Olympische Spelen 2024: algoritmische videosurveillance, drones, QR-codes... de grote sprong voorwaarts op het gebied van beveiliging - Contre Attaque

Opinie, gepost door: nn op 05/12/2023 12:03:52

Vertaald uit het Frans: https://contre-attaque.net/2023/11/29/jo-2024-videosurveillance-algorith...

Grote mondiale sportevenementen zijn niet alleen maar economische en ecologische misstanden, of een aaneenschakeling van smerige financiële operaties waarvan multinationals profiteren terwijl de armste bevolkingsgroepen worden buitengesloten. Deze wedstrijden zijn ook niet alleen maar een propaganda-oefening voor de staat die ze organiseert, een eenvoudig middel om zijn internationale imago op te poetsen en te herstellen. Het zijn ook manieren voor landen om nieuwe strategieën te ontwikkelen voor crowd management en bevolkingscontrole, een sprong voorwaarts in techno-politieke orde.

De Olympische Spelen van 2024 maken deel uit van deze techno-veiligheidslogica. Parlementsleden, senatoren en prefecten zijn van plan om volgende zomer in het hele land een reeks maatregelen in te voeren. Het belangrijkste doel van deze maatregelen is de bevolking op grote schaal te bewaken.

Geautomatiseerde videobewaking

Artikel 7 van de "Olympische Wet" die eind maart 2023 door de Nationale Assemblee werd goedgekeurd, staat geautomatiseerde videobewaking (AVS) toe. Het systeem wordt verondersteld algoritmes te gebruiken om zogenaamd "abnormaal" gedrag effectiever te detecteren. De voorstanders van AVS hebben het over de mogelijkheid om te anticiperen op "bewegingen van mensenmassa's of de detectie van achtergelaten bagage of projectielen die worden gegooid". Kortom, ze promoten de introductie van een nieuw hulpmiddel tegen oproer. Aan de andere kant waarschuwen mensenrechtenactivisten voor de risico's van massasurveillance: "[de] beslissing om massasurveillance met behulp van kunstmatige intelligentie toe te staan tijdens de Olympische Spelen zal leiden tot een algemene aanval op het recht op privacy, het recht op demonstratie en het recht op vrijheid van vergadering en meningsuiting", veroordeelde Amnesty International in een persbericht.
Een andere angst die volgens de NGO's boven deze technologie hangt, is de introductie van discriminerende vooroordelen via geautomatiseerde videobewaking. "Deze algoritmes worden getraind op een set gegevens die door mensen is bepaald en ontworpen. Ze zullen dus heel eenvoudig de discriminerende vooroordelen kunnen overnemen van de mensen die ze ontworpen en uitgedacht hebben," merkt Katia Roux op. Advocaat Arnaud Touati wijst erop dat "de VSA al is gebruikt voor racistische doeleinden, met name door China, in zijn exclusieve surveillance van de Oeigoeren, een moslimminderheid in het land".

Het wetsvoorstel voorziet "op experimentele basis" in het gebruik van algoritmen om de veiligheid van "grote sportieve, recreatieve of culturele evenementen" te waarborgen. De proefperiode zal lopen voor de duur van de Olympische Spelen (26 juli tot 11 augustus 2024) en de Paralympische Spelen (28 augustus tot 8 september 2024) en vervolgens worden verlengd tot 30 juni 2025...

Een rateleffect

De "experimenten" en "testen" van vandaag zullen de bewakingsmethoden van morgen zijn. De uitzondering wordt altijd de regel. Het is een historische regel: het rateleffect. Zodra een 'uitzonderlijke' controlefase is gepasseerd, wordt de maatregel geleidelijk aan de norm en is er geen weg meer terug. Laten we het eens hebben over het gebruik van politiedrones. In eerste instantie gebruikt om grenzen en politieke demonstraties te bewaken, hebben drones snel hun weg gevonden naar de publieke arena, ingezet in volksbuurten tijdens de opstanden die volgden op de moord op Nahel of tijdens sport- of culturele evenementen. Recente voorbeelden zijn de aanwezigheid van deze vliegende insecten tijdens de Rugby World Cup en tijdens het concert van Beyoncé in het Stade de France op 26 mei 2023. Het lijdt geen twijfel dat de prefecten een massaal gebruik van politiedrones zullen toestaan tijdens de Olympische Spelen.

Een groot aantal andere surveillancemaatregelen waren bedoeld om te reageren op uitzonderlijke situaties, hetzij noodsituaties (in de tijd) of specifieke lokale contexten (in de ruimte), voordat ze geleidelijk aan algemeen werden. DNA-registraties werden beperkt tot zedendelinquenten, videobewaking werd alleen gebruikt op plaatsen waar criminaliteit bijzonder veel voorkwam, onmiddellijke verschijningen (voor een rechter) waren bedoeld om bepaalde minder ernstige misdrijven snel te kunnen berechten wanneer de rechtbanken verstopt zaten, en preventieve hechtenis was alleen bedoeld voor personen die waarschijnlijk zouden onderduiken of zich gevaarlijk zouden gedragen tijdens de procesperiode... Al deze maatregelen zijn nu standaard politie- en justitiepraktijken geworden.

QR Code in het dagelijks leven

De QR-code... Dit is de laatste aankondiging van de prefect van politie in Parijs. De invoering van een QR-code in de hoofdstad en de regio Parijs tijdens de Olympische wedstrijd. Laurent Nunez is van plan om deze zomer de bewegingsvrijheid in bepaalde gebieden van de hoofdstad en de regio Parijs te beperken. Tenzij mensen zich registreren op een speciaal digitaal platform om een QR-code te verkrijgen. Het is van de zotte.

Naast sporttoeristen zullen ook inwoners van de regio Parijs een QR-code moeten tonen bij controleposten om zich te kunnen verplaatsen op de Olympische locaties. Stel je voor dat je de politie een QR-code moet laten zien om thuis te komen, naar je werk te gaan of een wandeling te maken in de buurt van je huis. Het is een manier om onze bewegingen te controleren en onze dagelijkse activiteiten bij te houden.

Sommigen van links weigerden deel te nemen aan de demonstraties tegen de Gezondheidspas, een techno-politie-instrument dat niets te maken had met gezondheid, opgelegd door de regering tijdens de covid crisis. Nogmaals, dit soort maatregelen werd verondersteld uitzonderlijk te zijn. Nu stelt de prefect van politie in Parijs hetzelfde systeem voor bij een sportevenement: een soort Olympische pas met een QR-code. Om de toegang te verkrijgen, moet je "een aantal bewijsstukken overleggen, waaronder een bewijs van verblijf", zoals Laurent Nunez aan Le Parisien uitlegde, om ervoor te zorgen dat je niet wordt uitgesloten van deze zones. Mensen die activiteiten uitvoeren in of rond de door de prefectuur gedefinieerde gebieden zullen persoonlijke informatie moeten verstrekken om toegang te krijgen, informatie die zal worden verzameld en opgeslagen in databases en andere politiedossiers.

De Olympische Spelen van 2024 zijn geen uitzondering. Naast de inzet van duizenden agenten door het hele land tijdens de wedstrijd, zijn het de massale surveillancetechnologieën die ons reden tot alarmering moeten geven. De Franse regering test een hele reeks techno-politie-apparatuur om deze in de nabije toekomst aan ons dagelijks leven op te leggen. Het is een soort levensgroot experiment in sociale acceptatie.

Laten we ons organiseren om ervoor te zorgen dat de Olympische Spelen van 2024 geen kolossale verspilling van overheidsgeld en een techno-veiligheidskermis worden.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech