english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Beste Wijnand,
Ed - 26.08.2008 11:38

Toen ik las: ‘ik ben nu een andere Wijnand’ dacht ik: wat bedoelt hij daar nou mee? Ik probeerde me in je te verplaatsen door tegen mezelf te zeggen: ik ben nu een andere Ed. Wat voel ik hierbij? Nou, ik voelde het volgende: wat een onzin! Ja, je wordt ouder, je ontwikkeld jezelf voor een deel in de tijd. Maar wat wil je er dan mee zeggen?

Heb je spijt? Wil je afstand nemen van jezelf, van de Wijnand die weloverwogen in het volle besef van wat je deed en met veel genoegen acties deed? Een soort zelfontkenning. God, Wijnand wat moet jij het moeilijk hebben. Je haalt zelfs je kinderen erbij, die je het niet kunt uitleggen? ‘t Lijkt wel ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’.
Nee, je hebt gelijk, ook wat ik toen allemaal deed zou ik nu niet doen. Maar wat ik nu doe zou ik ook niet allemaal toen gedaan hebben. Het is gewoon een onzinnige vergelijking.
Je doet een oproep aan al die maatschappelijk omhoog geklommen oud-actievoerders om ook boete te doen. Een soort ‘zuivering’. We zijn nu tot inzicht gekomen dat we in een bijna perfecte wereld wonen. Als we maar stemmen eens in de vier jaar en onze volksvertegenwoordigers van de juiste informatie voorzien dan kan het gewoon niet mis gaan. En we hebben ook nog de rechterlijke macht. Zij spreekt recht volgens wetten die juist zijn, onveranderlijk, statisch.
Nee, Wijnand, jij weet wel beter, je gaat me toch niet vertellen dat je honderden jaren van politieke en maatschappelijke strijd die zich ook voor een flink deel buiten de wetten begaf, buiten de bestaande democratische kaders, als onjuist bestempelt.
Ik vermoed dat je teveel onder de plak bent komen te zitten van Femke en anderen fatsoensrakkers binnen GroenLinks. Weten zij veel wat het is om werkelijk op de ‘barricades’ te staan.

En dan die taart, die je als geweld beschouwd en waarover je aangifte hebt gedaan. Hij kwam van rechts, maar ik had hem je ook van links gegund, jou maakt het niet uit, zei je. Oh, en je wilt ook nog wel in discussie met de daders. Nooit gedacht dat jij, Wijnand nog eens grote overeenkomsten zou vertonen met de voormalig linkse activiste Rita Verdonk: haar reactie na een ketchup-incident in verband met haar gevoerde vreemdelingenbeleid. De ketchup-actie werd bijna gelijk gesteld aan terreur, de ludieke actie werd met 11 dagen cel beloond, vanwege volgens de rechter ‘het grimmige klimaat’. Lachwekkend, maar ook angstig want bijna niemand vond deze vergelijking lachwekkend.

Maar even serieus Wijnand, jij weet toch ook dat een brede beweging tegen klimaatverandering juist door verder te gaan dan wat nu kan of mag pas effecten sorteert.
Je weet toch ook dat het eigenlijk al te laat is en dat de politiek sowieso te laat zal reageren.
Is de politiek ooit voorloper geweest in werkelijke verandering?
Als jij en je partij GroenLinks enig werkelijkheidsbesef hebben over de situatie waarin we verkeren en het Groen en Links serieus namen dan zou je juist opkomen voor de noodzaak van acties.
Weet je de partijen die opgegaan zijn in GroenLinks waren vroeger voor een deel vertegenwoordigers van de buitenparlementaire strijd.
GroenLinks loopt het gevaar straks niet veel anders te zijn dan het groenrechts van de VVD: kleurloos groen.
Acties op zijn best zijn die acties die zich niet alleen maar laten bepalen tot wat mag en wat hoort. Of veroordeelt GroenLinks nu ook de anti-globaliseringsbeweging zoals die zich bijvoorbeeld manifesteerde in Seattle in 1999. Het was de doorbraak om de kritiek op de globalisering van de grote bedrijven op de agenda te krijgen. En dat lukte onder meer door juist de onwettige acties, deel uitmakend van een veel bredere beweging.
Zo ging het ook met de anti-apartheidsstrijd, weet je nog wel. Of zeg je nu dat een brede beweging nooit kan ontstaan als er ook acties plaatsvinden? Ben heel benieuw hoe je dit zo gedacht hebt. Of vind je dat alles uit de jaren zestig, zeventig en tachtig zo in het defensief is gedwongen dat we beter niet meer terug kunnen knokken en het maar zo laten.

