english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
GroenFront! bezet toevoer E.on kolencentrale (Maasvlakte)
GroenFront! - 08.12.2007 09:22

Deze ochtend hebben GroenFront!-activisten op de Maasvlakte (Rotterdam) de kolentoevoer van de centrale van energiegigant E.on bezet. Vanwege de internationale klimaattop op Bali is 8 december wereldwijd uitgroepen tot klimaatactiedag. De sterke toename van het aantal kolencentrales is de grootste bedreiging voor het klimaat, ook in Nederland. De actie is een protest tegen de bouwplannen van E.on, voor een nieuwe kolencentrale pal naast de bestaande centrale op de Maasvlakte. [English]





Activisten hebben zich vastgeketend aan de transportbanden waarmee de kolen naar de centrale worden vervoerd. ?De centrale zelf is niet stilgelegd, E.on heeft genoeg kolen in voorraad om voorlopig mee vooruit te kunnen? aldus GroenFront!-activist Flip. GroenFront! wil zolang mogelijk blijven zitten. Zij eisen het schrappen van de bouwplannen voor de nieuwe kolencentrale. ?Laat deze actie een waarschuwing zijn voor E.on?, vervolgt Flip.

Er zijn in Nederland plannen voor vijf nieuwe kolencentrales. E.on doet zijn best om komend voorjaar als eerst te gaan bouwen. De kolencentrales staan lijnrecht tegenover de klimaatambities van Nederland en Rotterdam. Steenkool is de meest vervuilende energiebron, niet alleen door de uitstoot van CO2, maar ook van zware metalen, fijnstof en radioactieve deeltjes. De bouw van de kolencentrales maakt van iedere poging om echt iets te doen aan de klimaatcrisis, bij voorbaat al een mislukking. Bovendien staan de kolencentrales duurzame energie in de weg door de het innemen van ruimte op het hoogspanningsnet en door het opslokken van investerings- en onderzoeksgeld.

E.on verdedigt zich met de PR-termen 'Schone Kolen' en het 'Capture Ready' maken van de centrale. Beide argumenten zijn aantoonbaar gebaseerd op drijfzand. De winning van kolen is extreem vervuilend; 'Schone Kolen' bestaan niet. In de kolengebieden van de VS, Colombia, Indonesië en Zuid Afrika worden grote gebieden verwoest en wordt grond en water ernstig vervuilt. In de kolenmijnen worden arbeiders uitgebuit en komen er jaarlijks duizenden mijnwerkers om het leven.

Het 'Capture Ready' maken van E.on is niets minder dan bedrog. Het afvangen en opslaan van CO2 is een techniek die nog in de kinderschoenen staat en zeer energie-intensief en duur is. Het rendement van een centrale loopt terug met wel 24% tot 40%.

Geen energie uit kolen. Wat dan wel? Flip: 'Naast decentrale en werkelijk duurzame energie is het vooral een kwestie van minder energie. Duurzame energie heeft ook grenzen. Willen we snel genoeg kunnen reageren op het schaarser worden van fossiele brandstoffen en de klimaatcrisis, dan zullen we op een andere manier van moeten leven en afstappen van dogmatische economische groei. Meer lol met minder nieuwe spullen.'



[Sint en Piet storten steenkolen in hoofdkantoren energiebedrijven]


Website: http://www.groenfront.nl
 

Lees meer over: natuur, dier en mens wereldcrisis

aanvullingen
[Update 09:35] 
GroenFront! - 08.12.2007 09:38

De transportbanden waarover de kolen aangevoerd worden zijn stilgelegd.
Meer info volgt...

Website: http://www.groenfront.nl
 
[Update 10:00] 
GroenFront! - 08.12.2007 10:06

Medewerkers van E.on gedroegen zich intimiderend tegenover activisten. Inmiddels is de politie aanwezig en zij hebben de medewerkers duidelijk gemaakt dat ze zich rustig moeten houden.


