english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Burgerinspectie kamp Zeist
nn - 24.09.2007 16:56

Op zaterdag 15 september is door Platform burgerinspectie Kamp Zeist een oproep gedaan om de vluchtelingengevangenis, door de overheid eufemistisch detentiecentrum genoemd, kamp Zeist te inspecteren. Vluchtelingen worden er onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten met als enige ‘misdaad’ het betreden van Nederland. Wij vinden het verwerpelijk dat een regering mensen illegaal verklaard en de praktijken in de gevangenissen voor de Nederlandse bevolking verborgen wil houden. Onmiddelijke sluiting van de gevangenis is onze eis.

Net als vele andere inspecteurs, gaven ook wij gehoor aan de oproep voor inspectie. Zaterdagmiddag stonden we daarom aan de achterkant van het terrein bij het hek, klaar om er overheen te gaan en, als het zover zou komen, hiervoor opgepakt te worden.
We konden de manifestatie aan de voorkant van het detentiecomplex goed horen, de vluchtelingen binnen zullen onze aanwezigheid waarschijnlijk ook hebben meegekregen.
De bewaking aan de kant waar wij het hek over gingen was niet in hele grote getalen aanwezig, slechts 2 kampbeulen van het detentiecentrum, waardoor we al snel toegang tot het terrein hadden gekregen. Eenmaal op het terrein probeerden we een toegang te vinden om achter de 5 meter hoge muur te komen, achter deze muur worden de vluchtelingen uit het zicht gehouden van het publiek. Een deur in de muur bleek gesloten te zijn, we moesten dus andere manieren vinden om binnen te komen. De kampbeulen kregen inmiddels hulp van de toegesnelde ME en om niet meteen in handen te vallen van de politie besloten we naar links uit te wijken om te kijken of we andere inspectiegroepen konden ondersteunen, danwel door te gaan met de inspectie van de vluchtelingengevangenis. Eenmaal de hoek om zagen we in de verte een linie ME staan die een andere inspectiegroep verhinderd had het terrien op te gaan. Gewaarschuwd door collega’s kwamen ze op ons af, evenals een busje vol ME’ers. We werden hierdoor aan twee kanten ingesloten en zagen ons genoodzaakt om de inspectie te beeindigen.

Een ander groepje wist echter de surveillance volledig te omzeilen. De moeilijkheid was dat een hek de toegang tot het Kamp belemmerde. Dit hek wordt ingeklemd tussen twee wegen waardoor de bewaking vrij baan heeft auto’s, motors, paarden en voetvolk in te zetten en bovendien een bijzonder goed zicht heeft op ieder die zich op deze weg bevindt. Het kleine groepje wist precies nadat een bewakingsauto gepasseerd was aan de andere kant van het hek te geraken. Daarna vervolgden wij onze weg zo snel mogelijk dwars door het bos om uit te komen bij het kantoor van de Securicor. Dit bedrijf bemant de meeste vluchtelingenkampen en is daarom mede schuldig aan de langdurige opsluiting van vluchtelingen. Het kantoor werd door een deel van de groep getorpedeerd met rookbommen, op deze wijze een brand simulerend die de aandacht op het pand moest vestigen en afleiden van andere locaties.
Wij drongen verder het terrein op richting een ander gebouw. We waren inmiddels opgesplitst en moesten enige tijd dekking zoeken aangezien onze eerste actie niet ongemerkt was gebleven. In totaal werden we gepasseerd door een dozijn militairen, agenten en bewakers. Grappig genoeg konden ze ons niet vinden. Uit hun gesprekken af te leiden scheten ze ook nog eens in hun broek voor deze enge indringers.
Daar lagen we dan in de bosjes, terwijl we gekomen waren om de vluchtelingen binnen te ondersteunen. Daarom vervolgden we onze weg om eens te inspecteren wat er op dit hermetisch afgesloten terrein voor een praktijken gaande zijn. Een van de problemen waar we op stuitten was de alomtegenwoordigheid van het hekwerk, die de doorgang ernstig hinderde. Daarop knipten enkelen van ons een hek door om toegang te verschaffen tot een veldje. Frappant was dat daarop een soort kerkklok stond. Deze werd door ons herhaaldelijk geluid om onze aanwezigheid kenbaar te maken aan de mensen in het gevang.
We zochten weer dekking onder wat struiken, maar wisten dat het einde van onze actie genaderd was. Uiteindelijk werden sommigen van ons ingerekend, terwijl anderen via dezelfde weg wisten te ontkomen.
Helaas hebben we de vluchtelingen niet weten te bereiken en zijn zodoende niet in staat geweest om te controleren onder welke omstandigheden ze vast zitten. Toch leerde een half uurtje op het terrein ons dat situatie schokkend is. Je moet je een militaire omgeving en regime voorstellen die wordt gedomineerd door patrouilles van bewapende krachten (soms met honden), cameracontrole en hekken. Hier worden dus mensen hun vrijheid ontzegd omdat de overheid hun een illegale status gegeven heeft.
Wíj zijn nu allemaal weer vrij, terwijl de vluchtelingen nog steeds vast zitten. Opsluiting is niets anders dan een psychische en fysieke marteling om mensen volledig te breken. Dit terwijl ze opvang en ondersteuning verdienen nadat ze gevlucht zijn uit hun land wegens verscheidene redenen. In veel gevallen is het Westerse beleid schuldig aan de creatie en instandhouding van de situatie in die landen, zoals armoede, uitbuiting door het Westerse bedrijfsleven, oorlog en tirannie. Voor het Westerse economische model, het kapitalisme, is het noodzakelijk om over goedkope arbeidskrachten, goedkope grondstoffen en omkoopbare regeringen te kunnen beschikken. Het gevolg hiervan, de ongelijke verdeling van welvaart in de wereld, dwingt grote groepen mensen huis en haard te verlaten op zoek naar een beter leven. Vluchtelingen zijn het symptoom van de uitbuiting door Westerse bedrijven en politiek. Met Fort Europa worden deze symptomen bestreden, het probleem blijft. Dus bouwt de Nederlandse overheid gestaag verder aan nieuwe ‘goedkopere en efficientere’ detentiecentra.

Zolang het mogelijk is dat een staat mensen illegaal verklaard en opsluit, zien wij ons genoodzaakt door te gaan met acties. Wij roepen iedereen op die dezelfde woede en verontwaardiging voelt, zich te verzetten tegen dit verwerpelijke beleid van uitsluiting en opsluiting. De volgende keer komen we verder!

Geen grenzen, geen naties, stop deportaties!
Wij buigen ons hoofd voor de slachtoffers en ballen onze vuist voor de daders.

 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme europa vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis

aanvullingen
durf te denken! 
kim - 13.10.2007 12:21

Op de website www.durftedenken.nl staat een filmpje over de actie bij kamp zeist.
Reageer gerust! Mag ook met video bootschap!


Website: http://www.durftedenken.nl
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.