english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Statement van de Coordinatie Groep
coordinatiegroep - 30.11.2010 22:17

See english below ...

Statement van de coördinatiegroep


Ongeveer twee jaar geleden zijn wij als coördinatiegroep begonnen. We vonden dat de Vrankrijk de potentie had om meer te zijn dan slechts een bar en daarom zijn we gaan nadenken over een nieuw concept voor de invulling van de plek en hoe deze gerund zou kunnen worden. Daarbij hebben we onze aandacht met name gericht op de manier waarop we een politiek en cultureel actieve, gemeenschappelijke plek zouden kunnen organiseren. Het gebeurt niet vaak dat een groep de mogelijkheid krijgt een nieuwe start te maken wat betreft de (organisatie)structuur. Daarom namen we de uitdaging aan om iets te creeëren dat op dit moment niet bestaat en wat naar onze mening nodig is in Amsterdam.

We willen erop wijzen dat wij, de coördinatiegroep, niet de nieuwe Vrankrijk zijn. De nieuwe Vrankrijk zal vanaf de basis als een collectief functioneren en zal daarom op gezamelijke verantwoordelijkheid en beslissingskracht gebaseerd zijn. Op dit moment faciliteren wij het proces dat nodig is om de ruimte in hergebruik te nemen, maar dit betekent niet dat het enkel ons project is. De ruimte zal uiteindelijk zijn wat wij er als gemeenschap van maken. We hopen dat hetgeen wij nu opbouwen een weergave zal zijn van deze gemeenschap en ruimte biedt voor onze initiatieven. Daarom zoeken we naar de betrokkenheid van onze beweging, onze gemeenschap en iedereen met wie we politieke solidariteit delen.

September 2008 en verder
We vinden het belangrijk om te praten over de geschiedenis die wij met de ruimte van de Vrankijk geërfd hebben. De ruimte zal gerund worden door een nieuw collectief, en er zal een nieuw concept en een nieuwe structuur komen. Het is echter zo dat dit nieuwe project gedeeltelijk voortkomt uit dezelfde scene en daarom willen we ons niet distantiëren van de gebeurtenissen die zich de afgelopen jaren afgespeeld hebben.

In september 2008 vond er een gevecht voor de deur van de Vrankrijk plaats, wat escaleerde en een notoir gespreksonderwerp werd voor de beweging in heel Nederland. Aan dit gevecht heeft Jochem ernstig letsel over gehouden en Jacob en Carlo kregen gevangenisstraffen opgelegd. Zij maken alledrie deel uit van onze gemeenschap en de uitkomst van dit gevecht is in alle opzichten tragisch.

De gebeurtenissen die die avond plaats hebben gevonden waren irrationeel en liepen snel uit de hand. We vinden het geweld zowel onnodig als disproportioneel en we willen duidelijk stellen dat we er alles aan zullen doen om dergelijke gebeurtenissen in de toekomst te voorkomen.

Naast onze afkeuring van de gebeurtenissen van die avond, willen we ook wijzen op de inadequate reactie vanuit onze scene. Het is duidelijk dat wij als gemeenschap gefaald hebben om de situatie op te lossen en zelfs om constructieve vergaderingen hierover te houden.

Discussie en communicatie
Voor onze gemeenschap is het zwaar gebleken om collectief met zo’n gebeurtenis en haar gevolgen om te gaan. Dit is begrijpelijk, maar opgeven was een makkelijke manier om onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid uit de weg te gaan. Zoals gebleken heeft het resultaat van deze beslissing, dat wil zeggen onbesluitvaardig handelen of het niet verder proberen om tot een gezamelijke reactie te komen, geleid tot het uit elkaar vallen van de scene en heeft het niemand geholpen. Juist daarom vinden wij het belangrijk om te beginnen met gezamelijk analyseren, de kennis en ervaringen die daaruit voortkomen, kunnen vervolgens gebruikt worden om ons zowel nu als in de toekomst te helpen.

