english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Stop software patenten!
jaap - 20.12.2004 21:29

Via een sluiproute probeert de software-patentenlobby morgen een richtlijn voor het patenteren van software door de EU-commissie te loodsen. De richtlijn is op het laatste moment, ver na het rondsturen van de voorlopige agenda, nog even in een lijst geplaatst van richtlijnen waar wel over gestemd, maar niet over gediscussieerd gaat worden!




Aanstaande dinsdag (20 dec) zullen de Europese ministers van landbouw gevraagd worden te stemmen over de patenteerbaarheid van software. Deze richtlijn is geplaatst op een lijst van onderwerpen waar geen discussie over wordt gevoerd, maar alleen maar over gestemd kan worden. De FFII roept de Europese landbouwministers op bezwaar aan te tekenen, zodat de softwarepatentenrichtlijn van de lijst verwijderd wordt.

Het reglement van de Raad bepaalt dat een voorlopige agenda 14 dagen vantevoren wordt verzonden. In dit geval is de softwarepatenten-richtlijn niet eerder dan twee werkdagen van te voren op de agenda geplaatst.

Volgens Artikel 3, punt 7-8 van het Reglement van de Raad, is het genoeg als een land bezwaar maakt tegen dit late opvoeren, en steun voor verwijdering kan worden verwacht van meerdere landen.

De voorgestelde tekst heeft geen gekwalificeerde meerderheid. Hij is op de agenda geplaatst op basis van discutabele interpretaties van, dan wel in strijd met de Reglementen van de Raad.

  1. De Nederlandse regering is door haar parlement verplicht haar steun in te trekken. Een voorstel kan niet worden aangenomen zonder een stemming, en, als er wordt gestemd, moet het Nederlandse voorzitterschap zich onthouden van stemming. Als het Nederlandse voorzitterschap zich niet onthoudt kan minister Brinkhorst een motie van wantrouwen tegemoetzien, en worden ontslagen. Dit betekent dat, gegeven de volgehouden tegenstand van Spanje, Italië, België en Oostenrijk, zelfs zonder de onthouding van Polen, het huidige voorstel van de Raad niet langer een gekwalificeerde meerderheid heeft.
  2. Op 19 mei en op 16 november heeft de Poolse regering verklaard dat ze het voorstel van de Raad niet kan steunen. Niettemin heeft de Poolse EU-minister, die niet is belast met het dossier, tot nu toe onder druk van het voorzitterschap van de Raad nagelaten de besluiten van de Poolse regering uit te voeren.
  3. Het voorstel van de Raad is door alle fracties in de Duitse Bondsdag bekritiseerd als zijnde onvoldoende. Zoals de inter-fractie resolutie van 30 november 2004 aanduidt, voldoet het niet aan de eisen van helderheid en gebalanceerdheid waaraan een voorstel met een dergelijk belang moet voldoen.
  4. De Letse regering heeft in een unilaterale verklaring duidelijk gemaakt dat ze de voorgestelde tekst niet ondersteunt. De Franse en Hongaarse regeringen hebben ook bedenkingen uitgesproken. In Slovenië, Slowakije, Portugal en Hongarije is er haast geen steun voor softwarepatenten waar dan ook in industrie of regering, behalve in de kleine cirkel die de patentwerkgroep van de Raad domineert.
  5. Een nieuwe stemming is nodig omdat de Reglementen van de Raad een gekwalificeerde meerderheid vereisen op het moment van de formele aanname van een Gemeenschappelijk Standpunt. Een politiek akkoord kan alleen worden aangenomen als het wordt ondersteund door een gekwalificeerde meerderheid van de regeringen op het moment van stemming. Aanname als A-Item betekend aanname zonder discussie, niet zonder stemming. Er kan geen sprake zijn van aanname zonder stemming.
  6. De verandering van de stemgewichten op 1 november betekent dat het voorstel van de Raad geen gekwalificeerde meerderheid heeft als Nederland of Polen zich onthoudt van stemming.
  7. De toelichtende documenten bij het voorstel van de Raad kwamen pas zeer recentelijk beschikbaar, zodat op het moment van deze Raad slechts de helft van de periode van zes weken gereserveerd voor consultatie van nationale instellingen zal zijn verstreken. Het inlassen van een spoedzitting in het Nederlands parlement na de COREPER-ontmoeting van 15 december toont het belang van deze consultatieperiode aan. Deze tekst verwerpt essentiële amendementen van het Europees Parlement met het argument dat ze "onverenigbaar zijn met de TRIPS-overeenkomst" of dat ze de "gangbare praktijk" niet weerspiegelen. Deze argumenten zijn nieuw, niet gedekt door enig politiek akkoord en in strijd met resoluties van het Duitse Parlement, en kunnen dus niet worden aangenomen zonder een stemming.
  8. Het protocol over de Rol van Nationale Parlementen in de Overeenkomst van Amsterdam moedigt expliciet de deelname aan van nationale parlementen aan het wetgevende proces van de EU. Het sluit de Raad van Ministers niet uit. Bijgevolg zouden pogingen om de integratie van standpunten van verscheidene (NL, DE) parlementen te verhinderen illegitiem zijn.

De softwarepatentrichtlijn veroorzaakt grote problemen voor de Raad omdat de Raad de kat bij de melk heeft gezet. De "Intellectueel Eigendom (Patent) Werkgroep" bestaat uit dezelfde nationale patentbeleidsmakers die in eigen persoon ook het Europees patentbureau besturen. Zij zijn niet bereid geweest op een constructieve manier met de voorgeschotelde vraagstukken om te gaan. Ze hebben de substantiële amendementen van het Europees Parlement genegeerd, zonder rechtvaardiging en zonder tegemoet te komen aan de problemen van economisch beleid die het Parlement probeerde op te lossen. Ze hebben in feite slechts hun vorige overeenkomst van november 2002 herformuleerd, waarin zij de recente uitgangspunten van het Europees Patentbureau herhalen. Deze uitgangspunten laten, eens in werking, een monopolisatie van methoden van zakendoen, algoritmes, datastructuren, en proces-beschrijvingen mogelijk op dezelfde manier als in de VS, zonder enige daadwerkelijke beperking. De kloof tussen deze uitgangspunten en het voorstel van het Parlement is zo groot dat deze niet kan worden overbrugd in een tweede lezing. De Raad moet nog beginnen met een echte eerste lezing, en een tekst afleveren die ten minste enige bereidheid toont de problemen aan te pakken. Nu is het moment voor het nemen van deze eerste stap te nemen. Als de Raad deze stap niet neemt in haar eerste lezing, dan is het onwaarschijnlijk dat de richtlijn ergens raakt in de volgende stappen van het medebeslissingsproces.

Samengevat:

  • Het huidige Voorstel van de Raad kan niet worden aangenomen als A-item, en er is geen reden voor eender welke minister in de Landbouwraad het aan te nemen.
  • Elke poging dit voorstel in zijn huidige vorm aan te nemen is uitermate gevaarlijk voor de Informatiemaatschappij en democratie in de EU, en onverenigbaar met de Reglementen van de EU Raad.


Lees verder op de website.

Eerdere posting hierover op indymedia: http://www.indymedia.nl/nl/2004/12/23983.shtml



Website: http://demo.ffii.org
 

Lees meer over: europa globalisering media

aanvullingen
Help mee Brinkhorst tot de orde te roepen 
G.H.M. Roding - 20.12.2004 21:43

Klaag hier over het ondemocratische gedrag van D'66 minister Brinkhorst:
 http://www.d66.nl/contact

Website: http://www.eoos.nl
 
Petitie 
linkje - 20.12.2004 21:58

Teken de petitie
 http://indymedia.nl/nl/2004/12/23983.shtml
Lees ook 
linkje - 20.12.2004 23:44

Het volledige document dat de eu morgen zal bespreken
 http://ue.eu.int/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/agricult/83233.pdf
Bijna illegaal 
Rob van der Putten - 21.12.2004 11:06

Nederland 'bijna illegaal' met softwarepatenten;
 http://www.webwereld.nl/nieuws/20348.phtml


E-Mail: rob@sput.nl
Website: http://www.sput.nl/
 
Uitstel beslissing softwarepatenten  
BS - 21.12.2004 18:56

Van www.sp.nl

“Uitstel beslissing softwarepatenten een goede zaak”

De SP is blij dat de Poolse staatssecretaris van ICT tijdens de Europese landbouwraad de richtlijn voor softwarepatenten van de agenda heeft laten halen.

De Poolse staatssecretaris heeft bezwaar gemaakt tegen het feit dat de software patenten vandaag als hamerstuk op de agenda stond, zonder dat dit twee weken van te voren was aangemeld, zoals de procedures voorschrijven. De SP vindt het terecht dat de Poolse staatssecretaris zijn kritiek heeft laten horen over de snelle en eigenlijk ondemocratische manier waarop geprobeerd is de richtlijn er door te drukken.

SP-Kamerlid Arda Gerkens: “Dit uitstel biedt de mogelijkheid om de inhoud alsnog op de agenda te krijgen. Het laatste woord is hier dan wat mij betreft dan ook nog niet over gezegd.”

meer informatie 
jaap - 21.12.2004 20:04

Meer informatie, een uitgebreid verslag van het verloop van (dit deel van) de vergadering en transcripties vind je hier:  http://kwiki.ffii.org/Cons041221En
Polen zorgt voor uitstel beslissing patenten 
linking - 22.12.2004 11:27

 http://amsterdam.nettime.org/Lists-Archives/nettime-nl-0412/msg00063.html
[Nettime-nl] Polen zorgt voor uitstel beslissing over softwarepatenten

Website: http://amsterdam.nettime.org/
 
En nog een berg links 
Rob van der Putten - 22.12.2004 12:12

De FFII heeft een hoop links;
Software Patent News:
 http://kwiki.ffii.org/SwpatcninoEn


E-Mail: rob@sput.nl
Website: http://www.sput.nl/
 
Petitie: Bedankt Polen! 
Jeroen - 22.12.2004 13:08

Bedank hier Polen voor hun lef; ze hebben niet onder de druk van Nederland & de lobbyistenkliek gezwicht.

Website: http://www.thankpoland.info
 
betuig je dank aan de polen 
- - 22.12.2004 13:08

Schrijf hier een dankbetuiging aan de Polen ;-)

Website: http://www.thankpoland.info/
 
Blijf ze in de gaten houden! 
Rob van der Putten - 23.12.2004 14:03

Future Developments concerning Software Patents;
 http://kwiki.ffii.org/SwpatFuturEn

Nederland blijft zich dus fanatiek anti democratisch opstellen.



E-Mail: rob@sput.nl
Website: http://www.sput.nl/
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.