english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Voorbeschouwing Nederlands Sociaal Forum
Vrije media - 24.11.2004 14:31

"Niet meer wachten tot poltiek in actie komt"

“Alternatieven voor het huidige kabinetsbeleid alleen populair bij een select clubje??” René Danen, voorzitter van Keer Het Tij, kijkt of hij water ziet branden. “Kom dan volgend weekend maar eens op het Nederlands Sociaal Forum kijken! “
Bedolven onder angstige tv-beelden en krantenstukjes over ‘enge terroristen’, het inleveren van burgerrechten om onze vrijheid te waarborgen, harde maatregelen, nog meer kortingen, moord, oorlog en klopjachten, zouden we haast vergeten dat een groot deel van Nederland zich hiermee niet verenigt. Driehonderdduizend van hen trokken 2 oktober jongstleden massaal naar Amsterdam. En het overgrote deel van de progressieve maatschappelijke organisaties in ons land is op 26, 27 en 28 november aanstaande vertegenwoordigd op het Nederlands Sociaal Forum in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het eerste Nederlandse Sociaal Forum is volgende week dus definitief een feit. Maar wat voegt het toe aan de initiatieven die dit forum voorgingen? Een korte vooruitblik.



Het forum is geïnspireerd door het huidige Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie, het Wereld Sociaal Forum (Porto Allegre 2001), en de drie Europese Sociale Fora die het Nederlandse voorgingen. Een groeiende groep mensen en organisaties maakt zich grote zorgen om de huidige ontwikkelingen van verrechtsing, en polarisatie, die hand in hand gaat met globalisering, waarbij de EU een van de hoofdrolspelers is. “Veel maatschappelijke organisaties hebben goede banden en prima samenwerking’, vertelt Danen. “We vonden het gezien het huidige klimaat echter noodzakelijk die banden nog beter aan te halen en onszelf te bundelen met een duidelijk gezicht. “Het uitgangspunt is dat globaliseren in de zin van snel in contact treden en samenwerken met mensen over de hele wereld een goede zaak is. De huidige gang van zaken wijzen we echter af, en stellen daar een sociaal en solidair alternatief tegenover", aldus René Danen, voorzitter van Keer het Tij, een van de NSF organisatoren.

GLASHELDER

Het Forum begint met een imponerende hartekreet tegen de bouw van de Israëlische Muur en eindigt met een grote demonstratie, getiteld: Samen voor een Kleurrijk Nederland. Daar tussenin: meer dan 100 workshops, seminars en andere activiteiten, gericht op deze ‘andere wereld’.

Danen: “Wat wij sinds het ontstaan van dit initiatief, nu een jaar geleden, voor elkaar hebben gekregen is dat 95% van de progressieve maatschappelijke organisaties elkaar gevonden hebben. Dat is uniek in Nederland en meteen het eerste wat het NSF al toevoegt. Je kunt dus met recht zeggen dat je, als je een beeld wilt krijgen van wat er op dit gebied in ons land speelt, zeker het NSF moet bezoeken.” Hij wijst op het overvolle schema van meer dan 100 workshops, seminars en culturele bijeenkomsten. “Wat ik het leukst van alles vind is dat ook hier Lodewijk de Waal en Ed van Thijn komen spreken, maar dat je daarnaast kunt zien wat er plaatselijk en regionaal allemaal aan initiatieven ontwikkeld wordt.”

Volgens Danen loochenstraft het Forum de vaak gehoorde bewering dat de vooruitstrevende kant van Nederland mooie theorieën heeft, maar er praktisch niets van terecht brengt, en dus geen houdbaar alternatief zou bieden. “Sinds jaar en dag is progressief Nederland bezig met niet alleen praten over maar ook uitvoeren van sociale alternatieven voor het keiharde beleid van reeds vele kabinetten. Vluchtelingen opvangen die op straat staan, intitiatieven tot bestrijding van racisme op de werkvloer, steungroepen van alleenstaande moeders en vrouwen in de bijstand, huurcomitees, Palestijnen en Israeliërs die met elkaar gaan praten en groepen daar actief steunen, Europese, mondiale initiatieven, vredeseducatie, noem maar op! De tijd van alleen maar praten is allang voorbij!”

