english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Schoonmakers overnachten in Utrechts CS
Doorbraak - 17.03.2010 00:22

Dinsdag 16 maart 2010
Midden in de hal van Utrecht CS liggen tientallen stakende schoonmakers uit protest tegen de lage lonen en intimidatie in de schoonmaaksector.























Vanaf 16:00 uur verzamelden zich honderden schoonmakers op Utrecht CS met een ontzettend enthousiasme om hun eisen te bereiken. Ze eisen onder meer een loonsverhoging van drie procent, een reiskostenvergoeding, betere werkomstandigheden en betere opleidingen. De sfeer was uitstekend met honderden schoonmakers, afkomstig uit alle windstreken, die uren bleven scanderen en muziek maken.

Daarbij waren er van diverse linkse groepen mensen aanwezig: Doorbraak, Vrije Bond, AFA en de IS (vermomd als solidaire studenten). Bijna iedereen had de uitgedeelde "FNV in actie"-hesjes aangetrokken. Ook de SP was aanwezig en deelde eigen pamfletten aan de reizigers uit, en stroopwafels aan de schoonmakers. Hun nieuwe voorman Emile Roemer hield een toespraak. Door de slechte megafoon was die helaas niet voor iedereen goed te verstaan - en dat gold eveneens als de toespraakjes van de Vrije Bond en Doorbraak.

De schoonmakers worden steeds strijdvaardiger. Mochten ze in februari niet in Amsterdam CS demonstreren, begin maart trokken ze met honderden door Utrecht CS en nu blijven ze zelfs slapen op dit station.

Twee agenten werden 's middags volledig uitgejoeld toen ze de muzikanten een toontje lager wilden laten zingen. Bijna werd tegen 19:00 uur een demonstratie door de stationshal gehouden. Maar de politie vond dat geen goed idee. Dat terwijl de Nederlandse Politie Bond (NPB) eerder meedeelde de eisen van de schoonmakers te ondersteunen. De deal werd dat de schoonmakers op de plek van de manifestatie - voor de AH to go - mochten blijven overnachten, maar dan niet verder de stationshal in mochten trekken. Bij iedere toegang naar de perrons stonden twee of drie agenten, later op de avond zelfs met lange wapenstok.

Op de grootste schoonmaakdoek ter wereld werden om 20:30 uur door de bond matrassen en dekens uitgedeeld. Schoonmakers installeerden zich, soms tegen elkaar aan en anderen kaartend. Ze staan voor hun zaak en lijken bepaald niet van zins op te geven!

Willem Slaapmaat
 
aanvullingen
Een verschil 
nn - 17.03.2010 01:24

Die studenten van "studenten solidair met schoonmakers" waren geen IS maar van het KSU (Kristische studenten Utrecht). De IS'ers zijn die gene met the Socialische krant. Ik persoonlijk vindt het gemeen om de twee te vergelijken.
verschil 
nn - 17.03.2010 03:36

Misschien is het zelfs voor Doorbraak nog moeilijk te bevatten dat er tegenwoordig ook studenten buiten de IS om dingen doen. Een goede verandering als je het mij vraagt, KSU ga zo door. En de schoonmakers al helemaal!!! Solidariteit van een student :)
NN - 17.03.2010 08:09

Na gisteren om 4 uur gestart te zijn met de actie, 16 uur geleden ondertussen, gaan ook de laatste Vrije Bond activisten hun bed opzoeken. Mocht je tijd en zin hebben... kom dan vooral naar Utrecht om je solidariteit te betuigen!


egotrip 
nn - 17.03.2010 08:22

motte we allemaal zonodig weer ons eige kluppie noemen... is dat nou echt nodig, is dat soms belamgrijker dan de actie? bah.
commiehunter 
nn - 17.03.2010 10:22

ja want als de actie uitgaat van communisten kan je er vanuitgaan dat ze een verborgen agenda nastreven en niet actie om de actie doen
actie gaat door  
globalinfo - 17.03.2010 10:58

Je hebt communisten van allerlei soort (net als anarchisten trouwens). Maar over het onderwerp:  http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/232391 meldt dat "De acties van schoonmakers op Utrecht Centraal worden vandaag voortgezet. Zo'n vijftig stakers hebben overnacht in de stationshal en de meesten van hen zijn vanmorgen afgelost door een nieuwe groep. (...)" Dus genoeg te doen.

nn 
nn - 17.03.2010 11:03

Hou nou toch eens op met de eigen achterban afkraken. ik weet dat de IS niet erg gelieft is bij vele maar ze staan wel achter ons. En als we nou eens niet meer allemaal van die onder de gordel opmerking maken over de mensen die solidair zijn met de goede zaak dan lijken we misschien weer eens een beweging met een visie inplaats van 1 die onderling niet kan bepalen wie ze wel en niet kunnen luchten en niet een weten waarom dat dan precies zo is.


on topic:
Zelf ben ik als student bezig mijn academie raad zover te krijgen om zich uit te spreken voor de schoonmakers. dat betekent nog niet dat ik iets met welke groepering dan ook te maken heb maar toch hun doelen wil ondersteuen op manieren die voor mij open liggen.
schiphol 
globalinfo - 17.03.2010 15:51

Nou *een* beweging met *een" visie hoeft nu ook weer niet, maar weer terug naar het onderwerp: Schiphol gooit er nu ook het bijltje bij neer (dat ze dus ook gaan staken, niet omgekeerd):  http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2010/03_maart/02/binnenland/stakingsactie-schoonmakers-schiphol.xml
overleg schoonmaak-CAO mislukt 
GI - 18.03.2010 00:33

 http://www.nu.nl/economie/2207384/overleg-schoonmaak-cao-mislukt.html
.. 
.. - 18.03.2010 02:21

"ja want als de actie uitgaat van communisten kan je er vanuitgaan dat ze een verborgen agenda nastreven en niet actie om de actie doen"
Leg eens uit?
Waarom zouden communisten per definitie een verborgen agenda hebben?
En zeg je nu ook dat niet-communisten (anarchisten) dit sowieso niet hebben?

Trouwens, had dit niet verwacht van doorbraak. Had het idee dat er nu een leuk clubje was opgestaan dat niet een oud-links blanke mannen sektarisch bolwerk was maar juist over die ideologische verschillen heenkeek. Ook aan het IS-bashen geslagen ?
NN - 18.03.2010 09:28

Laten we het lekker vriendelijk houden. Mensen gebruiken de ruis om te stoken tussen linkse groepen. Er is zelf een topic over op Stormfront dat ze het uitermate humoristisch vinden wat er zoal hier af word geruzied. Doe lekker je ding, je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, of over elkaars werkwijzen zoalng je elkaar maar in hun waarde laat.

Daarbij wederom een oproep om ook deze derde stakersdag te komen. De opkomst vandaag zal hoog zijn aangezien de stakers allen moeten komen om een stakingsuitkering te ontvangen! Laat je zien! Laat je horen!


aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.