english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Weer massale demonstraties in Peru
Marten - Ojala - 08.07.2009 20:09

De laatste maanden is Peru het toneel van heftige protesten tegen het neo-liberale beleid van de regering en de geweldadige onderdrukking van sociale protesten. Vanaf gisteren zijn er 3 dagen van Nationale Strijd afgekondigd met demonstraties en stakingen door het hele land. Er wordt live verslag gedaan via:  http://www.alternativaprensa.blogspot.com/

paro
paro

demo Lurin
demo Lurin

Weer massale demonstraties in Peru

Het is inmiddels een maand geleden dat in de Peruaanse Amazone een bloedige confrontatie plaatsvond tussen verschillende inheemse bevolkingsgroepen en het Peruaanse leger. Het aantal doden is nog steeds onduidelijk, mede omdat mensenrechten organizaties te toegang tot het gebied werd ontzegd, maar duidelijk is dat het in ieder geval meer dan 30 zijn geweest. De confrontatie was het gevolg van wegbezettingen van inheemse bevolkingsgroepen. Zij protesteerden hiermee tegen het overheidsbeleid wat delen Peruaanse Amazone wilde verkopen aan olie- en mijnbouw multinationals, zonder daarbij de inheemse bevolkingsgroepen te consulteren.

De confrontatie in de Peruaanse Amazone is de aanzet geweest tot massale protesten tegen de neo-liberale koers van de huidige regering van president Alan Garcia (zie  http://www.indymedia.nl/nl/2009/06/60003.shtml) . Deze protesten leidde ertoe dat een tweetal wetten die de exploitatie van de Amazone vergemakkelijkte, inmiddels zijn ingetrokken en de Peruaanse premier Yehude Simon, aan het einde van de week opstapt.

De protesten werden georganiseerd door een verscheidenheid aan sociale bewegingen en grote linkse partijen die, sinds de gebeurtenissen in de Amazone, zijn verenigd in het Blok voor Het Leven en Zelfbeschikking (Frente Amplio para la Vida y la Soberania). Het Frente Amplio organiseert een veelheid aan sociale bewegingen en linkse partijen. Van de Organisatie van Gemeenschappen die worden Bedrijgd door de Mijnbouw (CONACAMI) tot de Sociaistische Partij en van de Organizatie van de Inheemse volkeren van de Amazone (AIDESEP) tot de Coordinatie van Andes Volkeren (CAOI) en natuurlijk de Nationale Vakbond (CGTP). Deze samenwerking tussen zo veel grote sociale bewegingen en politieke partijen is uniek, vooral de samenwerking tussen inheemse volkeren van de Peruaanse Amazone met die van de Andes.

Vanaf gisteren organiseert het Frente Amplio opnieuw protesten in Peru, waarbij er drie dagen van Nationale Strijd (Jornada de Lucha) zijn afgekondigd; dagen waarop volop zal worden gestaakt en geprotesteerd in verschillende plekken in Peru. Het Frente Amplio wordt hierbij gesteund door de vankbond van de lereren (SUTEP) en die van de buschauffeurs (Suchocop). Door de veelheid van organisaties die meedoen, zijn er ook een veelheid aan eisen terug te vinden. Maar de overkoepeldende eisen zijn: het afschaffen van de neo-liberale koers van de regering; een einde aan de vrijhandelsverdragen met de VS en EU; investeringen in de sociale sector; en een decriminalisering van de sociale protesten.

Ondanks de laatste oproep heeft de regering verschillende repressieve maatregelen genomen om ‘de veiligheid van de burgers te beschermen’. Zo gaf de Minister van Binnenlandse Zaken opdracht tot het mobiliseren van 35.533 politie agenten en 6.249 militairen, die verschillende belangrijke wegen in het land moeten veiligstellen. Het inzetten van het leger om de sociale protesten de kop in te drukken doet denken aan tijden van Fujimori, de Peruaanse president die mensenrechten geregeld schond en die daarvoor vorig eind aart dit jaar in de gevangenis is beland. Ook roept de radiozender van de APRA, de zender van de partij van de huidige president, op om ‘de aanhangers van Chavez’, niet te steunen in hun protesten.

Ondanks de repressie waren gisteren verschillende departementen van Peru platgelegd. In Puno, Ayacucho, Arequipa en Cusco waren er wegblokkades, demonstraties en staakten een veelheid aan sectoren zoals leraren, het openbaar vervoer, de marktverkopers, overheidsfunctionrissen, etc. Bij Arequipa werd de Panamericana Sur, de belangrijkste snelweg in het zuiden, geblokkeerd. Er zijn verschillende berichten van repressie door de politie, waarbij er in ieder geval in La Joya een demonstrant neergeschoten.

Vanaf vandaag zullen de stakingen en demonstraties zich uitbreiden over de rest van het land. In Jean en Cajamarca hebben verschillende overheidsfunctionarissen vanaf vanochtend het werk neergelegd om hogeren lonen te eisen en betere voorzieningen voor de inheemse volkeren van de Amazone. In de Amazone, in Huancayo en Junin staken een veelheid aan vakbonden en zijn er demonstraties aangekondigd. In Cusco en Ica zijn stakingen van 48 afgekondigd. Ook staat er vandaag een massale demonstratie in de hoofdstad Lima gepland waartoe is opgeroepen door de nationale vakbond CGTP. Sinds vanochtend wordt er in de verschillende uithoeken van Lima verzameld, waarbij de verschillende demonstratie over 2 uur zullen samenkomen op het plein 2 de Mayo. De chauffeurs zijn al bezig met een demonstratie naar het Ministerie van Transport. De vorige demonstratie in Lima, in solidariteit met de inheemse volkeren van de Amazone, werd met geweld neergeslagen door de politie, waarbij er verschillende gewonden vielen. De spanning over wat vandaag de reactie zal zijn van de kant van politie en leger is dan ook groot.
Er wordt live verslag gedaan via video en radio van de verschillende demonstraties en stakingen in Peru via:  http://www.alternativaprensa.blogspot.com/


- E-Mail: marten@ojala.nl Website: http://www.ojala.nl
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
Foto´s 
Marten-Ojala - 09.07.2009 19:09

plaza dos de mayo
plaza dos de mayo

libertad para pizango
libertad para pizango

demonstranten uit Amazonas
demonstranten uit Amazonas

Foto´s van de demo gisteren in Lima

E-Mail: marten@ojala.nl
Website: http://www.ojala.nl
 
Meer Foto´s 
Marten-Ojala - 09.07.2009 19:21










In Lima waren er gisteren zo´n 5000 demonstranten op de been. Er werd verzameld op de plaza Dos de Mayo, waarna er naar het regeringsgebouwd werd gelopen. Er was een enorme politiemacht op de been die de toegang tot de straten naar het regeringsgebouw versperden. Daarbij werden meer dan 150 mensen aangehouden en kwam het op sommige plaatsen tot confrontaties met de politie. Niemand is echter ernstig gewond geraakt. In verschillende demartementen buiten Lima werd er ook gedemonstreerd e waren er bovendien stakingen van verschillende sectoren. Vandaag wordt er nog gestaakt in 3 departementen Huancavelica, Ayacucho en Puno.

E-Mail: marten@ojala.nl
Website: http://www.ojala.nl
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.