english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Dagboek van 'n clown in Wichmannsdorf
H. Salavila - 15.06.2007 10:57

Tijdens de G8 in Heiligendamm waren er 3 camps. Het overgrote deel van de clowns verbleef in het clownsbarrio in Camp Wichmannsdorf. Aan de hand van mijn 'dagboek' is hier 'n overzichtje van de meeste clownacties vanuit Wichmannsdorf.
Mijn reis liep via Keulen en Bombomdrom naar Heiligendamm.


Di. 29 mei: Clownetentje en laatste voorbereidende meeting van de gaggle (clownsgroep) in Keulen.

Wo. 30 mei: De eerste Keulse clowns komen aan in Bioranch Zempow in de omgeving van het geplande militaire oefenterrein Bombomdrom. Nachtelijke clowndiscussies bij kampvuur. Idyllische omgeving.

Do. 31 mei: Voorbereiden Bombomdromactie; iedereen is clownkleding aan het pimpen.

Vr. 1 juni: vertrek naar 'n camping die nog dichterbij het oefenterrein ligt. De Russen hebben tientallen jaren bommen afgeworpen op het terrein (en soms ook wel eens ernaast); de bevolking is tegen meer van het (vroegere) zelfde. Meer dan 100 clowns marcheren samen naar de de demo en manifestatie. Daar aangekomen wil de politie dat de weg 'vrij' gemaakt wordt. Maar met clowns erop is de weg pas echt vrij! Samen met de demonstranten naar het vroegere Russische commandocentrum midden op het terrein. Niet toegestaan door de politie; maar ze zijn zo slim niet in te grijpen. Muziek, sprekers (roze) dans; geweldige sfeer. Goed (voku) eten. Deel van demonstranten en clowns brengt de nacht door op het terrein. Het vroegere commandocentrum krijgt 'n mooi roze kleurtje en wordt verder versierd met spandoeken e.d.

Za. 2 juni: Grote demo met tienduizenden demonstranten in Rostock. Eindigt in het havengebied met 'n kleine hoeveelheid stenen, veel traangas en pepperspray. Enkele clowns worden flink in de ogen gespoten door de bullen. Lenzen worden weggegooid.
Er is veel gelegenheid om tussen de linies polizei en demonstranten te spelen door clowns. Leuker dan die hele demo!

Zo. 3 juni: Enkele tientallen clowns willen vanwege de landbouw-actiedag uiteindelijk bij het Gentechveld terrecht komen. In Bad Doberan volgt 'n lang oponthoud en controle door de groene geuniformeerden. Dat schiet dus niet op; eenmaal vrij kiezen we als target de McDonalds. Daar volgt 'n uitgebreid ontbijt met McDonalds afval en meegenomen bananeschillen, biologische (rotte) tomaten en slabladeren. Pardon; ik bedoel we hebben 'n heerlijk gevecht met deze etenswaren en afvaltroep.
Na afloop wordt alles opgeruimd. Terug in de auto (om verder te gaan) arriveren circa 100 politietypes. Iedereen wordt in of buiten de auto vastgehouden. Duitsers krijgen 'n platsverweis (o.i.d.); 'n papiertje met bevel om in de komende dagen weg te blijven van die plek. Buitenlanders worden binnenstebuiten gekeerd op zoek naar de 'veiligheidsstelling' van 250 Euro. Sommige clowns hebben geld bij zich (tot 70 Euro); dat zijn ze voorlopig en waarschijnlijk definitief kwijt. De meeste vrouwelijke clowns moeten zich helemaal uitkleden wanneer de smeris op zoek is naar poen. Gedreigd wordt er met opsluiten (12 tot 15 uur), maar uiteindelijk is iedereen vrij tegen 21.00 uur. Hulp van fantastische advocaat en Legal Team!

Ma. 4 juni: Migrantendemo (met minstens 10.000 demonstranten) in Rostock. Demo vanwege de positie van mensen zonder papieren. Urenlang wordt het vertrek van de demo onmogelijk gemaakt door de politie. Clowns spelen en beveiligen tussen de linie smerissen en het gele blok van migranten. Als de demo eindelijk vertrekt, gaan de clowns naar de flanken en uiteindelijk vertrekken ze voorbij de kop van de demo helemaal voor de politie en assisteren de bevelvoerende politiebobo.

Di. 5 juni: Workshops in het Clownsbarrio: drillen, acrobatiek, 5-vingertechniek, buffoon. In de avond is er vanuit Wichmannsdorf 'n demo tegen het absurde politie-optreden (je kunt het camp bijna niet verlaten zonder politie-escorte). Al gauw na vertrek worden we tegengehouden door 'n linie polizei. Sommige demonstranten zijn omsingeld door politie. Andere clowns en demonstranten weten via allerlei groene sluipwegen de politie te 'omsingelen'. Een solidaire buurtbewoonster maakt de chaos compleet door haar huis en tuin open te stellen voor clowns. Uiteindelijk geeft de smeris het op (voor hen wordt het te gecompliceerd) en kan de tocht worden voortgezet naar Bad Kuhlungsborn.

Wo. 6 juni: Dwars door de bossen sluipt in alle vroegte 'n geheime operatie van circa 200 clowns. Een geslaagde poging om bij het hek ter hoogte van Bollhagen (zuidwestelijk van Heiligendamm) te komen. In de omgeving van 'n enorme wei (200 meter van het hek voorbij de Wittenbecker Tannen) volgt een 'veldslag' met de politie. De groene geuniformeerden doen 'n poging iedereen in te sluiten op de wei. Dat mislukt grandioos. Onderhandelingen volgen; na 'n tijdelijke terugtocht (en het vertrek van veel politie) weet 'n deel van de clowns alsnog in de buurt van het hek te komen. Andere gaggles gaan in de omgeving van Steffenshagen de politie helpen met verkeersregelen. Er gebeurt nog iets heel leuks, maar dat verhaal is waarschijnlijk te lezen in de volgende 'Buiten de Orde'.