Website: http://www.groenfront.nl
 
GroenFront! verhindert kolentoevoer E-on 
rietje - 08.12.2007 11:02




Milieuactivisten van GroenFront! hebben zaterdagochtend twee transportbanden van de kolencentrale E.on op de Maasvlakte stilgelegd. Ze protesteren tegen de bouw van nieuwe kolencentrales in het land. Op de klimaattop in Bali is 8 december uitgeroepen tot klimaatactiedag.

Zaterdagochtend rond 9 uur begaven twintig actievoerders zich op het terrein van de kolencentrale van energieproducent E-on op de Rotterdamse Maasvlakte. Onder toeziend oog van verbouwereerde werknemers werden twee transportbanden met de noodknop stopgezet, waarna vier activisten zich met zogenoemde lockons (stalen buizen waarin de arm wordt stoken en gehaakt) vastketenden. Hiermee werd de kolentoevoer van de voorraadplaats naar de centrale stilgelegd.

Het ophangen van het spandoek 'Stoppen met kolen!' aan een grijpmachine kostte volgens woordvoerder Flip aanzienlijk meer moeite, maar uiteindelijk hing dat ding ook. De politie was snel ter plaatse en kreeg te horen dat de actievoerders niet vrijwillig zouden vertrekken. Aangezien het ontmantelen van een lockon met gespecialiseerd personeel (BraTra van de ME) dient te gebeuren, zal dit enige tijd gaan duren.

Onderwijl konden de agenten zich bezig houden met het tot bedaren brengen van oververhit personeel dat aanstalten maakte de actievoerders eigenhandig te verwijderen. "De centrale zelf is niet stilgelegd, E.on heeft genoeg kolen in voorraad om voorlopig mee vooruit te kunnen", aldus GroenFront!-activist Flip. GroenFront! wil zolang mogelijk blijven zitten. De actiegroep eist het schrappen van de bouwplannen voor nieuwe kolencentrales.

Er zijn in Nederland plannen voor de bouw van vijf nieuwe kolencentrales. E.on doet zijn best om komend voorjaar als eerste te gaan bouwen. "De kolencentrales staan lijnrecht tegenover de klimaatambities van Nederland en Rotterdam. Steenkool is de meest vervuilende energiebron, niet alleen door de uitstoot van CO2, maar ook van zware metalen, fijnstof en radioactieve deeltjes. De bouw van de kolencentrales maakt van iedere poging om echt iets te doen aan de klimaatcrisis, bij voorbaat al een mislukking."

Bovendien staan volgens GroenFront! de kolencentrales duurzame energie in de weg door de het innemen van ruimte op het hoogspanningsnet en door het opslokken van investerings- en onderzoeksgeld. "E.on verdedigt haar beleid met de PR-termen 'Schone Kolen' en het 'Capture Ready' maken van de centrale. Beide argumenten zijn aantoonbaar gebaseerd op drijfzand. De winning van kolen is extreem vervuilend; 'Schone Kolen' bestaan niet."

Eind november kwam GroenFront! eerder in actie tegen de bouw van kolencentrales. Ecopieten onder aanvoering van Sinterklaas strooiden kwistig met kolen rond in de kantoren van energieproducenten Essent, E.on, Electrabel en RWE, alle vier betrokken bij de bouw van nieuwe kolencentrales in Nederland.

Bron: Ravage Digi


Website: http://www.ravagedigitaal.org
 
[Update 11:17] 
GroenFront! - 08.12.2007 11:19

Eo.n heeft een grote oplegger (vrachtwagen) geregeld om de steenkolen vanaf de kolenberg naar de centrale te vervoeren. De activisten houden namelijk nog steeds de transportbanden geblokkeerd.

De politie heeft aan enkele activisten gevraagd of zij -op vrijwillige basis- hun ID wilden tonen.

E-Mail: www.groenfront.nl
Persbericht 12:00 
GroenFront! - 08.12.2007 12:27

Activisten weigeren gesprek - E.on komt in de problemen - Blokkade kolencentrale succesvol

De blokkade van de kolencentrale van E.on door GroenFront! is succesvol. Sinds vanochtend 9:00 heeft GroenFront! de transportbanden geblokkeerd. Op deze manier kunnen er geen kolen meer aangevoerd worden naar de kolencentrale. E.on heeft nu een vrachtwagen laten komen, om op die manier alsnog een kleine hoeveelheid kolen aan te kunnen voeren.

