english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Antwoord P.G. op petitie: Abortus is geen moord!
Krijtje v.d. Stoep - 18.01.2008 10:17

Gisteren ontving ik een (uiterst onbevredigend) antwoord van het college van procureurs-generaal van het O.M. (openbaar ministerie)
De eerste gedachte die me tebinnen schoot:
Wie een vrouw wil slaan kan altijd wel een stok vinden.
Het O.M. blijft pluizen in Spaanse wetsartikelen om aanknopingspunt te vinden om de vrouw te vervolgen.
Daarvoor moet het misdrijf waarvan zij wordt verdacht strafbaar zijn in zowel Nederland als Spanje. (Dit heeft ook de Nijmeegse strafrechtsgeleerde Ybo Buruma in het radioprogramma “ de Ochenden” gezegd.)


protest tegen voorarrest
protest tegen voorarrest

Even los van hoe zij zich in bochten wringen om te motiveren dat ze deze vrouwenrechtenschending kunnen plegen: de verontwaardiging over het feit dat in Nederland, toch een tamelijk modern land, een vrouw voor moord wordt aangeklaagd vanwege abortus mag van mij wel groeien!

Volgens deskundigen is het voor zover bekend de eerste keer dat justitie in Nederland een vrouw heeft gearresteerd en mogelijk strafrechtelijk vervolgt voor een te laat uitgevoerde abortus in het buitenland.

Merkwaardig is ook een deel van hun motivatie voor het feit dat ze de vrouw een maand in de bak hebben laten zitten: Enerzijds staat in hun persbericht dat na de aanhouding van verdachte haar gezondheid niet in gevaar bleek te zijn. Toch wordt “ het kunnen bieden van adequate medische zorg” als motivatie voor haar gevangenschap gegeven.
Ter info van de mensen die de petitie tekenden voor haar vrijlating, en voor het verwerpen van de aanklacht “ moord of kindermoord” : hieronder de tekst van de brief die ik gisteren ontving:

“ Afz: Openbaar Ministerie
College van procureurs-generaal
Voorzitter
Postubus 20305
2500 EH
Den Haag
Bezoekadres: prins Clauslaan 16
2595 AJ den Haag

Contactpersoon mw. Mr. P. Hirschhorn

16 januari 2008,
Geachte mevrouw,

Het College van procureurs-generaal heeft uw brief van 20 december 2007 ontvangen, waarin u gewag maakst van een aan de Minister van Justitie aangeboden petitie die ziet op de staking van de vervolging van een vrouw die is aangehouden op verdenking van abortus buiten de wettelijk gestelde termijnen. Voordien heeft het College een brief ontvangen van Women on Waves over dit onderwerp, een brief waarvan u blijkens de bijgevoegde lijst met namen, een van de ondertekenaars bent.
Zoals het College ook in een reactie op de brief van Women on Waves heeft laten weten zien uw brieven op een lopend strafrechtelijk onderzoek. Het College kan daarom niet ingaan op deze zaak noch op de in uw brief naar voren gebrachte argumenten.
Het betreft een strafrechtelijk onderzoek. Het College verwijst u graag naar het op 12 december j.l. door dit parket uitgebrachte persbericht over deze zaak alsmede naar de beantwoording van kamervragen over dit onderwerp. Daarin worden de achtergronden van deze zaak geschetst voor zover het strafrechtelijk onderzoek dat op dit moment toelaat. Het persbericht is te uwer informatie toegevoegd. De kamervragen kunt u vinden via de websites www.overheid.nl en www.parlement .nl. Verdere mededelingen over deze zaak worden op dit moment door het parket te Den Bosch niet gedaan.
Het College heeft uw brief onder de aandacht gebracht van het parket te den Bosch. Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geinformeerd. Hoogachtend,
Het college van procureurs-generaal,
H.N. Brouwer “

Bijlage persbericht:
Voorarrest verdachte illegale abortus geschorst
12 december 2007
De rechtbank in ’s-Hertogenbosch heeft het voorarrest in de zaak tegen de 24-jarige vrouw I.B. te Boxtel, die verdacht wordt van een illegale abortus, onder voorwaarden geschorst.
Het strafrechtelijk onderzoek tegen deze vrouw is gestart op 13 november 2007. Op die datum ontving de politie een melding over een afgebroken zwangerschap. De vriend van verdachte verklaarde bij de politie dat zijn vriendin zeven maanden zwanger van hem was en dat hij er kort geleden achter kwam dat zij niet meer zwanger was. Zijn vriendin had hem verteld dat ze in het ziekenhuis bevallen was van een doodgeboren kindje. Dit bleek echter niet waar te zijn. De vriend van verdachte vertelde bij de politie dat hij zich veel zorgen maakte, dat hij wilde weten wat er met zijn kind gebeurd was, dat hij zijn kind graag wilde zien en dat de politie de zaak moest onderzoeken. Deze informatie was voor de politie aanleiding een nader onderzoek te starten.
Kort daarop kreeg de politie informatie waaruit kon worden opgemaakt dat de gezondheid van verdachte in gevaar zou kunnen zijn. Gezien de informatie die toen beschikbaar was is besloten verdachte aan te houden. Doel van deze aanhouding was tweeledig: enerzijds om een mogelijk gepleegd strafbaar feit te kunnen onderzoeken, anderzijds om de kraamvrouw adequate medische zorg te kunnen bieden.
Na de aanhouding van verdachte bleek haar gezondheid niet in gevaar te zijn. Er is onmiddellijk medische hulp ingeroepen en verdachte is meermalen door haar eigen verloskundige onderzocht en van de benodigde medicijnen voorzien.
Verdachte is op 20 november 2007 voorgeleid aan de rechter-commissaris op verdenking van moord op haar ongeboren kind (artikel 289 Wetboek van Strafrecht) danwel kindermoord (artikel 291 Wetboek van Strafrecht), al dan niet in vereniging gepleegd. Deze artikelen zijn van toepassing bij een verdenking van abortus buiten de toegestane termijnen. De voornaamste reden voor het Openbaar Ministerie om de inbewaringstelling te vorderen, was dat er een reële kans bestond dat het onderzoek schade zou oplopen, als verdachte in vrijheid zou worden gesteld. Vanaf het begin werd namelijk rekening gehouden met de mogelijkheid dat verdachte onder dwang of druk zich genoodzaakt voelde om zich te laten aborteren. Voorts moest de mogelijkheid worden onderzocht dat derden de verdachte hadden geholpen bij het plegen van abortus. Als verdachte voortijdig in vrijheid zou worden gesteld, zou dit het onderzoek mogelijk hebben gefrustreerd.
De rechter-commissaris heeft verdachte op 20 november 2007 in bewaring gesteld. Op 28 november 2007 heeft de raadkamer van de rechtbank het voorarrest met 30 dagen verlengd.
Op 12 december 2007 is de voorlopige hechtenis onder bijzondere voorwaarden geschorst door de rechtbank ’s-Hertogenbosch. Het Openbaar Ministerie is van oordeel dat er per die datum geen dringend onderzoeksbelang meer is om verdachte in voorarrest te houden. Als bijzondere voorwaarden zijn o.a. aan de schorsing verbonden dat verdachte zich beschikbaar houdt voor het politieonderzoek en dat zij Nederland niet mag verlaten. Verdachte heeft de Nederlandse en de Marokkaanse nationaliteit.

Uit het strafrechtelijk onderzoek is gebleken dat verdachte op 7 november 2007 in de Spaanse abortuskliniek ‘Ginemedex’ in Barcelona abortus heeft laten plegen, terwijl zij op die dag ruim 27 weken zwanger was van een gezonde foetus.
Uit het onderzoek is verder gebleken dat het motief van verdachte om in dit late stadium van de zwangerschap buiten medeweten van de vermoedelijke vader abortus te laten plegen vooralsnog onduidelijk is. Het onderzoek tot nu toe houdt meerdere mogelijkheden open. Uit het onderzoek komt naar voren dat de directe omgeving van verdachte niet de indruk had dat verdachte aarzelingen had over haar zwangerschap.
In Nederland ligt de wettelijke grens voor een abortus bij 24 weken. In artikel 82a van het Wetboek van Strafrecht wordt onder het doden van ‘een ander, of een kind bij of kort na de geboorte’ gelijkgesteld ‘het doden van een vrucht die naar redelijkerwijs verwacht mag worden in staat is buiten het moederlichaam in leven te blijven’. Blijkens de Memorie van Toelichting bij dit wetsartikel gaat men ervan uit dat een vrucht van minder dan 24 weken oud als niet-levensvatbaar wordt beschouwd.
Het strafrechtelijk onderzoek is nog niet afgerond. Er zal o.a. nader onderzoek worden gedaan naar de strafbaarstelling van het feit in Spanje. In Spanje is abortus net als in Nederland na een bepaalde datum strafbaar. De wettelijke grens ligt daar op 22 weken. In Spanje is een abortus na die termijn mogelijk toegestaan als er sprake is van een ernstig gevaar voor het leven van de moeder of haar lichamelijke of geestelijke gezondheid.
Naar de precieze uitleg van de toepasselijke Spaanse wetsartikelen wordt nader onderzoek gedaan. Vooralsnog is uit het strafrechtelijk onderzoek niet komen vast te staan dat sprake zou zijn van een ernstig gevaar voor de geestelijke gezondheid van verdachte als zij zich niet zou laten aborteren.
Gezien het stadium van het onderzoek zullen op dit moment geen verdere mededelingen worden gedaan.
Het onderzoek van de Spaanse justitie naar verschillende abortusklinieken in Barcelona heeft geen verband met het strafrechtelijk onderzoek van de Nederlandse justitie in onderhavige zaak.

‘s-Hertogenbosch, 12 december 2007




- E-Mail: anti-sgp@gmx.net Website: http://www.sgpNEE.nl
 

Lees meer over: feminisme vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.