english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Geen eerherstel voor fascistenvrienden
Voorwaarts - 07.02.2008 19:47

Heesters Raus!

Johan Heesters (104) wil 16 februari 2008 optreden in schouwburg de Flint in Amersfoort. Voor vele Holocaustoverlevenden – Joden, Zigeuners, Communisten, Homoseksuelen en andere groepen vervolgd door de fascisten – een dolksteek in de rug. Het leed van vroeger voelen velen weer naar boven komen. Jongere generaties, die zelf de oorlog niet meegemaakt hebben, sympathiseren met de overlevenden. Samen voeren we actie tegen het eerherstel van Heesters.



heesters raus
heesters raus


In de jaren 30 van de vorige eeuw trok Heesters naar Duitsland toe, dat toen al onder de stevige controle van de fascisten was. Adolf Hitler beschouwde hem als zijn favoriete toneelspeler. De bewondering was wederzijds, en het contact bleef niet enkel bij toneelspeler en toeschouwer. Heesters was een vaste gast in de Führer’s privéloge, waar hij de tijd verdreef met topfascisten en met Hitler zelf. Heesters heeft het propagandaministerie van Goebbels actief benaderd om zijn diensten aan te bieden. Hij sloot alle brieven af met 'Heil Hitler!' Hij vervolgde de walgelijke fascistengroet met 'Ihr sehr ergebener Johannes Heesters' en zijn handtekening. Dit blijkt uit een onderzoek door gratis dagblad De Pers.

Dachau was in 1933 opgericht als eerste concentratiekamp voor communisten en andere progressieven. Andere kampen volgden al snel. Het soort kampen waar bekende mensen zoals Ernst Thällman en de Nederlanders Willem Harthoorn, Titus Brandsma, Louis de Visser, Henk Sneevliet en Wiardi Beckman in zaten en moesten lijden onder dagelijkse harde dwangarbeid en mishandeling door kampbewakers. Toch zegt Heesters tot de dag van vandaag nog dat hij niks verkeerd zag in het kamp, alles was normaal volgens hem. De redenen dat hij er was probeert Heesters op alle manieren te verbergen. Enkel wil hij zeggen dat hij er niet was om op te treden voor de kampbeulen. Des te groter de vraag, waarom hij dan wel was in Dachau?

Heesters heeft ook flink geïnvesteerd in de nazi-oorlogsmachine. Hij was mede-eigenaar geworden van een fabriek die metalen leverde voor wapens: munitie, geweren, bommen etc... Maar één ding telde: “Hoofdzaak was de winst, die soms in behoorlijk aanzienlijke grootte uitviel.” Heesters klaagde dat hij veel van zijn bezittingen door de oorlog heeft verloren. “Als er geen oorlog was, was ik nu miljonair”, aldus Heesters. Maar 'Jopie' ontving destijds gewoon een riante schadevergoeding van de West-Duitse regering. Zelfs voor zijn kapitale villa, die hij kreeg nadat die van Joodse Duitsers door de fascisten was afgenomen.

Toen het Europees fascisme werd verslagen moesten vele collaborateurs het ontgelden. In Nederland – zoals in andere voormalig bezette landen - werden NSB’ers en SS vrijwilligers vervolgd. Toch waren vele van de grote supporters van Hitler, zoals industriëlen, wetenschappers, andere mensen uit de hogere klasse. En ja, ook beroemde artiesten die gecollaboreerd hadden met de fascisten kwamen er van af met een handklapje of ontliepen helemaal de dans. Zo ook was Heesters nooit vervolgd voor zijn collaboratie met de fascisten.

De woorden opportunisme en zelfverrijking overstijgen de beschrijving voor Heesters' daden. Het doet pijn dat Heesters tot heden nooit en te nimmer zijn schuld van die tijd heeft bekend en nooit zijn excuses aan de slachtoffers heeft aangeboden. Dezelfde egoïstische en egocentrische mentaliteit die hem naar fascistisch Duitsland trok, is nog steeds duidelijk aanwezig. Hij ziet het optreden als zijn laatste levenswens,een geschenk dat wij hem kunnen geven, zoals hij zelf zegt. Conclusie van De Pers: “Heesters is er altijd een meester in geweest de waarheid naar zijn hand te zetten.” Hij houdt enkel zijn eigen positie in beschouwing, en speelt telkens het slachtoffer, zonder ook maar een moment te denken aan de slachtoffers van de regering waar hij wel propaganda voor wilde maken.

Overleven was het niet wat Heesters deed. De mensen die werkelijk bezig waren met overleven waren de mensen die werden gedwongen om te werken voor de bezetter. En de mensen die onderdoken om aan vervolging te ontsnappen! Joodse landgenoten werden gedeporteerd naar doodskampen, hetzelfde met communisten die zich met alle macht verzetten tegen de bezetter! Neem de Februaristaking als voorbeeld waarbij de CPN een massale werkonderbreking organiseerde in solidariteit met onze Joodse medemensen. Daarna werden talloze communisten en sympathisanten die actief mee werkten met de staking gearresteerd en vaak genoeg vermoord.
Heel Nederland leefde in slavernij onder de fascisten, in ellende en miserie. Terwijl de heer Heesters zat te lachen en zich vol te vreten met die zelfde onderdrukkers!

Heer Heesters, u bent de laatste die wij iets verschuldigd zijn. U verdient geen geschenk van ons, u heeft al genoeg weggenomen over de ruggen van de talloze slachtoffers van het fascisme. Als u een spoortje van eerbied en fatsoenlijkheid in u lichaam heeft, blijft u in Duitsland en komt u nooit meer terug. Dat zou wel het minste zijn wat u kunt doen.

Bij het optreden van Heesters in Amersfoort op 16 februari organiseert het comité Heesters Raus een protestactie. Daarbij zullen antifascistische actievoerders uit o.a. de NCPN en jongerenorganisatie de CJB voor en tijdens het optreden een duidelijk antifascistische geluid te laten luiden!

Nederlandse fascisten, zoals die van de NVU, hebben al openlijk steun verklaard aan Heesters en hebben actievoerders en joodse overlevenden bedreigd met geweld als zij willen protesteren bij het optreden. Maar intimidatie zal niet lukken. Actievoerders vanuit de vele organisaties die de actie steunen, zijn strijdbaarder dan ooit!

Er is een strijdkoor geformeerd waar belangstellenden zich bij kunnen aansluiten. Deze zal partizanen- en andere antifascistische liederen gaan zingen. Mensen die zich erbij willen aansluiten kunnen mailen naar  redrebelgo@hotmail.com

Zaterdag 16 februari - voor schouwburg de Flint, Amersfoort, vanaf 19.00u.

Kom en steun moreel en actief de overlevenden en laat duidelijk merken dat wij fascistenvrienden niet dulden!


Toen niet, nu niet! Nooit weer fascisme!


Website: http://www.voorwaarts.net
 

Lees meer over: Agenda anti-fascisme / racisme kunst, cultuur en muziek media

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
... 
zi lame - 09.02.2008 03:05

a.j.b. mensen, get a life.
het is nog niet gedaan 
autonome antifa amsterdam - 12.02.2008 01:04

D;r komt nog meer eerhersel voor deze gast aan, zo lijkt het.
zie berichtgeving at5:
 http://www.at5.nl/nieuwsartikel.asp?newsid=32949

Het Theaterinstituut Nederland ontvangt binnenkort de omstreden zanger/acteur Johan Heesters.
Het theaterinstituut is gevestigd aan de herengracht in amsterdam:
Bezoekadres

Theater Instituut Nederland
Herengracht 168
1016 BP Amsterdam
Nederland
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.