De leidinggevende van de kolencentrale vroegen om een gesprek achter gesloten deuren met de activisten. Dit is door de GroenFront!-activisten geweigerd. Zij willen graag een gesprek aangaan, maar dan wel in de openbaarheid en over het klimaatbeleid van E.on. Hier was E.on helaas niet toe bereid.

Sinds het begin van de actie, verloopt alles voorspoedig. Kort na aanvang van de actie gedroeg het aanwezige E.on-persooneel zich intimiderend ten opzichten van de activisten, maar na de komst van de politie was dit minder. Het is nog niet duidelijk wat de politie gaat doen. Indien ze de activisten willen verwijderen, zullen er gespecialiseerde eenheden bijgehaald moeten worden. Activisten hebben zich op verschillende plaatsen vastgeketend aan de transportbanden.

Vanwege de klimaattop op Bali is 8 december uitgeroepen tot internationale actiedag voor het klimaat. In Nederland zijn 5 kolencentrales gepland. E.on wil begin volgend jaar al beginnen met bouwen. Steenkool is de meest vervuilende energiebron. De geplande 5 kolencentrales zullen even veel broeikasgassen uitstoten als het gehele Nederlandse wagenpark. Door de bouw van deze kolencentrales zijn de ambitieuze klimaatdoelstellingen van zowel de regering als de gemeente Rotterdam bij voorbaat gedoemd te mislukken.

Website: http://www.groenfront.nl
 
Eerste foto-tje 
GroenFront foto-pimp-team - 08.12.2007 13:45




Eerste foto. Sorry voor de slechte kwaliteit, het is gemaakt met een mobieltje. We hebben al veel moeite gedaan om de kwaliteit/formaat op te pimpen. Komen er nog een paar aan....

Website: http://www.groenfront.nl
 
Sfeer-impressie... 
GroenFront! - 08.12.2007 14:08










Hierbij een sfeer-impressie...

De foto's zijn gemaakt met een mobiele telefoon en daardoor is de kwaliteit niet al te best. We hebben ons best gedaan om de kwaliteit/formaat-verhouding nog enigszins op de krikken.
Hopelijk geeft het een beetje een beeld....
... 
... - 08.12.2007 14:10










...
... 
... - 08.12.2007 14:11










...
... 
... - 08.12.2007 14:12







...
[Update 14:25] 
GroenFront! - 08.12.2007 14:29

De activisten op het terrein van de kolencentrale die niet-vastgeketend zaten, worden nu gearresteerd en afgevoerd. Ook de Veiligheidscoordinator is gearesteerd. De buitenploeg wordt (nu nog) ongemoeid gelaten.

Er is nog geen BraTra gezien. BraTra is een speciale ME-eenheid die getraind is in o.a. het verwijderen van barricades en het weghalen van vastgeketende activisten.

Website: http://www.groenfront.nl
 
[Update 14:45] 
GroenFront! - 08.12.2007 14:50

De veiligheidscoordinator is zojuist min-of-meer weer 'vrijgelaten'. Ze mocht weer uit het politiebusje, maar zit nu wel gekoppeld aan een (hoge) politie-agent. Verder zijn 5 mensen die los op het terrein liepen gearresteerd. De mensen die vastgeketend zijn zitten allemaal nog op het terrein. Ook de buitenploeg is er nog. En nog steeds geen BraTra in zicht.

Website: http://www.groenfront.nl
 
[Update 15:10] 
GroenFront! - 08.12.2007 15:08

Een klimmer is samen met het grote spandoek door de politie weggeplukt en ook meegenomen. De activisten die vastgeketend zitten, hebben van de politie handboeien omgekregen. Dit terwijl ze nog steeds in een lock-on zaten. Dus behalve met een lock-on, zitten ze nu ook met politie-handboeien om. Erg bijzonder....

Website: http://www.groenfront.nl
 
[Update 15:45] 
GroenFront! - 08.12.2007 15:43

De arrestanten worden naar het Hoofdbureau van politie (Rotterdam) gebracht. De veiligheidscoordinator is ook weer gearresteerd/ingeladen. Er zijn nu in totaal 6 arrestanten.