Do. 7 juni: Naast de blokkades zijn er decentrale acties van clowns. De politie krijgt het er druk mee. Veel gaggles maken 's middags op de fiets de omgeving (on?)veilig. De Keulse clownarmy gaat bijvoorbeeld weer de politie assisteren met het verkeer.
In Bad Kuhlungsborn hangt 'n gespannen sfeer: er wordt 'n cameraman uit de alternatieve media gearresteerd. Verlies even mijn clown en roep mee: "Pressefreiheit!".
Ook het Franse clownbataljon vertrekt naar Bad Kuhlingsborn. Deze keer om in het verboden water van het persstrand te gaan zwemmen en spelen. Voorbij hun hekwerk. Na korte tijd: beveiligingsbeambten, politie in galop en vooral heel veel camera's. Tussen de 30 en 40 fotografen en cameraploegen volgen vanaf het persstrand de illegale zwempartij. De (vooral) Franse clowns roepen naar de media achter hun hek: "Maak je geen zorgen; we bellen 'n advocaat! Blijf rustig; jullie komen zeker vrij!".

Vr. 8 juni: Streetparty wordt ingesloten in Bad Kuhlungsborn. Ook clowns raken opgesloten. Enkelen weten te ontsnappen. Andere clowns proberen de politie te bewegen om iedereen vrij te laten. Via wat chaos en 'n ontsnapping via tuinen lukt dat uiteindelijk ook. De clowns vertrekken naar de boulevard waar 'n podium van 'n Duitse TV-zender wordt bezet. Politie duwt en slaat clowns van het podium. Er vallen 'n paar gewonden. Uiteindelijk vindt de geplande, afsluitende clownpersconferentie plaats in de buurt van het podium. In 8 verschillende talen wordt o.a. aangegeven dat 8 slechte regeringsclowns na deze middag niet meer vast zullen zitten achter hun hekken in Heiligendamm. De G8 is voorbij! De clowns van de persconferentie eindigen door weg te stuiven: squatter!

Za 9 juni: Kiss and say goodbye. Nog 'n beetje netwerken voor toekomstige clownacties; zelf ga ik het weekend naar Hamburg. Geleidelijke overgang naar de 'normale' wereld: St. Pauli. Unieke plek, fantastische mensen.



COMING SOON (sept. 07): probably an English spoken gaggle (group of clowns) in Amsterdam. If you live in Amsterdam and you like the idea of being part of a motivated group of clowns searching for new (situatinist) actionforms; please contact  clownarmy@ddh.nl
Some clowns from Wichmannsdorf are moving to Amsterdam!





- E-Mail: clownarmy@ddh.nl
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme G8 globalisering kunst, cultuur en muziek vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
PS bij het dagboek van 'n clown  
H. Salavila - 15.06.2007 15:31

Grootste winstpunt waren natuurlijk de effectieve blokkades op do. 7 en vr. 8 juni waar duizenden activisten aan meededen. Zoals tijdens 'n clownmeeting in Camp Wichmannsdorf iemand uit het 'zwarte blok' clowns kwam bedanken voor hun inzet, is ook omgedraaid veel dank verschuldigd aan deze (en andere) activisten.
Bush en cs konden natuurlijk niet in zee gedreven worden; wel was vervoer over water noodzakelijk (voor verkeer van journalisten) en extra inzet van helikopters vanwege de blokkades.

Camp Wichmannsdorf werd flink geintimideerd: levensgevaarlijke (superlage) maneuvres van 'n gevechtsvliegtuig. Nog vaker kwamen legerhelikopters laag overvliegen. Zelfs op za. 9 werd nog gespioneerd. Voordeel: door de vroege vluchten van de helikopters hoefde je 'n aantal dagen geen wekker meer te zetten (ergens tussen 07.00 en 08.00 werd je hierdoor vanzelf wel wakker).

Reactie van de bevolking: voor sommige Duitsers valt het leven niet mee als de bestaande orde even wordt verstoord. Het dagblad Bild wist dat gevoel flink op te fokken. Dus niet zo warm en hartelijk als tijdens de G8 protesten in 2005 in Schotland. Een minderheid van localo's heeft moeite met kijken of lachen tijdens acties; het liefst negeren ze het. Positieve reacties overheersen. Vooral in Bad Kuhlungsborn krijgen clowns door verschillende winkeliers appels en bananen aangeboden. Een Duitser bedankt een paar clowns en wil zelfs 5 Euro geven voor ijs. (IJs, bananen en chocolade zijn het favoriete clownsmenu). Vaak worden we overladen met enthousiaste reacties. En lachen... ja, er zijn ook heel veel Duitsers die wel kunnen lachen tijdens clownacties.

In NL bleek in de burgerlijke media weinig aandacht te zijn geweest voor de acties, des te meer in de Duitse media en naar ik vermoed ook in andere delen van de wereld.
Last but not least: geweldige clowns leren, waaronder 'n paar echt geniale 'gekken'. Met heel veel inspiratie naar huis!


E-Mail: clownarmy@ddh.nl
Clownfilmpjes 
H. Salavila - 22.06.2007 11:06

Van de clownacties rond Heiligendamm zijn veel filmpjes gemaakt. Veel Duitstalige info over de clownacties, wat foto's, filmpjes en links naar filmpjes zijn te zien via:

www.wendlandclown.twoday.net

E-Mail: clownarmy@ddh.nl
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.