgreep die controle terug te krijgen? Daarnaast zijn de massa's niet langer passief, maar mengen ze zich actief in het politieke gebeuren. Via massamobilisaties hebben ze de rechterzijde al meermaals teruggedrongen. De bedrijfsbezettingen en de eisen voor arbeiderscontrole vormen een uitdrukking van een groeiend klassenbewustzijn. Vroeger werd je scheef bekeken wanneer je in de arbeidersbeweging over socialisme sprak; vandaag is dat totaal anders.

Wat vind je van de internationale solidariteitsbeweging rond Venezuela?

De solidariteitsacties zijn enorm belangrijk voor ons. Men moet beseffen dat wat er momenteel in Venezuela gebeurt, een enorme impact kan hebben op de situatie in andere landen. Activisten uit de arbeidersbeweging zouden het revolutionaire proces in Venezuela grondig moeten bestuderen. Men moet er lessen uit trekken, zodat men beter gewapend is in de lokale strijd voor het socialisme. Solidariteit impliceert immers ook dat men in het eigen land de strijd tegen het kapitalisme aangaat.

Laatste vraag Ricardo: op maandag 16 augustus houdt de Belgische afdeling van de campagne 'Handen af van Venezuela' een steunactie met de Bolivariaanse revolutie aan de ambassde in Brussel vanaf 17 uur. Zal jij ook van de partij kunnen zijn?

Met mijn hart zal ik er ongetwijfeld zijn. Maar ikzelf zal die dag met de mensen op straat zitten in Venezuela!


- E-Mail: info@vonk.org Website: http://www.handsoffvenezuela.org
 
aanvullingen
Over Chavez 
. - 14.08.2004 22:58

Zijn 'Bolivariaanse Revolutie' is de speerpunt van z'n beleid. Het omvat een cocktail van maatregelen: het grootschalig alfabetiseringsprogramma "Mission Robinson" dat reeds één miljoen Venezolanen alfabetiseerde; investeringen in gezondheidszorg en de campagne 'Barrio Adentro', waarbij met de hulp van 10.000 Cubaanse dokters de bevolking in de sloppenwijken (waar veel Venezolaanse dokters zich niet wilden begeven) voor het eerst toegang krijgt tot medische assistentie. En verder: landhervormingen, microkredieten en participatie van de bevolking via de oprichting van wijk- en buurtcomités,.... allemaal basiselementen uit Chavez's 'Bolivariaanse Revolutie'. Ook zijn economisch beleid houdt een radicale koerswijziging in. De pogingen om het Staatsoliebedrijf PDVSA te privatiseren deed hij teniet. Venezuela is de 5de grootste olie-exporteur ter wereld en wordt dan ook het 'Saoudi-Arabië' van Latijns-Amerika genoemd. De olieproductie staat voor 25% van het BNP van het land.



Website: http://homeusers.brutele.be/dewaverse/Venezuela/artikels/art.12.08.htm
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.