english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Ooggetuigeverslag: Ontruiming Dump Utrecht
MM #100 - 15.04.2005 12:12

Een ooggetuigeverslag van de ontruiming van de Dump aan het Vredenburg in Utrecht. Een ontruiming die een hele dag heeft geduurd en begonnen is met een regen van verfbommen vanaf het dak van het pand. Hoe de politie zich heeft laten verrassen en de krakers de zaak naar hun hand wisten te zetten.

De krakers op het dak zien er heftig uit, hun boodschap is duidelijk.
De krakers op het dak zien er heftig uit, hun boodschap is duidelijk.

Enkele bussen worden vol geraakt.
Enkele bussen worden vol geraakt.

De busbaan heeft een ander kleurtje.
De busbaan heeft een ander kleurtje.

Politie gaat het pand binnen.
Politie gaat het pand binnen.

Binnen zitten krakers in lockons (foto eerder gemaakt)
Binnen zitten krakers in lockons (foto eerder gemaakt)

Eén persoon zit in een tunnel onder de grond (foto eerder gemaakt)
Eén persoon zit in een tunnel onder de grond (foto eerder gemaakt)

De lockon na de ontruiming.
De lockon na de ontruiming.

De ontruiming van de dump begint 's morgens om 9:30 met een ontbijtje op de stoep voor de oude weggeefwinkel. Food Not Bombs heeft wederom voor een heerlijke maaltijd gezorgd waar gretig gebruik van gemaakt wordt. Enkele politie auto's komen langsrijden, maar de sfeer is rustig. Het enige voorteken voor wat komen gaat wordt gegeven door de krakers op het dak van de dump, die er met hun zwarte kleren en rode maskers heftig uitzien. Al weken wordt er door de krakers verkondigd dat zij aan een ontruiming van hun pand niet vrijwillig zullen meewerken. Algemeen bekend is dat het pand zwaar is gebarricadeerd.

Rond 10.00 verschijnt aan de achterkant van het pand de deurwaarder, vergezeld door de wijkchef binnenstad die de krakers met een megafoon laat weten dat zij het pand moeten verlaten. De krakers zitten op het lage platte dak aan de achterkant met maskers en bivaks en laten duidelijk blijken zich hier niets van aan te zullen trekken. De politie trekt zich terug naar het nabij gelegen buro Paardenveld. Er wordt wat heen en weer geroepen tussen krakers op het dak en sympathisanten beneden. Men wil weten of er al ME of BraTra op het buro is gezien, het antwoord is dat het Paardenveld leeg is.

Rond half elf worden aan de voorkant de eerste verfbommen naar beneden geslingerd. Sommigen treffen doel op een stadsbus, de meesten belanden op de busbaan, die al snel een ander kleurtje krijgt. Het statement van de krakers is duidelijk, er zal vandaag ontruimd moeten worden. De politie weet weer eens niet wat ze met de situatie aan moet, komt weliswaar hard aanscheuren maar blijft verder op afstand of verscholen achter hun busje staan. De GVU, die al vanaf het begin medewerkers ter plaatse had, heeft inmiddels via de porto al haar bussen opgeroepen niet meer over het Vrdenburg te rijden. Leuk detail is dat zich tegenover het pand, voor de ingang van het muziekcentrum, juist een grote groep van zeker 100 schoolkinderen aan het verzamelen is. De kinderen weten de verfbommen te waarderen met luid gejoel. Even later scandeert de groep en masse 'gooien, gooien, gooien'. Het illustreert de onschuld van het tafereel doeltreffend: als politiek statement zijn de verfbommen weiliswaar heftig, maar qua geweld blijft het allemaal keurig binnen de perken. Er zullen vandag zeker geen gewonden vallen.