We zijn van mening dat wanneer er meer tijd en ruimte gecreëerd wordt voor deze discussies, dit zal bijdragen aan de preventie van onnodige en geescaleerde geweldssituaties. Aangezien dit iets is waar meer tijd voor nodig is, zal het nieuwe collectief speciale aandacht schenken aan het veilig runnen van de ruimte, door middel van overwegingen omtrent het deurbeleid en is er collectief besloten geen sterke drank te schenken. Hoewel we nog geen antwoorden hebben op alle vragen en problemen, zal er op geen enkele manier iets onder het tapijt geschoven of genegeerd worden.

Als de ruimte eenmaal open is, willen wij de mogelijkheid bieden om tot een kritische beschouwing te komen van alle factoren en gebeurtenissen die vooraf gingen aan en volgden op de vechtpartij.

Daarnaast bestaat er, meer in het algemeen, in Amsterdam een gebrek aan discussie en het omgaan met problemen binnen onze gemeenschap. In plaats van samen te komen als gemeenschap om te praten, debatteren en op zoek te gaan naar oplossingen, speelt het merendeel van de discussies rondom allerlei zaken, die voor ons allemaal van belang zijn, zich af in een bar of woonkamer.

Het is onze bedoeling om de mogelijkheid te bieden de Vrankrijk te gebruiken als een platfrom, voor de gemeenschap en de beweging, waar we gezamelijk om kunnen gaan met zowel onze gemeenschapelijke als politieke kwesties. Wanneer de Vrankrijk eenmaal open is, zullen er regelmatig discussie- avonden gehouden worden. Wij geloven dat we door middel van open discussies gemeenschappen kunnen creëren waar mensen verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en zorg dragen voor anderen.

Omdat dit soort gebeurtenissen niet teruggedraaid kunnen worden, moeten we er naar streven om ervan te leren. Tot op heden is er geen collectieve of gepubliceerde analyse van het hoe en waarom deze gebeurtenissen plaatsvinden in onze gemeenschappen. Onze scene heeft gefaald om op collectieve wijze kritische zelfreflectie uit te voeren, waarbij gekeken wordt naar de manier waarop wij als gemeenschap omgaan met fysieke conflicten. Wij denken dat er gebrek is aan betekenisvolle discussies omtrent geweld en wat het betekent om geweld te gebruiken.

Ons idee en voorstel van een structuur
Ons doel is om een progressief denkend, radicaal-politiek sociaal centrum te zijn. Radicaal in de zin dat we een complete hervorming van de maatschappij wensen en de vernietiging van alle vormen van autoriteit. Maar om te beginnen willen we een thuis-basis worden voor anti-authoritaire
politeke bewegingen in Amsterdam.

Met het 'Kraakverbod' dat nu van kracht is, denken we dit project van nog meer belang is voor een vrijdenkende gemeenschap.
Het voor langere tijd behouden van gekraakte sociale plekken bleek in de afgelopen jaren al steeds problematischer. En nu kraken moeilijker zal worden is er nog meer behoefte aan een plek waar we samen kunnen komen om dingen te plannen, te beramen en om te ontspannen.

De oude Vrankrijk was vooral gericht op het draaien van een bar en hoewel dit voordelen voor de beweging had, zal dit niet de nieuwe richting van deze plek zijn. Onze deuren zullen open blijven staan voor benefieten, maar ons hoofddoel is het faciliteren van politieke en culturele activiteiten.

Qua structuur lijkt het ons logisch dat de gebruikers van de Vrankrijk, een ieder die op vaste basis betrokken is bij de activiteiten, gezamelijk moeten beslissen hoe de plek gerund zal worden. Wij stellen voor dat dit gebeurd op basis van een horizontaal georganiseerde structuur, bestaand uit een breder collectief van groepen, die activiteiten organiseren of hieraan deelnemen. Elke groep binnen het collectief zal gelijke zeggenschap hebben over zaken die besproken worden, zoals elke persoon dat binnen zijn of haar eigen groep ook heeft. Met andere woorden, een anarchistische structuur gebaseerd op consensus waarbij alle beslissingen collectief genomen worden.

