Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
dierenleed 
krullie - 29.03.2007 22:02

Waarom wordt smeris met varkens vergeleken.
Ik werk dagelijks met varkens en het zijn bijzonder
lieve en intelligente dieren. Denk effe na voor je wat
op schrijft ezels!
Oorzaak en probleem wachtlijsten. 
Daniel - 01.04.2007 01:47

Beste bewoners Bakker Blok.

Uit jullie persbericht maak ik op dat deze actie o.a. gericht is tegen het feit dat het aantal sociale huurwoningen in Amsterdam wordt teruggebracht en wat volgens jullie er voor zorgt dat de wachtlijsten langer worden.

Ik kan echter nergens een goede onderbouwing/redenatie hiervoor vinden met de nodige gegevens.

Wat ik wel ruimschoots kan vinden zijn onderzoeken/feiten waaruit blijkt dat het aantal goedkope huurwoningen in Amsterdam veel groter is dan het aantal huishoudens met een laag inkomen. En dat het aantal huishoudens met een midden- of hoog inkomen veel groter is dan het aantal duurdere woningen. Een deel van deze huishoudens kan dan ook niet anders dan in een (te) goedkope huurwoning wonen. Waardoor het lijkt alsof er te weinig goedkope huurwoningen zijn.

Zie bijvoorbeeld het rapport 'wonen in Amsterdam 2005' Hoofdstuk 4 (zie onderaan voor conclusie):  http://www.afwc.nl/pdfs/WIA2005_deel1.pdf

Veel families uit de middenklasse trekken dus weg uit Amsterdam om in omliggende gemeente te gaan wonen. Dit in tegen stelling tot huishoudens met een laag inkomen. Wat uiteraard een slechte zaak is voor de leefbaarheid van een buurt (meer diversiteit is meer leefbaarheid).

Wat ik dus graag zou willen weten is het volgende:

Hoe komen jullie tot de redenatie dat er een direct verband ligt tussen het terugbrengen van het aantal sociale huurwoningen en de groei van wachtlijsten voor sociale huurwoningen?

Waarom zijn jullie tegen een betere verdeling van de huizenmarkt ten opzichte van de verdeling van huishouden in Amsterdam (wat dus inhoud dat het aantal goedkope huurwoningen moet worden teruggebracht)?

Waarom focussen jullie je zo op wachtlijsen?
Elk huishouden wat immers momenteel in Amsterdam woont zal altijd een woning in Amsterdam hebben. Het enige nadelige wat voor kan komen is dat een huishouden moet verhuizen naar een ander deel in Amsterdam. Dit is echter om een beter spreiding van sociale woningbouw te realiseren en in elke wijk een gelijk percentage goedkoop/midden/rijk te creeeren. Wat uiteraard ten goede komt aan de leefbaarheid van de buurt.

PS. Dit gaat dus over de huizenproblematiek in Amsterdam in zijn geheel en niet over de situatie mbt het Bakker Blok.

Met vriendelijk groet,

Daniel

Conlcusie hoofdstuk 4 'Woningen en Bewoners'
pagina 55:

In dit hoofdstuk is de woningvoorraad van Amsterdam uitgezet tegen de Amsterdamse huishoudens. De centrale vraag is in hoeverre de woningvoorraad aansluit
op de huishoudens qua inkomen en huishoudensgrootte. De (theoretische) overmaat aan goedkope huurwoningen is licht gedaald ten opzichte van 2003. Dit is het gevolg van het feit dat de kernvoorraad+ is gedaald met 9.670 woningen, oftewel bijna 3 procentpunten ten opzichte van de totale woningvoorraad. Tegelijkertijd is de primaire doelgroep licht gegroeid ten opzichte van 2003 (met ongeveer 2.000 huishoudens). Deze overmaat aan goedkope woningen betekent tegelijkertijd nog steeds een tekort aan duurdere huurwoningen en koopwoningen. Het aantal huishoudens met een midden- of hoog inkomen is veel groter dan het aantal duurdere woningen. Een deel van deze huishoudens kan dan ook niet anders dan in een (te) goedkope huurwoning wonen. Duidelijk is wel dat het gestegen aanbod aan koopwoningen ervoor heeft gezorgd dat een deel van de hogere inkomens de stap van een goedkope woning naar een koopwoning heeft kunnen maken: 9,7% van de huishoudens met een inkomen boven de ziekenfondsgrens woonde in 2005 in de kernvoorraad terwijl dit in 2003 nog 13% was.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.