Reageer op:

Re:kraakprotest

Amsterdam BIJ1 vraagt spoeddebat aan in de gemeenteraad

Aan de gemeenteraad

Op verschillende beelden die circuleren op het internet, o.a. zichtbaar op de website van AT51, is te zien hoe de politie op zondag 12 september met wapenstokken inslaat op vreedzame demonstranten van het woonprotest. Journalist Frederike Geerdink schrijft hierover op Twitter2 dat de betreffende groep demonstranten direct werd omsingeld nadat zij afweken van de route en dat de politie uit het niets begon met duwen en slaan met wapenstokken.

Op het moment dat dit gebeurde was ik zelf ook aanwezig op de betreffende locatie. Het optreden van de politie was agressief en escalerend i.p.v. de-escalerend, waardoor de onrust rond de Dam enkel verder toenam. Ik heb met mijn eigen ogen gezien hoe een fotograaf hardhandig op de grond werd gewerkt en geslagen werd met wapenstokken door verschillende agenten. Toen ik toekeek naar de politie die geweld toepaste, dreigde een agent mij te slaan met een wapenstok, zelfs nadat ik aangaf dat ik raadslid ben. Hij schreeuwde met de nodige consumptie en vol woede in mijn gezicht: “Het maakt me geen flikker uit dat je raadslid bent.”

Er is een statement over de actie van “de kraakbeweging” te lezen in het Parool3, hierin wordt aangegeven dat de krakers een pand van een speculant die 116 panden bezit, dat al twee jaar leegstaat, wilde kraken. Het is de vraag of deze vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid in een tijd van schaarse politiecapaciteit, woningnood4 en een landelijke dak- en thuislozencrisis5 met dergelijk excessief politiegeweld afgestraft moet worden.

1 https://www.at5.nl/artikelen/210921/groep-demonstranten-probeert-pand-te...
2 https://twitter.com/fgeerdink/status/1437103226545913862
3 https://www.parool.nl/amsterdam/politie-verricht-61-arrestaties-bij-kraa...
4 https://nos.nl/artikel/2397477-protest-tegen-woningnood-verbaasd-dat-dit...
5 https://www.ad.nl/binnenland/aantal-daklozen-in-nederland-verdubbeld-ied...

Reden van spoedeisendheid

In deze periode worden er regelmatig grote demonstraties georganiseerd in Amsterdam, waarbij afgelopen weekend niet de eerste keer is dat er sprake was van hardhandig politieoptreden. Het ligt in de lijn der verwachting dat er in de aankomende tijd meer demonstraties zullen plaatsvinden, waarbij de kans aanwezig is dat de politie opnieuw met geweld zal optreden. In het kader van de waarborging van het recht op betoging is het essentieel dat de burgemeester zo snel mogelijk – voordat er mogelijk aankomende weekend al nieuwe demonstraties plaatsvinden - verantwoording aflegt over de inzet van de politie in dergelijke situaties. De burgemeester zegt immers zelf dat het demonstratierecht “bijkans heilig” is. Wanneer dat grondrecht toch wordt beperkt, bijvoorbeeld doordat de politie vreedzame demonstranten uit elkaar probeert te slaan, dan moet de burgemeester hier verantwoording over afleggen aan de gemeenteraad.

Het lid van de gemeenteraad,

J.A. Veldhuyzen (BIJ1)

Reageer

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech