Reageer op:

Geen warm welkom voor Pegida in Rotterdam

Hier kun je discussieren over Geen warm welkom voor Pegida in Rotterdam.
Afgelopen zondag probeerde Pegida Nederland voor de derde maal gehoor te vinden voor haar extreem-rechtse gedachtegoed. Na twee eerdere demonstraties in Utrecht, waar Pegida er door antifascistische tegenacties niet in slaagde haar racistische en islamofobe ideeën verder te verspreiden, werd op zondag 29 november een nieuwe poging gewaagd in Rotterdam. Ook in Rotterdam kwamen velen tegendemonstranten in actie en kreeg Pegida niet de warme ontvangst waar ze op had gehoopt. Met maximaal zestig deelnemers was de Pegida demonstratie in Rotterdam zelfs nog een stuk kleiner dan de eerdere demonstraties in Utrecht.

Aanvankelijk wilde Pegida vanaf het Pim Fortuyn standbeeld een mars door de binnenstad van Rotterdam lopen maar al vrij snel werd duidelijk dat dit- mede door de druk van tegenprotesten- niet zou worden toegestaan. De gemeente liet weten dat de racisten van Pegida alleen op het Willemsplein mochten demonstreren, een onzichtbare plek onder de Erasmusburg. Hierop gaf Pegida aan alle contact met de gemeente te hebben verbroken en haar eigen plan te trekken. Pegida heeft haar achterban uiteindelijk opgeroepen om naar het plein voor centraal station te komen vanwaar zij in een demonstratieve mars naar het Willemsplein wilden lopen. Net als de vorige keer in Utrecht bleef het echter bij grote woorden. De ongeveer dertig Pegida-demonstranten die zich hadden voorverzameld op het centraal station hebben geen meter gelopen. Ze lieten zich als makke lammetjes door de politie naar de bus begeleiden die ze naar de toegewezen demonstratieplek onder de Erasmusbrug bracht. Burgemeester Aboutaleb had aangekondigd dat wanneer Pegida zou verzamelen op het stationsplein het ‘over en uit’ zou zijn. In de afwezigheid van Aboutaleb diende Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) als loco-burgemeester. In plaats van de Pegida-demonstranten bij het station te arresteren of terug op de trein te zetten is er gratis busvervoer voor ze geregeld.

Duitse vlaggen aan de Maas
De Pegida manifestatie was ook deze keer weer een verzamelplek voor bekende rechts-extremisten uit binnen- en buitenland. Ook ditmaal leunde Pegida weer op steun vanuit Duitsland, zodoende wapperden er ook Duitse vlaggen aan de Maas. Het fascistische Voorpost Nederland was wederom aanwezig. Evenals Owen Koenekoop uit Gouderak die bij een eerdere Pegida manifestatie in Utrecht de Hitlergroet bracht. Ook Ben van de Kooij van de neo-nazistische Nederlandse Volks-Unie was met een clubje van de partij. Van der Kooi zat ruim een jaar in voorarrest als verdachte van brandstichting in een moskee en werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Sindsdien laat hij geen kans onbenut om op het internet allerlei soorten aanslagen op moskeeën en recentelijk ook opvangcentra voor vluchtelingen aan te prijzen en toe te juichen. Daarnaast steekt hij zijn bewondering voor de massamoordenaar Anders Breivik niet onder stoelen of banken.

Pegida aanhangers gooien eieren naar inwoners Rotterdam
Het racistische en gewelddadige karakter van Pegida werd nog eens onderstreept door gebeurtenissen op de Schiedamsedijk. Hier werd een groep vrouwen die een hoofddoek dragen door Pegida aanhangers bekogeld met eieren. Later op de middag werd een groep moslima’s die richting het Willemsplein wilden lopen door de politie ‘voor hun eigen veiligheid’ tegengehouden. De politie verhelderde dat dit niet verstandig was in verband met hun huidskleur en omdat een paar van hun een hoofddoek droegen. De blanke man uit dit gezelschap werd wel door gelaten. Zo creëert de demonstratie van Pegida een soort extreem-rechtse zone. Waar inwoners van Rotterdam, ook volgens de politie, niet veilig zijn in hun eigen stad. Dit is precies één van de redenen waarom Laat Ze Niet Lopen demonstreert tegen de aanwezigheid van Pegida in Rotterdam.

Tegenprotest houdt ruimte voor racisten klein
Onder druk van tegenprotest werd het Pegida niet toegestaan door de Rotterdams straten te marcheren om zo haar ideeën verder te kunnen verspreiden en is de manifestatie verbannen naar een onzichtbare plek onder de Erasmusbrug. Door de hevige wind op deze locatie waren de toespraken nauwelijks te verstaan. Het is Pegida in Rotterdam niet gelukt een breder publiek aan te trekken, de opkomst was zelfs nog een stuk minder dan in Utrecht.

Ondanks de enorme politie inzet en een repressieve houding ten aanzien van tegendemonstranten zijn meerdere groepen antifascisten in actie gekomen tegen Pegida. In aanloop naar de demonstratie zijn op verschillende plekken in Rotterdam al spandoeken opgehangen tegen de komst van het extreem-rechtse Pegida. Zo is er een 40 meter lang spandoek op de Erasmusbrug bevestigd met daarop de tekst “010 TEGEN NAZI’S! STOP PEGIDA!”. Natuurlijk gingen zondag veel mensen de straat op tegen het racistische gedachtengoed van Pegida. Op het plein voor centraal station waar Pegida voorverzamelde kwamen de eerste groepen antifascisten in actie. Met een spandoek en leuzen maakten zij duidelijk dat racisten niet welkom zijn in Rotterdam. Gedurende de dag lieten ook andere groepen antifascisten rondom het Willemsplein en vanaf de Erasmusbrug van zich horen tegen het racistische Pegida. Er zijn verspreid over de dag een kleine twintig tegendemonstranten gearresteerd, deze zijn allen weer snel vrijgelaten. De gemeente Rotterdam zette zondag een noodverordening in om politie extra bevoegdheden te geven. Met een spandoek staan, vermeende samenscholing, weigeren een ID te tonen of schreeuwen naar Pegida was al voldoende om gearresteerd te worden.

Pegida heeft aangegeven op 12 december opnieuw te willen demonstreren in Rotterdam. Wij willen iedereen oproepen zich te blijven verzetten tegen racistische en islamofobe groepen zoals Pegida, want alleen door actie te ondernemen blijven dit soort groepen marginaal. Houd onze website en Facebook in de gaten voor updates rondom de volgende demonstratie van Pegida.

Geen ruimte voor extreem-rechts - Stop Pegida!

Link: http://laatzenietlopen.blogspot.nl/2015/12/geen-warm-welkom-voor-pegida-...


Reageer

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech