english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Indymedia levert binnenkort je data aan AIVD
N - 29.03.2006 22:11

Indymedia levert je gegevens binnenkort aan de AIVD.
Als het aan het kabinet ligt wordt Indymedia en alle andere webfora binnenkort verplicht om al jouw gegevens aan de AIVD te leveren.


Er ligt een nieuw wetsvoorstel klaar waarin de AIVD onbeperte datamining mag toepassen op allerlei bestanden, en waarin ook hosters, nieuwssites en webfora zoals Indymedia verplicht worden om alle verkeersgegevens op te slaan en aan de AIVD te leveren.
Indymedia en alle andere webfora, weblogs en webhosters, moeten dan bij gaan houden wanneer en hoe vaak je deze site bezoekt, wat je hier doet, wie je bent, vanaf welke computer en via welke verbinding je Indymedia bekijkt, en vanaf welke site je komt en waar je daarna heen gaat. Indymedia moet waarschijnlijk ook bijhouden welke software en hardware je gebruikt. In elk geval moet Indymedia zo precies mogelijk registreren wie je bent, wat je doet en met wie je omgaat. Niet alleen als je verdacht bent. Maar bij iedereen moet dit. Want in democratisch Nederland is iedereen per definitie verdacht.

Waarom wordt in een democratisch land precies bijgehouden wat haar burgers vinden? Waarom onderzoekt onze geheime dienst jouw vrijheid van meningsuiting? Wat zijn dit voor een KGB-praktijken?

Laten we in verzet komen tegen de waanzinnige uitholling van onze burgerrechten. Terrorisme is verschrikkelijk, maar wordt door onze regeringen slechts als smoes gebruikt. In het verkeer sterven in Europa wekelijks meer mensen dan door terrorisme in de hele wereld in het hele jaar. Toch is er niemand die oppert om autoliefhebberij tot een strafbare mening te bestempelen, om autobezitters maanden zonder proces of bewijs op te sluiten, of om in kaart te brengen wie er allemaal een fiets heeft, want wie weet, gaan ze ooit verder en kopen ze een auto.
Elk gevoel voor maat is volledig uit handen gegeven.

Indymedia en de rest van internet moet een veilige plek blijven om je mening te uiten. Nederland mag niet verworden tot een gemaskeerde dictatuur waarin de geheime dienst bepaalt wat je mag denken en wat niet.

Website: http://www.bof.nl
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Meer info 
www.bof.nl - 29.03.2006 22:25

Dit schrijft Bits of Freedom over het wetsvoorstel:

AIVD mag databestanden opeisen
==============================

Het kabinet werkt aan een ontwerp-wetsvoorstel waardoor de AIVD nieuwe en bijzondere bevoegdheden krijgt, zoals data-mining en rechtstreekse toegang tot gegevensbestanden. Deze wijziging van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV) is door minister Remkes van binnenlandse zaken in juli 2004 aangekondigd als onderdeel van de zogenaamde post-Madrid maatregelen.

Het ontwerp-wetsvoorstel is nog niet aan de Tweede Kamer gestuurd maar is beschikbaar via de website van buro Jansen & Janssen. Het kabinet wil de AIVD de mogelijkheid geven door middel van 'geautomatiseerde data-analyse' gegevens uit databestanden te doorzoeken aan de hand van profielen en patronen.

De nieuwe bevoegdheden moeten het mogelijk maken "verschillende aspecten van het gedrag van [..] personen en organisaties" in kaart te brengen. "Daarbij staan met name de aspecten identificatie, verplaatsing, communicatie en financieren centraal." De AIVD kan in de nieuwe WIV online en realtime toegang krijgen tot gegevens bij bestuursorganen van de overheid. Ook mag de AIVD gegevens over gebruikers en klanten van communicatiediensten, financiële diensten en vervoerders opeisen.

Op dit moment zijn de verplichtingen om gegevens te verstrekken (buiten de overheidssfeer) beperkt tot de telecommunicatie sector, zoals internet providers en aanbieders van telefonie. In het ontwerp-wetsvoorstel wordt dit uitgebreid naar communicatiediensten waardoor ook webhosting en webfora eronder vallen. Maar ook banken en openbaar vervoersbedrijven moeten gegevens over klanten aan de AIVD gaan verstrekken. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan gegevens over het reisgedrag zoals die binnenkort door de invoering van de OV chipkaart worden vastgelegd. In het ontwerp-wetsvoorstel wordt niet gespecificeerd welke gegevens de bedrijven aan de AIVD moeten geven. Dit wordt via lagere regelgeving vastgesteld. In elk geval maakt de memorie van toelichting duidelijk dat verkeersgegevens van communicatieverkeer onder de data-mining bevoegdheden gaan vallen. "Mede aan de hand van dergelijke gegevens kan bijvoorbeeld in kaart worden gebracht hoe een relatienetwerk van een persoon of binnen een organisatie er uitziet."

De meest vergaande bevoegdheid in het voorstel is om de AIVD niet alleen de bevoegdheid te geven gegevens op te vragen van specifieke personen maar tevens gehele databestanden op te eisen bij aanbieders van communicatiediensten, financiële diensten en vervoerders. Deze databestanden kunnen dan gebruikt worden voor data-mining bij de AIVD. Informatie over bijvoorbeeld het bel- en e-mailgedrag (verkeersgegevens) en het reisgedrag (OV chipkaart) komt dan in bulk bij de AIVD terecht.

Wanneer de AIVD deze bevoegdheid krijgt, komt de bewaarplicht verkeersgegevens in een heel ander daglicht te staan. Minister Donner heeft de Tweede Kamer steeds voorgehouden dat de bewaarplicht voor bel- en surfgedrag geen inbreuk op de privacy is. Volgens Donner krijgt de politie de verkeersgegevens van een bepaald persoon pas wanneer daar voldoende aanleiding toe is in een onderzoek. De AIVD wil echter gecompliceerde zoekopdrachten uitvoeren binnen de verkeersgegevens zonder dat zij een bepaald persoon op het oog heeft.
De dienst kan in dat geval intensief zoeken naar gedragspatronen, vooral dankzij de lokatiegegevens van mobiele telefoons. Het ontwerp-wetsvoorstel voor de WIV is een duidelijk signaal dat de bewaarplicht verkeersgegevens wel degelijk leidt tot nieuwe bevoegdheden om gegevens op te eisen.

In de memorie van toelichting wordt nog een poging gewaagd de nieuwe bevoegdheden te toetsen aan artikel 8 van het EVRM. Artikel 8 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens geeft een ieder recht op respect voor zijn privéleven en specificeert onder welke voorwaarden daar een inbreuk op mag worden gemaakt. De inbreuk moet onder andere noodzakelijk zijn in een democratische samenleving en evenredig zijn aan het nagestreefde doel. Het kabinet stelt dat de voorgestelde regeling (waaronder data-mining op gevorderde gegevensbestanden) "voorzienbaar en kenbaar [is] voor de burger". Ten aanzien van de noodzakelijkheid is de motivering meer dan mager. "Bovendien", zo stelt het kabinet, "zijn de bevoegdheden ook noodzakelijk in een democratische samenleving. Met de bevoegdheden wordt immers beoogd een bijdrage te leveren aan de nationale veiligheid, waarmee wordt voldaan [aan] het [...] doelcriterium."
Wetsvoorstel gaat verder 
NN - 29.03.2006 22:45

De in bovengenoemde bericht geposte "waarschijnlijk" te loggen zaken lijken mij met het oog op de technische implementatie onwaarschijnlijk. Er is geen uniforme manier waarop browsers zichzelf, en wellicht het systeem waarop het draait, identificeren. Laat staan dat dit een getrouw beeld oplevert.

Op de website van Buro Jansen & Janssen valt te lezen dat het wetsvoorstel aanzienlijk verder gaat. Ik citeer:


3. verstoren

De mogelijk tot verstoren, die wettelijk is vastgelegd in artikel 21 wordt gewijzigd. Het gaat dan om activiteiten van de AIVD waarbij ‘met name bepaalde antidemocratische , staatsgevaarlijke activiteiten of ander in de WIV 2000 genoemde belangen worden ontmoedigd of in de kiem gesmoord met als doel te voorkomen (preventief) dat de met de genoemde activiteiten gepaard gaande risico’s worden gerealiseerd’. Ook het (preventief) onder controle brengen van targets valt hieronder.
Nu is deze bevoegdheid alleen toe te passen door de inzet van een agent. In het wetsvoorstel wordt voorgesteld deze bevoegdheid ook aan de AIVD zelf te geven. Als voorbeeld stelt de regering in de Memorie van Toelichting dat een reguliere medewerker van de AIVD bijvoorbeeld verstoringactiviteiten met betrekking tot internet eenvoudig zou kunnen uitvoeren
De regering geeft aan verstoringacties niet als laatste middel (ultimum remedium) te willen beschouwen, maar sluit in toepassing wel aan bij de door de Commissie Bestuurlijke Evaluatie AIVD gestelde voorwaarden.
Er moet volgens de CBE gekeken worden naar 1. de ernst van het risico (product van ernst, waarschijnlijkheid en dreiging), 2. de onmiddellijkheid van het risico, 3. de sterkte van de aanwijzing dat de dreiging wordt verwezenlijkt en 4. de impact van de verstoringactie op de direct betrokkenen. Deze voorwaarden worden nader uitgewerkt in operationele aanwijzingen.

Naast deze 3 belangrijke uitbreidingen van de bevoegdheden kent het wetsvoorstel nog een aantal procedurele aanpassingen. Bijvoorbeeld in de termijnen, toestemmingprocedures en benoemingsprocedure van de Commissie van Toezicht. Ook krijgt de CT-inbox een duidelijkere wettelijk status door de toevoeging van de directeur van de IND aan het rijtje artikel 60 ambtenaren (misschien even verduidelijken). Net als politie-ambtenaren kunnen ambtenaren van de IND dan in opdracht van de AIVD taken verrichten. In dit geval dus informatie van vreemdelingen verzamelen ten behoeve van de AIVD-taken. Daarmee wordt de uitwisseling van gegevens gestroomlijnd.



De AIVD wordt met het wetsvoorstel dus een serieuze bedreiging van de privesfeer!

Zie ook:  http://www.burojansen.nl/nieuwsbrief_item.php?id=20

Website: http://http://www.burojansen.nl/nieuwsbrief_item.php?id=20
 
AIVD door de plee! 
Boze en bezorgde burger - 30.03.2006 02:43

Schandalig dat er met de burger maar gedaan wordt wat maar goeddunkt.
Terrorisme is toch zoiets als:angst en haat en een hoop slachtoffers maken.
Dit is nou precies wat de staat en al haar tentakels met de burger uitvreten.(burgers tot op het bot volgen en het leven zuur maken)
Laten ze zelf maar eerst eens de hand in eigen boezem steken.(of hun reet)
Burgers zijn bezit van de staat en het bedrijfsleven geworden.
Laten slimme mensen de aivd maar eens flink trashen want waar ze achteraan
moeten zitten laten ze gewoon lopen.(extreemrechts en andere patsers want die kunnen ze goed gebruiken bij vuile opruim klussen)
Al de maatregelen die ze nemen zijn er alleen maar om de burger te treiteren
en het leven zuur te maken of om ze lekker stiekum om een hoekje af te knallen als ze dwars liggen.
Het is dan ook niet verstandig als ook Indymedia mee gaat doen met datamining oftewel data doorsluizen naar de vuiligheidsdiensten en als je er niet onderuit kan dan gewoon alles wat extreemrechts is doorsluizen en andere gebruikers van indy met rust laten.

Het voor een menswaardige wereld strijden is al een ernstige misdaad en als je dan ook nog fatsoenlijke alternatieven bedenkt voor de huidige wereld-vernietegende levensvormen en deze ook inzet ben je meteen een terrorist.

Was laatst Amsterdam niet ontruimd?
Hadden de krakers en kunstenaars en andere groepen geen fatsoenlijke
alternatieven om mensen weer met de maatschappij mee te laten doen door dingen op menselijke maat te doen.
Het geeft al aan dat het de overheden geen barst kan schelen en over ontruimen doen al helemaal niet moeilijk.

Kortom burgers moeten doorgaan met een heilloze levenstijl en vooral flink blijven vervuilen.(er komt echt geen gezondheidstax op autorijden)

Het huidige kabinet is dan ook doodsbang dat ze aan de kortste touwtjes
trekt en daarom is al die repressie en totale controle van stal gehaald.
Aan menselijkheid onbreekt het totaal,kijk maar eens naar al die zeer
nare maatregelen en wetten.
De huidige onvrede hebben ze dan ook aan hun zelf te danken.

-Gezondheidzorg
-Huurexplosie
-Nare anti terreurwetten
-zware repressie
-nare regels omtrent wapens (elektrowapen,beanbag-gun bij politie en pepperspray en nog veel meer)
-Legitimatieplicht-totale controle van het leven (voor commercie interesant)
-nieuw onderwijssyteem (straks voor veel geld te koop)
-nieuwe wetten omtrent arbeid.(precairiteit oftewel wegwerpmensen)

Mogen burgers hier niet boos om zijn, dat is schandelijk.
Laat het vuur van verzet uit Frankrijk ook maar overslaan naar VerNederland.
Ook in de 'betere' kringen begint het al te broeien van onrust ik heb het zelf gehoord.(gezondheidszorg en de onmenselijke Verdonk,ze wisten het allemaal zo op te noemen)

Laat als burger vooral je stem horen.(of staken zoals Frankrijk)
Burgelijke ongehoorzaamheid kan ook nog maar doe het massaal.

Een beter nederland begint met de opgesomde maatregelen op te heffen.
Maar er is meer nodig dit is slechts een begin.
TOR 
NN - 30.03.2006 11:19

als je anoniem wilt lezen/posten op intenet is
het handig om de TOR ( the Union Router) te gebruiken
Deze laat je verbinding via een heleboel andere anonieme copmuters lopen waardoor je ip en isp niet te achterhalen zijn
zie link voor site

Website: http://www.tor.eff.org
 
Torologie 
boktor - 30.03.2006 11:50

Website van TOR moet zijn:  http://tor.eff.org/index.html.en

Website: http://tor.eff.org/index.html.en
 
is een proxy dan wel veilig 
pinkeltje - 30.03.2006 12:01

Als je ISP ook je gegevens naar de datamining compagnie moet sturen heeft een proxy ook niet veel zin meer. in je header staat immeners wat je aan vraag pas na je isp gaat de boel door naar de proxy.Wat wel zou helpen is een encrypted proxy. Een programmatje op je pc die de boel versleutelt en door stuurt naar een proxy die de boel dan weer decodeert en verder verwerkt. Probleem is alleen dat de mannekes bij de AIVD ook dit kunnen ontcijferen. Encryptie die erg lastig te kraken zijn (1024 bits of meer) zijn volgens mij in nederland verboden, in iedergeval in frankrijk wel dus als het niet nog niet is zal dat binnen kort nog wel komen.

groet
Pinkeltje
Toon me waar het niet staat... 
bloggeroid - 30.03.2006 12:41

Voor zover ik de wetsvoorstel heb begrepen houdt dat dus in dat iedereen bijna alles moet opslaan in de toekomst. Wat de verkeersgegevens betreft(een veel kleinere hoeveelheid data) blijkt dat al nagenoeg onmogelijk. Stel daar komt dan ook nog de inhoud bij. Dat lijkt wel op het chinese rijstbord. Biljoenen terabytes, gigantische databases bij de webmasters, de providers, de ISPs. Dat munt op een reuze chaos uit, en agent snorremans moet dan uitzoeken waar precies wat staat in deze zee van bits en bytes? Lijkt me sterk dat dat lukt, laat staan dat daar enigzins zinvolle informatie aan te ontnemen valt.

Ik durf te voorspellen dat zoeits dus onder zijn eigen gewicht gaat bezwijken , zeker als bepaalde dingen uit de logs weggelaten worden, dat laat namelijk niet echt sporen achter of juist zoveel dat je niets meer kan zien.

Een praktijkvoorbeeld is de grote zoektocht van de recherche naar de oorspronk van het wilders poster hier op indy een tijd geleden. Als ze bij de snuffelaars zo slim zijn en met alle blackboxes van de wet BOB die zij nu hebben, waarom hebben ze dat nix gevonden? en waarom moest dan nog eens een agent te voet langsgestuurd bij het priveaddress van diegene die het domain host ?



proxy buiten EU 'veiliger' 
vullis - 30.03.2006 13:22

Een proxy buiten de EU hoeft niet aan de EU-regels voor dataverkeer-opvragen te voldoen, zou om die reden veiliger kunnen zijn.

Bovendien, Encryptie (ook sterke) is legaal in Nederland, en volgens een recente PGP FAQ tegenwoordig ook in Frankrijk:


France used to be quite restrictive, but now that nation allows its
citizens to use strong cryptography, recognizing its value in preventing
some crimes and strengthening electronic commerce.

 http://groups.google.nl/group/alt.security.pgp/browse_frm/thread/fa69f29b5d716aae/e589663e1939b198
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.