Net als ik me afvraag hoeveel munitie er nog over is, wordt de busbaan afgesloten door de politie. De rust keert snel terug, er is immers niets meer om op te gooien. De politie blijft op afstand staan en de patstelling is compleet. De krakers kunnen weinig meer doen dan binnen wachten tot de politie gaat proberen het pand binnen te dringen. Het blijkt nu dat de politie helemaal niet voorbereid was op een ontruiming, ME en BraTra staan niet paraat. Ondanks aankondigingen van de krakers en het relletje van twee weken geleden laat de politie zich wederom verrassen. Dit tot groot vermaak van krakers en sympathisanten, die er bij gebaat zijn om de ontruiming zo lang mogelijk de laten duren om zo grote publiciteit te verkrijgen en de kosten voor de gemeente te laten oplopen.

Het duurt nog tot 13:00 eer de ME eindelijk arriveert. De ME stelt zich vrij symbolisch op aan beide zijden van het Vredenburg en de achterkant van het pand, de sfeer is immers rustig. Inmiddels heeft de voltallige pers zich tegenover het pand verzameld en is er voldoende publieke belangstelling. Even later gonst er plots een gerucht, er is iets gaande aan de achterkant van het pand meldt de persvoorlichtster. De voltallige persploeg rent naar de achterkant van het pand, waar een ladder tegen de muur staat. Enkele BraTra manschappen staan op het dak en slepen gereedschap het pand in. De ontruiming is begonnen.

Er is vervolgens vrij weinig te zien doordat alles zich binnen het pand afspeelt. Wie het pand en de situatie kent kan zich een voorstelling maken, maar voor de meesten blijft het een compleet raadsel. Weliswaar zit één persoon in een lockon aan de voorkant voor het raam, maar drie politiebussen belemmeren het zicht. Af en toe komt de politie naar buiten met een arrestant, maar opschieten doet het niet. Bovendien is het duidelijk dat het er niet om gaat wanneer de eerste arrestant naar buiten komt, maar veleer wanneer de laatste buiten is. Het is algemeen bekend dat een kraker zich verscholen heeft in een zelf gegraven tunnel, en er verschillende krakers vastzitten in lockons. Eén lockon schijnt zelfs zo goed gemaakt te zijn dat krakers onderling weddenschappen afgesloten hebben hoe lang het zal duren voordat deze gesloopt is. Deze lockon bestaat uit een stalen kluis onder een twee meter hoge berg barricade materiaal waar de kraker in zit. In de kluis staat een blok beton met daarin een dubbelwandige stalen buis gevuld met lood, waar de kraker met zijn arm in vast zit. Het zal deze lockon zijn waar de ontruiming op vastloopt.

Uren verstrijken. De commandant van de operatie gaat steeds sikkeneuriger kijken. Het dezelfde commandant die zich tijdens recente ontruimingen zich steeds onvriendelijker heeft opgesteld, mensen heeft laten arresteren en ongeschreven en geschreven regels heeft geschonden en zich daarmee de woede van de krakers op de hals heft gehaald. Ontruimingen zijn in Utrecht doorgaans vredig, vrijwillig en in goed overleg verlopen, tot de sfeer enekele maanden geleden is omgeslagen. Ook de vele panden die de afgelopen jaren zijn verlaten en nu nog leeg staan zijn een doorn in het oog van de krakers. Zij krijgen nu hun gram, de ontruiming loopt precies volgens hún planning en de politie kan weinig meer doen dan wachten tot de BraTra klaar is. Wel geven ze na verloop van tijd de busbaan weer vrij, er is immers geen dreiging vanuit het pand meer.

Even voor achten komt het bericht dat de laatste lockon bijna gesloopt is. Iedereen spoed zich naar de achterkant van het gebouw, waar de kraker afgevoerd zal worden. Als hij verschijnt, met zijn armen in de lucht en een grote lach op zijn gezicht, stijgt er gejoel en applaus uit het publiek op. Zes en half uur heeft het geduurd voor de lockon gesloopt was. Vanaf het moment dat de deurwaarder kwam heeft de ontruiming tien en een half uur geduurd. Dit was waar de krakers op hoopten en de actie mag dan ook als uitstekend geslaagd worden beschouwd.