Misschien is het ook wel eens goed om een oproep te doen aan al die mensen die geen maatschappelijk carričre zijn gaan volgen. Activisten uit de jaren ’80 die hun ideeën voor een groot deel zijn trouw gebleven en op een of andere manier nog steeds actief zijn. Ja inderdaad, meestal anders dan toen. Niet om afstand te nemen van toen, maar omdat er veel veranderd is. Wij waren in de jaren tachtig het sluitstuk van 30 jaar ‘bevrijding’. Recht op abortus, emancipatie, homobeweging en iedereen een woning. Een deel hiervan is met een mooi woord geďnstitutionaliseerd, het is gewoon geworden, het hoort erbij. Tegelijkertijd is de vrijheid om nu anders te zijn afgenomen. Serieuze discussie over van alles en nog wat is er niet meer. Gedisciplineerd heet dat, zo staat het effect van betaald werk in deze maatschappij ook helemaal niet meer ter discussie. We zijn productieve krachten en consumenten. Overal is controle. He, Wijnand jij en ik en vele anderen waren niet alleen puur politiek activist, we waren juist ook op een creatieve manier bezig de bestaande cultuur ter discussie te stellen. Daarom hadden we soms ook zo’n lol in onze acties. We vormden een ‘do it yourself’ cultuur in al haar facetten. Een dergelijke cultuur is nu weer broodnodig.

Nu lijken we weer terug bij de jaren vijftig: een fatsoenlijke correcte samenleving gebaseerd op controle. Stakingen worden verboden, kraken binnenkort verboden, subsidies aan milieuorganisaties dreigen te stoppen en een gewaardeerd Kamerlid stapt op door zijn actieverleden. Zou hier niet iets meer aan de hand zijn?
Ik ben bang dat in verband met de strijd tegen klimaatverandering, het opraken van grondstoffen als olie, verminderen van werkelijke solidariteit naar anderen, etc. we weer van voren af aan moet beginnen. Ik vrees alleen dat het dit keer veel moeilijker gaat worden.

Als ik zo over je boekpresentatie en verschillende interviews lees, zie ik je voor een deel worstelen. Acties moeten binnen de kaders van de rechtsstaat plaatsvinden maar tegelijkertijd blijf je zeggen dat acties ook op andere gronden soms toelaatbaar zijn.
Ik kan alleen maar hopen Wijnand, dat je nu wat meer tijd hebt om eens rustig na te denken. We hebben iemand als jou met je kennis en ervaring hard nodig en ik hoop je dan ook in de toekomst weer terug te vinden aan de kant van de ‘bluf’ en de ‘verbeelding’.

Ed
‘Trots activist te zijn’



Website: http://www.d4net.nl
 
aanvullingen
Ontwikkeling 
D. Van Dale - 26.08.2008 13:51

"je ontwikkelD jezelf" Nog even te gaan, beste Ed.
Actieverleden raadsleden 
Nieuws uit Amsterdam - 26.08.2008 15:44

Het onlangs afgetreden Kamerlid Wijnand Duyvendak zou met zijn achtergrond lid moeten kunnen worden van de gemeenteraad of een deelraad in Amsterdam. Dat blijkt althans uit een peiling van Nieuws uit Amsterdam onder 65 (deel-) raadsleden.

De afgelopen weken raakte Duyvendak (GroenLinks) in opspraak omdat hij in de jaren tachtig politieke inbraken heeft gepleegd en namen van ambtenaren heeft gepubliceerd. Zestig procent van de respondenten vindt echter dat hij met deze achtergrond wel raadslid zou moeten kunnen zijn.

 http://www.nieuwsuitamsterdam.nl/2008/08/duyvendak_welkom_in_raad.htm


De meeste raadsleden hebben zelf wel eens meegedaan aan een demonstratie. Een kleinere groep heeft ook wel eens een woning gekraakt of meegedaan aan een blokkade of bezetting. Eén raadslid zegt wel eens met stenen te hebben gegooid.

 http://www.nieuwsuitamsterdam.nl/2008/08/actieverleden_raadsleden.htm



aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.