english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Wereldraad van Kerken besluit tot meer actie
Adri Nieuwhof - 29.06.2007 08:19

"De kerken zijn nu wakker geworden over de problemen die in het Midden-Oosten spelen, op een manier die nog niet eerder is vertoond. De vorige keer dat wij dit meemaakten was toen wij tegen apartheid vochten in Afrika. Dit is een andere apartheid", dat zei dominee Sam Kobia, algemeen secretaris van de Wereldraad

De kerken zijn wakker geworden over de problemen in Palestina en Israël
De kerken zijn wakker geworden over de problemen in Palestina en Israël

Meer dan 130 vertegenwoordigers van kerken en christelijke organisaties bezochten in Amman, in Jordanië, de conferentie van de Wereldraad van Kerken over vrede en rechtvaardigheid in het Midden-Oosten. De Wereld van Kerken verenigt meer dan 340 kerken uit ruim honderd landen, die samen circa 550 miljoen christenen vertegenwoordigen.

Tijd voor actie

De slotverklaring van de conferentie, de Oproep van Amman 1, opent met het pleidooi dat Palestijnse christenen uit de bezette gebieden en Israël deden aan hun broeders en zusters over de hele wereld: '”Genoeg is genoeg. Gen woorden zonder daden. Het is tijd voor actie”.

De conferentie stemde in met het besluit van het centraal comité van de Wereldraad om het Palestina Israël Oecumenisch Forum in het leven te roepen. Dit forum gaat met de kerken werken aan de belangenbehartiging rond vrede, gericht op de beëindiging van de illegale bezetting in overeenstemming met VN-resoluties. Het zal ook laten zien dat zij betrokken is bij interreligieuze actie voor vrede, rechtvaardigheid voor alle mensen in de regio”.

De Oproep tot actie van Amman gaat uit van een aantal vooronderstellingen, bijvoorbeeld dat VN-resoluties de basis vormen voor vrede en dat de Conventies van Genève van toepassing zijn; dat het Palestijnse volk recht heeft op zelfbeschikking en recht op terugkeer; dat een twee-statenoplossing politiek, geografisch, economisch en sociaal levensvatbaar moet zijn; dat Jeruzalem een open, toegankelijke, inclusieve en gedeelde stad moet zijn; en dat de Israëlische nederzettingen en de muur op bezet gebied illegaal en een obstakel voor vrede zijn.

Het Palestina Israël Oecumenisch Forum zal strategieën ontwikkelen die gericht zijn op vrede, en die maatregelen omvat, ook op economisch gebied, die bijdragen aan de beëindiging van de bezetting en duurzame groei en ontwikkeling”.

Eerdere oproep tot economische druk

Op 21 februari 2005 moedigde het 150 leden tellende Centraal Comité van de Wereldraad van Kerken de aangesloten lidkerken aan om economische maatregelen serieus in overweging te nemen als een manier om aan vrede in het Midden-Oosten te werken. De Wereldraad stimuleerde haar leden om niet economisch betrokken te raken bij illegale activiteiten die verband houden met de Israëlische bezetting2 Algemeen secretaris van de Wereldraad Sam Kobia reageerde op kritiek die zijn organisatie had gekregen voor deze oproep tot economische druk op Israël als middel voor vrede. In zijn toespraak voor de jaarvergadering van de International Council of Christians and Jews op 24 juli 2005, herinnerde hij het publiek eraan dat de Wereldraad anti-semitisme had afgewezen als een “zonde tegen God en de mens”. Niet elke kritiek op Israël of het beleid dat Israël voert, kan worden afgedaan als anti-semitisch, zei Kobia.

Uitdagingen

De Oproep tot actie van Amman benoemt ook een aantal uitdagingen waar de kerken voor staan, als zij willen bijdragen aan vrede in het Midden-Oosten. “Laat uw stem horen, samen met die van ons, zodat wij met kracht de waarheid spreken, en laten we durven het onrecht dat we zien en ervaren te benoemen. De ilegale bezetting heeft in deze gekwelde gebieden twee generaties al van levens beroofd, en bedreigt de volgende generatie met hopeloosheid en woede. (..) Neem het risico dat u wordt beschimpt en beledigd als u met deze oproep naast ons en onze Palestijnse broeders en zusters van alle religies gaat staan, en wij openlijk de mogelijkheid afwijzen dat de bezetting nog voortduurt. (..) Sta er op – samen met ons – dat alle mensen die verdreven zijn, alle vluchtelingen, het recht hebben om terug te keren”.

Inspiratie

De oecumenische Werkgroep Keerpunt zet zich in voor echtvaardige vrede in Palestina en Israël. On 8 June 2007 organiseerde de werkgroep een studiemiddag over hoe kerken en christenen verder gaan na 40 jaar Israëlische bezetting. Hajo Meijer, secretaris van een Een Ander Joods Geluid sprak daar inspirerende woorden. Meijer gaf aan dat er geen machtsevenwicht is tussen Israël en de Palestijnen, en dat om die reden de buitenwereld tussenbeide moet komen door druk uit te oefenen op Israël. Kerken hebben aanzienlijke invloed en zouden deze invloed moeten aanwenden. Meijer, die de gruwelen van Auschwitz overleefde, herinnerde het publiek eraan dat “christelijke Nederlanders hem tijdens de Duitse bezetting probeerden te beschermen. Zij zetten hiermee ook hun eigen leven op het spel. Wat ik nu van u vraag is minder ingrijpend. Bij het onder druk zetten van Israël loopt u geen persoonlijk, fysiek gevaar. Hiervoor is alleen de morele moed om te handelen nodig.”

 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.