CONSUMENTEN

“De basis en de macht in de maatschappij ligt niet bij de overheid of bij het bedrijfsleven, maar bij u en bij mij,” stelt Peter Daub, initiatiefnemer van de Vrije Consumenten. Op het NSF organiseert hij de workshop Consument, vrijheid en verantwoordelijkheid op zaterdag 27 november van 10.00 - 11.45 in de Mindus Da Costa zaal. “Bedrijven kunnen ons als consument van alles opdringen, maar als we er niet intrappen flopt zo’n produkt of idee absoluut.” De workshop is bedoeld om mensen zich dit te laten realiseren. “Je hoeft geen ingewikkelde dingen te doen om een andere wereld mogelijk te maken. Kritisch kijken naar wat je koopt en waarom, en bewust bepalen met wie je in zee gaat en wie je links laat liggen is al voldoende. Slechte produkten en malafide bedrijven hebben geen voedingsbodem zonder markt!”

Volgens Daub kun je de huidige tijd op consumentengebied kenmerken als de periode dat consumenten steeds meer letten op duurzaamheid. En daar ook bewust voor kiezen.

“In deze eeuw zet die professionalisering van de consument zich voort. Dat zie je in de groeiende populariteit van duurzame produkten en diensten. De consument wordt steeds eigenwijzer. En dus zie je dat het bedrijfsleven er wel op in MOET spelen om geen marktaandeel te verliezen. Albert Heijn gaat dus biologisch en anderen kunnen niet achter blijven. De groei van gespecialiseerde natuurwinkels en groene slagers, en dus ook van de producenten ervan, zit enorm in de lift.”

Daub ziet dat in deze jaren consumenten letterlijk alles aan de orde stellen. Niets is meer vanzelfsprekend en heilig. Tegelijkertijd is dat ook verwarrend. Hoe je als consument in staat bent snel bewuste keuzes te maken, komt daarom aan bod in de workshop.

Daub heeft, na jaren van onderzoek dat hij in de jaren tachtig startte, een simpele werkmethode opgesteld waarmee je snel je keuzes kunt overzien, de redenen van die keuzes en wat je kunt doen om die eventueel bij te stellen. Daarbij fungeert zijn site www.vrijeconsumenten.nl als een soort VVV. “Het NIBUD heeft allerlei ingewikkelde rekenmethodes. Met de onze is het echt een fluitje van een cent. Bewust consumeren is niet moeilijk, maar enkel een kwestie van een paar handgrepen onder de knie hebben.”

MEVROUW DE VOORZITTER

Die ‘handgrepen’ worden concreet ook geboden in het Alternatief Kabinet, een seminar dat de hele zaterdagochtend, tussen 10 en 14 uur duurt en plaatsvindt in de Berlage Zaal. Wie ooit heeft willen meepraten in de Tweede Kamer kan dat hier doen. Een alternatief kabinet, samengesteld uit vrouwen met niet alleen theoretische kennis, maar ook veel praktijkervaring, heeft een aantal wetsvoorstellen (zij noemen ze visiestukken) gemaakt waarover gedebatteerd en gestemd kan worden. “De zaal is de Tweede Kamer en dus kan de bezoeker in de huid kruipen van de politicus zoals je hem of haar zelf zou willen zien”. Aan het woord is Quinta Ansem, een van de organisatoren van dit seminar. Het hele voorbereidingsteam bestaat uit ervaringsdeskundigen. Hoofdorganisatoren zijn: het samenwerkingsverband Mensen Zonder Betaald Werk, European Anti Poverty Network Nederland en Vrouwen en de Bijstand/EVA Amsterdam.

Ansem zelf is coördinator van het samenwerkingsverband van Mensen Zonder Betaald Werk. “Zelf ben ik jarenlang bijstandsmoeder geweest, en leef nu van een minimum inkomen. Maar ik ben niet de enige die ‘ervaringsdeskundig’ is. Degene die betrokken is geweest bij het onderdeel gezondheidszorg werkt zelf als verpleegkundige bijvoorbeeld. Zo is ons hele team samengesteld. De voorstellen die worden ingediend zijn dus aan de praktijk getoetst.”