Een groep sympathisanten rent nog snel naar het paardenveld voor een lawaaidemo, een andere groep is verzameld hiervoor bij de Jacobikerk. Het verdwijnen van de sympthisanten is voor de politie blijkbaar aanleiding om te denken dat het feest voorbij is en ze verdwijnen dan ook snel. Het bericht komt plotseling door dat het pand onbeschermd achtergelaten is, met de deuren wagenwijd open. Wat is de bedoeling ? De mogelijkheid van een directe herkraak is nooit overwogen, maar ligt nu wel voor de hand. Aangekomen bij het pand blijken er twee studentjes voor de deur te staan, met twee medewerkers van de anti-kraak organisatie. Het blijkt dat het de bedoeling is dat de twee studentjes nu het pand gaan bewonen. De sfeer in de groep sympathisanten voor de deur slaat om, waar slaat dit op ? De studenten zijn voor weinig rede vatbaar en weigeren te vertreken, één sympathisant bluft en roept dat de studenten vannacht in elkaar geslagen worden als ze in het pand gaan slapen. Dit werkt en ze gaan er snel vandoor. De medewerkers van het anti-kraak buro blijven verward achter en zijn druk aan het bellen, dit hadden ze duidelijk niet verwacht. Ondertussen zwerven diverse sympathisanten door het pand en weten nog wat spandoeken mee te nemen.

Plots verschijnt dan de politie weer, die plaats nemen voor de deur en de boel weer afzetten met lint. De sfeer wordt er weer wat rustiger door. De lawaaidemo bij het buro Paardenveld is op dat moment overigens in volle gang. Als de sympathisanten vervolgens vertrekken vindt nog het laatste incident plaats. Eén persoon trekt aan een politie lint, wat de ergernis wekt van een agent op de fiets. Deze spreekt de persoon nogal ruw aan, wat voor anderen aanleiding is het voor hem op te nemen. De situatie vormt voor de politie aanleiding drie mensen te arresteren. Het vormt het einde van een roerige dag. Al snel verschijnen bouwvakkers die het pand dichtplanken. Het feest is nu echt over.

Achteraf kan gesteld worden dat de krakers deze dag op alle fronten gewonnen hebben. Weliswaar is iedereen gearresteerd, maar de ontruiming is effectief uitgelokt op een moment dat de politie niet voorbereid was, waardoor het centrum van Utrecht een hele dag ontregeld is geweest. Ook is er maximale publiciteit behaald, vrijwel elk nieuwskanaal heeft aan de ontruiming aandacht besteed. Tevens is er een gevoelige tik uitgedeeld naar de leiding van de Utrechtse politie, die zich in de afgelopen maanden steeds agressiever en intoleranter heeft opgesteld. De actie heeft laten zien dat samenwerking van twee kanten zal moeten komen, en laat ook de gevolgen zien als die samenwerking uitbljft.
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
foto's 
nn - 15.04.2005 13:19


Nog meer infos 
Arrestant - 15.04.2005 17:42

Hiernog een paar interessante links:
springstof.web-log.nl
www.volkskrant.nl/utrecht
Krakers gewonnen ? 
Hans - 16.04.2005 10:39

Een kraakpand ontruimd en toch claimen dat je gewonnen hebt....Deze ontruiming is juist een gevoelig verlies voor de utrechtse kraakbeweging en dan vooral voor de weggeefwinkel die er nu niet meer is. Maar waardering voor de krakers die zich in lock-ons hebben laten ingraven. Dat is nieuw in Utrecht en de verfbommen is ook alweer een hele tijd geleden. Alleen jammer dat de mensen die gekomen zijn voor het ontruimingsontbijtje gelijk weer weggegaan zijn toen de politie hen sommeerde en niet voor het pand zijn blijven zitten en inhaakten.
jaaaa 
Pan - 16.04.2005 12:07

