english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Schijnproces tegen Milosevic in nieuwe fase
Chris Steijvers - 13.12.2001 22:09

Afgelopen dinsdag vond er bij het Joegoslavië tribunaal weer een zitting tegen de Joegoslavische ex-president Milosevic plaats.In tegenstelling tot eerdere voorgeleidingen ging dat nu eens niet gepaard met een mediacircus. Men beperkte zich tot korte berichtgeving. Dat was te voorzien.




De belangstelling van de pers was al eerder aan het afnemen. Milosevic speelt nu eenmaal niet het spel dat van hem verwacht wordt. Hij blijft consequent hameren op het illegale karakter van het tribunaal en weigert iedere toegefelijkheid op dat punt. Dit in tegenstelling tot enkele andere belangrijke verdachten die wel meewerkten en daarvoor in ruil allerlei voorrechten kregen.

De standvastigheid van Milosevic dwingt respect af, zelfs bij mensen die in de veronderstelling verkeren dat hij daadwerkelijk een oorlogsmisdadiger is. De mentale strijd met hoofdaanklaagster Del Ponte heeft hij al ruimschoots gewonnen. Tijdens de voorlaatste zitting trachtte Del Ponte hem immers in de val te laten lopen door over te gaan op het gebruik van het Frans. Milosevic moest, wilde hij het betoog van haar kunnen volgen, zijn koptelefoon maar opzetten, aldus Del Ponte. Als Milosevic dat gedaan zou hebben, zou hij hebben laten zien dat hij geïnteresseerd zou zijn in de aanklacht zelf, wat zijn standpunt ten aanzien van de illegaliteit van het tribunaal zou ondergraven. Uiteraard trapte hij daar niet in, het lag er ook al te dik bovenop. In feite was het optreden van Del Ponte van een zodanig niveau dat Milosevic haar een dag later terecht kon vergelijken met een geestelijk gehandicapt 7 jarig kind. Ook zijn uitspraak dat het tribunaal net zo goed meteen vonnis kon wijzen omdat het toch al lang duidelijk is hoe dat vonnis zal gaan luiden, was recht in de roos. Bijna alle westerse regeringsleiders hebben immers al herhaaldelijk in het openbaar beweerd dat Milosevic een oorlogsmisdadiger is. De NAVO heeft volgens deze regeringsleiders Joegoslavië moeten bombarderen om een einde te maken aan deze oorlogsmisdaden. Wat nu als het tribunaal tot een vrijspraak zou komen? Niet alleen staan al die westerse regeringsleiders dan in hun hemd, erger nog, hun motief om Joegoslavië te bombarderen blijkt niet te kloppen. Natuurlijk weet iedere kritische beschouwer van de ontwikkelingen op de Balkan dat ook zo wel, maar bij een vrijspraak van Milosevic kan niemand er meer om heen dat het net de westerse regeringsleiders zijn die zich voor tribunalen voor hun daden tegen het Joegoslavische volk zouden moeten verantwoorden. Maar zo ver komt het natuurlijk nooit. Vandaar dat volgens Milosevic het vonnis al ergens op een plank ligt. Men moest het maar meteen voorlezen, dan zou hij ook verlost zijn van de poppenkast van het tribunaal.

Deze slagvaardige benadering door Milosevic kan maar beter niet bekend worden aan het grote publiek. Niet alleen heeft hij in Joegoslavië nog steeds een grote aanhang, ook in andere landen groeit het aantal mensen dat steeds meer kritische vragen over de gang van zaken in Den Haag gaat stellen. De media, trouwe volgers van de westerse regeringsleiders, stoppen de kwestie dus maar liever in de doofpot. Voor de voortgang van het proces afgelopen dinsdag was er dus nauwelijks belangstelling. Wie de berichten doorneemt, zal ook al snel ontdekken dat de spaarzame informatie die gegeven wordt inhoudelijk tegenstrijdig is. Volgens de ene bron hoefde de voorzitter van het tribunaal deze keer Milosevic niet de mond te snoeren door middel van het uitzetten van zijn microfoon (Groninger Dagblad), volgens een andere bron (ANP) gebeurde het afkappen van Milosevic "net als bij eerdere optredens", dus wel met het uitzetten van zijn microfoon. Het te kort schieten van de reguliere pers in de zaak Milosevic maakt voor Milosevic zelf niet zo veel uit, zijn vonnis zal er niet anders door worden. Voor de bedenkers en uitvoerders van het illegale tribunaal wordt het natuurlijk wel allemaal wat makkelijker. Een belangrijke voorwaarde voor eerlijke rechtspraak is immers de openbaarheid daarvan. Niet voor niets is dit beginsel in de Nederlandse grondwet (artikel 121), in internationale verdragen (o.a. artikel 6 Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden) en in de Universele verklaring van de rechten van de mens (artikel 10) vastgelegd. Rechtspraak die niet openbaar is, kan al snel ontaarden in oneerlijke rechtsspraak. Het doet daarbij niet ter zake of het ontbreken van openbaarheid van bovenaf wordt opgelegd, of ontstaat door desinteresse van de media.

Voor de VS gaat deze ontwikkeling overigens nog niet ver genoeg. Formeel is iedereen immers bevoegd om het tribunaal vanaf de publieke tribune gade te slaan. Vandaar dat president Bush besloten heeft om iedereen die hij als terrorist bestempelt door een militair tribunaal te laten berechten. Zo´n tribunaal moet snel en met gesloten deuren werken. Hoger beroep tegen een uitspraak, doodstraf behoort nadrukkelijk tot de mogelijkheden, moet niet mogelijk zijn. Als deze regeling al van kracht zou zijn geweest ten tijde van de arrestatie van Milosevic, zou hij zo goed als onmiddellijk ter dood zijn gebracht.

Website: http://www.dewaarheid.nu/milosevic/milo1112.htm
 

Lees meer over: wereldcrisis

aanvullingen
wat bedoel je nou? 
scaven - 13.12.2001 22:28

Al die stukken over Milosevic en het joegoslavie tribinaal van de waarheid komen bij mij over als een ophemeling van een dictator. Is het bedoeld als comentaar op het joegoslavie tribunaal of als steun voor een dictator?
Ook al is hij zogenaamd een socialist ofzo. Stalin was ook fout, maar communist (die links zouden moeten zijn, je weet wel, voor het volk, door het volk). Als je verhalen hoort hoe Milosevic iedereen die een tegengeluid produceerde, behandelde, lijkt het mij toch een duidelijk verhaal.

E-Mail: scaven@hypocrisy.org
Milosevic geen oorlogsmisdadiger? uh-huh 
Martin W. - 14.12.2001 09:48

Ik kan nooit zo begrijpen waarom in sommige linkse kringen
Milosevic en Servie zoveel sympathie krijgen.

Natuurlijk, je kunt het oneens zijn met de manier waarop
de EU en later de NAVO de situatie in het voormalig Joegoslavie hebben behandeld, maar dat betekent niet dat Milosevic en co onschuldig zijn.

Is het, zoals de vorige spreker opperde, omdat Milosevic
zich voordeed als een socialist?



Hypocrieten 
jurrie - 14.12.2001 21:14

Natuurlijk IS Milosevic een goeie socialist!!! De VS hebben ervoor gezorgd dat het UCK terreur zaaide en het Joegoslavië tribunaal is illegaal opgericht. Jullie hebben er zeker ook geen moeite mee dat er straks een militaire rechtbank in de VS wordt gesticht... Wie is er nu een oorlogsmisdadiger? Bush en Blair bijvoorbeeld, die al jarenlang mensen terroriseren, maar daar hoor ik jullie niet over klagen.

Stalin was nog beter!!! Die heeft er gelukkig voor gezorgd dat we nu niet onder het fascisme leven.
Verblind door de media in Indymedia? 
pIET - 14.12.2001 22:05

Sinds Slobodan Milosevic besloot om zich vrijwillig te onderwerpen aan wat in zijn ogen en die van veel andere mensen een door de Amerikanen opgelegde arrestatie was, dook er onmiddellijk een nieuw thema op in de pers. Simpel gezegd: ´Milosevic is suïcidaal´. Dit is nogal onheilspellend.

Milosevic vertegenwoordigt de krachten in Servië die zich verzetten tegen de Verenigde Staten. Dit is een vaststaand feit, dat losstaat van het feit of je Milosevic ´mag´ of ´niet mag´.

Juist omdat de Socialistische Partij (SPS) aan kracht toeneemt en omdat Milosevic en de socialisten het verzet tegen de dominantie van de Verenigde Staten leiden, is het mogelijk dat de Amerikaanse regering, die duidelijk de touwtjes in handen heeft in het huidige Joegoslavische regime, het straks waarschijnlijk niet haalbaar acht om het showproces voor Milosevic vol te houden in Den Haag.

Zoals ook al door anderen is beargumenteerd is de aanval op Milosevic een aanval op het Servische volk. De beste manier om te voorkomen dat de Amerikaanse regering hem laat vermoorden, is om de mediacampagne die zij voeren om Milosevic als suïcidaal te bestempelen, te ontmaskeren. Laten we er alles aan doen om het publiek duidelijk te maken dat het een dekmantel is om hem te kunnen vermoorden en laten we optreden voor zijn onmiddellijke invrijheidsstelling. Zijn misdaad is verzet tegen agressie. Laten we de echte oorlogsmisdadigers in de gevangenis zetten: Clinton, Blair, Albright, Fischer, Solana en Schröder; Bush past nu ook in dit rijtje.
Milosevic geen socialists 
Martin W. - 15.12.2001 02:09

Het UCK zijn zeker geen lieverdjes, maar dat je zo verblind kan zijn om Milosevic te steunen? De man is gewoon een
derderangs dictator, nationalist en quasi fascist.

Als hij een echte socialist was geweest had hij niet geprobeerd Kroatie, Bosnie en Kosovo "heims in reich" te brengen, of uberhaupt geprobeerd een Groot Servisch rijk
te stichten.


blind, doof maar niet stom 
scaven - 18.12.2001 17:02

Het is mij maar weer eens bevestigd dat stalinisten niet zien, niet horen maar wel een grote bek hebben. Gaan we het hebben over foute leiders? Stalin verraade de anarchisten in de spaanse burgeroorlog. Het is niet zo dat ik het rijtje van Blair, bush etc. zulke toffe jongens vind, maar met linkse fascisten heb ik nog minder. Ik hoop dat jullie ooit zullen inzien dat Stalinisme niet links maar rechts is, en jullie je leven beteren (er zijn humanere vormen van communisme/socialisme). Voor de rest... Ik kots op jullie!! (normaal gesproken ben ik een heel rustig persoon, maar in dit soort kwesties raak je me in mijn ziel, en die van ex-jugoslavische linkse vrienden van mij).
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.