Om dit in de praktijk toe te passen hebben wij een structuur bedacht die gebaseerd is op regelmatig te houden vergaderingen van afgevaardigden. Agendapunten zullen van te voren opgesteld worden, elke gebruikersgroep van de ruimte zal deze punten binnen de eigen groep bespreken en vervolgens de afgevaardigden naar de bredere collectieve vergadering sturen. De reden om deze vergaderingen te houden met afgevaardigden, is om overbezetting te voorkomen en de functionaliteit te vergroten. Op deze manier zal iedereen die deelneemt aan de vergadering de betreffende agendapunten al besproken hebben met de eigen groep, en zodoende al van te voren ideeën geformuleerd hebben waardoor de kans op een efficiënte en productieve vergadering zal toenemen.

We vinden het van groot belang dat we met het runnen van deze plek zo transparant mogelijk zijn en we denken dat de voorgestelde structuur deze transparantie mogelijk maakt. We willen zowel toegankelijk zijn voor groepen en individuen als ook open staan voor nieuwe initiatieven.

Samenvatting
Terwijl we ons best doen om te leren van de fouten en acties in het verleden, willen we hier niet in vast blijven zitten, maar juist vooruit kijken. In de toekomst van de Vrankrijk zien we en werken we aan een politiek sociaal centrum dat hopelijk een weergave zal zijn van onze gemeenschap, dat getuigt van onze egalitaire principes en helpt bij het faciliteren van onze individuele en collectieve ontwikkeling als beweging.

Momenteel zijn we bezig met het bouwen van een keuken, het opnieuw ontwerpen van het interieur en het voorbereiden van een bibliotheek, een 'graphic space' en andere activiteiten.

We willen zowel de politieke als de culturele aspecten van onze gemeenschap samenbrengen en streven naar een toekomst zonder autoriteit of hiërarchische structuren en instituten. Een toekomst gebaseerd op wederzijdse hulp, het delen van vaardigheden, samenwerking en gelijkwaardigheid.

Let's push things forward!



----------------------------------------

Statement of the coordination group

We, the coordination group, began about two years ago. We felt that the Vrankrijk had the potential to be something more than just a bar, so we started thinking of a new concept for the space and how it could be run. We took special attention as to how we would choose to organize a politically and culturally active communal space. It is not very often that a group is able to start afresh in terms of structure, so we took up the challenge of creating something not currently existing and in our opinion much needed in Amsterdam.

We would like to note that we, the coordination group, are not by ourselves the new Vrankrijk. The new Vrankrijk will be from its roots collective and therefore built upon mutual responsibility and decision making. At the moment we are facilitating the process to create this space, but this does not mean that it is solely our project. The space will ultimately be what we as a community make of it. We hope that what we are building will reflect this community and give space to our initiatives, therefore we seek the involvement of our movement, our community and those with whom we share political solidarity.
 
September 2008 and afterwards
It is important for us to talk about the history we have inherited by making our project in the Vrankrijk. The space will be run by a new collective, there is a new concept and a new structure. However this new project springs partially from the same scene and because of this we choose not to distance ourselves from the events of the previous years.
 
In September 2008 there was a fight outside the Vrankrijk that escalated and became an infamous talking point for the movement across the Netherlands. As a result of this fight, Jochem received serious injuries and Jacob and Carlo received prison sentences. All three of these people are members of our community and the outcome of this fight was in all respects tragic.
 
The events that took place on that evening were completely irrational and quickly span out of control. The level of the violence used was both unnecessary and disproportionate. We would like to state clearly that we will always have these events in mind and will do our very best to prevent such things from happening in the future.
 
Combined with expressing our disapproval with the events of that evening, we also want to raise the issue of an inadequate response from our scene. We as a community failed to solve the situation and we were not even able to hold constructive meetings on the topic.

Discussion and communication
Our community found it very difficult to cope collectively with such an event and its consequences. This is comprehendible, but to give up was an easy way to refuse our communal responsibility. As we see now, the results of this decision, to not take decisive action or to not continue to try to come to a communal response, fragmented the scene and helped no-one.

