Reageer op:

Dit is het probleem!

Het probleem is als volgt:

De grote van een populatie (bij prooidieren, zoals wilde zwijnen en herten, maar ook bij predatoren zoals wolven) word bepaald door het voedsel aanbod in een gebied. Een populatie die een natuurlijke balans heeft kent elk jaar een ongeveer even grote sterfte als aanwas, van nature ligt die rond de 20% tot 25%. Dat betekend dus dat er elk jaar 25% van de dieren overlijd. Deze sterfte word veroorzaakt door predatie (ongeveer 10% tot 12%) en ziekte en honger (10% tot 15%). Vooral in de winter als de dieren op hun zwakst zijn en het voedsel aanbod op z'n laagst is vind de meeste sterfte plaats. Het gat dat de gestorven dieren achter laten word in het voorjaar weer opgevuld door de aanwas (de jongen van dat jaar). Op die manier blijft een populatie stabiel.
Onderzoek en de praktijk wijzen uit dat een populatie zich op deze manier prima kan handhaven zonder voor overpopulatie en problemen te zorgen.

Als wij mensen echter gaan knoeien met deze natuurlijke balans dan gaat het mis. Zoals ik al aangaf word de grote van een populatie bepaald door het voedselaanbod. De voortplantingsprikkel word echter niet alleen bepaald door het voedselaanbod, maar ook door het sterftecijfer.
Dat betekend dat als er meer voedsel is dan gaan de dieren zich meer voortplanten, als er meer sterfte is dan gaan de dieren zich ook meer voortplanten.
Wat er op de Veluwe (en in de rest van NL) gebeurt is dat deze voortplantingsprikkel flink verhoogd is, als gevolg van het gevoerde beleid in faunabeheer.
Doordat jagers op veel plaatsen bijna structureel bijvoeren word het voedselaanbod van het gebied vergroot. Daarnaast worden er elk jaar grote hoeveelheden dieren door jagers doodgeschoten (op sommige plekken op de Veluwe 70% tot 80% van de populatie).
Dit zorgt er voor dat er elk najaar/winter (tijdens het paarseizoen) een kleine populatie is, in een gebied met een hoog voedselaanbod.
De natuur reageert hierop door de voortplantingsprikkel te verhogen. Dit betekend dat de dieren zich als gekken gaan voortplanten in een poging om hun soort te redden en hun populatie weer op het niveau te krijgen die het gebied aankan.
Omdat de dieren gaan overcompenseren (er gaat een groot deel van de jongen dood, dus moet je voorbereid zijn) schiet de populatie omhoog.
Zo komt het dat er momenteel in de zomer tussen de 5000 en 6000 wilde zwijnen op de Veluwe rondlopen.
Historisch gezien, en klimaat en ecologische veranderingen mee berekend zou er op de Veluwe een stabiele populatie van rond de 3500 wilde zwijnen moeten kunnen leven.
Het aantal dat in het Faunabeheer Plan (opgesteld door jagers) word aangehouden is echter 1100 tot 1500, dit betekend dat er dus elk jaar gemiddeld 3500 wilde zwijnen moeten worden doodgeschoten (ruim 60% van de totale populatie).
Dit heeft dus niks meer met "noodzakelijke jacht" of "goed faunabeheer" te maken, dit is pure plezier jacht.
Jacht is een dure sport voor de rijke elite. Het is een sector waar veel geld in omgaat zodat rijke amateurs in het weekend lekker kunnen knallen. De jagerslobby is in NL behoorlijk sterk, en er zijn genoeg invloedrijke mensen in NL die van jagen houden om dit beleid niet te veranderen. En dat allemaal ten koste van de dieren en onze schaarse stukjes natuur.

Deze jacht is onnodig! De natuur kan prima zich zelf beheren, daar heeft ze de mens absoluut niet bij nodig!

p.s. aan meer achtergrond info op de website van GroenFront! word hard gewerkt.
p.p.s. natuurlijk is alleen het afschaffen van de jacht niet genoeg. Er moet worden gewerkt aan een totaal herstel van de natuur, met een streven naar een compleet ecosysteem. En daar hebben grote predatoren zoals bijvoorbeeld wolven zeker een rol in.

Reageer

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech