english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Amerika: "Eigen militairen eerst"
Peter Franssen - 03.01.2005 17:11

Wij hadden ontelbare mensenlevens kunnen redden als we wisten dat er een enorme vloedgolf op komst was, zeggen regeringsfunctionarissen in Thailand en Sri Lanka. Ze hàdden verwittigd kunnen worden. Want de Amerikaanse overheid wist drie uur op voorhand dat het onheil onafwendbaar was.

De Belgische geoloog Mark Moens zegt aan Solidair: “Stel dat een Chinees jachtvliegtuig het luchtruim van de westerse invloedszone binnenvliegt, bijvoorbeeld boven India, Indonesië of Sri Lanka. Dan zouden de Verenigde Staten binnen een paar seconden de overheid van het betrokken land en de omliggende landen verwittigen, dan zou er onmiddellijk groot alarm geslagen worden. In dit geval zagen de Verenigde Staten de vloedgolf en dus de ramp uren van tevoren aankomen. Ze hebben satellieten waarmee ze een verandering van 10 centimer in het zeepeil onmiddellijk opmerken. Maar de Verenigde Staten vonden het niet de moeite waard hun efficiënte infrastructuur te gebruiken om de levens van tienduizenden mensen in de Derde Wereld te redden.”

Binnen de paar minuten na de aardbeving van 8,9 op de schaal van Richter, wist de Amerikaanse Oceanografische en Atmosferische Administratie (NOAA) dat er een dodelijke vloedgolf door de Indische Oceaan raasde. De verantwoordelijken van deze regeringsinstelling verwittigden binnen de 15 minuten de basis van de Amerikaanse zeemacht op het eiland Diego Garcia, ten zuiden van India. 1 Een militaire basis van het Amerikaanse leger is natuurlijk veel belangrijker dan het lot van tienduizenden Aziaten! Als NOAA de overheden van de landen rond de Indische Oceaan gewaarschuwd had, dan hadden tv en radio-stations verwittigingen kunnen uitzenden, dan had de plaatselijke politie de stranden kunnen vrijmaken, dan had men de mensen kunnen vragen naar hoger gelegen terreinen te gaan... dan “hadden we ontelbare levens kunnen redden,” zeggen regeringsfunctionarisssen in Thailand en Sri Lanka. Voor Indonesië dat vlakbij het epicentrum van de aardbeving ligt, was het te laat maar voor de landen die verder liggen, was er twee tot drie uur tijd om de bevolking weg te halen uit de gevaarzone.

Twee dagen oorlog volstaan

Je hebt zelfs niet eens dure satellieten nodig om een tsunami (een vloedgolf) te zien aankomen. De Verenigde Staten hebben al ruim 50 jaar een systeem van tientallen seismometers op drijvende boeien. Zij detecteren aardbevingen onder de zeebodem en waarschuwen als die bevingen leiden tot tsunami's. In het midden van de Stille Oceaan zijn er zes boeien met sensoren die wijzigingen in de waterdruk meten en automatisch alarmcentrales in Hawai en Alaska verwittigen als er een tsunami ontstaat.

Vier of vijf boeien in de Indische Oceaan zouden volstaan hebben om het naderend onheil te detecteren. Zo'n boei, inclusief sensor, kost 250.000 dollar (183.000 euro). Een miljoen dollar zou genoeg geweest zijn om tienduizenden levens te redden. De totale som die de Amerikaanse regering in 2005 aan defensie besteedt is 587 miljard dollar. Dat is 587.000 keer meer dan de kost van een systeem dat tienduizenden mensenlevens zou gered hebben!

Bovendien wist de Amerikaanse overheid maanden op voorhand dat er een ramp zat aan te komen. In juni al zegden experts tijdens een vergadering van de Intergouvernementele Oceanographische Commissie van de Uno dat “in de Indische Oceaan een gevaar bestaat op plaatselijke en verreikende tsunami's”. De Amerikaanse geoloog Brian Atwater zegt vandaag: "Sumatra (vlakbij het epicentrum van de aardbeving) heeft een geschiedenis van aardbevingen wat het gebrek aan een waarschuwingssysteem des te tragisch maakt. Iedereen wist dat Sumatra een geladen geweer was.” Niemand deed iets. Bush hield zich liever bezig met oorlog.

En nu? Nu geeft de Amerikaanse regering 350 miljoen dollar. Eerst zei Bush dat zijn regering 15 miljoen dollar zou geven. Dat was zo beschamend weinig dat zelfs The New York Times schreef: “15 miljoen is precies de helft van het bedrag dat de Republikeinse Partij klaar heeft liggen voor de bekostiging van het feest op 20 januari, als Bush de eed aflegt voor zijn tweede ambtsperiode.” Waarop Bush snel-snel de som optrok tot 35 miljoen dollar. Drie dagen later, toen de kritiek bleef aanhouden, verhoogde Bush de som tot 350 miljoen dollar. Dat is evenveel als de kost van nauwelijks 2 dagen oorlog tegen de bevolking van Irak!

Geen overstromingen meer in China

De eerste verantwoordelijkheid voor het vermijden van natuurrampen of voor het beperken van de schade, ligt bij de rijke landen zoals de Verenigde Staten. Zij hebben de techniek en de financiële middelen. De Verenigde Staten hebben bovendien een beslissende stem in het beleid van heel wat landen rond de Indische Oceaan. Tot een paar jaar geleden was het zwaarst getroffen Indonesië een door de Amerikanen geïnstalleerde en beschermde militaire dictatuur. De Amerikaanse multinationals floreren deels door de plundering van deze landen met als gevolg een diepe armoede. Dat neemt niet weg dat de regeringen van die landen zelf een grote verantwoordelijkheid dragen.

De internesite Asia Times Online die gewoonlijk erg scherp is voor de Volksrepubliek China schrijft op 31 december: “Natuurrampen zijn niet nieuw in Azië. Zeker overstromingen zijn niet nieuw want Azië heeft een lange kustlijn en veel stromen en rivieren. Tot een paar tientallen jaren geleden waren er regelmatig overstromingen van de Yangtze en de Gele Rivier in China. De inspanningen van de Aziatische regeringen om natuurrampen te vermijden zijn miniem, behalve in China.” In 1931 vielen er bij de overstroming van de Yangtze 3,7 miljoen doden. In 1975 volgde een nieuwe overstroming met naar schatting 150.000 doden. De Chinese regering heeft van de strijd tegen overstromingen een prioriteit gemaakt en met succes. Er is dus, zoals Asia Times Online schrijft, een ander beleid mogelijk met als uitgangspunt ‘de mensen eerst’.

Noot

1 International Action Center, The Role of U.S. Criminal Negligence on a Global Scale, 29 december 2004, zie www.iacenter.org; Michel Chossudovsky, Washington was aware that a deadly Tidal Wave was building up in the Indian Ocean, Globalresearch 29 december 2004, zie www.globalresearch.ca.
 

Lees meer over: natuur, dier en mens wereldcrisis

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
bron artikel 
linkje - 03.01.2005 17:16

 http://www.ptb.be/scripts/article.phtml?section=A2AAABBO&obid=25631
KNMI? 
Meeten - 03.01.2005 18:46

KNMI registreert
KNMI registreert

Computer simuleert
Computer simuleert

Het knmi wist toch ook direct dat die aarbeving erwas?

Website: http://www.knmi.nl/onderzk/seismo/home_n/education/indonesia/041226/041226_0058.htm
 
Rijk 
NN - 03.01.2005 18:49

"Zo'n boei, inclusief sensor, kost 250.000 dollar (183.000 euro). Een miljoen dollar zou genoeg geweest zijn om tienduizenden levens te redden. De totale som die de Amerikaanse regering in 2005 aan defensie besteedt is 587 miljard dollar."

Wat heeft de aanschaf van zo'n boei in godsnaam met Amerika te maken!? Laat gvd de frauduleuze regeringen van de desbetreffende landen zelf zo'n boei aanschaffen. De landen daar mogen over het algemeen wel arm zijn, maar de elite bezit miljarden.
one telephonecall saved a village 
nami tsu - 03.01.2005 19:31

Tsunami updates... from BytesForAll list

 http://groups.yahoo.com/group/bytesforall_readers/message/4534

From: "Subbiah Arunachalam"
Date: Mon Dec 27, 2004 6:15 pm
Subject: A timely telephone call saves lives

Friends:

A former MSSRF knowledge centre volunteer, Mr Vijayakumar of Nallavadu (a
coastal village in Pondicherry), did a wonderful thing. He received some
training with the help of MSSRF(as a village knowledge centre volunteer) and now lives and works in Singapore. As soon as the tsunami reached Singapore and he came to know that it was moving towards India, he called people at Nallavadu by telphone and alerted them. People living in huts close to the shore moved out immediately. Not a single life was lost in this village. Our heart felt and grateful thanks to Mr Vijaykumar.

Arun
[Subbiah Arunachalam]

From: "Samudra E. Haque"
Date: Mon Dec 27, 2004 9:17 pm
Subject: Re: [bytesforall_readers] Pls. submit information/experiences/reports
on Tsunami at bytesforall.net

Hi group, in light of the interest in post-Tsunami disaster mitigation
projects, just so that it is on record, the SEANET (South East Asia Network of Amatuer Radio Operators) meets on HF Frequency 14.320 MHz +/- QRM every day at 1200Z (1200 GMT, 1800 Bangladesh) for many years now on USB - Upper Side Band.
The purpose of the network is to share first medical traffic/civil emergency traffic and the net controller usually rotates the discussion with all the countries that have access to the range of the HF signal, typically from West Asia through to East Asia and the Pacific in a very wide circle as appropriate to the radio wave propogation. In 30 minutes the net controller canvasses all regions and asks for medical/emergency traffic and if there is none, any other traffic (messages) for operators in other countries. There is no prior requirement to participate, nor is it obligatory - and it is really for the enthuisasts at this point more than any other use. However it is open as per regulatory laws worldwide to Licensed radio amateur operators - anywhere.

Now, this may sound antiquated in the era of the internet, but is very very appropriate for disaster mitigation networks where you know for sure, absolutely sure, double sure, that the radio network is working fine and will work on the day that youwill need it, it only requires a 12V cell battery to power up a radio transmitter/receiver in a manner to reach thousands' of miles away your party who can send help or send messages.

I have participated before in such efforts, sadly this time am unable to do so due to other issue - and it takes time and efforts on a purely volunteer basis in order to reach out and help someone. There are thousands of radio amateurs with sets around Asia - Pacific, and they need to be encouraged to help out, and for those who still have connectivity to the 'net, they can act as a 'bridge' between civil and commercial and emergency worlds.

However, it also requires planning in advance to be really effective, if you have lost battery power, and won't get back your mains electricity for a few days - you may end up being dead yourself. So if you permit an emergency task force kit to be setup so which can be AIRLIFTED, they can have a remote power pack, transceiver kit and a emergency communications handbook in order to send coded e-mail messages and act as a controller which can take on the civil emergencies coordination role - you will need training to use this stuff, and you will have to have lists of appropriate license holders who are registered volunteers with proper mindset to help out.

-samudra,
 http://groups.yahoo.com/group/bytesforall_readers/message/4530



------------------------------------------------------------------------
Frederick Noronha
Freelance Journalist
 http://fn.swiki.net  http://www.livejournal.com/users/goalinks
fred at bytesforall.org  http://www.bytesforall.org


# distributed via : no commercial use without permission
# is a moderated mailing list for net criticism,
# collaborative text filtering and cultural politics of the nets
# more info:  majordomo@bbs.thing.net and "info nettime-l" in the msg body
# archive:  http://www.nettime.org contact:  nettime@bbs.thing.net




Reality is the leading cause of stress among those in touch with it

zie ook 
linking - 03.01.2005 23:50

Zie ook:
 http://www.indymedia.nl/nl/2004/12/24072.shtml
Tsunami Zuid-Azië: SHO opent giro 555
linking - 28.12.2004 00:51
Juist! 
Nino - 04.01.2005 01:28

"Het knmi wist toch ook direct dat die aarbeving erwas?"

Juist! En een meetstation in Thailand meette de boel ook, maar gaven geen waarschuwing door omdat dat het tourisme "kon schaden"! Er is veel op de Amerikaanse regering aan te merken, maar hou eens op met het doorgeslagen anti-Amerikanisme waarbij de rol van 'onze' eigen Nederlandse instituten en de corpulente machtsstructuren in Aziatische landen buiten beschouwing worden gelaten.
VS was lang van tevoren op de hoogte 
Paul - 04.01.2005 10:16

US weather authorities were aware of an impending catastrophe but failed to advise their Asian counterparts. Charles McCreery of the Pacific Warning Center in Hawaii confirmed that his team tried desperately to get in touch with his counterparts in Asia.
According to McCreery, director of the National Oceanic and Atmospheric Administration's center in Honolulu, "we did our utmost contact the countries which were to be hit".
His team contacted Australia, the US Navy and the US State Department. The latter apparently contacted the Asian governments. The Indian government confirms that no such warning was received.
In other words, according to this report, the US authorities had foreknowledge but failed to act in a way wqhich could have saved the lives of 70,000 people.


 http://globalresearch.ca/articles/MAN412A.html
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.