Reageer op:

Re: Franse demonstrant gedood

Ho...Nico...relax... ik denk dat er een misverstand ontstaan is over wie ik verdenk van smerig spel.
Als activisten zich goed organiseren, materieel gezien goed voorbereid zijn en een niet mis te verstaan antwoord geven op provocaties vanuit de smeris of de staat, wat bij de ZAD ook het geval is geweest, dan juich ik dat van harte toe. Ik ben absoluut geen voorstander van dogmatisch en rigide toegepast geweldloos verzet.

Mijn vermoeden is dan ook dat het helemaal niet om activisten ging (en dan heb ik het alleen over die kleine groep), maar om stillen die zich als zodanig presenteerden, met als doel de boel te provoceren en uit de hand te laten lopen, wat de Staat van een prima excuus zou hebben voorzien om met extreem geweld in te grijpen, zoals gebeurd is.
In Genoa was er ook sprake van een kleine groep die zich te buiten ging aan extreme gewelddadigheden, maar waren er achteraf toch wel vreemde dingen aan de hand met die betreffende groep: ze bleken niet bekend bij de activisten, ze werden op dat moment ongemoeid gelaten door de smeris - maar de volgende dag werden die gewelddadigheden door de Staat aangegrepen als reden om extreem gewelddadig op te treden tegen activisten. Mijn vermoeden - zowel bij Genoa als hier bij de ZAD - is dus dat het om hetzelfde scenario ging: een groep stillen mengt zich onder de activisten, gebruikt geweld, waarop de Staat in de media hard kan maken dat het logisch is dat er keihard werd opgetreden. Als je de franse media doorspit op berichtgeving rondom de moord op Remi, dan zie je voortdurend verwijzingen naar molotov-cocktails die gegooid werden en in de persberichten en verslagen van de smeris wordt er ook steeds verwezen naar een 'noodzakelijk' ingrijpen vanwege die kleine groep.

Het waren een aantal observaties in de ooggetuigenverslagen van ZAD-activisten die bij mij dit vermoeden doen rijzen: het feit dat het om een groep ging die bij geen van de ZAD-activisten bekend was (en meestal ken je elkaar, toch?), dat ze zich geen drol aantrokken van consensus-besluiten en dat hun onderlinge organisatie echt opvallend strak was. Dat klinkt in mijn oren meer als een groep stillen...
Dat was dus wat ik bedoelde met 'smerig spel' - vanuit de Staat, als tactiek, maar absoluut niet vanuit de ZAD-activisten.

Reageer

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech