Flyer-actie bij Jumbo DC in Beilen * Vrije Bond

Hier kun je discussieren over Flyer-actie bij Jumbo DC in Beilen * Vrije Bond.
Op de locatie aangekomen hebben we meteen onze spandoek uitgerold en tijdens een ploegwisseling, in een tijdsbestek van iets meer dan een uur, aan de poort van het Jumbo DC arbeidsrecht-flyers in het Nederland, Engels en Pools uitgedeeld. Velen werkers stopte om onze flyers aan te nemen. De meeste reageerde positief en namen de flyers graag aan, ook om deze aan hun (Poolse) collega’s te geven.

Na enige tijd verscheen er een medewerker van Jumbo, die vroeg wat we aan het doen waren. Er kon door de medewerker niets anders gezegd worden dan dat we ons op openbaar terrein bevonden en hierdoor niet weggestuurd konden worden. Dit omdat er natuurlijk niets illegaal gedaan werd. Dus gingen we gewoon door met flyeren aan de poort. Toen de ploegwisseling eenmaal voorbij was hebben we iedereen verzameld en zijn we weggetrokken. Iedereen was vol van energie, klaar voor een volgende actie.

Wel leek het er op dat er minder arbeidsmigranten aan de poort kwamen, en vroegen we ons af of dit afgestemd was.

Waarom deze actie?
De flyer-actie is bedoeld om arbeidsmigranten te wijzen op hun rechten, te waken niet gebruikt te worden tegen andere medewerkers en hen te wijzen op zelforganisatie. Dit werd gedaan door middel van het verspreiden van arbeidsrecht-flyers waarin de basis van arbeidsrecht voor flexwerkers kort en bondig in verschillende talen zoals Pools, Engels, Nederlands en Spaans is uitgelegd.

Een overgrote gedeelte van de medewerkers werkzaam in de Jumbo Distributiecentra zijn arbeidsmigranten, voornamelijk van Poolse afkomst. Deze arbeidsmigranten zitten in een benarde situatie waarin zij uitgebuit worden. Dit door aan veel te hoge normen te moeten voldoen, bij klachten op de wachtlijst te worden gezet en hierdoor geen werk krijgen maar wel moeten betalen voor onkosten, zijn geheel afhankelijk door aangeboden huisvesting die overigens in dubieuze staat is en grof voor betaald moet worden. Ook is eerder gebleken dat arbeidsmigranten bij een Jumbo Distributiecentrum zijn ingezet als stakingsbrekers, wat natuurlijk volkomen illegaal is! Arbeidsmigranten weten meestal niet wat hun rechten zijn, waardoor zij kwetsbaar zijn voor dergelijke soorten van uitbuiting. De flyer-actie is daarom bedoeld om arbeidsmigranten te wijzen op hun rechten, te waken niet gebruikt te worden tegen andere medewerkers en hen te wijzen op zelforganisatie en hiervoor handvaten aan te bieden.

Meer acties!
Deze actie is het initiatief van de Vrije Bond en meer acties zullen volgen, zoals onderstaande flyer-acties:

• Vrijdag 5 juli Jumbo DC Beilen, tijdens de Dolle Dwaze Domela dagen.
• Vrijdag 19 Juli FNV en OTTO Workforce kantoor Utrecht (mogelijk ook naar Jumbo DC Woerden, als dit mogelijk blijkt).
• Vrijdag 2 augustus OTTO Workforce kantoor Den Haag, tijdens het No Border Camp.
• Vrijdag 23 augustus Jumbo DC Beilen, tijdens het Vrije Bond Congres.

Tevens zal er door de Werkgroep Arbeid een discussie georganiseerd worden tijden de Dolle Dwaze Domela Dagen (4-7 juli). En zal er een workshop opgezet worden tijdens het No Border Camp (1-4 augustus).

Natuurlijk ben je uitgenodigd deel te nemen aan deze acties en/of workshops. Latere specifieke aankondigingen volgen.

Contact
Wil je in contact komen? Wil je betrokken raken of gewoonweg meer informatie over deze acties? Neem dan contact op!

Schrijf je email naar: vrijebond-arbeid [at] riseup [punt] net
Check: www.vrijebond.org


Er word in recente

Er word in recente publicaties in de media in NL gesteld dat bedrijven min of meer afhankelijk zijn van Polen en dat als de Polen en Roemenen weg blijven bijv. omdat het loon in thuis land aantrekkelijker word de bedrijven weg trekken uit NL. Maar om welke bedrijven gaat het dan . Glas tuinbouw ? " Bedrijven in de voedingsbranche, industrie, techniek en logistiek " lees ik in oude publicatie van Trouw uit 2018. Verder citaat uit die publicatie :
'Uitwijken naar het buitenland is geen wens, maar vaak een noodzaak' Bol.com.
Eerder vertrok al o.a. de textiel industrie productie goedkoper in lage lonen landen. Het gaat dan keer op keer blijkbaar om de grootste kosten post de salarissen. De arbeiders zijn niet meer dan een resource een kosten post.
Die open deur moet nog maar weer eens ingetrapt. Hoe is het mogelijk dat arbeiders door hun handelen een dergelijk pervers systeem steunen. Dan kunnen er nu analyses volgen maar medeplichtigheid door die arbeiders als hoofd thema dringt zich op vind ik. Dan de mensen in de uitkering voor al de Bijstand uitkering. Zijn die dan niet medeplichtig ? Ik vind het een trap na geven aan mensen die toch al niets te kiezen hebben omdat velen als unemployable geen kant op kunnen ze hebben niet de keuze wel of niet werken.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech