english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Andermans wang
Lupus - 03.11.2001 14:05

Generaals zijn heren die andermans leven durven te wagen. Ik dacht aan deze uitspraak toen ik de zoveelste oproep las om alle militaire acties op te schorten. Ook in dat stuk werd helaas geen alternatief aangereikt voor de militaire actie van de Amerikanen.

Het is makkelijk te zeggen dat de VS al decennia een krankzinnig buitenlandbeleid voeren, en dat de gruweldaden van 11 september daar de consequenties van zijn. Makkelijk, omdat het waar is. Maar het is even zo makkelijk om de Amerikanen te vertellen de andere wang toe te keren, terwijl onlangs werd gepoogd om ze te onthoofden. Vooral als de kritiek niet vergezeld wordt van een suggestie om de problematiek van de korte termijn aan te pakken.

Het Amerikaanse buitenlandbeleid is het meest gewelddadige ter wereld. Geen terroristische organisatie heeft meer lijken achtergelaten dan de VS en door haar gesteunde junta´s in landen als Griekenland, Indonesië, Guatemala, El Salvador, Nicaragua, Chili, Argentinië, Vietnam, Laos - ook na de koude oorlog. Al Qa´ida moet nog vele vliegtuigen door gebouwen jassen, wil het ooit tot een dodental komen dat ook maar in de schaduw kan staan van het resultaat van het Amerikaanse beleid in willekeurig een dezer landen. Maar moet de conclusie van deze analyse zijn dat de VS AL Qa´ida ongemoeid moet laten? Dat lijkt mij niet.

Het alternatief voor de aanvallen op Afghanistan wordt nog niet gegeven. Als Bin Laden werkelijk een week rust zou krijgen - al was het omdat voedselkonvooien moeten worden doorgelaten - zal dit wellicht gruwelijker consequenties hebben dan de bombardementen van dit moment. Het probleem is dat we dit niet met zekerheid kunnen bevestigen of ontkrachten. Dit is de voornaamste zwakte in het betoog van de kritische intelligentsia, en voor de zwijgende meerderheid de hoofdreden om voorlopig achter Amerika te blijven staan. Zolang de Europese intellectuelen te eenduidig naar de evidente misdaden en oliebelangen van Amerika blijven wijzen, maar niet vertellen wat dan wel de oplossing voor de korte termijn is, blijft de status-quo waarschijnlijk gehandhaafd in het voordeel van de haviken.

Lupus,

Amsterdam 2-11-2001


- E-Mail: lupus@battl.nl Website: http://www.battl.nl
 

Lees meer over: militarisme wereldcrisis

aanvullingen
Wel alternatief: http://www.wereldcrisis.nl 
nowar - 03.11.2001 15:58

Lupus: kijk eens op de website van het Platform tegen de Nieuwe Oorlog. Opsporen en berechten van werkelijke schuldigen is natuurlijk het alternatief voor het doden van onschuldigen, zoals nu. In b.v. Duitsland is nu al de meerderheid tegen de oorlog, Griekenland zelfs 90% tegen, ook in andere NAVO landen brokkelt de steun af. Ook moet je niet ongedifferntieerd over "de Amerikanen" schrijven. Bush en zijn kliek is niet hetzelfde als de bevolking, waar steeds meer kritiek en beweging loskomt

Website: http://www.wereldcrisis.nl
 
Gelijkheid 
Rishi - 03.11.2001 18:30

Veel kan er ook niet gedaan worden maar misschien kunnen in de toekomst rampen zoals 911 meer voorkomen worden door niet westerse culturen het "gevoel" te geven dat hun cultuur en hun waardens ook meetelen en niet minderwaardig zijn. Er is een grote groep (wel een minderheid) die gefrustreerd raakt aan het tempo waarmee heelveel landen aan het MCDonaldiseren zijn en dit is ook een voedingsbodem voor veel extremisten.

Een voorbeeld is de tour van de vengaboy´s door rural india met als doel pepsi cola te promoten. Het idee is om ze te laten zien dat westerse muziek veel cooler is en dan pepsi door hun strot douwen.

Een reden extremisme zijn ook de corrupte en moordzuchtige regime´s die voor de belangen van het amerikaanse volk gesteund worden door hun regering. Verder zou het helpen als veel regeringen in niet-wesrterse landen minder hun best zouden doen om indruk te maken op het westen en meer te investeren in het welzijn van het land dan in de welvaart van een selecte groep, het probleem is dat de meeste regeringsleiders in die regio´s opgeleid zijn
in het westen en dus vaak ook zo denken.

Maar ja wat nu in Afganisten, het leed is al geschied? Een alternatief voor oorlog zou zijn het land te isoleren van z´n vrienden en vervolgens veel spionen in te werken zodat dan ooit met een kleine actie van special forces bin laden en zijn vrinden opgepakt kunnen worden maar ja dit lost het probleem "de Taliban" niet op.

Tussen droom en daad... 
Lupus - 04.11.2001 16:05

Beste ´nowar´,

Je schrijft:
"Opsporen en berechten van werkelijke schuldigen is natuurlijk het alternatief voor het doden van onschuldigen, zoals nu. In b.v. Duitsland is nu al de meerderheid tegen de oorlog, Griekenland zelfs 90% tegen, ook in andere NAVO landen brokkelt de steun af."

Het uitleveren van Bin Laden aan een neutraal gerechtshof zou inderdaad de enige juiste oplossing zijn, ware het niet dat die niet bestaat en niet opgericht kan worden. Niet alleen omdat de VS en Israel dat zou blokkeren - zoals ze eerder deden - maar ook omdat enkele islamitische landen geen wetgeving zullen accepteren die niet is gebaseerd op de islam.

Dat je tegen de oorlog bent, begrijp ik. Dat ben ik ook. Maar welk antwoord wil het platform op KORTE termijn geven voor de onmiddelijke drieging die Al Qa´ida wel degelijk oplevert? Ik verwacht niet op korte termijn een oplossing voor de structurele problemen, maar een oplossing op korte termijn voor het korte termijn-probleem: de dreiging van Al Qa´ida. Voor de structurele problemen is uiteraard een structurele oplossing nodig die niet van de ene op de andere dag effect zal sorteren.

Het intentie van mijn stuk is niet om de oorlog goed te keuren of te verexcuseren, maar om aan te geven dat ik van de Europese intelligentsia veel kritiek, maar weinig alternatieven hoor. De kritiek is terecht, en die deel ik voor het grootste deel, maar we zouden sterker staan als we een haalbaar alternatief hadden om Al Qa´ida uit te schakelen - en dat heb ik tot nu toe niet gehoord. Zodra dat alternatief er is, wordt het grootste van de nu zwijgende massa waarcshijnlijk over de streep getrokken om zich bij de tegenbeweging aan te sluiten.

Website: http://www.BATTL.nl
 
Zucht 
Rishi - 04.11.2001 20:43

Je hebt wel gelijk, het probleem is dat in deze tijd er geen duidelijke fronten zijn zoals "vroeger", en dat is maar goed ook (geen 2e WO achtige toestanden) maar daardoor zijn de meeste van ons passief en steunen ze dus het establisment.
Misschien moet de VS ook meer leren incasseren en accepteren dat ze niet overal grip op hebben (natuurlijk niet niks doen maar in ieder geval geen achterlijke oorlog).

Al Quaida uitschakelen? CIA uitschakelen! 
nowar - 04.11.2001 23:45

Lupus, wil je dat Al Qaida uitgeschakeld wordt? Praat dan eens met een Afghaanse vluchteling. Dan zal je te weten komen, wat niet in Telegraaf of "Volks"krant staat: dat Al Qaida met volle steun van de CIA is opgericht en opgefokt. Wie dus nu de CIA/Bush steunt, kan in de toekomst 1, 2, vele "Al Qaida´s" verwachten [al dan niet in "Noordelijke Alliantie" of "Zahir Shah-monarchistische" gedaante, om het bij 1 land, Afghanistan, te houden]. Wie dus organisaties als Al Qaida wil uitschakelen moet hun "vaders" uitschakelen: de westerse machtstrukturen. Die, ook voor vrijheidsrechten, mensenlevens, enz. in Nederland en elders, een onnoemelijk veel groter gevaar zijn dan hun zoontje Al Qaida [dit geldt zelfs voor de VS, om van Nederland te zwijgen]. De bommen van chimpansee Bush [sorry voor belediging van echte chimpansees] doden alleen Afghanen, die NIETS met de aanslag in New York, noch met Al Qaida te maken hebben. Dat Al Qaida achter die aanslagen in de VS zat, is overigens nog steeds ONbewezen [en kom niet aan met het allang weerlegde kletsverhaal van Blair in het Britse parlement]. Hun terrorisme in Afghanistan, Bosnië, en Kosovo is WEL bewezen. Maar toen moesten we ze nog "vrijheidsstrijders" noemen ...

Website: http://www.wereldcrisis.nl
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.