english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
DWARS: stop bombardementen Afganistan
Jasper Haenen - 06.11.2001 17:30

Vandaag heeft DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks, via een brief, de Tweede Kamerfractie van GroenLinks opgeroepen haar steun aan de bombardementen in Afghanistan in te trekken.

Vandaag heeft DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks, een brief overhandigd aan de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. In deze brief roept zij de fractie op om haar steun aan de bombardementen in Afghanistan in te trekken. Deze brief is mede ondertekend door een groot aantal GroenLinks-leden, waaronder vertegenwoordigers van verschillende afdelingen, raadsfracties, wethouders, fractievoorzitters, Raad- en Statenleden en diverse andere prominenten. Deze volledige lijst plus andere informatie over deze actie is terug te vinden op de DWARS-site


De inhoud van de Brief:
Beste leden van de Tweede Kamerfractie,
We hebben kennisgenomen van jullie schrijven van 31 oktober jongstleden, waarin jullie uiteenzetten ondanks de verslechterde situatie geen reden te zien om de steun aan de bombardementen op Afghanistan in te trekken. Volgens ons zijn er echter goede argumenten om, los van de vraag of deze steun überhaupt ooit gegeven had moeten worden, in ieder geval nu tot deze stap over te gaan. Met deze brief roepen wij jullie op per direct de steun voor de Amerikaanse bombardementen op Afghanistan in te trekken.
Toen de bombardementen begonnen, stelde Paul in zijn bijdrage in het Kamerdebat dat GroenLinks deze op dat moment niet afkeurde. Hij noemde daarbij drie criteria op grond waarvan de beoordeling plaats zou vinden: effectiviteit, proportionaliteit en precisie. Hoewel hij er terecht opwees dat de gebrekkigheid van de informatie waarover het parlement beschikte een goed oordeel in de weg stond, was hij van mening dat het er op leek dat aan deze criteria voldaan werd.
Nu we inmiddels een maand verder zijn, moeten wij constateren dat het duidelijk is dat het middel van bombarderen niet werkt en dat aan geen van de drie criteria wordt voldaan. In de eerste plaats is er een gebrek aan effectiviteit: het opsporen en berechten van Bin Laden is geen stap dichterbij gekomen en de afgelopen dagen werd zowel door de Taliban als door de Noordelijke Alliantie gemeld dat de positie van de Taliban nauwelijks is verzwakt. Met de winter in zicht, lijkt de inzet van grondtroepen voorlopig ook geen reële optie.
In de tweede plaats wijzen wij op de disproportionaliteit van de bombardementen. Het aantal burgerslachtoffers is hoog, zo wordt zelfs door de Verenigde Staten erkend. Ook Farah refereerde aan de toename van burgerslachtoffers in haar bijdrage in de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken op woensdag 31 oktober. In onze ogen wordt hiermee duidelijk een grens overschreden; de bevolking van Afghanistan is in deze kwestie al genoeg het slachtoffer. Het is volgens ons ook een duidelijke zaak dat een (langdurige) militaire aktie op deze wijze altijd burgerslachtoffers zal eisen, hoe ongewild misschien ook, en daarom onacceptabel is. Dit geldt zeker ook voor het gebruik van clusterbommen, een wapen dat Nederland door ondertekening van het Verdrag van Ottowa niet in gebruik mag nemen. In een eerdere fase van de debatten, werd ook door jullie gezegd dat het gebruik van clusterbommen het einde van steun voor de bombardementen zou kunnen inhouden.
Bovengenoemde zaken, het gebrek aan effectiviteit, de hoge aantallen burgerslachtoffers en de inzet van clusterbommen, wijzen ook op een gebrek aan precisie. Het wordt steeds onduidelijker want nu eigenlijk de doelen van de bombardementen zijn.

De humanitaire ramp die zich voltrekt wegens voedseltekorten kan niemand meer ontgaan. Vele hulporganisaties hebben inmiddels verklaard dat er veel te weinig voedsel Afghanistan in gebracht kan worden en dat de verspreiding van het voedsel dat nog wel op centrale opslagplaatsen aankomt naar de mensen voor wie het bedoeld
is eveneens zeer moeizaam verloopt. Ook komen er steeds grotere vluchtelingenstromen op gang, waarvoor nauwelijks opvang geregeld is.
Wij beseffen terdege dat deze situatie niet plotseling ontstaan is na de start van de Amerikaanse bombardementen. De Afghaanse bevolking leidt al jarenlang onder oorlog en onderdrukking door opeenvolgende misdadige regimes, waarvan de Taliban waarschijnlijk wel de ergste is. Deze misstanden zijn door Farah dan ook al veel eerder aan de orde gesteld in de Tweede Kamer.
Tegelijkertijd kan niet ontkend worden dat de humanitaire situatie snel verslechterd is ten gevolge van de bombardementen. Vluchtelingenstromen en voedseltekorten zijn schrikbarend toegenomen na 7 oktober.
Wij waarderen de initiatieven die jullie genomen hebben voor verbetering van deze situatie door middel van het bepleiten van een bombardementspauze en het instellen van veilige corridors voor humanitaire hulpverlening. Naast het feit dat deze helaas op onvoldoende steun in het parlement kunnen rekenen, zijn ze in onze ogen gezien de huidige situatie ook niet voldoende.
Gezien het bovenstaande kan de conclusie niet anders zijn dat aan de criteria, die door jullie zijn vastgesteld voor beoordeling van de bombardementen, in ieder geval nu niet meer wordt voldaan. Jullie hebben vanaf het begin van de bombardementen ook aangegeven dat jullie de ontwikkelingen nauwgezet zouden blijven volgen en wanneer daar aanleiding voor zou zijn jullie standpunt zouden veranderen. Het is duidelijk dat daar nu alle aanleiding toe is, daarom roepen we jullie nogmaals met klem op de Amerikaanse bombardementen op Afghanistan nu af te keuren.

DWARS, GroenLinkse jongerenorganisatie


- E-Mail: Dwars@dwars.org Website: http://www.dwars.org
 

Lees meer over: wereldcrisis

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.