english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Landelijke kraakactiedagen
NN - 01.11.2009 00:00

Afgelopen weekend waren de landelijke kraakactiedagen, een weekend lang actie rondom het kraken! Er is een oproep gedaan aan iedere stad, dorp, kraakgroep of pand om tijdens de landelijke kraakactiedagen actie te ondernemen. Kraak dat pand wat al jaren staat te verkrotten, start een nieuwe ontmoetingsplek of pak die speculant aan. Kortom; gebruik je fantasie en kom in actie tijdens de kraakactiedagen.

De score:

Woensdagnacht:

Donderdag:
  • Breda opent op ludieke wijze een loket ?Woningnood? bij stadhuis.
  • Kanaalstraat 103 wordt helaas weer verlaten
  • Pand gekraakt in Leeuwarden
Vrijdag: Zaterdag: Zondag:






Om tijdens de kraakactiedagen de verschillende acties enigszins aan elkaar te koppelen is het idee om dit in een ?perscentrum? te bundelen. Het ACU in Utrecht zal hiervoor als ?centraal punt? ingericht worden. Het idee is dat er voor journalisten en geïnteresseerden mogelijkheid is om daar gedurende het hele weekend langs te komen voor informatie en updates over dat wat er is gebeurt tijdens de kraakactiedagen. Op deze manier willen we naar buiten brengen wat er allemaal tijdens het weekend is gebeurt, zodat de kleinere acties niet volledig ondergesneeuwd raken door de grotere acties. En uiteraard zodat het ook eens duidelijk wordt, dat kraken iets van iedere stad, en iedere plek is! Concreet gezien willen we hiervoor de oproep doen aan iedereen die ?iets? van plan is komend weekend, om dit te laten weten! Zodat dit tijdens het weekend in een tijdslijn gezet kan worden, zodat dit in persberichten opgenomen kan worden, en zodat dit aan journalisten door gecommuniceerd kan worden. Het is vanuit dit ?perscentrum? uiteraard niet de bedoeling zich inhoudelijk te bemoeien met de acties die gaan plaatsvinden, het is de bedoeling het aan elkaar koppelen van de acties onder de noemer ?kraakactiedagen? hiermee te kunnen faciliteren. Daarom is het de vraag om óf van tevoren door te geven wat je gaat doen; open je je kraakpand voor bezoekers, heb je een eetcafé of weggeefwinkel op straat, mail of bel dat dan even door! Mocht je een leuke actie doen tijdens het weekend, bel als je wilt nadat je de actie hebt gedaan door wat je hebt gedaan! Ook persberichten die eruit gegooid worden, zouden wij graag ontvangen, zodat dit tijdens het weekend gebundeld kan worden en zo gepresenteerd kan worden aan de pers. Verder; mocht je met je actie een perstelefoon hebben, geef dat nummer dan ook even door! Dan kunnen wij pers die met ons contact opneemt, doorverwijzen.Ook voor vragen over pers en media gerelateerde dingen zijn wij bereikbaar. Wij hopen vanuit het perscentrum alle actie's zo veel mogelijk te kunnen ondersteunen. Mocht je nog zin hebben om te komen helpen bij het perscentrum dan ben je natuurlijk van harte welkom. Verder wensen we iedereen heel veel succes met actie's, kraakjes etc. Telefoonnummer; 06 81 320 823 E-mail: kraakactiedagen (AT) gmail.com

- E-Mail: kraakactiedagen (AT) gmail.com
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Oproep 1 januari 
1 Januari Beweging - 28.10.2009 17:13

Geweldig initiatief die landelijke kraakactie dagen!

Bij deze de oproep om ook een landelijke kraakactiedag te plannen op 1 januari 2010, de dag dat zeer waarschijnlijk de anti-kraakwet van kracht wordt.

Tevens is 1 januari een dag dat bijna iedereen vrij is en dus tijd heeft om actie te voeren, en daarbij de meeste wetshandhavers hun roes liggen uit te slapen. ;)

KRAKEN GAAT DOOR, OOK NA 1 JANUARI!
Persbericht - Krakers opnieuw in actie  
NN - 28.10.2009 17:20

Krakers opnieuw in actie tijdens landelijke kraakactiedagen

Krakers uit het hele land hebben aangekondigd komend weekend actie te gaan voeren tijdens de ‘landelijke kraakactiedagen’. Hiermee willen zij hun onvrede uiten over het kraakverbod, maar vooral ook heel duidelijk laten zien dat het kraken doorgaat. Het actieweekend zal bol staan van zeer diverse acties in het hele land, zoals bijvoorbeeld het kraken van panden, maar ook weggeefwinkels op straat en eetcafés waar tegen donatie gegeten kan worden. “Wij gaan door met kraken, kraakverbod of niet! Met deze golf van acties willen we laten zien dat we met velen zijn, en dat we onze mond niet laten snoeren!”, aldus een kraker.

De afgelopen weken voerden de krakers al meerdere malen actie. Zo was er tijdens het eerste debat over het kraakverbod een actie bij de Tweede Kamer, waarbij zij spandoeken ophingen op het eilandje in de hofvijver, en aan een leegstaand pand bij het Plein. Nadien verschenen er op kraakpanden in het hele land spandoeken tegen het kraakverbod.
Op de dag dat de kamerleden hebben gestemd over het kraakverbod hield een groep krakers een grote actie op het Plein bij de Tweede Kamer, waar zij massaal hun tent opzetten als symbolisch protest tegen het kraakverbod. En afgelopen weekend was er een grote demonstratie door de binnenstad van Utrecht, waar minstens 2000 krakers en sympathisanten hun mening kenbaar maakten.

Dit weekend zullen de krakers op diverse plekken in het hele land opnieuw actie komen. Zij zullen panden gaan kraken, weggeefwinkels openen, hun kraakpand open stellen voor de buurt en op vele andere manieren actie voeren. “Kraken is en blijft een pressiemiddel om eigenaren iets te laten doen met de woonruimte die zij in bezit hebben,” aldus kraker Judith. “Door te kraken kan je zelf je leven vormgeven. Door te kraken wordt ruimte gecreëerd voor initiatieven die anders geen bestaansmogelijkheid hebben, zoals weggeefwinkels, ontmoetingsplekken, en allerhande niet commerciële initiatieven.”

De landelijke kraakactiedagen zullen vrijdag 30 november van start gaan, en duren tot zondag 1 november.
Misverstanden? 
NN - 28.10.2009 18:57

Om misverstanden uit de weg te gaan:

Het is niet de bedoeling dat er vanuit het ‘perscentrum’ inhoudelijk bezig gegaan wordt met de boodschap van andere groepen. De oproep is immers gedaan om zélf in actie te komen tijdens de kraakactiedagen, en daarin is het volledig aan iedere groep zelf te doen wat zij willen doen, op welke manier zij dat willen doen, en welke boodschap daaraan gekoppeld wordt.

Het doel van dit ‘perscentrum’ is slechts de infrastructurele mogelijkheid bieden om de acties te bundelen. Op het moment dat er acties plaatsvinden, en daarover aan ons vragen gesteld worden, zullen wij die vragen doorverwijzen naar de betrokken groep. Vanuit het perscentrum zal er geen inhoudelijke bemoeienis zijn met de boodschap, en zal niet het woord gevoerd gaan worden voor groepen die zelf met de actiedagen bezig gaan. Wél zullen de acties gebundeld worden, zal er een overzicht bijgehouden worden van wat er op diverse plekken gebeurd, zullen algemene vragen van pers beantwoord worden, en zal pers actief doorgestuurd worden naar acties waar zij interesse voor tonen.

Er zal dus puur geprobeerd worden enige infrastructurele faciliteiten te bieden aan groepen die daar behoefte aan hebben!

E-Mail: kraakactiedagen (AT) gmail.com
aan de slag 
nn - 28.10.2009 20:26

ik zie zelf geen reden tot misverstanden. Het is duidelijk, we moeten zelf aan de slag! :)

Wel nog 1 waarschuwing. Het staat nog niet vast dat kraken verboden wordt en het staat zeker niet vast dat dit al per 1 januari gebeurt. Goed om er rekening mee te houden maar ga er niet zonder meer van uit.
Landelijke kraak aktie dagen BREDA 
nn - 29.10.2009 03:27

voorkant flyer
voorkant flyer

achterkant flyer
achterkant flyer

programa kraakkerk
programa kraakkerk

Persbericht:
Op donderdag 29 oktober gaan de Landelijke Kraakactiedagen van start.
Als reactie op het aangekondigde kraakverbod zetten krakers in het weekend van 30 oktober tot 1 november in heel Nederland hun deuren open.
Ook Kraakgroep Breda heeft verschillende activiteiten gepland voor deze dagen.

Op donderdag 29 oktober vanaf 5 uur is er bij het gemeentehuis op de Claudius Prinsenlaan een balie waar informatie kan worden verkregen over de Bredase vastgoedmarkt, speculatie, woningnood, antikraak en kraken.

Op vrijdag opent de weggeefwinkel in de Heilig Hartkerk om 12:00 samen met een driedaagse expositie van de bekende Bredase kunstenaars Miranda Kronenberg, Hermine Weggen, Elmar Stolk, Lalao en Elyse Haas. Ook zal er een expositie over kraken in Breda zijn.

De Zaterdag zal in het teken staan van kunst, broedplaatsen en cultuur waaronder om 18:00 Halloween pompoensoep in de Heilig Hart kerk en een foto-expositie over ontruimde kraakpanden in Breda.

Op zondag begint de dag om 10:30 met de Heilige mis in de Heilig Hartkerk en een weggeefpunt voor bloemen en planten. vanaf 15:00 start de veiling van jonge kerkkatjes die dakloos worden bij een kraakverbod. Van twaalf tot vier is het mogelijk om bij panden in de Meerten Verhoffstraat, Minister Kanstraat, Sprundelsebaan en de Academiesingel binnen een kijkje te nemen.

Perscontacten:
Landelijk perscontact: 0681320823
perscontact breda: 0642884170

E-Mail: centrumvrijhof@gmail.com
Website: http://www.centrumvrijhof.nl
 
Eerste kraak een feit! 
NN - 29.10.2009 12:06

De eerste kraak voor de kraakactiedagen is inmiddels een feit!

Afgelopen nacht is het perceel aan de Kanaalstraat 103 in de Utrechtse wijk Lombok gekraakt. Nadat dit perceel geruime tijd leeg heeft gestaan, willen de krakers het de komende dagen omtoveren tot een collectieve werkruimte voor artistieke uitingen.

Het idee is om er ateliers en open expositieruimtes te vestigen. De eerste exposities zullen komend weekend, tijdens de actiedagen, al een feit zijn! De eerste exposities zullen op zaterdag 31 oktober en zondag 1 november plaatsvinden.
Landelijke Kraakactiedgn ook bij HCZ E'hoven 
Ramona - 29.10.2009 20:28




Ook HCZ Eindhoven steunt de Landelijke Kraakactiedagen komend weekend!!! :-)

En.... vanacht een pandje gekraakt in Eindhoven :-)
OPROEP!! 
NN - 29.10.2009 21:34

Beste mensen,

Willen jullie alsjeblieft je persberichten en andere berichtgeving ook doorsturen naar  kraakactiedagen@gmail.com

We willen dit heel graag bundelen in een persmap, zodat dit ook inzichtelijk is voor pers en andere geïnteresseerden.

Er komen nu al heel veel vragen binnen over wat er gaat gebeuren, en uiteraard word dit niet compleet tot het einde van het weekend; maar persberichten en andere berichtgeving over open huizen, weggeefwinkels, fietsroutes of wat dan ook, worden ook niet doorgegeven.

Mocht er geen behoefte aan zijn, dan is dat uiteraard prima. Maar het idee was dat we naar buiten zouden brengen dat dit iets van het hele land is, er daarvoor zijn zoveel mogelijk voorbeelden nodig!



1e aktie Breda  
kgb - 29.10.2009 22:41




Balie 23: Woningnood en vastgoedmisstanden

Vandaag Do 29-oktober hebben krakers in 3delige ambtenaarskledij een extra balie toegevoegd aan het stadskantoor. Hier werden mensen geinformeerd over allerlei thema's rond om de woningmarkt. Zo kwamen o.a antikraak en kraken aan bod en werd er uitgelegd wat speculatie inhoud, dat er nog steeds woningnood heerst, er nog geen concrete oplossing is voor leegstand, wat kraken en cultuur met elkaar te maken hebben. En last but not least wat het kraakverbod inhoud en wat het vooral NIET oplost.

Dit was de aftrap voor een weekend vol activiteiten en akties


meer volgt......

Kraakactie Wageningen 
Bastiaan - 30.10.2009 13:29

krakers wisten de illegale sloop te stoppen
krakers wisten de illegale sloop te stoppen

Om 7 uur vanochtend heeft de kraakgroep Rijnsteeg , samengesteld uit voornamelijk landbouw universiteit studenten, een boerderij in het binnenveld bij Wageningen in gebruik genomen. De groep hoopt hier duurzame woonruimte te maken voor 8 woningzoekende, en werkplaatsruimte te bieden voor diverse activiteiten en workshops. Om 8:00 heeft de politie leegstand geconstateerd.

De eigenaar van deze boerderij (Stroomberg Holding) woont in het naastliggende pand. Dit zorgde al snel voor een bedreigende situatie.

Om 10:30 zat de groep er geschrokken bij. Zij wilde een open plek creëren om een positiever beeld van krakers te bewerkstelligen. In contrast hiermee, kwam om 10:00 een graafmachine op de boerderij met opdracht van de eigenaar om het pand te gaan slopen. Hij begon met slopen en vernielde hierbij een stuk van het dak en de dakgoot, terwijl direct hierachter zo'n 15 mensen bezig waren met de bezetting. Enkele mensen wisten de graafmachine te laten stoppen met zijn werkzaamheden terwijl de politie werd gebeld.

De politie arriveerde spoedig en bevestigde het vermoeden dat er geen sloopvergunning aan de eigenaar uitgegeven was hiervoor. Hierbij werd het de graafmachine en de eigenaar duidelijk dat zij op deze manier enkel strafbaar bezig waren, waarop beide afdropen. Tot dusver is er nog geen verder bericht van de eigenaar gekomen.

Er is op dit moment een flinke aanwezigheid van vrienden, kennissen en sympathisanten. Mochten er de komende dagen (vooral dit weekend) nog mensen willen helpen bij de bezetting of op een andere manier, kunnen zij dit mailen naar  ksu_wageningen@hotmail.com

E-Mail: ksu_wageningen@hotmail.com
{Herin} [A*dam] 31 okt: Open dag in de Molli 
Molly Chaoot - 30.10.2009 14:34




De Molli bestaat 30 jaar, tijd voor een feestje.

Ruim 30 jaar geleden zag Kraakcafé de Molli het levenslicht. In dit jaar 1979 nam de leegstand van woningen epidemische vormen aan en de kraakbeweging groeide als kool. Overal in de stad openden kraakcafés hun deuren om een plek te bieden voor activisten om elkaar te ontmoeten. Deze ruimtes boden ook de mogelijkheid om spreekuren te gaan houden waarbij mensen werden geïnformeerd en geholpen bij het kraken van een woning. De Molli is met haar 30 jaar het langst bestaande kraakcafé van Amsterdam en is nog steeds op maandagavond het domein van Kraak Spreekuur en Kraakgroep de Pijp.

Het gaat in de Molli natuurlijk om veel meer dan kraken (lees: sociale woonstrijd). De activiteiten variëren van thema avonden over bijvoorbeeld feminisme, antifascisme, radicale milieuactivisme tot het bereiden van veganistisch eten op donderdagavond. De Molli wordt in stand gehouden door een vrijwilligers collectief. Dit collectief wil een plek bieden waar iedereen zich veilig kan voelen. Seksisme, discriminatie, racisme en fascisme worden niet toegestaan.

In 2009 is kraken nog steeds springlevend maar op een veel kleinere schaal. De meeste kraakcafés zijn al lang weer gesloten maar enkelen overleven tot op de dag van vandaag. Echter vormt er een andere dreiging aan de horizon, die van het kraakverbod. In plaats van te discussiëren waar het hier werkelijk om zou moeten gaan; woningnood, leegstand, speculatie met panden en creëren van eigen veilige vrijplaatsen voor mensen, wordt de egoïstische kapitalistische handelsmentaliteit als hoogste goed centraal gesteld.

Maar zoals ook in het communiqué van Kraakgroep de Pijp te lezen valt:
“Jaren lang hebben we directe actie gevoerd en we zullen dat blijven doen, alles om onze levens en leefomgeving in eigen handen te hebben en houden. We zijn bezig met wat er leeft en speelt in de wijk, wat er moet gebeuren om de sociale banden in de wijk niet uit elkaar te rukken en de boel asociaal te yuppificeren. We hebben met onze acties voorbeelden gegeven van hoe het wel kan, zonder te smeken voor beleidsverandering. Zolang de (publieke) ruimte is ingedeeld op economische belangen, zullen we vechten. Dus ook als de woningnood ‘opgelost’ is, zullen we blijven kraken. Om vrij te leven van commercie, loonslavernij en hiërarchie. En om mensen hiertoe te inspireren.
Met een eventueel kraakverbod in zicht, veranderen we onze instelling niet. We zijn wie we zijn, soms kinkelen we de ruiten eruit en als het nodig is helpen onze bejaarde buurvrouw met verhuizen. Wij passen niet in een zwart-wit plaatje van goed of slecht.”

Daarom houden we tijdens de Landelijke Kraakdagen op zaterdag 31 oktober “open huis”. We willen naast ons 30-jarig feestje ook laten zien waar we als krakers, ex-krakers, politiek activisten voor staan en stonden. Kom langs, geniet van en hapje en een drankje, bekijk onze foto-tentoonstellinkje van acties in de Tijd. Er worden filmpjes gedraaid en ondertussen kunnen we discussiëren over hoe we als krakers/activisten door gaan met de sociale woon-strijd.

De middag begint om 16 uur en we gaan door tot 22 uur.

Wat doen we zoal in de Molli:
zo t/m vr van 21.00 tot 1.00 Kraakcafé
elke eerste woensdag van de maand: Antifa-infocafe
eens in de vier weken: Groenfront infocafe
zo 21:00 tot 1:00 Hip-Hop cafe
ma 19:00-20:30 Kraakspreekuur de Pijp
do 19.00 Voku Chez Molli (vegan)
vr 21:00 Filmavond (soms)

E-Mail: molli(ad)squat.net
Website: http://molli.nl
 
live reporting op twitter 
pappa razi - 30.10.2009 18:01

Pappa Razi fietst dit weekend door nederland om bij diverse acties dingen te rapporteren en vast te leggen.

Volg 'm op  http://twitter.com/pappa_razi of  http://identi.ca/papparazi/

Website: http://identi.ca/papparazi/
 
Nijmegen 
Nimma - 30.10.2009 19:01

Vandaag is in Nijmegen bloemerstraat 70/72 gekraakt.
In het gekraakte pand zal een weggeefwinkel en infotheek gehuisvest worden.
Na de ontruiming van de weggeefwinkel aan plein '44, twee weken geleden hebben we snel besloten een nieuwe plek voor dit populaire initiatief te zoeken. Ook zal er dus een infotheek komen waar ondere andere informatie te vinden is over acties, demonstraties en achtergrondinformatie over thema's als kraken, anti-fascisme, anarchisme, veganisme en nog veel meer.

Aanstaande zondag zullen wij feestelijk de weggeefwinkel en infotheek openen. Vanaf 12 uur ben je welkom om een kijkje te nemen. Er zullen enkele films vertoont worden, en een kleine foto expositie zijn over de nijmeegse kraakbeweging. Ook is er wat te eten en te drinken en komt er een band spelen.

De actie is voortgekomen vanuit een oproep van de landelijke kraakactiedagen om een geluid te geven tegen het kraakverbod. Met onder andere deze actie in nijmegen en vele andere acties in Nederland laat de kraakbeweging zien dat kraken een oplossing is en geen misdaad. Kraken blijft een belangrijk actiemiddel tegen speculatie en woningnood en is onmisbaar op cultureel en sociaal vlak. Ook laten we zien dat we als kraakbeweging strijdbaar blijven en dat ij onze idealen niet laten verbieden!

We hopen je zondag te zien!
Kraken gaat door!

Groetjes uit Nimma.
Update! 
"perscentrum" - 30.10.2009 21:38




UPDATE KRAAKACTIEDAGEN.

Woensdagnacht:

* Utrecht; Kraak Kanaalstraat 103


Donderdag:

* Breda opent op ludieke wijze een loket “Woningnood” bij stadhuis.
* Kanaalstraat 103 wordt helaas weer verlaten

Vrijdag:

* Eindhoven kraakt leegstaande loods
* Eindhoven houdt open huis in HCZ
* Wageningen kraakt leegstaande boerderij
* Eigenaar sloopt dak gekraakt pand in Wageningen; Krakers houden vol!!
* Breda opent Weggeefwinkel in Heilig Hartkerk en start driedaagse expositie.
* Solidariteitsactie in Wenen! Dertig mensen voeren actie bij Nederlandse ambassade.
* Nijmegen kraakt pand voor weggeefwinkel en infotheek
* Etten-Leur heeft een snackbar gekraakt.


VERWACHT, KOMENDE ACTIEDAGEN.

Zaterdag:

* Open huis BikeWars, Utrecht
* Open huis Honigmanstraat Heerlen, 13.00 - 17.00
* Open huis & 30-jarig bestaan Molli, Amsterdam
* Fietsroute & open kraakpandendag Zaandag, 12.00 tot 16.00
* Expositie & eten in Heilig Hartkerk, Breda
* Open huis HCZ, Eindhoven van 15.00 tot 24.00
* Open huis/kraakvitrine, FEBO, Amsterdam
* Infocafé en filmvertoning in Dordrecht

Zondag:

* Heilige mis, kraakkattenveiling, kraakroute en weggeefpunt in Breda

En uiteraard nog heel veel kraakjes en acties! (hopen we...)

E-Mail: kraakactiedagen (AT) gmail.com
Twitter! 
"perscentrum" - 30.10.2009 21:56

We zullen vanaf nu de gebeurtenissen ook gaan bijhouden op Twitter en Identi.ca!!

Iedereen wil weten wat er allemaal gebeurt is daar van harte welkom!!!

Op:

 http://www.twitter.com/kraakactiedagen
 http://www.identi.ca/kraakactiedagen



Website: http://www.twitter.com/kraakactiedagen
 
twitter / identi.ca 
pr - 30.10.2009 22:14

kraakactiedagen nu ook op twitter en identi.ca:

 http://www.twitter.com/kraakactiedagen
 http://identi.ca/kraakactiedagen

E-Mail: kraakactiedagen@gmail.com
Wat dat twitter betreft 
RiaPizza - 30.10.2009 22:42

Twitter account van een actie ergens, die zoveel mogelijk geupdate wordt.
Later wordt nog duidelijk waar.
omroep brabant 
dbhc - 30.10.2009 23:37

 http://www.omroepbrabant.nl/mediaplayer.aspx?object=tvjournaal&id=0
omroep brabant nieuws, met item over axidagen...
Vereniging ZRV 
Alex - 30.10.2009 23:56

Kraakactiedagen 30, 31, Oktober en 1 November




Vrijdag Kraakactie Verenigingssoos

(start na kraakactie en einde wanneer we het moe zijn)




De Vereniging heeft opvangen voor daklozen en een 2e handswinkel voor o.a. Minderbedeelde en ter protest tegen de vercommercialiseerde Kringloper. Alleen was er nog een grote behoefte aan een algemeen sociaal centrum waarin o.a. gekookt wordt voor minderbedeelde, tevens komt hierin de allang door jongeren gekoesterde wens van een extra jongerencentrum. Er is hiervoor een ideale plek gevonden, namelijk de al ruim 1,5 jaar leegstaande Guust.




De huurder van De Guust is destijds gerechtelijk ontruimd omdat de eigenaar het per direct nodig had, nu stond het al deze tijd later nog steeds leeg en dat naast 2 actieve kraakpanden die gekraakt zijn om het wanbeheer van Knobben en zijn voorganger Rasenberg aan te kaarten. Deze eigenaar heeft na alle klachten en sommaties vanuit gebruikers, bewoners, omwonenden, wijkcomite en gemeente in 9 jaar nooit iets gedaan aan onderhoud. (zie bijlage) Wel heeft hij gretig het onderhoudsgeld opgeeist van huurders en dit voor andere doeleinden gebruikt. Zulke speculanten dienen niet beloond te worden, want hoe zouden de huurhuizen in Etten-Leur eruit zien als het onderhoudsgeld niet voor onderhoud gebruikt zou worden?

De enige die ooit onderhoud heeft uitgevoerd van uw belastinggeld is de gemeente om het groen enig toonbaar te houden. Hierna hebben de krakers hun best gedaan om in en om door hun gekraakte deel het achterstallige onderhoud tegen te gaan en verdere verkrotting te voorkomen. Nu dit is gedaan proberen ze alles op te knappen en aanzicht te verbeteren.




24 November is er een rechtzaak tussen de gemeente en eigenaar Knobben:




 http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/5700116/Strijd-Super-bij-rechter.ece







We voegen hiermee een nieuw initiatief van de vereniging toe, welke positief is.

De actie steunt de belangen van onze doelgroepen, de gemeente, onderlinge verbondenheid en contact buurtbewoners.


De Vereniging wil aangeven dat ze ten alle tijden met de gemeente wil samenwerken aan een legalisatietraject om voor de Vereniging en zijn doelgroepen de noodzaak tot kraken weg te nemen. Hiermee bedoeld de Vereniging dat eventueel bestaande kraaklocaties behouden worden en/of nieuwe lokatie ter beschikking gesteld wordt. De Vereniging wil zelf graag hiervoor geld inleggen, maar de doelgroepen zijn niet kapitaalkrachtig (o.a. De daklozen).

Daarbij is het helaas een feit dat banken geen lening willen verstrekken voor o.a. daklozenopvang, de enige mogelijkheid is een gemeentelijke lening en/of de beschikking van een gebouw al dan niet een gelegaliseerd kraakpand. De gemeente en de politiek heeft hiermee de oplossing voor de noodzaak tot kraken weg te nemen in handen.


Zaterdag Infokamp voor gemeentehuis

Start 13.00 einde 18.00


We gaan met paar tenten en spandoeken voor gemeentehuis staan, om te laten zien dat daklozen ergens moeten blijven. Het criminaliseren van daklozen vanwege kraken uit nood is belachelijk, het in stand houden van woonnood door leegstand te beschermen is crimineel! Wonen is en blijft een grondrecht, ieder mens heeft hier recht op.




Daarnaast zijn de huidige daklozenopvangcentra voor vrouwen met kinderen in de omgeving zo overvol dat maand wachttijd voor een intake normaal. Het daadwerkelijk wonen duurt nog langer, men kan je niet eerder helpen. Maar in dit bezopen land komt na 6 weken jeugdzorg je kind wel in beslag nemen! Het is absurd dat deze regering zich christelijk durft te noemen.


Voor mannen is de situatie als vanouds er was geen plek en nu is er nog minder. 2 nachten binnen slapen en 5 buiten. Wat is er gebeurt met de christelijke gedachte: Gij zult de vreemdeling herbergen?


Zondag open huizendag


Start verschilt per pand je beslist zelf hoelang je mensen te woord wilt staan en tot hoeverre de rondleiding gaat. Er zal een stand zijn bij oude bredaseweg 10, dat is nu zeker.


E-Mail: zwartrode-vrijheid@hotmail.com
Twitteraccount vergeten 
RiaPizza - 31.10.2009 02:06

Ik kom er nu pas achter dat ik de link ben vergeten te plaatsen. Men was zo enthousiast aan het praten dat mijn concentratie niet je-van-het was.

Uiteraard is de link:

 http://twitter.com/riapizza

Website: http://twitter.com/riapizza
 
Den Bosch kraakt ook! 
NN - 31.10.2009 09:17

Zaterdag ochtend heeft Kraakgroep de Lont in 't Kruitvat het pand boven de winkel 't Kruidvat aan de Hooge Steenweg te Den Bosch gekraakt. Deze actie is een onderdeel van de landelijke kraakactiedagen, die dit weekend in heel Nederland plaatsvinden.

De krakers willen hiermee protesteren tegen woningnood, en tegen het feit dat er boven en achter winkelruimtes veel woningen leeg staan. Veel van deze woningen, zoals ook dit pand, hebben geen eigen opgang meer, en worden zo aan het woningbestand onttrokken. De krakers vinden dit asociaal, en vinden dat deze woningen weer teruggenomen moeten worden.
Door de woningen weer bewoonbaar te maken wordt ook gezorgd voor een levendigere binnenstad, die voor meer dient dan alleen winkelen en uitgaan. Daarbij wordt het pand door bewoning tegen verpaupering beschermd.

Ook is deze actie een protest tegen het komende kraakverbod. Dat zal zorgen dat duizenden vierkante meters woonruimte leeg zullen blijven staan, en dat de lokale gemeentes daar niks tegen gaan doen. Met de huidige wetgeving is er al voldoende mogelijkheid om leegstand aan te pakken, en eigenaren te dwingen hun panden te gebruiken. Gemeenten gebruiken deze wetgeving echter niet, en zullen dit na 't kraakverbod ook niet gaan. Waardoor het kraakverbod een leegstandswet wordt.

De krakers willen dat de eigenaren aangepakt worden, en niet degenen die protesteren tegen wanbeleid en speculatie. Het kraakverbod betekent dat gedupeerden van dergelijke wantoestanden gecriminaliseerd gaan worden, door hun een effectieve manier van protest te verbieden.

Maar hoe dan ook zal het kraken, wet of geen wet, doorgaan, omdat de nood te hoog is, en de leegstand te groot.

Een goed voorbeeld van wanbeleid rond woningen is ook het pand achter en boven Hinthamerstraat 73, dat tot twee maal toe gekraakt en illegaal ontruimd is. Het achterpand is nu door de eigenaar uitgesloopt, waardoor woonruimte voor ca. 6 studenten nu verdwenen is. De ruimte boven de winkel staat nog steeds leeg, terwijl er plek is voor nog 6 studenten, of 2 appartementen. Na de ontruiming zijn hier raadsvragen over gesteld, maar ondanks alles weigert de gemeente de wet te hanteren. Ook na invoering van het kraakverbod zal hier niks aan veranderen.
den bosch 
dbhc - 31.10.2009 09:51

het gele en het witte pand zijn dus van 15 jaar leegstand gered!
het gele en het witte pand zijn dus van 15 jaar leegstand gered!

de spandoeken
de spandoeken

de tol, een paar deuren verderop
de tol, een paar deuren verderop

den bosch doet ook mee!
in de hooge steenweg is een groot pand zonder opgang gekraakt boven de kruidvat. vandaar dat het pand het kruitvat gedoopt is.
wageningen 
perscentrum - 31.10.2009 12:14

vandaag is in wageningen een braakliggend terrein gekraakt. Het lag al zo lang braak dat het op google maps te zien is.
De sfeer was goed en de politie vond t prima.
Er zijn rond de 40 mensen en er is van alles te doen.
Van een weggeefwinkel tot vingerverven en koekhappen.
Wees welkom..

Hier is de link
 http://maps.google.nl/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&q=Busstation,+6707+Wageningen,+Gelderland&sll=51.970338,5.66923&sspn=0.000839,0.002384&ie=UTF8&cd=1&geocode=FYz9GAMd4HhWAA&split=0&hq=&hnear=Busstation&ll=51.969236,5.668865&spn=0.001679,0.004769&t=h&z=18

het is het hoekje churchillweg en N225
Kraak Nieuwegein  
Big Daddy - 31.10.2009 12:28

In de nacht van vrijdag 30 op zaterdag 31 oktober is het voormalig restaurant/uitgaansgelegenheid Big Daddy’s te Nieuwegein gekraakt.
De politie heeft bewoning vastgesteld. Tot op heden verloopt alles rustig.
De krakers willen het pand zo snel mogelijk openstellen voor diverse initiatieven. Meer info hierover volgt later.

De kraakactie maakt onderdeel uit van de landelijke kraakactiedagen.

UPDATE!!! 
Perscentrum - 31.10.2009 13:08

UPDATE KRAAKACTIEDAGEN.

Woensdagnacht:

* Utrecht; Kraak Kanaalstraat 103


Donderdag:

* Breda opent op ludieke wijze een loket “Woningnood” bij stadhuis.
* Kanaalstraat 103 wordt helaas weer verlaten

Vrijdag:

* Eindhoven kraakt leegstaande loods
* Eindhoven houdt open huis in HCZ
* Wageningen kraakt leegstaande boerderij
* Eigenaar sloopt dak gekraakt pand in Wageningen; Krakers houden vol!!
* Breda opent Weggeefwinkel in Heilig Hartkerk en start driedaagse expositie.
* Solidariteitsactie in Wenen! Dertig mensen voeren actie bij Nederlandse ambassade.
* Nijmegen kraakt pand voor weggeefwinkel en infotheek
* Etten-Leur heeft een snackbar gekraakt.
Solidariteitsactie in Estland! Vijftien mensen bij de Nederlandse ambassade
Emmen kraakt opnieuw een verkrot pand.
Zaandam kraakt leegstaand restaurant, met woonruimte erboven.

Zaterdag:

Nieuwegein kraakt leegstaande bar/restaurant
Den Bosch kraak leegstaande bovenverdieping
Tweede kraak in Nieuwegein
Sloopterrein gekraakt in Wageningen
Open huis Honigmanstraat Heerlen, 13.00 -17.00
Open huis/kraakvitrine FEBO, Amsterdam
Open huis en 30-jarig bestaan Molli Amsterdam
Infocafé en filmvertoning in Dordrecht
Open huis; Bikewars in Dordrecht
Open huis HCZ Eindhoven
Expo en eten in de Heilig Hartkerk Breda
Fietsroute en open kraakpandjesdag in Zaandam

E-Mail: kraakactiedagen (AT) gmail.com
Nog meer!!! 
Perscentrum - 31.10.2009 13:45

...ook Groningen heeft inmiddels gekraakt!!
Kraakactie Wageningen #2 
Bastiaan - 31.10.2009 13:49

Alweer een succesvolle kraak
Alweer een succesvolle kraak

Om 11 uur vanochtend heeft kraakgroep Wageningen Centrum een verloederd terrein in het centrum van Wageningen in gebruik genomen. Dit terrein wordt door de meerderheid van de Wageningse bevolking gezien als het lelijkste deel van de stad. De kraakgroep doelt bij deze kraak op het helpen van de eigenaar bij het initiatief nemen tot sloop van het laatste stuk gebouw dat er al vele jaren staat (zie ook eerdere actie). De gemeente overweegt op het moment de eigenaar van de grond te onteigenen.

Een sloop-een-pandje workshop zal de rest van de dag plaatsvinden, tevens is er een weggeefwinkel, een expositie van kunstenaars uit de regio, een aardappelstempel workshop, leuke muziek, fijne mensen, veel zonneschijn en gratis koffie, thee en flyers voor bezoekers en omwonenden.

Iedereen is welkom te komen bij belangstelling, het is erg makkelijk te vinden vanaf busstation Wageningen.

E-Mail: ksu_wageningen@hotmail.com
social cultureel centrum  
kgb - 31.10.2009 14:17

-


Vandaag opent Cultureel Centrum Het Valkenberg

Verschillende Bredase kunstenaars en aan cultuur verwante initiatieven zijn neergestreken in het stadspark om de gemeente te attenderen op de negatieve kanten van het door de stad gevoerde cultuurbeleid.

De meeste in deze protestactie participerende kunstenaars zijn (in)direct hun werk en expositie ruimte kwijtgeraakt door acties van de Gemeente Breda.

Stelselmatig werkt de gemeente kunstenaars tegen, ontruimt werkruimte of plekken met culturele meerwaarde en voert de kunstwerken af naar de stort, weigert ze leegstaande ruimtes beschikbaar te stellen voor onbekende kunst en ideële initiatieven en onderdrukken ze publieke, creatieve en culturele uitingen.

Iedereen weet dat nieuwe kunst wordt gecreëerd buiten de gebaande paden om, zodat het later door de markt wordt overgenomen.
Open en vrije plekken waar naar hartenlust en zonder druk of normering kan worden geëxperimenteerd met alle denkbare mogelijkheden zijn essentieel voor de basis van een cultureel volwassen stad. Mensen moeten op laagdrempelige plekken elkaar kunnen ontmoeten, inspireren, activeren en kunnen exposeren.

Het ontruimen en sluiten van deze plekken draagt daar geenszins aan bij!
De Heilig Hartkerk, Cultureel Centrum t'Vrijhof en het Electron waren plekken met culture meerwaarde die aan bovenstaande eisen voldeden, maar in plaats van erkenning of koestering worden deze plekken ondergewaardeerd en ontmanteld.

De gemeente gaat zo ver dat het enige pand in hun eigendom wat nog in de buurt kwam bij een vrijplaats, Het Electron nu gesloten en overgenomen is door een elitegroep die op alle gevestigde kunstplekken zit in Breda.
En weer een broedplaats om zeep geholpen!!

Wij blijven doorgaan met het eisen en opzetten van een vrije ruimte waarin cultuur ontstaat!

Gezamelijke dak en ruimteloze kunstinitiatieven uit Breda








E-Mail: centrumvrijhof@gmail.com
Website: http://www.centrumvrijhof.nl
 
Persbericht Groningen 
Perscentrum - 31.10.2009 15:11

Persbericht

Vandaag 31 oktober 2010 hebben wij: Actiegroep Woonstrijd, Kraak Spreek Uur Groningen, een groep studenten, kunstenaars en andere jongeren die door middel van kraken proberen woon en werkruimte te verkrijgen, de flat aan de populierenlaan 1 gekraakt.

Dit deels vanwege de behoefte aan woon, werk en atelierruimte op korte termijn maar bovendien om te ageren tegen het ophanden zijnde kraakverbod. Waar in politiek Den Haag, kraken als een probleem wordt gezien, zelfs vercriminaliseert wordt en het probleem van leegstand en het structureel schenden van woonrecht door het massaal inzetten van anti-krakers naar de achtergrond wordt geschoven willen wij hier in Groningen laten zien dat kraken geen probleem is maar heel goed een oplossing kan zijn.

De overheid voert aan dat leegstandsbeheer in de toekomst niet meer door "autonoom handelende krakers" mag gebeuren maar door bedrijven als Camelot en Ad-hoc.
Hier gaat het echter meteen fout! Want hoe werken 7 "Ad-Hocer's" mee aan de bestrijding van leegstand en woningnood door het enkel bewonen van de benedenverdieping van een 117 kamers tellend flatgebouw? En dat geheel rechteloos.

Zolang de overheid zulke praktijken ziet als een oplossing, blijft kraken een noodzaak in de bestrijding van leegstand en kamernood.
KRAKEN GAAT DOOR!

vriendelijke groeten,

E-Mail: kraakactiedagen (AT) gmail.com
overzicht international acties 
linkert - 31.10.2009 16:48

berlijn:  https://prod.indymedia.nl/nl/2009/10/62041.shtml

barcelona:  http://www.indymedia.nl/nl/2009/10/62738.shtml

praag:  http://www.indymedia.nl/nl/2009/10/62806.shtml

wenen:  http://www.indymedia.nl/nl/2009/10/62849.shtml

tallinn (estland):  http://www.indymedia.nl/nl/2009/10/62877.shtml

berlijn2:  http://www.indymedia.nl/nl/2009/10/62914.shtml
Fotos pandjes 
pappa razi - 31.10.2009 17:19




Fotos van wageningen, nijmegen en den bosch

 http://indymedia.nl/nl/2009/10/62852.shtml
 http://indymedia.nl/nl/2009/10/62898.shtml
 http://indymedia.nl/nl/2009/10/62916.shtml
 http://indymedia.nl/nl/2009/10/62930.shtml

Website: http://identi.ca/papparazi/
 
Zombie Bike Ride video from the yesterday act 
mgriks(at)gmail.com - 01.11.2009 11:56

Spirit Of Squatters
Spirit Of Squatters


You can watch it here:
 http://ourmediaindymedia.blogspot.com/2009/11/zombie-bike-ride-to-ghost-town.html

E-Mail: mgriks(at)gmail.com
Website: http://www.ourmediaindymedia.blogspot.com
 
Update!!! 
Perscentrum - 01.11.2009 13:44

En ook op de Utrechtse Heuvelrug is er gekraakt! In Zeist is een leegstaand pand in gebruik genomen en men wil er een weggeefwinkel openen.
Amsterdam kraakt ook. 
Perscentrum - 01.11.2009 14:14

In Amsterdam hebben KSU-Oost en SKSU een pand gekraakt in Amsterdam-Oost.

Het pand is door de eigenaar jarenlang verwaarloosd, en huurders die van dezelfde eigenaar huren hebben jarenlang gevochten om onderhoud af te dwingen.
Nu zal daar verandering in komen!
Etten-Leur 
Alex - 01.11.2009 14:41




Voor het eerst in de geschiedenis van Etten-Leur is er een demo gehouden voor het gemeentehuis. We hebben het zeer rustig aan gedaan, omdat de paniek al hoog was. De landelijke actiedagen zijn voor ons een opwarmertje de echte demo komt nog, we gaan langzaam iedere week meer doen.

 http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/5740240/Krakersprotest-op-Raadhuisplein-EttenLeur.ece

Krakersprotest op Raadhuisplein Etten-Leur
door Domien Huijbregts. zaterdag 31 oktober 2009 | 17:06 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 31 oktober 2009 | 18:43

Tekstgrootte

Krakers protesteren in Etten-Leur tegen het kraakverbod. FOTO Domien Huijbregts.
ETTEN-LEUR - Een kleine groep krakers heeft zaterdagmiddag op het Raadhuisplein in Etten-Leur geprotesteerd tegen de antikraakwet die eerder deze maand door de Tweede Kamer werd aangenomen.

Zie ook:
Kunstactie in Valkenbergpark Breda
Met spandoeken maakten de krakers, verenigd in de Vereniging Zwart-Rode Vrijheid, duidelijk dat zij het niet eens zijn met de wet die in hun ogen slechts aan symptoombestrijding doet. "Kraken wordt bestempeld als illegale activiteit terwijl illegale leegstand niet wordt aangepakt", aldus kraker Alex Stoop.

Het initiatief van de krakers maakt deel uit van een landelijke protestactie tegen de nieuwe wet. Vrijdag namen de Etten-Leurse krakers ook al hun intrek in de voormalige snackbar Guust aan de Concordialaan.

De winkelstrip waar die zaak deel van uitmaakt, staat al jaren leeg door een conflict tussen de gemeente en de eigenaar over de toekomstige bestemming van het pand.

De krakers willen de oude snackbar inrichten als 'restaurant voor minderbedeelden.' Daarnaast moet de zaak dienst gaan doen als jongerensoos.

Het is het vierde voormalige winkelpand in de winkelstrip dat nu gekraakt is.
UPDATE! 
perscentrum - 01.11.2009 14:44

UPDATE KRAAKACTIEDAGEN.

Woensdagnacht:

* Utrecht; Kraak Kanaalstraat 103


Donderdag:

* Breda opent op ludieke wijze een loket “Woningnood” bij stadhuis.
* Kanaalstraat 103 wordt helaas weer verlaten

Vrijdag:

* Eindhoven kraakt leegstaande loods
* Eindhoven houdt open huis in HCZ
* Wageningen kraakt leegstaande boerderij
* Eigenaar sloopt dak gekraakt pand in Wageningen; Krakers houden vol!!
* Breda opent Weggeefwinkel in Heilig Hartkerk en start driedaagse expositie.
* Solidariteitsactie in Wenen! Dertig mensen voeren actie bij Nederlandse ambassade.
* Nijmegen kraakt pand voor weggeefwinkel en infotheek
* Etten-Leur heeft een snackbar gekraakt.
Solidariteitsactie in Estland! Vijftien mensen bij de Nederlandse ambassade
Emmen kraakt opnieuw een verkrot pand.
Zaandam kraakt leegstaand restaurant, met woonruimte erboven.

Zaterdag:

* Nieuwegein kraakt leegstaande bar/restaurant
* Den Bosch kraak leegstaande bovenverdieping
* Tweede kraak in Nieuwegein
* Sloopterrein gekraakt in Wageningen
* Open huis Honigmanstraat Heerlen, 13.00 -17.00
* Open huis/kraakvitrine FEBO, Amsterdam
* Open huis en 30-jarig bestaan Molli Amsterdam
* Infocafé en filmvertoning in Dordrecht
* Open huis; Bikewars in Dordrecht
* Open huis HCZ Eindhoven
* Expo en eten in de Heilig Hartkerk Breda
* Fietsroute en open kraakpandjesdag in Zaandam
* Groningen kraakt nieuw pand
* Kunstenaarsactie in het stadspark in Breda
* Solidariteitsactie in Praag
* Solidariteitsactie in Berlijn
* Zombie Bike Ride tegen kraakverbod in Amsterdam
* Hellevoetsluis opent een Weggeefwinkel

Zondag:

* In Zeist is een pand gekraakt. Men wil er een weggeefwinkel openen
* Etten-Leur heeft een open kraakpanden dag
* KSU Zuid-Oost en SKSU kraken een pand in Amsterdam-Oost
* Breda heeft een open kraakpanden dag.

Ennnn de tussenstand; 12 open dagen, 15 versgekraakte panden, twee andere acties en 4 solidariteitsacties!!
Leiden heeft ook gekraakt! 
NN - 01.11.2009 15:17

In Leiden is inmiddels ook een pand gekraakt! Update volgt.
Kraakgroep Raduloos 
nounou - 01.11.2009 18:39




In DEVENTER is inmiddels ook een pand gekraakt! Update + fotos volgen.
Nijmegen Zondagmiddag 
nn - 01.11.2009 18:39

In Nijmegen is de weggeef die vrijdag gekraakt is Zondag feestelijk geopend met film, en vega eten.
Nog meer panden gekraakt!!! 
Perscentrum - 01.11.2009 19:31

In Breda, Utrecht en Amsterdam zijn weer een aantal pandjes gekraakt.

Er zijn nu 21 panden gekraakt!!
Persbericht Breda 
perscentrum - 01.11.2009 19:32

“Verkrotting en speculatie leiden tijdperk kraakverbod in”

Jarenlange verkrotting van monumenten, rechteloze huurders en torenhoge
huurprijzen, dat is wat Nederland te wachten staat als op 1 januari speculanten,
woningcorporaties, leegstandsbeheerorganisaties, beleggers en huisjesmelkers
“vrij spel” krijgen op de vastgoedmarkt met het in werking treden van het
kraakverbod.

Als leegstand fiscaal aantrekkelijk blijft, sociale woningbouw gesloopt en
niet terug gebouwd wordt, leegstaande panden ongebruikt en kraken een
misdrijf, is er niks meer wat verdere excessen op de woningmarkt tegenhoudt!

Met de herkraak van een al meer dan zeven jaar uitgesloopt en leegstaand
Café *Nou En* kaart de kraakgroep Breda de hoofdoorzaak van kunstmatige
leegstand aan: speculatie.

De Gemeente Breda lijkt drukker bezig zichzelf op de schouder te kloppen
voor de Beste Binnenstad dan actie te ondernemen tegen een aantal al
tientallen jaren bewust verkrottende panden.

Hoe denkt Breda nu de beste binnenstad te hebben met haar grotendeels
gesloopte cultuurhistorie en de al jarenlange verkrottingen van De
Dansschool op de Wilhelminasingel, het pand Achter de Lange Stallen,
klooster in de Nieuwstraat, Van Coothplein, Veemarktstraat, Febo op Grote
Markt en de Molenstraat binnen de Singel?

De eigenaren ondernemen met slapende bv's helemaal niets behalve de fiscale
aantrekkelijkheid van de leegstand en verkrotting te gebruiken. Terwijl er
heftig op de grond word gespeculeerd laten ze een stuk binnenstad gewoonweg
verkrotten!

