english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Kraakgroep de Pijp kraakt tegen speculatie en splitsingswanbeleid
Kraakgroep De Pijp - 20.07.2008 16:07

Vandaag hebben krakers in de Amsterdamse Pijp de bovenetages van Albert Cuypstraat 40-42 gekraakt. Met de actie protesteren de krakers tegen speculatie met en de uitverkoop van betaalbare woningen, en het wanbeleid van de gemeente omtrent splitsen.

De etages zijn sinds 29 februari 2008 eigendom van vastgoedbedrijf Filia Prima Amstelodami BV. Via meerdere speculatieve transacties, waarbij onder andere het beruchte Diacra Vastgoed BV van Erik van Toorenburg betrokken was, hebben zij de woningen in handen gekregen. Evenals de buurpanden op nrs. 36-38 (ook in handen van de mensen achter Amstelodami, maar op een andere bedrijfsnaam namelijk PBS Real Estate BV) heeft 40-42 een explosieve waardestijging van minstens een slordige 60% in ongeveer anderhalf jaar tijd door gemaakt. In totaal hebben deze vier panden al 700.000 euro opgeleverd voor de speculanten, terwijl er geen enkele verbetering van de woningen heeft plaats gevonden. Erger nog: de huurders zijn eruit gewerkt en zoals bij al hun andere panden wil Amstelodami deze sociale huurwoningen ombouwen tot luxe appartementen, splitsen en uiteindelijk weer duur verkopen. Amstelodami en PBS Real Estate trokken eerder al de aandacht van landelijke pers, gemeenteraad en Tweede Kamer door dubieuze vastgoeddeals en zijn onderwerp van financieel/justitieel onderzoek.

Ineffectief en tegenstrijdig beleid
Het splitsen van woningen wordt door voorstanders geroemd omdat het achterstallig onderhoud zou wegwerken. In feite zijn het de huurders die, goedschiks dan wel kwaadschiks, worden weggewerkt en de portemonnees van speculanten die worden gerenoveerd. Het stadsdeel erkent min of meer de problemen rond splitsen, maar weet deze ondanks de bestaande splitsingsquota voor sociale huurwoningen niet effectief aan te pakken.

Een manier voor projectontwikkelaars om de splitsingsquota te omzeilen is het samenvoegen van etages. Hierdoor ontstaan grotere, duurdere woningen boven de liberalisatiegrens waarvoor geen quota bestaan. In sommige gevallen wordt samenvoegen zelfs aangemoedigd. De compensatie die men moet betalen voor de woningonttrekking die plaatsvindt bij samenvoegen is slechts een schijntje vergeleken met de smak geld die later verdiend wordt aan de verkoop van luxe appartementen.

Amstelodami / PBS Real Estate hebben zich bewezen als gretige gebruikmakers van dergelijke trucjes. Van Ostadestraat 157 is zo'n voorbeeld: twee luxe appartementen voor een gezamenlijke vraagprijs van ruim 11 ton. Voor Albert Cuypstraat 204 zijn ook al meerdere samenvoegingvergunningen verleend, wat de speculatieve prijs sterk heeft opgedreven. Voor nrs. 214-216 in dezelfde straat zag het stadsdeel zich uiteindelijk genoodzaakt om de splitsingsvergunningen te weigeren: twee jaar na de aanvraag was er met de panden enkel gespeculeerd en niks verbouwd.

De krakers vinden dat het nu eindelijk eens afgelopen moet zijn met vastgoedspeculatie en de uitverkoop van betaalbare woningen. Om deze redenen hebben zij de panden heroverd uit de handen van de speculanten.


Website: http://squat.net/ac4042
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Buurtbrief 
Kraakgroep De Pijp - 20.07.2008 16:10

Beste buurtbewoners rondom de Albert Cuypstraat 40-42

Vandaag hebben we de bovenetages van Albert Cuypstraat 40-42 gekraakt. Deze etages zijn sinds 29 februari 2008 eigendom van vastgoedbedrijf Filia Prima Amstelodami BV. Dit bedrijf is van plan om deze sociale huurwoningen om te bouwen tot luxe appartementen, te splitsen en weer duur te verkopen. De honderdduizenden woningzoekenden in Amsterdam die geen koopwoning kunnen betalen, zijn hiervan wederom de dupe. Dit is het bekende en treurige verhaal van speculatie op de woningmarkt.

Er is in dit geval echter meer aan de hand dan de uitverkoop van betaalbare woningen. Amstelodami BV heeft in korte tijd veel aandacht getrokken door steeds als laatste koper in een reeks van kopen-verkopen voor steeds meer geld, zonder in de verhandelde panden ook maar enige reparatie of aanpassing door te voeren, die zo'n pand ook echt meer waard zou maken. Zo werken zij in besloten kring samen met andere speculanten om de onroerend goedprijs kunstmatig hoog te houden. Om deze reden heeft huurdervereniging de Pijp op 6 maart j.l. al de aandacht gevestigd op Ceintuurbaan 406-408 waarbij het zelfde aan de hand is.

Hiernaast is Amstelodami eerder in opspraak geraakt door hun betrokkenheid bij dubieuze vastgoeddeals. Met name de speculatietransacties van Albert Cuypstraat 214-216 (bijna een half miljoen ‘waardestijging’ in een jaar waarbij op 1 dag 3 transacties het pand € 250.000 duurder maakten) trokken de aandacht van de landelijke pers. Van Ostadestraat 157 (500% waardestijging in 5 jaar, zonder verbouwing) is een ander voorbeeld. Begin september worden deze en andere transacties besproken in de Tweede Kamer. Momenteel onderzoeken het Bureau Financieel Toezicht (BFT) en de Financiële Recherche van de politie de handel en wandel van Amstelodami.

Over dit specifieke pand
De panden Albert Cuypstraat 36 t/m 42 werden in 2006 verkocht door de toenmalige eigenaar. De bovenwoningen werden verhandeld via het beruchte Diacra Vastgoed, een bedrijf van Erik van Toorenburg, betrokken bij asbestfraude en verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie. Vorig jaar stelde politie een onderzoek in naar Diacra vanwege “het stelselmatig ontduiken c.q. misbruik van de regelgeving rond sloop- en bouwvergunningen waarbij ondersteuning werd verleend door enkele ambtenaren.” Inmiddels is Van Toorenburg het land ontvlucht.

Via het eveneens schimmige Hado Ontwikkelingen BV van Joost Harleman en Wim Dorgelo zijn de woningen uiteindelijk in handen gekomen van PBS Real Estate BV (nrs. 36-38) en Filia Prima Amstelodami BV (nrs. 40-42). Achter deze twee verschillende bedrijfsnamen gaan in feite dezelfde mensen schuil. PBS Real Estate BV (ook wel S2, of S2, Vastgoed BV) wordt gevormd door Pierre Komen, Barry van Suijdam en Sander Koeleman (let op de voorletters). Deze heren zijn alledrie betrokken bij Dominus Amstelodami (waarvan Filia Prima de 100% dochteronderneming is) als medeoprichter of als vertegenwoordiger.

Via al dit doorverkopen is de ‘waarde’ van de panden met vele tonnen gestegen.Van de zes bovenwoningen van 36-38 steeg de prijs met 59% in 15 maanden. Bij de woonetages van 40-42 was de prijsstijging minstens 58% in 19 maanden. De totale prijsstijging sinds 2006 is veel hoger maar moeilijk te bepalen omdat ondertussen de begane grond werd afgesplitst. Kortom, er is aan deze vier panden al 700.000 euro 'verdient' door de speculanten, de woningprijs is ongeveer verdubbeld en aan de woningen zelf is geen spijker vertimmerd.

Gemeente en stadsdelen voeren tegenstrijdig beleid
Voorstanders juichen het splitsen van woningen toe omdat het achterstallig onderhoud zou wegwerken en het ‘overschot’ in de sociale woningvoorraad zou verminderen. Behalve dat het belachelijk is om van een ‘overschot aan sociale woningen’ te spreken terwijl er wachtlijsten van bijna 10 jaar zijn, zijn het in feite de huurders die, goedschiks dan wel kwaadschiks, worden ‘weggewerkt’ en de portemonnees van speculanten die worden ‘gerenoveerd’.