Website: http://www.groenfront.nl
 
[Update 18:00] 
GroenFront! - 08.12.2007 18:16

De politie heeft alle lock-ers losgekregen en gearresteerd. Een van hen was in de gelegenheid om vanuit de politiebus te kunnen bellen. Ze zijn allemaal naar het hoofdbureau van politie aan de Coolsingel gebracht. In totaal zijn 10 mensen gearresteerd.

De buitenploeg heeft weg kunnen gaan zonder gearresteerd te worden.

Website: http://www.groenfront.nl
 
[Update 16:30] 
GroenFront! - 08.12.2007 18:17

Alle lock-ers (de mensen die vastgeketend zitten) zijn nog op het terrein. De buitenploeg is er ook nog. De BraTra is zojuist gearriveerd. Hoogstwaarschijnlijk is het BraTra Haaglanden. Tevens is er kort daarvoor een ambulance aangekomen. Dit is hoogstwaarschijnlijk enkel voor de zekerheid, met alle lock-ers gaat het namelijk (naar omstandigheden) goed.

Website: http://www.groenfront.nl
 
Foto's! 
GroenFoto! - 08.12.2007 18:38










...

Website: http://www.groenfront.nl
 
meer foto's 
GroenFoto! - 08.12.2007 18:43










...

Website: http://www.groenfront.nl
 
... 
GroenFoto! - 08.12.2007 18:49










Komt 'ie dan he!

Website: http://www.groenfront.nl\
 
... 
GroenFoto! - 08.12.2007 18:52










...

Website: http://www.groenfront.nl
 
[Update Arrestanten] 
GroenFront! - 08.12.2007 21:51

Alle 10 de arrestanten zijn in verzekering gesteld. De arrestanten zitten nog steeds op het Hoofdbureau van Rotterdam, aan de coolsingel.
Update arresto's 
Bolle - 09.12.2007 14:09

Alle tien de arresto's zijn beschuldigd van betreden van verboden terrein (wbvs 461), niet opvolgen bevel ambtenaar (wbvs 184) en openlijke geweldpleging in vereniging (141). Voor die laatste staat meer dan vier jaar cel max en daarvoor is iedereen in verzekering gesteld.

Volgens de advocaten gaat het goed met alle tien. Er is geregeld dat we vega eten langs mogen brengen, wat we nu gaan doen. Ook heeft de advocaat net gemeld dat de arresto's vandaag of morgen heengezonden worden met een dagvaarding op zak, wat ons een realistische inschatting lijkt.

Voor updates, info over evt. lawaaidemo etcetera bel AG Utrecht of houd indy in de gaten.

Nogmaals, ze zitten in in het Hoofdbureau van Rotterdam Centrum. Adres: Doelwater 5.
[Update Arrestanten] Vandaag vrij!  
GroenFront! - 10.12.2007 11:34

Alle arrestanten worden vandaag heengezonden met een dagvaarding!

Zie verder ook: E.on liegt en bedriegt!
 https://ssl.direkte-aktie.net/cms/groenfront.php?itemid=736

Website: http://www.groenfront.nl
 
Update Arrestanten] Nog niemand vrij..  
Groenfront! - 10.12.2007 16:26

Tot nu toe is er nog niemand vrijgekomen; de advokaten bellen nu met de politie over de voortgang.
Er is voor een derde maal veganistisch eten langsgebracht.


Website: http://www.groenfront.nl
 
Alle NN'ers vrij!!! 
Arrestantengroep - 10.12.2007 19:17

Alle NN'ers zijn rond 19:15 vrijgekomen, met de boodschap dat ook de rest op korte termijn vrij komt!
update arresto's 
AG - 10.12.2007 19:36

Zojuist heeft de arrestantengroep een telefoontje gehad, en alle arresto's zijn nu vrij!!!!!
Actiefoto's 
GroenFront! - 10.12.2007 22:50

Overzichts-foto vanaf de kolen-stort machine
Overzichts-foto vanaf de kolen-stort machine

Het ophangen van de spandoek bij windkracht 4 a 5
Het ophangen van de spandoek bij windkracht 4 a 5

Noodgrepen van de E.on, actie geslaagd!
Noodgrepen van de E.on, actie geslaagd!