Because of this we feel it is important to begin to collectively analyse them and where possible to draw conclusions and then to use this knowledge and experience to help us in both the present and the future.

We feel that with more space and time given to these discussions, it will contribute to the prevention of unnecessary and escalated violent situations. Whilst this is a longer during mechanism, close attention will be paid by the new collective to the safe running of the space, door policy will be given careful consideration and there has been a collective decision made to not sell hard liquor. While we may not yet have the answers for every problem, nothing will be brushed under the carpet or ignored in any way.

When open, we would like to offer space for a critical assessment of both the events preceeding and succeeding the fight.

There is a lack of public discussion and issue-engagement within our community in Amsterdam. The majority of discussions about issues important to us all take place in bars or living rooms instead of us coming together as a community to talk, debate and search out solutions.
It is our intention to offer the Vrankrijk as a platform, to the community and the movement, where we can collectively engage with both our communal problems and political issues. When open, we will hold regular discussion evenings as we feel this is a crucial contribution we can make. We believe that through open discussion we can create healthier communities where people take responsibility for themselves as well as care for others.
 
Our idea and proposed structure
Our goal is to be a progressively thinking, radical-political social centre. Radical in the sense that we wish to work towards a complete shake up of society and the destruction of all forms of authority, but to begin with we would hope to become a home-base for anti-authoritarian political movements in Amsterdam.
 
With the newly imposed “kraakverbod” we feel our project is all the more essential to a free-thinking community. Holding on to squatted social centres for a longer period has been problematic in recent years, and with squatting becoming more difficult there will be an even bigger need for a space where we can come together to plan, to plot and to relax.
 
The old Vrankrijk was mainly focused on the running of the bar, and while it certainly benefited the movement in its own way, this will not be the same with the new collective. Our doors will remain open to benefit events, however our main focus is the facilitation of activities both political and cultural.
 
Structurally it was logical for us that the users of the Vrankrijk, those engaged in the activities, should decide together how the space must be run. We propose a horizontal organisational structure where groups organizing and participating in activities form a larger collective. Each group within the collective will have an equal say in and about topics discussed, as will each person within their own group. This is to say an anarchist structure, based on consensus with all decisions made collectively.
 
Functionally for this to happen we designed the structure based upon regular delegate meetings. Agenda points will be proposed in advance, each user group of the space will discuss these points within their own groups and then send delegates to the big collective meeting. The reason to hold these meetings on a delegate basis is to avoid over-crowding and to increase functionality. In this way everyone involved in the meeting has already discussed the agenda points within their group, therefore already having formulated ideas about the subject matter and issues, thus improving the chances of having an efficient and productive meeting.
 
We find it very important that we are as transparent as possible in the running of the space and we feel that this structure gives this transparency. We wish to be accessible for groups and individuals and to be open to new initiatives.

Summary
While doing our best to learn from the mistakes and actions of the past we do not want to remain stuck there, but to look forward. In the future of the Vrankrijk we see, and are working towards, a political social centre that reflects our community, stands by our egalitarian principles and helps to facilitate our individual and collective progressions as a movement.
 
Practically we are busy building a kitchen, redesigning the interior and preparing a library, a graphic space and other activities.

We wish to bring together both the political and cultural aspects of our community and to move towards a future without authority figures or hierarchical structures and institutions, but towards a future based upon mutual aid, skill sharing, cooperation and equality.
 
Lets push things forward!

- E-Mail: info@vrankrijk.org
 

Lees meer over: zonder rubriek

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
Goed stuk, maar.....? 
Defeatless - 01.12.2010 01:45

Goed stuk, netjes uiteengezet en ik kan me erin vinden.

Maar wat komt er nu dan? Geen bar, wel benefieten indien gewenst, enkel politieke en culturele activiteiten.

Wat moet ik me hier nu bij voorstellen? Want dit kan altijd nog variëren van buurtcentrum tot poppodium.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.