Het stadsdeel erkent de problemen rond splitsen, maar weet deze, ondanks de bestaande splitsingsquota voor sociale huurwoningen, niet effectief aan te pakken. Geldwolverij over de ruggen van woningzoekenden, zittende huurders en toekomstige kopers blijft mogelijk. Projectontwikkelaars kunnen splitsingsquota omzeilen door het samenvoegen van etages. Hierdoor ontstaan grotere, duurdere woningen, boven de liberalisatiegrens, waarvoor geen quota bestaan. In sommige gevallen wordt samenvoegen zelfs aangemoedigd. De vergoeding die men moet betalen voor de woningonttrekking bij samenvoegen, is slechts een schijntje vergeleken met de smak geld die later verdiend wordt aan de verkoop van luxe appartementen.

Amstelodami / PBS Real Esate maken gretig gebruik van dergelijke trucjes. Van Ostadestraat 157 is hiervan een voorbeeld: twee luxe appartementen voor een gezamenlijke vraagprijs van ruim 11 ton. Voor Albert Cuypstraat 204 zijn ook al meerdere samenvoegingsvergunningen verleend, wat de speculatieve prijs sterk heeft opgedreven. Voor nrs. 214-216 in dezelfde straat zag het stadsdeel zich uiteindelijk genoodzaakt om de splitsingsvergunningen te weigeren: twee jaar na de aanvraag was er met de panden enkel gespeculeerd en niks verbouwd.

Tot slot
Speculanten ‘verdienen’ grof geld aan de eerste levensbehoefte van anderen. Dit gaat ten koste van woningzoekenden, zittende huurders en toekomstige kopers. Verschillende overheden spreken zich wel uit tegen deze praktijken, maar doen er weinig concreets aan. Stadsdeel en gemeente verantwoorden zich door misbruik van hun regelgeving af te schuiven naar onderzoekbureaus en zich te verschuilen achter ondoeltreffend en bovendien tegenstrijdig beleid.

We vinden dat het afgelopen moet zijn deze belachelijke situatie. Daarom hebben we deze woningen bezet en zullen blijven totdat ze weer voor een betaalbaar bedrag verhuurd gaan worden.

Stop de speculatie, kraak de vastgoedboeven, behoud betaalbaar wonen!

Met strijdbare groeten, kraakgroep de Pijp.

Voor meer (achtergrond) info verwijzen we u graag door naar:  http://squat.net/ac4042,
en/of kom eens bij ons langs.
AT5 doet verslag 
N&N - 21.07.2008 00:58

AT5 was op de betreffende zondag aanwezig. Je kunt het item van het AT5-nieuws via de link hieronder bekijken. In het item kunt u duidelijk zien dat de panden zijn uitgesloopt. Dit zichtbare feit maakt het nog onbegrijpelijker dat de waarde van het pand in 1 jaar 60% kan stijgen.

 http://www.at5.nl/nieuwsartikel.asp?newsid=36373
ad.nl 
NN - 21.07.2008 14:04

Dit vond ik op ad.nl

 http://www.ad.nl/amsterdam/2462418/Krakers_in_panden_Albert_Cuyp.html
Eigenaar ac40-42 is ook aannemer ps28! 
J. Schaeffer - 21.07.2008 18:17

Het blijkt dat de eigenaren van de Albert Cuypstraat en de eveneens (en dan heel lang al) gekraakte Pretoriusstraat 28 in Amsterdam oost een pot nat zijn.Dit is niet echt verbazingwekkend gezien ook de kraakgroepen met dezelfde politieke bedoelingten op pad zijn gegaan: namelijk om directe actie te voeren om speculatie met particuliere huurhuizen tegen te werken.

lees meer over de samenhangen
 http://www.indymedia.nl/nl/2008/07/53670.shtml

De eigenaren van de PS28
 http://speculanten.nl/node/100

Barry van Suijdam en PBS
 http://speculanten.nl/node/128

Dominus en Filia Prima
 http://speculanten.nl/node/105

PS28 en Joes garage
 http://squat.net/ps28
 http://joesgarage.nl

emailadres AC40-42 
NN - 22.07.2008 18:11

De krakers van Albert Cuypstraat 40-42 zijn inmiddels per email bereikbaar:  ac4042@squat.net

E-Mail: ac4042@squat.net
Website: http://squat.net/ac4042
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.