Bij deze nog wat actie-foto's!

Website: http://www.groenfront.nl
 
nog wat foto's 
fotograaf - 11.12.2007 12:42

spandoek in hoge machine
spandoek in hoge machine

verbeterde versie van lockon op loopband
verbeterde versie van lockon op loopband

politie in gesprek met klimmers
politie in gesprek met klimmers

Hier nog een paar foto's van de aktie. Sorrie voor enkele dubbele, maar dit is de verbeterde versie. Kwaliteit van foto's zijn bij verzenden iets verslechterd.
en nog een paar 
fotograaf - 11.12.2007 12:44

lockons zitten bij de pijlen
lockons zitten bij de pijlen

klimmers druk met spandoek goed hangen
klimmers druk met spandoek goed hangen

eindelijk hangt het spandoek goed...
eindelijk hangt het spandoek goed...

...
en nog een paar foto's 
fotograaf - 11.12.2007 12:51

klimmer wordt tussen agenten afgevoerd
klimmer wordt tussen agenten afgevoerd

Hier met klimmer zichtbaar tussen agenten
Hier met klimmer zichtbaar tussen agenten

lockon groep met handboeien vast gezet...
lockon groep met handboeien vast gezet...

Deze foto's zijn de laatste gemaakt bij ontruiming van het terrein.

Een klimmer liet zich uit de kraan slepen, wat de agenten veel moeite kostte.
Beide lockon groepen werden door de politie met hun vrije hand vast gezet met handboeien. Zodat ze zich niet konden verplaatsen...??? Vooral bij de lockon groep boven leverde dat uiteindelijk problemen op nadat de veiligheidspersoon was afgevoerd. Zij konden niemand meer waarschuwen als ze zelf weg wilden. Er stond van de politie ook niemand meer bij om hun gezondheid in de gaten te houden.
verslagje 
klimmer - 12.12.2007 02:58

Zaterdag de 8e heeft GroenFront! de kolencentrale van de E.on geblokkeerd als protest tegen het bouwen van een nieuwe kolencentrale ernaast en tegen het stoken van kolen in het algemeen.

De bewaking was bang voor onze veiligheidspersoon en vluchtte snel weg toen ze haar zagen. Dat was mooi, want zo konden we snel alle stopknoppen indrukken en de machines opklimmen. Er waren twee lockgroepjes die zich allebei op de afgraafmachines hebben vastgelocked. Er was ook een klimgroepje wat in de middelste machine, die kolen stort bovenop de hopen, een spandoek van 3m bij 8m (ofzoiets) ging ophangen.

De lockers zaten vrij snel op hun plaats. Sommige werknemers vonden het niet zo tof en een van hen bedreigde een groepje zelfs met een stalen buis. Het was onduidelijk of hij het serieus bedoelde of niet. Bij het andere groepje wilden de werknemers in eerste instantie de machine gewoon aanzetten, maar dat kon de veiligheidspersoon gelukkig uit hun hoofd praten. De politie was er vrij snel, deed in eerste instantie vrij weinig maar natuurlijk durfden de e.on medewerkers niet echt veel meer.

De e.on had in het weekend blijkbaar geen regelmatig aanvoer van kolen via de overslagplaats en ondergrondse lopende band. Daarom waren ze voordat we aankwamen flink bezig met de machines die wij dus later stopzetten. Daardoor waren ze gedwongen om met graafmachine en een vrachtwagen met een open bak de kolenbergen te gaan afgraven. De centrale heeft niet stilgelegen, maar heeft sowieso natuurlijk ook een voorraad in de centrale zelf liggen. Maar we hebben ze wel flink in de weg gezeten.

