english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Lappersfort bos bezet door tientallen Groenfront! activisten
GF! - 20.09.2008 10:46

Fabricom Lappersfort bos bezet door tientallen Groenfront! activisten.

Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag 20 september 2008 hebben tientallen milieuactivisten het door kap bedreigde deel van het Lappersfort opnieuw bezet.


De eigenaar van het bos, Fabricom, heeft sinds 2 september 2008 een kapvergunning op zak. De actievoerders die zich verzamelen onder de netwerknaam Groenfront! protesteren met deze actie niet alleen tegen de kap van het Lappersfort Bos, maar beschouwen dit bos als een symbooldossier voor de 10.000 andere hectare zonevreemde en onmiddellijk bedreigde bossen in Vlaanderen. Bovendien willen zij met deze actie het schijnheilige, politieke gedrag van Stad Brugge en de Vlaamse overheid hekelen. Ze vinden het absurd dat ook de laatste en weinige restjes bos in Vlaanderen plaats moeten ruimen voor industriezone terwijl er in Vlaanderen meer dan 30 % leegstand op afgebakende industrietereinen is en terwijl alleen in Brugge al 60 bedrijfsgebouwen leeg staan. Verder willen de activisten het hele dossier kaderen in de globale sociaal-ecologische crisis waar ook Fabricom medeplichtig aan is.

Zonevreemd, doch ecologisch waardevol bos

De kapvergunning laat Fabricom toe om na een sperperiode van 25 dagen (die ingaat vanaf 2 september) 3,5 bos een kopje kleiner te maken. Aangezien dit deel van het Lappersfort ingekleurd is als industrieterrein past het huidige gebruik van de grond (casu quo bos) niet in het plaatje van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV). Door de discrepantie tussen de reële ecologische waarde van gebieden en de bestemming die ambtenaren er vanuit hun bureau aan gegeven hebben, zijn meer dan 40.000 ha van onze Vlaamse bossen zonevreemd. Dat is meer dan één vierde van ons bosareaal. 10.000 hectare of bijna 4 miljoen bomen hiervan zijn onmiddellijk bedreigd.
De ecologische waarde van het te kappen Lappersfort bos valt nauwelijks te onderschatten. De natuur heeft de site waar vroeger gebouwen stonden totaal overwoekerd. Het te kappen gebied fungeert als een belangrijke bufferzone tussen het parkbos en de bestaande industrie van Bombardier. Bovendien zal de ecologische waarde van het aangrenzende parkbos door de aanleg van nieuw industrieterrein sterk in waarde dalen.

Brugge en schijnheiligheid

Op woensdag 3 september 2008 werd reeds 1,2 hectare bos door de stad Brugge gekapt. Het betreft de strook langs de Vaartdijkstraat. Deze straat is het oude jaagpad dat loopt langs het kanaal Brugge-Gent. In het kader van de Zuidelijke Ontsluiting wil de stad Brugge dit pad verbreden. Op die manier wordt letterlijk baan geruimd voor het zware vrachtverkeer dat zal toenemen door de aanleg van Fabricom’s industrieterrein. 'T Stad Brugge stuurt de bevolking met een kluitje in het riet door als schijnreden op te geven dat de bomen geveld werden voor de aanleg van een breed, veilig fietspad, maar tezelfdertijd te zwijgen over de vrachtwagens die voortaan over de weg zullen denderen.

Het toppunt van schijnheiligheid werd bereikt op dinsdag 2 september. Op het zelfde moment dat burgemeester Moenaert een politieleger van 250 agenten had opgetrommeld om het Lappersfort en de Vaartdijkstraat af te zetten opdat de bulldozers en kettingzagen in alle rust hun kapwerk zouden kunnen uitvoeren, tekende dezelfde Moenaert in hartje Brugge tijdens de gemeenteraad een verkoopakte voor een ander deel van het bos. Volgens dit pact kochten het gemeenstebestuur van Brugge en het Vlaamse Gewest een deel van het bos over van Fabricom. Moenaert profileerde zich op deze manier als groot weldoener en redder van het grootste deel van het bos. Dit gebied werd echter niet door de aankoop gevrijwaard van de kap; 9 ha parkgebied was hoe dan ook reeds als parkbos ingekleurd, de andere 4 ha als KMO-zone.

Fabricom

Fabricom GTI (België) en Suez GTI (NL) is hetzelfde bedrijf met een andere merknaam en is een dochteronderneming van de Suez Holding. Deze Franse holdingmaatschappij is ooit opgericht als financieringsmaatschappij voor het graven van het Suezkanaal. Vooral de laatste jaren maakt deze holding een grote groei door. GTI staat voor Groep Technische Installaties. Automatisering, beveiliging, pijpleidingen, tunnels, offshore-installaties, brandmeldinstallaties, vliegveldverlichting, gasinstallaties, telecommunicatie is slechts een kleine greep uit de activiteiten van dit bedrijf.

In januari 2008 tekenden Total E&P Nederland en Suez-dochter Fabricom Oil & Gas een engineeringcontract voor 21 offshore boorplatforms in het Nederlandse deel van de Noordzee.

In mei 2008 heeft een consortium onder leiding van Fabricom GTI een contract van € 250 miljoen in de wacht gesleept voor de toelevering aan een gasgestookte elektriciteitscentrale in het Nederlandse Eemshaven.

Afvalverwerker SITA is gedeeltelijk eigendom van Suez, in 1997 werd het Franse waterleidingbedrijf overgenomen en in 2006 kocht Suez Holding Gaz de France op. Een jaar eerder (2005) nam Suez het Belgische energiebedrijf Electrabel over. Electrabel is een van de bedrijven die in Nederland een nieuwe kolencentrale willen bouwen. Daarnaast staat Electrabel bekend als een van de bedrijven met de vuilste energiemix. Van al hun energie komt 55,3% uit kernenergie en 43,5% uit fossiele brandstoffen. Slechts 1,2% betreft uit duurzame energie.

Suez Holding is zich duidelijk op grote schaal aan het inkopen in de energiewereld. De reden waarom Belgische en Nederlandse Groenfront! activisten dit deel van het lappersfort opnieuw bezetten gaat dus veel verder dan het redden van een paar bomen. Met deze actie willen ze niet alleen het absurde van de Belgische wetgeving rond Ruimtelijke Ordening aankaarten, maar onder andere ook de globale wantoestanden die hiermee gepaard gaan hekelen.

Geschiedenis van de strijd

Op 7 augustus 2001 begonnen activisten het actiekamp in het Lappersfort. 250 dagen na de bezetting werd het Groene Gordel Front (GGF) opgericht. Op 14 oktober 2002 wordt het bos ontruimd. Er is veel kritiek op het gewelddadig handelen van de politie. Ruim 5000 verontwaardigde mensen en jonge gezinnen met kinderen betogen in Brugge en tonen dat ze het niet eens zijn met de plannen van Fabricom en burgemeester Moenaert.
Dertien activisten die betrokken waren bij het eerste actiekamp hangt nog steeds een boete van 50.000 euro boven het hoofd. Indien ze nog een keer in het bos zouden komen, zal Fabricom hen laten opdraaien voor de kosten van ontruiming van vijf jaar geleden. Hierdoor probeert de overheid nieuwe acties te voorkomen. Gelukkig blijken er genoeg andere activisten te zijn die graag de fakkel van hen willen nemen.

Groenfront!

Groenfront! is geen organisatie maar een netwerk waarin radicale milieuactivisten van wisselende samenstelling directe actie voeren. Het is de Nederlandstalige tak van het Britse Earth First! Direkte aktie komt in de praktijk meestal pas ter sprake wanneer andere middelen (bijvoorbeeld juridische) zijn uitgeput. GroenFront! is horizontaal georganiseerd, heeft geen ledenlijst of andere administratie, en ontvangt geen subsidies. De aankoop van (klim)materiaal gebeurt via donaties en het organiseren van benefieten.

Contact met de bezetters

U kunt met al uw vragen terecht op deze telefoonnummers:
0475 96 82 61 (voor perswoordvoerder in het bos)
en 0471 65 85 75 (voor perswoordvoerder uit het bos)
U kan ook mailen naar  lappersfort@gmail.com

Bezoeken aan het bezette bos worden liefst vooraf gemeld, dan kunt u er ook zeker van zijn dat er iemand aanwezig zal zijn die bereid is u te woord te staan.

www.groenfront.be

 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.