een ontruiming voorkomen, dat mag inderdaad een leerstuk van de hoogste rangorde zijn en ik denk dat daar heel weinig groepen met success van kunnen berichten. De groep is niet weg gegaan omdat de politie ze heeft gesommeerd, maar omdat de stemming omsloeg en het zeker de situatie niet extreem had vertraagd als er sprake was geweest van een blokkaade. uiterrard had je de vastberadenheid van de mensen nog kunnen bewijzen, maar ik denk dat het wel naar voren is gekomen door wat er de laatste weken is gebeurd..Immers er is nog altijd de tijd die in ons voordeel speelt. al duurt het even, maar er zal een kraakpand in het centrum komen waar dan ook een weggeefwinkel weer zijn gang kan gaan...thans: als die cameras eindelijk verdwijnen!! (:o)) dat laatste commentaar niet teeeee serieus nemen
gewonnen 
MM #100 - 16.04.2005 12:21

De slag is gewonnen als het doel bereikt is. Het doel van de politie is om het pand zo snel mogelijk, zonder overlast voor derden te ontruimen. Het doel van de krakers is om de ontruiming zo lang mogelijk te laten duren, zoveel mogelijk politie inzet nodig te maken en zoveel mogelijk publiciteit te krijgen. Vantevoren was er uitgegaan van een ontruiming van enkele uren. Als de ontruiming dan elf uur duurt, er ca. honderd agenten ingezet zijn en alle media erover berichten dan mag je denk ik zeggen dat het doel meer dan bereikt is en je de slag dus gewonnen hebt.
Hoe jezelf nou niet voor de gek 
Bartje - 16.04.2005 12:50

""De slag is gewonnen"",van de krakers wel teverstaan,ondanks dat een belangrijk kraakpand is ontruimd.....Of terwijl, hoe je jezelf voor de gek kan houden. En ja, als er geen verfbommen waren gegooid dan was het wellicht nog niet ontruimd. Zo kan je ook redeneren natuurlijk.
ontruimen met of zomder verf 
brt - 17.04.2005 09:11

Het is natuurlijk belachelijk om uberhaupt maar te suggereren dat die verfbommetjes de rede waren om het pand te ontruimen. als je dat denk moet je toch echt even eerdere post (o.a. op Indymedia) lezen, en je oordeel aan de hand van feiten maken.

Dat de dump zou wprden ontruimt stond vast. Dat het die donderdag zou zijn, was ook een aantal dagen van te voren bekend. Als je dan die ontruiming met een flink aantal uur weet te rekken, kan je wat mij betreft van een "overwinning" spreken.
Je bent je pand wel kwijt, maar dat was je sowieso. Kan je in mijn ogen maar beter een goede strijd leveren, en niet weggaan als je gesommeerd wordt.
Hulde aan die Utregters!!! Ga zo door!!!
meer linkjes enzo 
hiero - 17.04.2005 09:22

hiero dus:  http://www.indymedia.nl/nl/2005/04/26620.shtml

Website: http://www.indymedia.nl/nl/2005/04/26620.shtml
 
precies 
MM #100 - 17.04.2005 11:43

Precies brt. Alleen het moment is uitgelokt. De uitspraak van de rechter lag er al een tijdje, dus ontruimd werd er in ieder geval. Overigens was het niet de bedoeling van de gemeente om donderdag te ontruimen, de burgemeester heeft dit verklaard tegenover Utrechts Nieuwsblad. Waarschijnlijk dachten ze dat het allemaal wel los zou lopen met het onruimingsontbijtje. Eventueel de hondenbrigade erop af om aanwezige sympathisanten weg te jagen en dan over tot de orde van de dag. Ze wilden waarschijnlijk ontruimen op een onverwacht moment, snel binnenstormen als iemand net naar buiten gaat ofzo. Bij de Vismarkt is dit wel gelukt, dankzij het 'cameragebied' in de binnenstad wisten ze waarschijnlijk precies hoeveel mensen er binnen waren, zodat ze de boel met een paar platte petten snel voor elkaar hadden. Gelukkig is het bij de Dump nu beter gegaan.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.