De gemeente Breda geeft speculanten al jaren vrij spel om de stad te
verkrotten, dit is onacceptabel!

Omdat de vorige kraakactie strandde onder geweld en intimidatie vanuit
eigenaar Anton Damen en Kolden Key Holding Bv zijn er enkele
voorzorgsmaatregelen genomen om dit te nogmaals te evoorkomen.

*Langdurige leegstand en verkrotting voor financieel gewin tijdens
woningnood is uitlokking van het misdrijf dat kraken straks in alle gevallen
van het Wetboek van Strafrecht zal zijn!!*

Met vriendelijke en strijdbare groet,

*Kraakgroep* *Nou **én*

161 van 1000 containers leeg! Zondag novemb 
SKSU - 01.11.2009 19:43

Zondag november heeft het Studenten Kraakspreekuur (SKSU) woningen
gekraakt aan de Wenckebachweg te Amsterdam. Van de 1000 containers staan
er op dit moment 16.1% leeg. “Het is een schande dat zoveel containers
leegstaan, in een stad waar momenteel 9.500 studenten een woning zoeken”
aldus het SKSU.

De afgelopen maanden viel het steeds meer studenten, woonachtig in het
containercomplex aan de Wenckebachweg, op dat er erg veel
studentenwoningen leeg stonden. Toen het SKSU van deze geruchten hoorde
heeft zij zelf onderzoek gedaan naar de leegstand. Uit dit onderzoek bleek
dat 161 van 1000 studentenwoningen leegstaan. De meeste containers staan
sinds het begin van de zomer leeg (drie tot vier maanden), andere al tegen
een jaar.

De woningen verkeren na genoeg allemaal in prima staat. Het SKSU heeft
drie container gekraakt en roept de gemeente op de Key aan te spreken op
de excessieve leegstand op de Wenckebachweg. “Wij kraken er nu drie, maar
als de Key de leegstand van de overige 158 woningen niet snel oplost,
zullen wij die container ook kraken voor dakloze studenten”, aldus het
SKSU.

Aangezien de meeste studentenwoningen onnodig langdurig leegstaan,
vermoedt het SKSU dat de containers van uitgestroomde studenten van het
vorige collegejaar nauwelijks meer gevuld zullen worden door de Key. Dit
terwijl het container zeker nog tot eind 2010 blijft staan en er een
woningtekort is onder studenten van 9.500.

Het SKSU kraakt woningen om jongeren in woningnood te helpen en misstanden
omtrent het jongerenhuisvestingsbeleid aan te kaarten. De actie van het
SKSU vond plaats in het kader van de landelijke kraakactiedagen. Eerder op
de dag kraakte het SKSU ook al een begane grond woning aan de
Wenckebachweg van de Key. Deze woning stond sinds mei 2008 leeg.

Zondag november heeft het Studenten Kraakspreekuur (SKSU) woningen
gekraakt aan de Wenckebachweg te Amsterdam. Van de 1000 containers staan
er op dit moment 16.1% leeg. “Het is een schande dat zoveel containers
leegstaan, in een stad waar momenteel 9.500 studenten een woning zoeken”
aldus het SKSU.

De afgelopen maanden viel het steeds meer studenten, woonachtig in het
containercomplex aan de Wenckebachweg, op dat er erg veel
studentenwoningen leeg stonden. Toen het SKSU van deze geruchten hoorde
heeft zij zelf onderzoek gedaan naar de leegstand. Uit dit onderzoek bleek
dat 161 van 1000 studentenwoningen leegstaan. De meeste containers staan
sinds het begin van de zomer leeg (drie tot vier maanden), andere al tegen
een jaar.

De woningen verkeren na genoeg allemaal in prima staat. Het SKSU heeft
drie container gekraakt en roept de gemeente op de Key aan te spreken op
de excessieve leegstand op de Wenckebachweg. “Wij kraken er nu drie, maar
als de Key de leegstand van de overige 158 woningen niet snel oplost,
zullen wij die container ook kraken voor dakloze studenten”, aldus het
SKSU.

Aangezien de meeste studentenwoningen onnodig langdurig leegstaan,
vermoedt het SKSU dat de containers van uitgestroomde studenten van het
vorige collegejaar nauwelijks meer gevuld zullen worden door de Key. Dit
terwijl het container zeker nog tot eind 2010 blijft staan en er een
woningtekort is onder studenten van 9.500.

Het SKSU kraakt woningen om jongeren in woningnood te helpen en misstanden
omtrent het jongerenhuisvestingsbeleid aan te kaarten. De actie van het
SKSU vond plaats in het kader van de landelijke kraakactiedagen. Eerder op
de dag kraakte het SKSU ook al een begane grond woning aan de
Wenckebachweg van de Key. Deze woning stond sinds mei 2008 leeg.



E-Mail: studenten@squat.net
Website: http://www.sksu.nl
 
Algemeen persbericht 
perscentrum - 01.11.2009 20:14

- P E R S B E R I C H T -

Krakers kraken éénentwintig panden

1 november 2009 - Het afgelopen weekend zijn er in het hele land tientallen panden gekraakt. Ook hebben diverse kraakpanden hun deuren opengezet, waren er een aantal andere acties en zijn er een viertal solidariteitsacties geweest in het buitenland. Dit alles stond in het teken van de “Landelijke Kraakactiedagen”, een weekend vol acties rond het kraken. Hiermee willen krakers uit het hele land duidelijk maken hoe zij denken over het kraakverbod. “De Tweede Kamer mag dan wel ingestemd hebben met een kraakverbod, dit betekent niet dat wij zullen stoppen met kraken,” aldus kraker Judith. “Zolang er nog woningnood is, zolang er nog leegstand is, zal kraken doorgaan. En daar heeft een kraakverbod totaal geen invloed op.”

Tijdens het actieweekend zijn er 21 panden gekraakt in het hele land. Zo is er in Den Bosch een pand gekraakt wat al vijftien jaar leeg stond. In Amsterdam heeft het studenten kraakspreekuur vier panden gekraakt, om woonruimte te creëren voor studenten. In Groningen is een enorm groot pand gekraakt waar de krakers woon, werk en atelierruimte willen realiseren. Ook in Wageningen werd een pand gekraakt. De nieuwe bewoners werden daar echter geconfronteerd met een eigenaar die na de kraak op grove wijze het dak sloopte. Verdere sloop is tegengehouden, en de krakers wonen er nog steeds. Daarnaast zijn er in Utrecht, Nieuwegein, Breda, Emmen, Eindhoven, Nijmegen, Zaandam, Etten-Leur, Zeist en Deventer panden gekraakt.

Ook vonden er nog diverse andere acties plaats. Zo openden krakers in Breda op ludieke wijze een loket “woningnood” bij het gemeentehuis. In Etten-Leur voerden krakers actie bij het gemeentehuis. Daarnaast zijn er in Estland, Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk solidariteitsacties geweest. Met demonstraties bij de Nederlandse consulaten uitten activisten uit die landen hun steun aan de krakers die in Nederland geconfronteerd worden met een kraakverbod.

Het actieweekend is een vervolg op eerdere acties van de krakers. Zo zijn er eerder al spandoeken opgehangen in het hele land, hebben krakers symbolisch een tentenkamp opgeslagen op het Plein bij de Tweede Kamer, en trok er vorig weekend een stoet van duizenden krakers en sympathisanten door de binnenstad van Utrecht. Hoewel de Tweede Kamer al heeft ingestemd met het kraakverbod, is dat geen reden voor de krakers om te stoppen met actievoeren. “Het blijft nodig om je stem te laten horen, of dat nou is door te demonstreren of door directe actie. Blijkbaar heeft de regering nog steeds niet door dat een kraakverbod absoluut onwenselijk en onnodig is,” aldus kraker Judith.
anp 
nn - 02.11.2009 00:00

Het anp heeft nog 2 leuke artikeltjes geplaatst.
Gevonden op nu.nl

 http://www.nu.nl/algemeen/2114019/nederlandse-ambassade-in-berlijn-bekogeld.html

 http://www.nu.nl/algemeen/2113990/kraakactie-levert-21-woningen.html


leeuwarden zit ook niet stil 
tijdelijk non actieve kraker - 02.11.2009 09:32

krakers, sympathisanten en bezoekers in koffiehuis leeuwarden
krakers, sympathisanten en bezoekers in koffiehuis leeuwarden

PERSBERICHT

Kraakpand open huis tegen kraakverbod
LC | Gepubliceerd op 31 oktober 2009, 16:54
Laatst bijgewerkt op 31 oktober 2009, 16:59
LEEUWARDEN -
Bewoners van kraakpand Fries Koffiehuis aan het Ruiterskwartier hielden zaterdag ‘open huis' van twaalf tot vijf uur. De actie was bedoeld om in te gaan tegen de antikraakwetgeving waarover maandag in de Eerste Kamer wordt beslist.

„We willen laten zien dat het ook anders kan dan in Amsterdam”, geeft kraker Wil aan. „We wonen hier rustig, in overeenstemming met de rechtmatig eigenaar van het pand.”

In de open huiskamer van het Koffiehuis kon het winkelend publiek kennis maken met ‘alternatief wonen' en allicht zijn mening over krakers bijstellen. Met de actie wilden krakers ‘de onmogelijkheid van het kraakverbod laten zien'.
aldus de leeuwarder courant

donderdag:
pand gekraakt, zo'n 15 á 20 kamers kwamen vrij na leegstand vanaf 2006

vrijdag nacht:
spandoeken door de hele stad, pamfletten door de hele stad en a4/a3 posters door de hele stad opgehangen

zaterdag:
open huis dus, zo'n 30 bezoekers (filmpje:)
 http://www1.omropfryslan.nl/Player.aspx?t=v&fn=1800_HJOED31OKT09.wmv

Maandag? 
Ek - 02.11.2009 10:14

Maandag (vandaag) beslist de EK over de wet volgens het stukje hierboven.
Kan iemand dat verieferen/confermeren?
1 december 
Ifor - 02.11.2009 10:30

QuoteHet wetsvoorstel ( EK 31.560, A pdf icoon ) is op 15 oktober 2009 aangenomen door de Tweede Kamer. VVD, ChristenUnie, SGP, CDA, PVV en het lid Verdonk stemden voor. Het voorbereidend onderzoek door de Eerste Kamercommissies voor Justitie en voor VROM/WWI vindt plaats op 1 december 2009.

Website: http://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/31560_initiatiefvoorstel_ten
 
Datum bekend @ 1eKamer onderzoek Kraakverbod. 
NN - 02.11.2009 14:57

Het voorbereidend onderzoek door de Eerste Kamercommissies voor Justitie en voor VROM/WWI vindt plaats op 1 december 2009.
.. 
nn - 02.11.2009 15:16

Weet iemand wat dit betekent voor het streven om de wet op 1 januari van kracht te laten worden? Is dit al opgeschoven? Mij lijkt het aannemelijk dat de eerste kamer er voor 31 december nog niet over uit is.
Kop in het zand 
NN - 02.11.2009 16:02

Dit heeft helemaal niks te maken met het streven om het wetsvoorstel op één januari van kracht te laten gaan.

Mijns inziens is het ontzettend naïef te denken dat de Eerste Kamer lang de tijd zou moeten hebben zich te beraden over het wetsvoorstel. Begrijp me niet verkeerd, als het aan mij ligt mogen ze er jaren over doen. Maar het idee dat de Eerste Kamer wel inhoudelijk in zal gaan op het wetsvoorstel duidt voor mij op een ongefundeerd en onterecht vertrouwen in de parlementaire democratie. In het debat rondom het kraakverbod is ieder argument door de voorstanders genegeerd, waarom zou dat in de Eerste Kamer niet gebeuren? Ja, zij horen een controlerende functie te hebben. Maar populisme en symboolpolitiek spelen ook daarin een rol.

Het is alles behalve zeker dat met het verplaatsen van het Eerste Kamer debat de invoering van de kraakwet op 1 januari op losse schroeven komt te staan. Het kan nog steeds ingevoerd worden op en januari.

En wees liever goed voorbereid hierop, dan verrast.

tsja,  
kerstman - 02.11.2009 16:08

als de kerstboodschap vroeg invalt bij het cda komt er misschien een goed onderzoek naar nut en noodzaak van de wet, maar anders kan het er snel doorheen zijn.
Solidarity action in Slovakia 
CSAF - 02.11.2009 19:21










Slovakia (Zilina), 30.10.2009
Solidarity action by local squatters from the house Palace Sofia

Czech report with photos:  http://www.csaf.cz/index.php?clanok=963

Website: http://www.csaf.cz
 
deventer  
nelus - 02.11.2009 21:35

het is dan eindelijk gelukt pfff 7 panden gekraakt 2 mogen behouden sja woningbouw en hun regels en contracten maar goed kwoon nu midden in de leegstand dus zal nie lang meer duren gegroet deventer
fotoverslagje KraakAxieDag Heerlen 
KraakgroepHeerlen - 03.11.2009 22:40

check de link voor een uitgebreid verslag en foto's van ons axie dagje in Heerlen
groetjes KraakgroepHeerlen

E-Mail: kraakgroepheerlen@hotmail.com
Website: http://indymedia.nl/nl/2009/11/63095.shtml
 
Extra pictures Zombie Bike Ride to Ghost Town 
Rebelact - 05.11.2009 14:53

Extra pictures of the Wild Zombie Bike Ride to Ghost Town, Sa. Oct 31st - Amsterdam, the mega death South Axis - can now been seen below the report and film  http://www.indymedia.nl/nl/2009/11/62954.shtml

Extra foto's van de Wilde Fietstocht naar Spookstad, zaterdag 31 oktober - Amsterdam, de mega dode Zuidas - zijn nu te zien onder het verslag en de film  http://www.indymedia.nl/nl/2009/11/62954.shtml

E-Mail: rebelact@ddh.nl
Website: http://www.rebelact.nl
 
Verloederde groentekas gekraakt in Utrecht 
Kaskrakers - 05.11.2009 15:51

Utrecht, zondag 1 november 2009
Een groep krakers uit Utrecht heeft vanmiddag een leegstaande groentekas opnieuw in gebruik genomen. Hiermee willen zij aandacht vragen voor duurzame voedselvoorziening en het klimaatprobleem in de aanloop naar de klimaattop in Kopenhagen in december. Ook willen zij hier hun eigen groenten gaan verbouwen.
De groentekas maakt deel uit van een terrein dat vroeger in gebruik was door de Hogeschool Utrecht, maar dat nu geruime tijd leegstaat. De voormalige schoolgebouwen zelf zijn inmiddels verhuurd aan een aantal anti-krakers, maar de groentekas staat te verloederen.
Door zelf hun groenten op een duurzame manier te verbouwen laten de krakers zien dat je ook aan je eten kan komen zonder deel te nemen aan het systeem van uitbuiting en onnodig vrachtverkeer. Ook kunnen zij op deze manier zeker zijn van betaalbaar biologisch voedsel en zo min mogelijk CO2 uitstoot.
Door de groentekas opnieuw in gebruik te nemen wordt een leegstaand en verloederend object nu ten dienste gesteld van duurzame, niet-commerciële voedselvoorziening en wordt er bovendien actie gevoerd voor duurzame oplossingen voor het klimaatprobleem. Ook willen de krakers zich hiermee tegen een mogelijk kraakverbod uitspreken.

Klaprozen Pand gekraakt in Deventer 
raduloos - 06.11.2009 14:13

het Klaprozenpand te deventer
het Klaprozenpand te deventer




Okey, in Deventer gaat een weggeefwinkel komen in het afgelopen weekend gekraakte Klaprozenpand. Daarnaast is er woonruimte en atelierruimte. Het ging om 7 adressen in totaal, uiteindelijk hebben we 3 adressen gekraakt, waarvan we er 2 hebben mogen behouden.
Eigenaar is Rentree wonen die alleen in Deventer al zeer veel panden dichtgetimmerd leeg laat staan. Dat terwijl de wachtlijst hier op 3 jaar zit.
Kraken is niet omdat het MAG
Maar omdat het MOET





E-Mail: ernzd@hotmail.com
Website: http://www.realitycheck.mysites.nl
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.