Ondertussen hadden de klimmers het behoorlijk lastig. De machine was enkele tientallen meters hoog en er stond veel wind. 's Ochtends was het windkracht 4/5, 's middags was het 5/6. Omdat er nog geen eerdere ervaring was met dit soort machines was het behoorlijk zoeken naar de beste manier om het spandoek op te hangen. Het duurde daardoor uren voordat het spandoek strak en goed leesbaar ophing. Jammergenoeg na al die uren van noeste arbeid konden de klimmers niet lang van hun victorie genieten. De e.on besloot namelijk de kraan te draaien omdat de shovels onder de arm door moesten graven en dat niet mag van de cao. Omdat dit kon zonder gevaar voor de actievoerders konden zij dit ook niet tegenhouden. Een aardig mannetje van de e.on kwam dit melden en knoopte een hele discussie aan over de moderne centrale die veel zuiniger zou worden en veel milieuvriendelijker. De klimmers vroegen zich echter af hoe het dan zat met de zeer onveilige en milieuschadelijke winning van kolen en het feit dat de moderne centrale haar 'zuinigheid' en 'milieuvriendelijkheid'zou moeten halen van een techniek die nog uitgetest moet worden. Toen de stort-machine gedraaid was, was het spandoek helaas ook de andere kant opgedraaid waardoor het vanaf de weg gezien niet goed meer zichtbaar was. Gelukkig waren er nog wat fotoos gemaakt.

De politie was in eerste instantie heel vriendelijk. Ze wilden wel onderhandelen over geen arrestaties alleen moest dan wel iedereen zijn naam geven en zouden we allemaal een boete krijgen. Omdat wij een aantal mensen bij ons hadden die principieel anoniem willen blijven, heeft niemand (behalve de veiligheidspersonen) hun naam gegeven. Wij wilden wel toezeggen dat we op een bepaalde tijd weg zouden zijn als zij ons een vrije aftocht gaven. Dat wilden zij weer niet, dus hebben ze ons uiteindelijk toch allemaal gearresteerd.

Ze begonnen bij alle buddies van de lockers en de klimmers (die immers ook niet gelocked zaten). De veiligheidspersoon mocht bij de lockers blijven, maar is daarna ook gearresteerd. De lockers zijn losgehaald door de BraTra Rotterdam (HIJ BESTAAT HIJ BESTAAT - wie had dat ooit gedacht). Ze waren al 15 jaar niet meer actief geweest, maar laatst voor de eerste keer weer bij Greenpeace. Ze wilden de lockons openmaken met snijbranders!! Dat hadden ze blijkbaar ook bij Greenpeace gedaan, met grote brandwonden tot gevolg. De lockers vroegen toen zelf om een slijptol en gelukkig hadden ze die ook, maar ze hebben geslepen zonder koeling. Oftewel jongens: jullie hebben nog heel wat te leren van je collega's verder in het land!

Alle 10 arrestanten zijn naar het hoofdbureau van politie Rotterdam gebracht. (doelwater - haagseveer) Dat staat bekend als een van de meest klotigste bureau's van Rotterdam (samen met Marconiplein) en die reputatie hebben ze redelijk waar gemaakt.

Ze hebben de eerste dag bijvoorbeeld gezegd dat we 's avonds weg mochten, maar dat werd opeens 2 dagen later. Ook was er een heleboel gedoe met veganistisch eten wat mensen eerst niet kregen en daarna via de arrestantengroep wel, maar er werd heel lullig over gedaan. Ook boekjes en dekens werden uren voordat we vrijgelaten werden al afgepakt. Tja, hoofdbureau's zijn in meerdere steden niet veel soeps en ook niet in Rotjeknor dus. Uiteindelijk werden we om half 8 op maandag 10 december vrijgelaten met een dagvaarding.

Iedereen heeft een rechtszaak op 23 januari om 9.00 op Wilhelminakade in Rotterdam. De aanklachten zijn voor iedereen art. 138 Sr (erfvredebreuk) en voor iedereen behalve de veiligheidspersonen art. 184 Sr (negeren ambtelijk bevel).

De actie was geslaagd, want we hebben ze flink dwars gezeten. Ook heeft er op internet op verschillende sites wel een redelijk bericht gestaan. Jammergenoeg heeft de televisie het niet opgepikt.

Dus: tot de volgende keer!

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.