Dit heeft volgens Ansem compleet andere voorstellen tot gevolg. “Want wat heb je immers aan een minister van Sociale Zaken die zelf steenrijk is en niet weet wat het is om van weinig geld te moeten rondkomen?” De voorstellen van ‘het Kabinet’, verdeeld in departementen met kleurrijke namen als DEL - Draagt Elkanders Lasten *( VWS) inzake gezondheid, zorg, mobiliteit, welzijn, ouderen; BES - Brood En Spelen * (Sozawe), inzake arbeid (loon naar werken), zorg, kinderopvang, welzijn , laten een keur aan ideeën en maatregelen zien die leiden tot een socialere en gelijkwaardige samenleving. En bewijzen volgens Ansem definitief dat de huidige verhoudingen en spanningen niet nodig zijn. “Ons kabinet staat in schril contrast met het Haagse, waar tolerantie en vrijheid in de prullenbak zijn beland,” “Onze Tweede Kamerleden zullen daar nog een schepje bovenop doen denk ik. Aan het eind van het seminar zullen we zien dat er een maatschappelijke visie op tafel ligt die klinkt als een klok en waar iedereen beter van zal worden. De hele vergaderprocedure loopt precies als in de Tweede Kamer, compleet met: Mevrouw de voorzitter, tot wie elk Kamerlid zich dient te richten".

BRAND

Ook de NOVIB en de FNV laten zich gelden op het NSF. Met workshops over voorkomen en genezen van racisme op de werkvloer, en de scheve verhoudingen tussen de landen in de wereld, waar ook Nederland de gevolgen van merkt. De twee markantste op dit gebied zijn de workshops: WTO: handen van mijn bord, zondagochtend van 10.00-11.45 uur in de Blauwe Kamer waar een verhelderend inzicht gegeven wordt in de werkwijze en pressie-uitoefening van deze organisatie, en Gelijke Beloning, eveneens zondag tussen 10.00 en 11.45 uur in het archief aan de Beursstraat. Deze laatste workshop toont aan dat er heden ten dage nog steeds een verschil van 25% is in de beloning van mannen en vrouwen. Ook zijn er workshops te volgen over het toepassen van geweldloosheid, en het voorkomen en oplossen van hetzes, zoals die bijvoorbeeld zijn ontstaan tegen de moslims na de moord op Theo van Gogh en alternatieven voor het huidige vluchtelingenbeleid. Op alledrie de dagen zijn overkoepelende plenaire bijeenkomsten waarin diverse’ kopstukken’ het woord zullen doen.

Demonstratie

“Vooral nu de moord op Theo van Gogh zulke dramatisch consequenties blijkt te hebben verwachten we op de slotmanifestatie een grote toeloop” beschrijft René Danen de afsluitende activiteit van het NSF. Deze demonstratie begint om 14.00 uur op het Beursplein, naast het Damrak en wordt om 15.00 uur bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein afgesloten met een manifestatie met muziek en sprekers. “Toen bleek dat de moord tot gevolg had dat scholen en moskeeën in brand werden gestoken, hebben we deze demonstratie extra in het teken gezet van het protest hiertegen. Wij laten zien dat niet heel Nederland zich in deze redeloze woede laat meeslepen. Zo’n moord en de gevolgen zijn juist een duidelijk teken dat de maatschappij op de verkeerde weg zit. Mensen moeten juist samen komen, niet apart gezet. De solidariteit tussen mensen en eerlijke deelname van iedereen aan de samenleving moet nu juist topprioriteit zijn. En niet de verdere liberaliserering van huren en afpakken van nog meer burgerrechten.”

Lisa Kwak
(ingekort)

Website: http://www.sociaalforum.nl
 

Lees meer over: globalisering

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
ook aandacht voor moslimextremisme 
Peter - 24.11.2004 16:30

Lijkt me goed om met de betoging ook te benadrukken dat Hirsi Ali al jarenlang ondergedoken zit en met de dood wordt bedreigd, en dat Van Gogh is omgebracht door een moslim-extremist. Dus dat we in woord en daad ook onze afkeer uiten tegen moslimextremisme en Hirsi Ali een hart onder de riem steken! doe je dat niet dan word je door een groot deel van de bevolking nauwelijks serieus genomen.

De nabeschouwing 
ALARM - 24.11.2004 18:10

En op maandag 29 november is er een nabeschouwing op het NSF.
Hebben we er iets aan gehad?
Hadden de criticasters van het NSF gelijk?
Hoe is de situatie in Londen na het European Social Forum?

Maandag 29 november
20.00 uur
ACU, Voorstraat 71 Utrecht
www.acualarm.tk

Website: http://www.acualarm.tk
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.