Reageer op:

Een grappig commentaar op de

Een grappig commentaar op de zoveelste distantiering in de geschiedenis van de kraakbeweging. Daar was men vooral in deze buurt heel vroeger ook al goed in, zo kan zich een enkeling zich wellicht nog de distantiering vanuit het NRC herinneren ten tijde van ... 30 april 1980.... Feitelijk is er dus een traditie van distantieringen die misschien wel sterker is dan de geschiedenis van solidariteitsverklaringen. Maar de laatste is inhoudelijk ook niet echt sterk. Okee, we verklaren ons solidair met puntje puntje puntje, en dan?
Niet veel nieuws onder de zon dus.

Maar deze reactie roept ook weer nieuwe vragen op, met name door de alhier gespuide kritiek, die men kennelijk eerder had ingeslikt, uit solidariteit!
Want laten we eerlijk zijn: het slangenpand en de rest van de tabakspanden waren niet veel meer dan een facade. Een mooie schildering die een eigenaar op de hak nam die inmiddels ook alweer zo'n 25 jaar onder de zoden ligt. Een populaire trekpleister voor toeristen die nog even een fotootje wilden maken van de hippe rafelrand van Amsterdam. Maar verder?

Gebeurde er ooit iets in het Slangenpand? Die benedenruimte was sinds mensenheugenis een fietsenstalling en rommelhok. Pas toen er sprake was van dreiging aan het adres van de bewoners werd er iets van een atelier opgezet en de raadselachtige claim gelanceerd dat het pand enig belang had in een lange underground traditie. Aan het onderhoud van het pand is na de eerste paar jaar ook in geen decennia meer wat gedaan, we mogen blij zijn dat het niet vanzelf in elkaar is gestort. Ik denk zelfs niet dat die lui er nog een bouwpot op nahielden, dus was het werkelijk alleen maar kraken als goedkoop tot gratis wonen. Dat er nog een Voku schijnt te zijn geweest met maaltijden voor 17,50 pleuro is dan ook weer een grappig en tekenend detail.
Maar of er in de rest van de blokken nu zoveel bruisends is gepresteerd in die tientallen jaren? Mij staat er werkelijk niets van bij. Grappig dat deze kritiek kennelijk wel binnenskamers leefde maar niet verder naar buiten kwam, tot deze distantiering van de oud-slangetjes.

Het werpt namelijk ook een nieuw licht op de militante verdediging van deze panden na de herkraak. Wat werd er inhoudelijk dan nog verdedigd? Het ging uiteindelijk om niets meer dan een facade, een buitenkant, waar omheen een ritueel van strijdbaarheid werd opgeworpen. Dit leverde mooie plaatjes op van nachtelijke brandende barricades. Maar waarvoor deze pittoreske verdedigingslinies werden opgeworpen, dat blijft de grote vraag...

Reageer

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech