english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Nederlands Sociaal Forum (NSF) soort van opgeheven
globalinfo - 21.05.2008 22:24

Na vier jaar bestaan te hebben en twee sociale forums in Nederland, blijkt het NSF stilletjes weer afgeserveerd te zijn.

Het Nederlands Sociaal Forum, dat vier jaar geleden met veel bombarie geïntroduceerd werd, is geruisloos in de ijskast gezet. Op de website is er niets over te lezen en een persbericht met uitleg is ook nergens te vinden. Op verzoek werd anderhalve maand na het besluit nog wel een mailtje naar 'aangesloten organisaties' uitgezonden, maar ook dat is nergens publiek gemaakt. De stilte doet enigszins vreemd aan, daar de organisatie toen er evenementen werden georganiseerd, de internetpompen uitstekend wist te bedienen.

Het besluit werd genomen op een op 4 maart gehouden 'plenaire vergadering', waar naar verluidt nauwelijks mensen op afgekomen waren en waar de stemming flink geprikkeld was.

Er werd toen geconstateerd dat er (citaten uit het bericht aan de aangesloten organisaties van 22 april) "geen animo is voor een nieuw NSF op de korte termijn". Er werd echter niet besloten om de boel op te heffen, maar om die "in de sluimerstand te zetten". De mogelijkheid wordt opengehouden om weer te herrijzen "Als hetzij de gebeurtenissen, hetzij hernieuwd enthousiasme bij een aanzienlijk deel van de aangesloten organisaties daarom vraagt, moet het mogelijk zijn een nieuwe plenaire vergadering te organiseren." "Om dit mogelijk te maken, heeft de vergadering besloten een 'sluimergroep' samen te stellen die bestaat uit Ton Vrijenhoek, Willem Bos en Pepijn Brandon."

Globalinfo vroeg Willem Bos, woordvoerder van het NSF, per telefoon naar het hoe en waarom van dit besluit en de twijfelachtige situatie die er nu gecreëerd is:
(Willem Bos): "Er zijn drie evenementen georganiseerd die best nuttig waren en waar heel wat mensen aan deelnamen, maar die blijken niet een nieuw proces in gang te hebben gezet en geen een eigen dynamiek voort te hebben gebracht. Het was uiteindelijk toch weer altijd hetzelfde kleine clubje dat de kar trok. Maar de evenementen op zich waren best nuttig en als een substantieel deel van de aangesloten organisaties weer wat zou willen ondernemen, staat de structuur nog, daarom hebben we het niet helemaal opgeheven".
(GI): Maar kun je niet beter een helder besluit nemen, dan weet de buitenwacht tenminste waar ze aan toe is en beginnen mensen misschien wat nieuws. Nu bestaat de kans dat jullie daar dan meteen weer bovenop willen springen.
Willem Bos: "Dat werd op de plenaire vergadering in ieder geval niet besloten. Bovendien heb je dan de kans dat er een paar groepjes mee aan de haal gaan".
(GI): Zou het niet goed zijn om publiekelijk te bediscussiëren wat de oorzaak is van de malaise?
Willem Bos: "Tijdens de ontwikkeling van het NSF is er natuurlijk best discussie over geweest. Ik weet eigenlijk niet zo heel veel van die geschiedenis, omdat ik er pas na Nijmegen (het 2e Nederlands Sociaal Forum in mei 2006, red.) bij kwam. Er was toen in ieder geval geen zichtbare behoefte aan discussies over de te bewandelen koers. Maar het kan ook zijn dat de kaarten toen al geschud waren en alles wat een beetje radicaler actief wil zijn al niet meer meedeed. In ieder geval hebben we in de uitnodiging voor de plenaire vergadering van 4 maart ook een stuk meegestuurd dat de situatie kort beschrijft en verschillende opties aangeeft".

----------------
Naschrift globalinfo:
Groepen die twijfelden aan de gang van zaken na de eerste plenaire vergaderingen, in 2004, richtten een speciale emaillijst op (nsf transparant), waar een deel van de discussie nog terug te vinden is:
 https://lists.riseup.net/www/arc/transparant.nsf

Zo vreesden een herhaling van het gebruikelijke gepolder in Nederland, waarin geen plek zou zijn voor werkelijk verzet tegen de kapitalistische waanzin. Ook vonden sommigen dat er vreemd omgegaan werd met de plenaire vergaderingen en dat in werkelijkheid een (door een deel van de deelnemers ongewenst geachte) stuurgroep de teugels in hand had, waarin de grote polderngo's en de FNV, natuurlijk bijgestaan door de onvermijdelijke IS, het voor het zeggen hadden. Ook ontstond er wrevel over het feit dat er al snel allerlei parlementaristische praktijken opdoken, die op bepaalde punten zelfs in strijd waren met het charter van het Wereld Sociaal Forum en waardoor er weinig overeind bleef van de oorspronkelijke politieke bedoelingen van het forum. Kenmerkend was ook dat dat Charter of Principles in de Nederlandse variant van het forum genegeerd werd en vervangen door een nietszeggende beginselverklaring die het ook neoliberalen en parlementaristische partijen mogelijk maakte om mee te doen.
Anders dan in andere landen werd er desondanks door critici nooit een 'alternatief' forum georganiseerd. De meeste kritische groepen haakten gewoon af, of probeerden die discussie op het forum zelf te voeren. Tijdens het laatste forum in Nijmegen werd door 'basisdemocratische' groepen ook een speciaal krantje gemaakt en een drukbezochte workshop georganiseerd  http://www.globalinfo.nl/images/stories/ezfiles/pdf_def.pdf

 

Lees meer over: globalisering

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
alternatief forum 
Chaoss - 21.05.2008 23:42

Ik kan mij herinneren dat men tijdens het eerste NSF (in Amsterdam) wel een soort van alternatief forum hadden georganiseerd en volgens mij gold dat ook wel een beetje voor het NSF in Nijmegen.
nee hoor 
gi - 21.05.2008 23:48

Ja, dat heb je eerder ook beweerd, maar dat klopt niet. In Amsterdam was geen alternatief forum, in Nijmegen ook niet, alleen hadden enkele mensen uit de kraakbeweging wel alternatief (en gratis) kampeerplek geregeld voor overnachten en relaxen, waar de bobo's van het NSF echter geen gebruik van wensten te maken.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.